Prop. 119 S (2018–2019)

Finansiering og utbygging av E6 på strekningen Moelv – Øyer i kommunene Ringsaker, Gjøvik, Lillehammer og Øyer i Hedmark og Oppland

Til innholdsfortegnelse

6 Utbyggings- og finansieringsopplegg

Finansieringsopplegget for E6 Moelv – Øyer omfatter statlige midler over kapittel 1321 post 70 Tilskudd til Nye Veier AS samt bompenger. Bompengeandelen utgjør 48,5 pst. Finansieringsplan er basert på forventet utbyggingskostnad og vist i tabell 6.1 nedenfor.

Statlige midler

Prosjektet gjennomføres i regi av Nye Veier AS og det forutsettes at det statlige bidraget bevilges over kapittel 1321 post 70 Tilskudd til Nye Veier AS.

Tabell 6.1 Finansieringsplan for E6 Moelv – Øyer

Mill. 2019-kr

2020–2025

Sum

Nye Veier AS

1321.70

5 829

5 829

Bompenger

5 490

5 490

Sum

11 319

11 319

Bompenger

Finansieringsopplegget bygger på fire automatiske bomstasjoner på ny E6 som vist i kapittel 5.1. Det er forutsatt bompengeinnkreving i begge retninger. Det gis 20 pst. rabatt ved bruk av elektronisk brikke for kjøretøy i takstgruppe 11 og ingen rabatt for kjøretøy i takstgruppe 22. Det forutsettes at takstene blir justert i forhold til prisutviklingen, og at det regionale bompengeselskapet Vegfinans AS delfinansierer og håndterer trafikantbetalingen. For øvrig gjelder de til enhver tid gjeldende takstretningslinjer for bompengeprosjekter.

Det er lagt til grunn bompengeinnkreving i 15 år i hvert bomsnitt. I finansieringsberegningene er det lagt til grunn etterskuddsvis bompengeinnkreving i perioden 2023–2039.

For at prosjektet E6 Moelv – Øyer skal være nedbetalt i løpet av innkrevingsperioden er det beregnet at gjennomsnittlig inntekt per passering i de ulike bommene må være mellom 19–50 kr som vist i tabell 6.2 nedenfor. Basert på dette legges det foreløpig til grunn følgende grunntakster som angitt i tabell 6.2 (2019-prisnivå).

Tabell 6.2 Oversikt over beregnede gjennomsnittstakster og grunntakster:

2019-kr

Bomsnitt

Gjennomsnittstakst

Grunntakst takstgruppe 1

Grunntakst nullutslippskjøretøy i takstgruppe 1

Grunntakst takstgruppe 2

1. Mjøsbru

19

17,5

7

44

2. Vingrom sør

50

46

19

116

3. Lillehammer vest

33

28

11

69

4. Øyer

28

26

10

64

Gjennomsnittstaksten vil bli benyttet som grunnlag for justering av takstene. Før start på innkreving vil gjennomsnittstaksten bli vurdert ut fra kjente faktorer som låneopptak, lånerente og utbyggingskostnad. Forslag til justeringer av takstene som følge av dette forutsetter tilslutning fra fylkeskommunen som garantist. Ved vurdering av eventuelle takstjusteringer underveis i innkrevingsperioden skal samfunnsøkonomiske effekter av endret takst vektlegges.

De lokalpolitiske vedtakene ga tilslutning til at nullutslippsbiler skal betale bompenger, og følger dermed opp Stortingets vedtak i Prop. 87 S (2017–2018) om at el- og hydrogenbiler skal betale bompenger. I stortingsvedtaket legges det i utgangspunktet til grunn takst for nullutslippskjøretøy i takstgruppe 1 på 50 prosent av takst etter brikkerabatt, og i takstgruppe 2 på 0 prosent. Nullutslippskjøretøy må ha elektronisk brikke og gyldig abonnement får å oppnå redusert takst og rabatt. Takststrukturen i bompengeopplegget på strekningen E6 Moelv – Øyer legger til grunn en takst for nullutslippsbiler på 50 pst. av takst etter brikkerabatt i tråd med stortingets vedtak.

Med rabatt vil en lettbil betale 94 kr for å kjøre hele strekningen. Det gir en kilometertakst på 2,2 kr/km. Tunge kjøretøy betaler 2,5 ganger taksten av lette kjøretøy. Nullutslippskjøretøy i takstgruppe 1 vil betale 47 kr for å kjøre hele strekningen.

Som vist til i kap. 5.1 legger Nye Veier AS opp til sekvensiell utbygging av delstrekninger hvor en eller flere bommer igangsettes når delstrekningen er ferdig utbygd. Inntektene som bommene generer vil betjene den felles gjelden som bompengeselskapet har for å finansiere den helhetlige utbyggingen.

Av Granavolden-plattformen fremgår følgende punkt: «regjeringen vil fortsette reduksjonen av takster i eksisterende bomprosjekter gjennom å doble bevilgningene til tilskuddsordningen for redusert bompengebelastning» Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til en eventuell innføring av en slik ordning og hvorvidt det påvirker dette konkrete prosjektet.

Andre forutsetninger for finansieringsplanen

Eventuelle kostnadsøkninger over forventet kostnad (P50) ut over prisstigning skal dekkes med statlige midler innenfor rammen til Nye Veier AS og bompenger etter samme prosentvise fordeling som innenfor prosjektets avtalte kostnad. Eventuelle overskridelser ut over 10 pst. er Nye Veier AS sitt ansvar. Bompengeselskapet og Nye Veier vil dele eventuelle besparelser med samme fordeling som lagt til grunn i finansieringen av forventet kostnad. Bompengeselskapet vil altså være med på 48,5 pst. av hele besparelsen. Dette er i tråd med Granavoldenplattformen

Dersom økonomien i prosjektet blir svakere enn forutsatt, kan bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet øke gjennomsnittstakstene med inntil 20 pst. og forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år.

Trafikkforutsetningene fremgår av kapittel 5.2. Følgende basisforutsetninger er for øvrig lagt til grunn for finansieringsberegningene:

  • Lånerente: 5,5 pst. de første ti årene, deretter 6,5. pst. resten av innkrevingsperioden

  • Tunge kjøretøy betaler 2,5 ganger lettbiltakst

  • Årlig prisvekst på 2,5 pst. Dette gjelder anleggskostnader, driftskostnader og bomtakster

  • Årlige innkrevingskostnader settes basert på antall passeringer, mellom 4–6 mill. kr i hver bom.

  • Andel som bruker brikke: 80 pst.

Med disse forutsetningene er innkrevingsperioden beregnet til om lag 15 år i hver bom. Brutto bompengeinntekter er beregnet til om lag 7 800 mill. 2019-kr der 5 490 mill. 2019-kr er forutsatt benyttet til å dekke deler av investeringskostnadene. Resterende inntekter etter bidraget til investeringskostnader går til inndekning av finansieringskostnader og innkrevingskostnader.

Figur 6.1 Oversikt over utvikling i bompengeinntekter, byggekostnader, tilskudd fra Nye Veier og gjeld som forutsatt i finansieringsberegningene

Figur 6.1 Oversikt over utvikling i bompengeinntekter, byggekostnader, tilskudd fra Nye Veier og gjeld som forutsatt i finansieringsberegningene

Det er regnet på et optimistisk alternativ med følgende forutsetninger:

  • 5 pst. høyere ÅDT i åpningsåret

  • Lånerenten reduseres med 1 pst. poeng til 4,5 pst. de første 10 årene og deretter 5,5 pst. resten av innkrevingsperioden.

  • Forøvrig er de samme forutsetningene som i basisalternativet lagt til grunn.

Med disse forutsetningene beregnes innkrevingsperioden til å bli redusert med om lag 2,5 år. Alternativt kan takstene reduseres med ca. 12 pst. Dette vil bety at taksten for takstgruppe 1 reduseres fra totalt om lag 117 kr for hele strekningen på ny E6 til om lag 103 kr og taksten for takstgruppe 2 reduseres fra om lag 293 kr til om lag 259 kr dersom 15 års innkreving opprettholdes. Taksten for nullutslippskjøretøy i takstgruppe 1 vil med optimistiske forutsetninger få redusert taksten for å kjøre hele strekningen fra 47 kr til 41 kr.

Det er også regnet på et pessimistisk alternativ med følgende forutsetninger:

  • Bompengeselskapet dekker sin andel av en kostnadsøkning på 10 pst.

  • 6,5 pst. rente i hele innkrevingsperioden.

  • Årlig trafikkvekst blir redusert til 0,5 pst. trafikkvekst fra 2023 i alle snitt ut bompengeperioden.

Med disse forutsetningene beregnes innkrevingstiden til å bli forlenget til om lag 19,5 år, det vil si en økning på 4,5 år utover basisalternativet. Dette viser at prosjektet er robust i forhold til ugunstige endringer i forutsetningene. I tillegg vil bompengeselskapet etter avtale med Vegdirektoratet ha en mulighet til å øke gjennomsnittstakstene med inntil 20 pst. utover prisstigning i løpet av innkrevingsperioden.

Vegdirektoratet har på vegne av Samferdselsdepartementet foretatt en kvalitetssikring av det foreslåtte bompengeopplegget. Direktoratets vurdering, under gitte forutsetninger om inngangsdata for trafikk og kostnader, er at beregningene synes å være riktige.

Fotnoter

1.

Takstgruppe 1: Kjøretøy med tillatt totalvekt til og med 3500 kg samt alle personbiler uavhengig av vekt i kjøretøykategori M1 i Autosys.

2.

Takstgruppe 2: Kjøretøy med tillatt totalvekt fra og med 3501 kg med unntak av personbiler som er registrert i kjøretøykategori M1 i Autosys.