Prop. 141 LS (2019–2020)

Endringer i lov 14. desember 2012 nr. 81 om gjennomføring i norsk rett av EØS-avtalen vedlegg V punkt 2 (forordning (EU) nr. 492/2011) om fri rørsle av arbeidstakarar innanfor EØS-området (EØS-arbeidstakarlova) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 302/2019 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2016/589 om et europeisk nettverk for arbeidsformidling (EURES), tilgang til mobilitetstjenester for arbeidstakere og ytterligere integrasjon av arbeidsmarkedene og syv gjennomføringsbeslutninger

Til innholdsfortegnelse

6 Høring

6.1 Forslagene i høringsnotatet

Arbeids-og sosialdepartementet sendte 29. april 2020 på høring forslag til endringer i EØS-arbeidstakarlova ved inkorporering av EURES-regelverket i norsk rett.

Forslaget innebærer at forordning (EU) 2016/589 og syv gjennomføringsbeslutninger inntas i norsk rett. Som ved gjennomføringen av tidligere forordning (EU) nr. 492/2011, skal også den nye forordningen tas inn i norsk rett, ord for ord, men med de nødvendige tilpasningene slik at forordningen nå skal gjelde i EØS-stater. Forordning (EU) 2016/589 erstatter kapittel II om arbeidsformidling i forordning 492/2011.

Artikkel 39 i forordning 2016/589 regulerer endringen av forordning 492/2011 og gir en opplisting av hvilke artikler i forordning 492/2011 som oppheves ved ikrafttredelsen av forordning 2016/589. Den nye forordningen endrer regelverket for samarbeidet innen EURES-nettverket (EU) 492/2011. Det nye regelverket vil legge til rette for et velfungerende arbeidsmarked i EØS-området.

Forordning (EU) 2016/589 skal særlig sikre at EURES-nettverket blir mer effektivt og brukervennlig ved å tilpasse informasjon til arbeidsgivere som søker etter arbeidskraft, og til arbeidssøkere som ønsker å flytte til en annen EØS-stat. Det er viktig at denne informasjonen kommer tydelig frem i lovforslaget.

Departementet har derfor sendt et forslag på høring for å få innspill på hvordan reglene i EØS-arbeidstakarlova mest hensiktsmessig bør struktureres. Da forordningen og de syv gjennomføringsbeslutningene knytter seg alle til samme lov, og samme saksfelt, har departementet vurdert det som hensiktsmessig å samle reglene i én lov. Departementet foreslo på denne bakgrunn at forordning 2016/589 om et europeisk nettverk for arbeidsformidling (EURES), tilgang til mobilitetstjenester for arbeidstakere og ytterligere integrasjon av arbeidsmarkedene, inkorporeres «som sådan».

Departementet vurderte hvordan endringene i EØS-arbeidstakarlova burde struktureres, og hadde følgende forslag i høringsnotatet:

  • Forordning (EU) 2016/589 inkorporeres i sin helhet slik at EØS arbeidstakarlova gjennomfører både forordning (EU) 492/2011 og (EU) 2016/589

  • lovens tittel endres

  • ordlyden i §§ 1 og 4 endres

  • forordning (EU) 2016/589 og de syv tilhørende gjennomføringsbeslutningene legges som vedlegg 2 til loven, mens forordning (EU) 492/2011, blir vedlegg 1.

Departementet ønsket å synliggjøre at kapittel II i forordning (EU) 492/2011 blir opphevet og erstattet med reglene i forordning (EU) 2016/589. Departementet foreslo at i vedlegg 1, i kapittel II, inntas en setning innledningsvis om at dette kapittelet er opphevet og erstattet med reglene i vedlegg 2 og at teksten i kapittel II kunne fjernes i sin helhet. Kapittel II vil da kun bestå av merknaden med henvisning til vedlegg 2.

Departementet ba i høringsnotat om synspunkter på om det på denne måten klart fremgår at kapittel II i forordning (EU) 492/2011, er opphevet og erstattet med de nye reglene i forordning (EU) 2016/589.

EØS-avtalen fastsetter ingen formelle krav til hvordan gjennomføringsbeslutninger skal gjennomføres. Det er opp til det enkelte land å vurdere om de skal gjennomføres ved inkorporasjon, transformasjon eller om det ikke er nødvendig med formelle rettsregler. I høringsnotatet foreslo departementet at gjennomføringsbeslutningene også tas inn i loven ved inkorporasjon og ba høringsinstansene om en tilbakemelding på det.

Høringsbrevet ble sendt til følgende instanser:

  • Departementene

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Arbeidstilsynet

  • Digitaliseringsdirektoratet

  • Direktorat for forvaltning og økonomistyring

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Landsorganisasjonen

  • Manpower Group

  • Adecco

6.2 Høringsuttalelsene

De fleste høringsinstansene hadde ingen merknader til høringsforslaget.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er positive til lovforslaget fordi en styrking av og teknologisk modernisering av EURES-samarbeidet kan være positivt for mobilitet av arbeidskraft.

Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) støtter også innlemming av forordningen i norsk rett slik høringsnotatet foreslår. Direktoratet har ansvar for samordning i offentlig sektor og mot EU innen digitalisering.

Justis- og beredskapsdepartementet har ingen merknader til de materielle sidene av høringsforslaget, men enkelte merknader til den lovtekniske utformingen av lovforslaget. Justis-og beredskapsdepartementet foreslår at at lovens § 1 ledd annet punktum oppheves og at § 4 forblir uendret. Det foreslås også at de syv gjennomføringsbeslutningene ikke inntas i loven men inntas i forskrift. Dette fordi slike gjennomføringsbeslutninger normalt har et innhold som tilsier gjennomføring i forskrift.

6.3 Departementes vurderinger og forslag

I høringsomgangen er det ikke kommet innvendinger verken mot reglene i forordningen som sådan eller forslaget om at den skal gjennomføres i norsk rett gjennom vedlegg til EØS-arbeidstakarlova. Departementet viser til forslaget. Reglene i forordning (EU) 492/2011 er tidligere gjennomført i norsk rett i EØS-arbeidstakarlova fra 14. desember 2012 nr. 81. Departementet foreslår at regelverket i forordning (EU) 589/2016 inkorporeres i norsk rett i EØS-arbeidstakarlova. Forordning (EU) 2016/589 erstatter kapittel II om arbeidsformidling i forordning 492/2011. Tidligere kapittel II oppheves. De lovtekniske endringene som Justis-og beredskapsdepartementet har foreslått inntas i lovforslaget. De syv gjennomføringsbeslutningene inntas i forskrift i tråd med Justis- og beredskapsdepartementets forslag.

Til forsiden