Prop. 48 L (2010–2011)

Endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. og lov 19. juni 1931 nr. 18 om Aktieselskapet Vinmonopolet

Til innholdsfortegnelse

6 Endringer i forbudet mot auksjon av alkoholholdig drikk

6.1 Gjeldende rett

Etter alkoholloven § 8-6 er det forbudt å auksjonere bort alkoholholdig drikk. Bestemmelsens første ledd fastslår at det er forbudt å auksjonere bort eller bruke alkoholholdig drikk som gevinst eller premie og å la dette skje. Forbudet omfatter også auksjon mellom næringsdrivende. Annet ledd inneholder et unntak fra forbudet som fastslår at forbudet ikke er til hinder for bruk av alkoholholdig drikk som gevinst eller premie i privat sammenheng.

6.2 Bakgrunn

Helse- og omsorgsdepartementet har fått flere henvendelser vedrørende auksjonsforbudet. Blant annet har det dukket opp spørsmål i tilknytning til arv hvor verdifulle vinsamlinger inngår. Videre har AS Vinmonopolet henvendt seg til departementet og bedt om at det foretas lovendringer slik at selskapet kan avholde auksjon på vegne av private.

6.3 Høringsforslaget

Helse- og omsorgsdepartementet foreslo å oppheve forbudet mot auksjon mellom næringsdrivende (dvs. næring knyttet til salg og skjenking av alkoholholdig drikk). Videre foreslo departementet å åpne for at Vinmonopolet kan besørge auksjon på vegne av og mellom privatpersoner.

6.4 Høringsinstansenes syn

Actis, Fagrådet innen rusfeltet i Norge, Fylkesmannen i Rogaland, Hadsel kommune, Haugesund kommune, Helsedirektoratet, Lenvik kommune, Oslo kommune, AS Vinmonopolet og VBF er blant høringsinstansene som uttaler seg eksplisitt om endringsforslagene i auksjonsforbudet. Høringsinstansene støtter departementets forslag.

Bærum kommune uttaler at kommunen

«mener det er positivt at det finnes lovlige kanaler for omsetning av allerede innkjøpt alkohol, og anbefaler forslaget».

Oslo kommune uttaler at kommunen

«ser positivt på at det gis mulighet for næringen og private, gjennom Vinmonopolet, å lovlig omsette allerede omsatt alkoholholdig drikk. Oslo kommune ser behovet for å kunne omsette alkoholholdig drikk ved f. eks. konkurs eller omstilling av bedrifter».

Helsedirektoratet uttaler at direktoratet

«støtter departementets vurderinger om at det kan være behov for auksjoner mellom næringsdrivende [...] Videre stiller direktoratet seg bak forslaget om at AS Vinmonopolet gis rett til å avholde auksjon av alkoholholdig drikk for private. Dersom ordningen praktiseres i tråd med lovgivers intensjoner vil den etter direktoratets oppfatning ikke være egnet til å øke alkoholkonsumet i befolkningen. [...] Etter direktoratets erfaring er det viktig å unngå vanskelige og skjønnsmessige avgrensningskriterier der de ikke fyller et reelt behov. Vi mener derfor at ordlyden bør beholdes slik den nå er foreslått».

Actis uttaler følgende:

«Det bør, slik departementet antyder, presiseres at auksjon kun gjelder spesielt verdifulle samleobjekter: Auksjon av standardvarer er lite realistisk og møter ikke behovet som samlerne har, men åpner for mulig misbruk av ordningen. [...] På spørsmål om hvorvidt det bør åpnes for at varer som auksjoneres bort kan gjengis med bilde i katalogen, støtter Actis departementet generelt i at reklameforbudet ikke må undergraves, men det virker ikke urimelig å åpne for bilder av slike produkter innenfor den rammen som departementet har skissert.»

Vinmonopolet uttaler følgende:

«Innkjøpsforskriften bestemmer at kalkylen for våre vanlige salgsvarer i tillegg til kostnadsdekning også skal ha påslag for inndekning av fortjeneste. Det samme prinsippet bør gjelde ved auksjonssalg som Vinmonopolet bør ha en rimelig fortjeneste på. [...] Det er neppe behov for noen særskilt avgrensning, slik at ordningen kun vil omfatte verdifulle samlerobjekt. Vi er enig i departementets antakelse om at det i liten grad vil være interesse for å auksjonere bort produkter uten verdi, særlig tatt i betraktning at Vinmonopolet må kunne ta gebyr fra den som ønsker å auksjonere bort vin. [...] Katalog og nettside bør i tillegg til informasjon om navn, årgang med mer også kunne inneholde bilder av produktene. Tilstanden for flaske og etikett er av stor betydning for interesse og pris, og ikke alle interessenter har mulighet for å være tilstede under auksjonen. Omfanget at auksjoner vil være begrenset, og bilder av produktene vil kun ha interesse for en liten krets av spesielt interesserte og neppe ha generell reklameverdi. Det dreier seg også om produkter som er brakt i omsetning tidligere og derfor ikke har alkoholpolitisk betydning for konsumet av alkoholdrikker i motsetning til ny omsetning. Bilder vil derfor ikke ha praktisk betydning i forhold til virkningen av forbudet mot alkoholreklame.»

6.5 Departementets vurdering

6.5.1 Innledende merknader

Alkohollovens formål er gjennom regulering av tilvirkning, innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk å begrense samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Auksjonsforbudet skal bidra til omsetning i kontrollerte former, slik at bevillingsordningen og monopolordningen ikke uthules, samt at alderskontroll og reklameforbudet kontrolleres, og at regelverket følges.

Det blir spørsmål om hensynet til å sikre at omsetning av alkoholholdig drikk går gjennom lovlige kanaler, kan tilsi endringer i auksjonsforbudet. Kontrollhensyn tilsier at man sørger for ordninger hvor regelverket ikke omgås, samt at omsetning registreres og slik kan gi kunnskap om omsatt mengde. For å sikre legitimitet til alkoholpolitikken er det også viktig at loven er i samsvar med befolkningens rettsoppfatning.

6.5.2 Auksjon mellom næringsdrivende

Departementet ser at næringsdrivende kan ha behov for å omsette allerede omsatt alkohol, f.eks. i forbindelse med konkurs, omlegging av drift m.m., og mener derfor det kan være behov for å sikre en lovlig kanal for slik omsetning. Dette vil også kunne bidra til å forebygge ulovlig omsetning.

Auksjoner mellom næringsdrivende knytter seg til omsetning av alkoholholdig drikk som allerede er underlagt de øvrige omsetningsbegrensningene. Det vil ved auksjon mellom næringsdrivende være snakk om alkoholholdig drikk som det er betalt avgift for og som må omsettes mellom parter i næringen, dvs. produsenter, grossister og bevillingshavere. Det vil med andre ord ikke være de samme hensyn som gjør seg gjeldende her som ved auksjon hvor privatperson er part, enten ved å stå for salget eller ved å kjøpe, og hvor blant annet reglene om sosial kontroll og reklameforbudet tilsier at en slik ordning ikke er ønskelig.

Departementet foreslår på denne bakgrunn å tillate auksjon mellom næringsdrivende som allerede har tillatelse eller bevilling til omsetning av alkoholholdig drikk.

6.5.3 Auksjon i regi av AS Vinmonopolet på vegne av personer uten rett til omsetning

Departementet ser at det i enkelte tilfeller foreligger et behov for at omsetning fra private aktører av allerede omsatt alkoholholdig drikk kan finne sted. Typisk vil dette gjelde ved arv av vinsamlinger og lignende. Videre er det etter departementets syn svært viktig at all omsetning foregår i lovlige former. Sosial kontroll, herunder overholdelse av aldersgrensene, må sikres. Der hvor alkoholholdig drikk inngår i f.eks. arv eller gave, finnes ingen lovlig omsetningskanal. Det bør etter departementets syn åpnes for en mulighet til å omsette slike objekter i kontrollerte former. Mangel på lovlig omsetningskanal kan føre til ulovlig omsetning som ikke er underlagt sosial kontroll. Videre antas mangel på lovlig omsetningskanal i slike tilfeller dessuten å være i strid med folks rettsfølelse. Det er på denne bakgrunn departementet ønsker å fastholde forslaget fra høringsnotatet om å åpne opp for at fysiske og juridiske personer uten rett til omsetning av alkoholholdig drikk kan få gjennomført auksjon av allerede omsatt alkoholholdig drikk.

Departementet foreslo i høringsnotatet ikke å la ordningen omfatte alkoholholdig drikk i gruppe 1, dvs. drikk som inneholder 4,7 volumprosent alkohol eller mindre. Ingen høringsinstanser har uttalt seg om dette. Helse- og omsorgsdepartementet viser til at ordningen tar sikte på å sikre at det finnes en lovlig salgskanal for alkoholholdig drikk av en viss verdi. I og med at ingen høringsinstanser har uttalt det motsatte, fastholder departementet sitt syn på at det trolig ikke finnes produkter i gruppe 1 av en slik verdi at auksjonsmulighet er ønskelig eller nødvendig. Departementet opprettholder forslaget om at ordningen ikke skal omfatte alkoholholdig drikk som inneholder til og med 4,7 volumprosent alkohol, og vil fastsette i forskrift at auksjonsadgangen vil omfatte alkoholholdig drikk gruppe 2 og 3. Dersom det skulle vise seg å bli behov for det, kan man eventuelt endre forskriften slik at alkoholholdig drikk gruppe 1 kan omfattes.

Salg av alkoholholdig drikk som inneholder over 4,7 volumprosent alkohol til private er omfattet av Vinmonopolets enerett. Omsetning foretatt av en privat part eller andre aktører vil etter departementets syn innebære en uønsket og uheldig uthuling av monopolordningen. Departementet foreslår derfor en ordning hvor Vinmonopolet kan avholde auksjon på vegne av og mellom disse. En slik løsning vil føre til at det ikke foreligger noen privatøkonomiske interesser for den som besørger auksjonen. At ordningen legges til Vinmonopolet, innebærer også en god sikkerhet for at reglene knyttet til sosial kontroll overholdes, da selskapet gjennom sin hovedvirksomhet har inngående erfaring fra arbeid med slik kontroll.

En endring av auksjonsforbudet som foreslått, vil etter departementets syn ikke føre til en økning i alkoholkonsumet. Det må antas at volumet vil være forholdsvis lite. Dernest skal det påpekes at det dreier seg om alkoholholdig drikk som allerede er omsatt og som det er betalt avgift for. Trolig vil ordningen i all hovedsak være aktuell for omsetning av samleobjekter.

Systembolaget i Sverige har tillatelse til å auksjonere bort alkoholholdig drikk. Systembolaget kan gjøre bruk av auksjonshus i forbindelse med auksjon. Departementet vil åpne for at også Vinmonopolet kan få bistand av og samarbeide med auksjonshus, både for å foreta verdivurderinger og for selve gjennomføringen av auksjonen.

På samme måte som hva som er tilfelle for salgs- og skjenkebevillinger, foreslår departementet at det åpnes opp for at informasjon som er nødvendig for gjennomføringen av salget, herunder pris- og produktopplysninger, lovlig skal kunne gis. Dette innebærer at det vil kunne lages en katalog over de produktene som skal auksjoneres bort, og at denne kan legges ut på Vinmonopolets og/eller auksjonshusets hjemmesider. Departementet vil følge opp dette i forskriftsarbeidet.

Vinmonopolet har bedt om at det åpnes for at det kan lages en katalog med bilder av gjenstandene som skal bortauksjoneres. Departementet var i høringsnotatet skeptisk til dette, men har vurdert spørsmålet nøye i lys av høringen. Det er departementets oppfatning at man i utgangspunktet bør være tilbakeholdne med å tillate informasjon ut over det som anses nødvendig for å gjennomføre salg. På den annen side ser departementet at det, slik Vinmonopolet viser til i sin høringsuttalelse, er noen særskilte hensyn som gjør seg gjeldende ved auksjon av samleobjekter. Det dreier seg om varer som kan være svært gamle, og hvor flaskens tilstand og etikett er helt avgjørende for gjenstandens verdi. Departementet antar at det i noen tilfeller ikke vil være mulig å fastslå verdi uten at det foreligger bilde, og legger derfor til grunn at bilder i denne sammenheng vil være nødvendige for å gjennomføre salget. Departementet vil derfor åpne for at det kan benyttes bilder i forbindelse med auksjonen. Etter departementets syn bør det imidlertid legges begrensninger på billedbruken. Departementet vil i forskrift åpne for at det kan brukes bilder, men at disse kun skal gjøres tilgjengelig for interessenter på forespørsel. Det vil bli opp til Vinmonopolet å vurdere hvordan bildene skal gjøres tilgjengelige for interessenter, men departementet antar at dette kan gjøres f.eks. ved at katalog sendes eller ved passordbeskyttet internettside.

Departementet foreslår at Vinmonopolet kan kreve gebyr for å gjennomføre auksjonen. Auksjon skal ikke være en inntektskilde for selskapet, men auksjonsordningen skal heller ikke innebære en utgift for selskapet. Gebyret må også dekke eventuelle utgifter som måtte følge av eventuell bistand fra auksjonshus. Det overlates til Vinmonopolet å beregne gebyret. Departementet mener at påslag for inndekning av kostnader og en rimelig fortjeneste kan inngå i gebyret. Departementet vil fastsette Vinmonopolets adgang til å kreve gebyr i forskrift.

Ordningen med auksjon av alkoholholdig drikk er i Sverige begrenset til «andast värdefulla samlarobjekt». Departementet ba om høringsinstansenes syn på om det også i Norge burde presiseres at ordningen kun skal omfatte verdifulle samleobjekter. Departementet skrev i høringen at man antar at det i liten grad vil være interesse for å auksjonere bort produkter uten særlig verdi, særlig tatt i betraktning at Vinmonopolet må kunne ta gebyr fra den som ønsker å auksjonere bort alkoholholdig drikk. Det antas videre at det er tilstrekkelig at Vinmonopolet vurderer om selskapet skal besørge auksjon på vegne av den som henvender seg til selskapet med en slik forespørsel. Departementet deler Helsedirektoratets syn, slik det framkommer i høringsuttalelsen, på at det er viktig å unngå vanskelige og skjønnsmessige avgrensningskriterier der de ikke fyller et reelt behov. Helse- og omsorgsdepartementet antar at gebyr og ordningens karakter vil gjøre det uinteressant å bruke ordningen på annet vis enn det er lagt opp til, og vil på den bakgrunn ikke fremme forslag om å presisere at ordningen kun skal gjelde verdifulle samleobjekter. Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at det gis forskriftshjemmel om at departementet kan fastsette nærmere bestemmelser om auksjon. Dersom det viser seg at det blir behov for en slik presisering på et senere tidspunkt, vil departementet kunne fastsette dette i forskrift.

Departementet foreslår på denne bakgrunn å åpne for at Vinmonopolet kan besørge auksjon av alkoholholdig drikk gruppe 2 og 3 på vegne av og mellom fysiske og juridiske personer uten rett til omsetning av alkoholholdig drikk.

Til forsiden