Prop. 83 L (2011–2012)

Endringer i luftfartsloven

Til innholdsfortegnelse

11 Gjennomføring av regel om innhenting av visse typer bevis i forordning (EF) nr. 996/2010 om undersøkelse av og forebyggelse av ulykker og hendelser innenfor sivil luftfart

11.1 Bakgrunnen for forslaget

Forordning (EU) nr. 996/2010 av 20. oktober 2010 om undersøkelse og forebygging av ulykker og hendelser innen sivil luftfart har følgende bestemmelse i artikkel 11 nr. 2:

”Uavhengig av kravet om fortrolighet som følger av EU-rettsakter eller av nasjonal lovgivning, har undersøkelseslederen rett til:
….
  • d) å be om og bidra til en fullstendig obduksjon av de omkomne og til å få umiddelbar adgang til resultatene av slike undersøkelser eller til tester av prøver som er tatt.

  • e) å be om legeundersøkelse av alle personer involvert i flyets operasjon eller å be om at det utføres tester på prøver som er tatt av slike personer, og ha umiddelbar tilgang til resultatet av slike undersøkelser eller tester.”

Luftfartsloven § 12-12 lyder i dag:

”Undersøkelsesmyndigheten har rett til å benytte privat grunn og kan kreve å få undersøke og ta i besittelse fartøy, vrakrester, dokumenter og andre ting i den utstrekning den trenger det for å kunne utøve sitt verv. Herunder skal undersøkelsesmyndigheten gis tilgang til resultater fra undersøkelser av personer som har vært involvert i ulykken eller hendelsen, og obduksjon av dødsofre. Den kan påby legeundersøkelse etter reglene i § 6-11 tredje ledd. Om nødvendig kan undersøkelsesmyndigheten kreve hjelp av politiet.”

Ordene ”undersøkelsesmyndigheten” og ”undersøkelseslederen” kan for praktiske formål regnes som sammenfallende.

11.2 Departementets og sakkyndiges vurdering

Departementet legger til grunn at undersøkelsesmyndighetens retten til selv å kreve visse former for undersøkelser (særlig obduksjon) er noe klare uttrykt i forordningen (EU) nr. 996/2010 artikkel 11 nr. 2 enn det er i luftfartsloven § 12-12. Likevel er det ikke grunn til å tro at det er tilsiktet annet enn helt marginale praktiske forskjeller. Siden obduksjoner er av spesiell karakter bør de ha klar hjemmel i lov.

Departementet har avholdt møter med Statens havarikommisjon for transport og Luftfartstilsynet. Ingen av dem har etterlyst nye hjemler, og årsaken er at undersøkelsesmyndigheten ikke kan se at forordningens bestemmelser tilsier at det foretas vesentlige endringer i den praksisen som allerede føres i dag.

Departementet mener uansett at prinsippet om klar lovhjemmel tilsier at loven justeres noe for å fange opp ordlyden i de siterte forordningsbestemmelsene. Samtidig foreslås det å opprettholde bestemmelsen om at undersøkelsesmyndigheten kan kreve bistand fra politiet.

Til forsiden