Prop. 130 L (2022–2023)

Endringer i arbeidsmiljøloven og statsansatteloven (tydelige og mer forutsigbare arbeidsvilkår)

Til innholdsfortegnelse

7 Informasjon om endringer i arbeidsvilkårene

7.1 Om artikkel 6

Artikkel 6 pålegger medlemsstatene å sikre at arbeidstaker opplyses om endringer i arbeidsforholdet. Plikten gjelder de forhold arbeidsgiver er pålagt å opplyse om, jf. artikkel 4 og 7. Informasjonen skal gis ved første anledning, og senest den dagen endringene trer i kraft. Plikten gjelder imidlertid ikke endringer som kun reflekterer en endring i de lover, forskrifter mv. som det er referert til i dokumentet med opplysninger om arbeidsforholdet, jf. andre ledd.

Artikkel 6 viderefører i all hovedsak det tidligere direktivets krav. Fristen for å informere om endringene er imidlertid betydelig forkortet. Mens det tidligere direktivet krevde at opplysningene gis tidligst mulig og senest en måned etter at endringene trådte i kraft, krever arbeidsvilkårsdirektivet at de gis ved første anledning og senest samme dato som endringene trer i kraft.

7.2 Gjeldende rett

Etter arbeidsmiljøloven skal endringer tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest en måned etter at de trådte i kraft, jf. § 14-8. Kravet gjelder ikke hvis endringene skyldes endringer i lover, forskrifter eller tariffavtaler, jf. § 14-6 andre ledd og § 14-7 andre ledd.

7.3 Høringsforslaget

For å gjennomføre direktivet foreslo departementet i høringen å endre fristen for å ta endringer i arbeidsforholdet inn i arbeidsavtalen, fra senest en måned etter at endringen trådte i kraft til senest den dagen endringen trer i kraft, jf. arbeidsmiljøloven § 14-8.

7.4 Høringsuttalelsene

LO uttaler at de ikke har særskilte merknader til forslaget. Unio støtter forslaget, og påpeker at det bare er vilkår som er fastsatt i kraft av arbeidsgivers styringsrett som kan endres ensidig. NITO har ingen innvendinger til forslaget, men mener det er viktig å ha i mente at bestemmelsen ikke begrenser arbeidsgivers styringsrett til å gjøre endringer i vilkårene, og er derfor i tvil om regelen om at endringer skal inn i selve arbeidsavtalen er hensiktsmessig å videreføre. NITO og Farmaceutene mener det ville vært mer hensiktsmessig å legge seg på direktivets ordlyd og at endringer meldes ved et eget dokument – da vil også arbeidstaker unngå å føle seg presset til å akseptere eller signere en avtale med endringer man er usikker på om ligger innenfor styringsretten. Etter disse organisasjonenes erfaring etterleves § 14-8 i liten grad.

NHO har ikke innvendinger til forslaget, slik direktivet er utformet. Spekter viser til at det er vanlig å inngå særavtaler, som det kan bli behov for akutt. I slike tilfeller vil det ifølge Spekter ikke være mulig å overholde fristen.

Arbeidstilsynet støtter departementets vurdering og forslag.

7.5 Departementets vurderinger og forslag

Artikkel 6 strammer inn tidsfristen for når arbeidsgiver må informere om endringer i arbeidsforholdet. Etter departementets vurdering vil en gjennomføring av bestemmelsen kreve at tidsfristen i arbeidsmiljøloven § 14-8 endres tilsvarende. Departementet foreslår derfor at fristen for å informere om endringer i arbeidsforholdet i § 14-8 første punktum endres fra senest en måned etter at endringen trådte i kraft til senest samme dag som endringen trer i kraft.

Departementet legger til grunn at dette i noen tilfeller vil kunne bli utfordrende for arbeidsgivere, men at det normalt ikke vil by på store vanskeligheter. Den dagen endringen trer i kraft, er det seneste tidspunktet arbeidsgiver uansett må være klar til å gjennomføre den i praksis. Etter departementets syn vil en kortere frist kunne få arbeidsgivere til å tenke nøyere igjennom hvilke vilkår som gjelder for hvem, hvilke avtaler man inngår, hvilke administrative ordninger man har mv., noe som vil skape større forutsigbarhet og klarhet.

Spekter viser til at det er vanlig å inngå særavtaler, som det kan bli behov for akutt, og at det dermed ikke vil være mulig å overholde fristen. Departementet viser her til at endringer som skyldes endringer i lover, forskrifter eller tariffavtaler jf. § 14-6 andre ledd, ikke er nødvendig å ta inn i arbeidsavtalen, jf. § 14-8. For enhver annen endring må bestemmelsen forstås slik at det skal opplyses om endringen så snart som mulig.

Forslaget innebærer kun en endring av fristen som gjelder for å ta endringer i arbeidsforholdet som nevnt i §§ 14-6 og 14-7 inn i arbeidsavtalen. Bestemmelsen i § 14-8 regulerer ikke selve endringsadgangen, og forslaget innebærer ingen endringer i rekkevidden eller fastleggelsen av arbeidsgivers styringsrett og hva som krever enighet mellom partene og hva arbeidsgiver kan endre ensidig. Eventuelle tvister som oppstår i forbindelse med endringer må derfor løses som i dag.

Til forsiden