Prop. 119 S (2018–2019)

Finansiering og utbygging av E6 på strekningen Moelv – Øyer i kommunene Ringsaker, Gjøvik, Lillehammer og Øyer i Hedmark og Oppland

Til innholdsfortegnelse

3 Dagens situasjon og omtale av utbyggingen

3.1 Dagens situasjon

E6 Moelv – Øyer starter ved krysset i Moelv i Ringsaker kommune og avsluttes ved starten av det ferdig utbygde prosjektet E6 Øyer – Tretten i Øyer kommune. Strekningen Moelv – Øyer er ca. 44 km. Eksisterende Mjøsbru ble åpnet i 1985. Brua er 1420 meter lang med to kjørefelt over Mjøsa mellom Moelv og Biri. I 2015 etablerte Statens vegvesen midtrekkverk og en forbikjøringsstrekning for å hindre alvorlige trafikkulykker på den 18 kilometer lange E6-strekningen mellom Biri og Vingrom. Forbikjøringsstrekningen skal inngå i en framtidig firefeltsvei.

På strekningen E6 Vingrom–Ensby, som går forbi Lillehammer og et par kilometer inn i Øyer kommune, foreligger ny kommunedelplan. Statens vegvesen har hatt ansvaret for utarbeiding av kommunedelplanen. Nye Veier AS tok over den videre planleggingen og utbyggingen av ny E6 Vingrom-Ensby høsten 2018.

I perioden 2003–2006 var E6 Ensby-Øyer en del av et nasjonalt demonstrasjonsprosjekt, som var basert på visjonen om at ingen skal bli drept eller alvorlig skadd i trafikken. I nullvisjonsprosjektet bygde Statens vegvesen ut en fem kilometer lang strekning med midtrekkverk på E6 ved Hunderfossen i Øyer. 1,2 kilometer ble bygd som smal firefeltsvei med en bredde på 16 meter (vanlig bredde er 20 meter). Resten av strekningen, 3,8 kilometer, ble beholdt som tofeltsvei med 10 meters bredde, der det ble etablert havarilommer langs veien og havariåpninger i midtrekkverket.

E6 Moelv – Øyer har en ÅDT som varierer mellom 13–18 000. Det har vært en sterk trafikkvekst de siste årene hvor det eksempelvis i 2017 var seks pst. trafikkvekst ved Ensby. Trafikkprognosene viser sterk trafikkøkning i årene som kommer.

Dagens strekning på E6 er svært ulykkesbelastet. I perioden 2008–2018 har det vært 9 drepte, 4 meget hardt skadde og 10 alvorlig skadde. Det er satt opp midtrekkverk på deler av strekningen for å redusere ulykkestallene, men dette har ført til dårlig fremkommelighet for nødetatene og øvrige trafikanter ved stopp/berging. Dette er en sårbar situasjon. Ny E6 Moelv – Øyer vil øke samfunnssikkerheten og beredskapen i regionen.

3.2 Omtale av utbyggingsprosjektet

E6 Moelv – Øyer er planlagt utbygd til firefelts motorvei med skiltet hastighet på 110 km/t. Prosjektet innebærer ny firefeltskryssing over Mjøsa noe sør for dagens mjøsbru. Eksisterende mjøsbru har beregnet restlevetid på over 70 år. Eksisterende mjøsbru er godt egnet for bruk til lokaltrafikk, gående og syklende. Det forutsettes derfor at eksisterende mjøsbru beholdes og inngår som en del av veinettet med bl.a. viktig funksjon som omkjøringsvei for ny mjøsbru i forbindelse med hendelser og planlagt vedlikehold og det gir en styrket samfunnssikkerhet. Planmessig vil dette bli fulgt opp i arbeidet med reguleringsplan for strekningen.

På strekningen mellom Biri og Øyresvika i Lillehammer innebærer utbyggingen i stor grad utvikling av eksisterende vei samt bygging av ny E6 i en vestlig korridor forbi og utenom bebyggelsen og bysentrum på Lillehammer. Nye E6 passerer forbi Lillehammer i tunnel før kryssing av lågen inn mot Hovemoen og Storhove. Strekningen mellom Storhove og Øyer starter med en tunnel før en også her utvikler eksisterende vei frem til der Øyer-Tretten prosjektet starter rett sør for Øyer sentrum.

Reiselengden på strekningen blir omtrent den samme som i dag, men reisetiden ut fra skiltet hastighet reduseres med minst 9 minutter. Dette betyr en besparelse på ca. 27 pst. i forhold til faktisk reisetid i 2022. En stor forbedring, i tillegg til reisetidsbesparelsen, vil være forutsigbar fremkommelighet spesielt på strekningen Storhove-Mjøsbrua. Strekningen er i dag svært sårbar pga. midtrekkverket som er etablert som et strakstiltak. Etter åpning av firefeltsvei på strekningen vil regulariteten bli svært god. Strekningen preges i dag blant annet av stor helgeutfart med køsituasjoner, og dette blir fjernet i en utbygd situasjon. Spesielt som følge av fire felts vei med god kapasitet fra Øyer og en sammenhengende god motorveistandard til Oslo.

Prosjektet planlegges gjennomført ved bruk av tre store kontrakter:

  1. Storhove – Øyer

  2. Roterud – Storhove

  3. Moelv – Roterud

Gjennomføringstidspunkt på kontraktene er planlagt slik at det blir en sekvensiell og kontinuerlig utbygging i utbyggingsområde Innlandet (Kolomoen til Øyer).

Strekningen Moelv –Ensby har vedtatt kommunedelplan (KDP) med konsekvensutredning. Strekningen Ensby –Øyer har ikke vedtatt kommunedelplan, og vil reguleres sammen med øvrig strekning i prosjektet gjennom detaljreguleringsplaner. Veistrekningen utvikles med bakgrunn i følgende relevant offentlig plangrunnlag:

Tabell 3.1 Oversikt over plangrunnlaget på strekningen

Offentlig plangrunnlag

Dato

KVU E6 Kolomoen-Lillehammer

Publisert november 2007

KVU E6 Lillehammer-Otta

Publisert november 2007

KDP E6 Moelv – Biri

Vedtatt mai 2015

KDP E6 Biri – Vingrom

Vedtatt mai 2013

KDP E6 Vingrom – Ensby

Vedtak juni 2018

Det foreligger ikke reguleringsplaner for 4-felt E6 på strekningen, utover forbikjøringsstrekningen mellom Svennes og Roterud som er bygget. Nye Veier ønsker å bruke entreprenørkompetanse for å optimalisere prosjektets løsninger og minimere samfunnets ulemper ved utbygging av tiltaket. Det legges opp til at reguleringsplanene således utarbeides gjennom samhandling med entreprenører. Unntaket er det nordligste entreprisen, Storhove-Øyer, hvor det nå pågår reguleringsarbeid før entreprenør er kontrahert.

Veiutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS regulerer omfanget av utbyggingsprosjektet. Utbyggingen omfatter et funksjonelt og trafikksikkert veianlegg som inkluderer kjørebanen med nødvendige grunnarbeider, bruer, tunneler, sideterreng, kryss, tekniske installasjoner samt eventuelle nødvendige veitiltak for å knytte ny hovedvei til eksisterende veinett.

Veiprosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til om lag -5,9 mrd. 2019-kr. Netto nytte pr. investert krone (anleggskostnad) er beregnet til -0,58. Uten bompenger er prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte beregnet til om lag -5,3 mrd. kr. I den videre utviklingen av prosjektet vil det bli sett på muligheter for å øke nytten ytterligere gjennom optimaliseringer av kryssløsninger og hastighet.

Det er gjennomført kvalitetssikring av kostnadsestimat. Den eksterne kvalitetssikringen er gjennomført juni 2018 og med en oppdatering i desember 2018 på vegne av Nye Veier AS. Nye Veier har kalkulert prosjektet til å ha en forventet kostnad på 11 021 mill. kr i 2019 prisnivå. Kvalitetssikrer angir en forventet kostnad på 11 389 mill. kr i 2019 prisnivå. Den største forskjellen mellom Nye Veier sitt estimat og den eksterne kvalitetssikring skyldes kostnadsposten konstruksjoner, hvor ekstern kvalitetssikrer mener at estimatet ikke tar tilstrekkelig høyde for utfordrende grunnforhold i Mjøsa. Denne usikkerheten har selskapet valgt å ta hensyn til gjennom et noe høyere forventet tillegg som en inkludert del av den foreslåtte kostnadsrammen.

I tillegg til den ovennevnte kvalitetssikring av kostnadsoverslag har selskapet fått gjennomført ekstern kvalitetssikring av finansieringsopplegg og trafikkgrunnlag. Konklusjonen fra disse kvalitetssikringene er at finansieringen av prosjektet er robust. Ekstern kvalitetssikrer angir at det er omtrent like sannsynlig at satser eller innkrevingsperiode må reduseres som at de må økes.

I veiutbyggingsavtalen for prosjektet som er inngått mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS, har partene avtalt at utbyggingen skal gjennomføres innenfor en økonomisk ramme (P85) på 13 094 mill. 2019-kr. Det er i denne prisen tatt utgangspunkt i en forventet kostnad på 11 319 mill. 2019-kr.

Statens vegvesen laget i løpet av 2016 nye kostnadsoverslag for alle prosjektene i hele Nye Veiers portefølje. Dette kostnadsoverslaget (estimat 0) danner grunnlaget for måling av kostnadsutviklingen på Nye Veiers prosjekter. Det alternativet som i 2016 ble lagt til grunn for det samlede kostnadsoverslaget for porteføljen hadde en samlet kostnad på i underkant av 15 mrd. 2016-kr for strekningen. Statens vegvesen oversendte i desember 2018 sine siste kostnadsoverslag for delstrekningen E6 Vingrom-Ensby basert på vedtatt kommunedelplan. Kostnadsoverslaget angir et lavere kostnadsnivå enn det kostnadsnivået som ble lagt til grunn for Nye Veiers 0-estimat. Statens vegvesen og øvrige aktører som deltok i kommunedelplanprosessen har bidratt til kostnadsreduksjonene.

Nye Veier har parallelt og i etterkant av arbeidet med kommunedelplan jobbet med videre modning og optimalisering av prosjektet. Dette har ytterlige redusert estimatet i prosjektet til 11,319 mrd. 2019-kr. Dette inkluderer også strekningen Ensby – Øyer som ble tilført prosjektet april 2018. Gjennom en omfattende optimaliseringsprosess i 2017 og 2018 har Nye Veier klart å finne gode løsninger med samme eller bedre måloppnåelse innen både reduserte kostnader og økt nytte. Selskapet har redusert prognosen for sluttkostnad med 24 pst. fra de vedtatte kommunedelplanene, og 30 pst. lavere enn nullestimatene for strekningen basert på et østlig alternativ forbi Lillehammer. Samtidig har selskapet klart å øke trafikantnytten ca. 800 millioner kr.

Gjennom veiutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS har den forventede kostnaden for prosjektet E6 Moelv – Øyer blitt redusert med vel 4,8 mrd. kr i forhold til Estimat 0 fra Statens vegvesen.