Prop. 162 L (2015–2016)

Lov om taubaner (taubaneloven)

Til innholdsfortegnelse

8 Ruspåvirkning, pliktavhold og testing av ruspåvirkning

8.1 Gjeldende rett

Taubaneloven har ikke bestemmelser om rus- eller alkoholpåvirkning, pliktavhold eller testing. Jernbaneloven § 3 a, § 3 b og § 3 c har imidlertid slike bestemmelser for førere av rullende materiell og for de som har oppgaver knyttet til sikkerheten ved jernbane, pliktmessig avhold og om alkotest, utåndingsprøve og blodprøve. Disse bestemmelsene omfatter også førere av kabelbaner og de som har oppgaver knyttet til sikkerheten ved slike baner.

8.2 Høringsforslaget

Departementet foreslo i høringsforslaget å innføre de samme bestemmelsene i jernbaneloven om ruspåvirkning, pliktavhold og testing i taubaneloven. Departementet begrunnet dette med at det ikke framsto som naturlig å skille mellom kabelbaner og andre taubaner med hensynet til sikkerheten, ikke minst for å sikre forsvarlig drift og håndtering av beredskapssituasjoner. Departementet foreslo derfor en egen bestemmelse om ruspåvirkning, der det går klart fram at ingen ansatte må føre eller forsøke å føre taubane eller utføre eller forsøke å utføre oppgaver knyttet til sikkerheten ved taubanen med ruspåvirkning. Departementet foreslo videre en egen bestemmelse om pliktavhold for ansatte med oppgaver som kan påvirke sikkerheten på taubanen og en bestemmelse om testing av ruspåvirkning, der det presiseres at politiet kan ta alkotest (foreløpig blåseprøve) og foreløpig test av om en person er påvirket av annet berusende eller bedøvende middel på nærmere bestemte vilkår. Dersom testresultatet eller andre forhold gir grunn til å tro at bestemmelsene om ruspåvirkning eller pliktavhold er overtrådt, ble det foreslått at politiet kan foreta særskilt undersøkelse av om det forekommer tegn eller symptomer på ruspåvirkning og framstille personen for utåndingsprøve, blodprøve, spyttprøve og klinisk legeundersøkelse for å søke å fastslå påvirkningen. Slik framstilling skal i alminnelighet finne sted når personen nekter å medvirke til alkotest eller foreløpig test av om personen er påvirket av annet berusende eller bedøvende middel. Utåndingsprøve tas av politiet. Blodprøve og spyttprøve kan tas av lege, sykepleier, helsesekretær eller bioingeniør. Klinisk legeundersøkelse foretas når det er mistanke om påvirkning av andre midler enn alkohol eller andre særlige grunner taler for det.

8.3 Høringsinstansenes merknader

Norske Tau- og Kabelbaners Forening mener at pliktavholdsbestemmelsen ikke bør avgrenses til ansatte og at begrepet «ansatte» bør erstattes med «person». Norske Tau- og Kabelbaners Forening viser til at det i enkelte sesongbetonte anlegg benyttes ulønnede frivillige i driften.

Statens jernbanetilsyn påpeker også at bestemmelsen kun gjelder for ansatte og mener, slik som Norske Tau- og Kabelbaners Foreningen, at dette er et for snevert begrep. Statens jernbanetilsyn viser også til at det er deres erfaring at det benyttes frivillige til drift av taubaner, inkludert til andre oppgaver av sikkerhetsmessig betydning. Statens jernbanetilsyn mener begrepet «ansatte» bør erstattes med «personell».

Norske Tau- og Kabelbaners Forening mener også at kapittelet bør kortes ned, blant annet med å henvise til vegtrafikklovens bestemmelse om ruspåvirkning.

Alpinanleggenes Landsforening mener det er viktig at det finnes regler om ruspåvirkning i tilknytning til taubanevirksomhet, da slik virksomhet kan utgjøre stor risiko. Alpinanleggenes Landsforening viser til at mange skianlegg har egne regler knyttet til dette i ansettelseskontrakter og arbeidsinstrukser. Alpinanleggenes Landsforening viser imidlertid til at bestemmelsene i hovedsak retter seg mot den enkelte ansatte, samtidig som taubanevirksomhetene er ansvarlig for sikker drift og politiet for testingen. Alpinanleggenes Landsforening mener her at en klargjøring av ansvarsforholdet for virksomheten ved den ansattes brudd på reglene ville ha vært en fordel.

8.4 Departementets vurderinger

Departementet deler Norske Tau- og Kabelbaners Forening og Statens jernbanetilsyns merknad og vurdering om at en bestemmelse om pliktavhold bør omfatte også andre enn «ansatte». Departementet har derfor valgt å erstatte «ansatte» med «personell».

Departementet deler også Norske Tau- og Kabelbaners Forenings merknad om at kapittelet er omfattende, men ikke merknaden om at det bør kortes ned med kun en henvisning til vegtrafikkloven, som inneholder de samme bestemmelsene. Departementet mener det er naturlig at taubaneloven her inneholder alle de relevante bestemmelsene om ruspåvirkning, pliktavhold og testing. Departementet viser her til at jernbaneloven også inneholder lignende bestemmelser.

Departementet har forståelse for Alpinanleggenes Landsforening kommentar om at en klargjøring av ansvarsforholdet for virksomheten ved ansattes brudd på reglene ville ha vært en fordel. Departementet mener imidlertid at dette er en generell problemstilling, som det ikke er naturlig å behandle særskilt for taubanesektoren. Departementet viser her til at en slik klargjøring heller ikke er gjort i jernbaneloven, luftfartsloven eller vegtrafikkloven.

Til forsiden