Prop. 2 L (2019–2020)

Midlertidig lov om ansettelser i stillinger med regionale integreringsoppgaver

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

2.1 Vedtak i Stortinget

Forslaget følger opp Stortingets vedtak om at fylkeskommunene skal få «ansvar for bosetting internt i regionene og annen regional samordning av integreringspolitikken, i tråd med nasjonale føringer», jf. Meld. St. 6 (2018–2019) Oppgaver til nye regioner og Stortingets behandling av denne, jf. Innst. 119 S (2018–2019).

Det ble vedtatt at fylkeskommunenes ansvar på integreringsområdet skal styrkes ved å overføre oppgaver og ansvar på områder der fylkeskommunene har en rolle, særlig innenfor kompetansepolitikken. Fylkeskommunene skal i større grad bidra til at flyktninger og innvandrere kvalifiseres til å møte regionale behov for arbeidskraft.

2.2 Overføring av oppgaver

IMDi er ansvarlig fagdirektorat for integreringsfeltet og skal iverksette regjeringens integreringspolitikk gjennom oppgaver som direktoratet er ansvarlig for, og styrke kommunenes, sektormyndighetenes og andre samarbeidspartneres kompetanse på integrering og mangfold.

Hovedoppgavene til IMDi er:

  • bosetting av flyktninger

  • samarbeid med kommuner om bosetting, norskopplæring og grunnleggende kvalifisering av flyktninger og deres familiegjenforente

  • legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv

  • følge opp introduksjonsloven og forvalte økonomiske virkemidler innenfor integrerings- og mangfoldsarbeidet

  • jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  • gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet

  • produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis

  • være nasjonal fagmyndighet for tolking i offentlig sektor

  • være en pådriver for at offentlige tjenester er tilpasset mangfold i befolkningen.

IMDi har i dag seks regionkontorer som ivaretar noen av disse oppgavene.

Som følge av regionreformen er det besluttet at de nye fylkene skal bli det regionale leddet i integreringspolitikken. Det vil si at dagens regionkontorer avvikles som statlige regionale kontorer og at deres ansvar og oppgaver overføres til de nye fylkene og til IMDi nasjonalt. Nasjonale oppgaver blir i IMDi, mens fylkeskommunene overtar ansvar for intern bosetting innenfor regionene og regional samordning av integreringsarbeidet, innenfor rammene av nasjonal politikk.

De regionale oppgavene omfatter:

  • Tilskuddsordningene Jobbsjansen del B, mentor- og traineeordninger og etablereropplæring for innvandrere

  • Bosetting: Fylkeskommunene får ansvar for kapasitetsstyringen i bosettingsarbeidet og skal, innenfor rammen av nasjonale kriterier for bosetting, vurdere og anbefale hvor mange flyktninger som bør bosettes i den enkelte kommune. Flyktninger skal bosettes i områder hvor de kan komme i arbeid og få tilbud om nødvendig utdanning og kompetanseheving.

  • Forebygging av negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse: Fylkeskommunene får ansvaret for å forebygge negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse gjennom å bygge nettverk, dele kompetanse og samarbeide med relevante myndigheter og andre aktører på regionalt og kommunalt nivå.

  • Veiledning og kompetanseheving av kommunene i deres kvalifiseringsarbeid: Fylkeskommunene får, innenfor rammen av nasjonal integreringspolitikk, ansvar for å følge opp kommunene i deres arbeid med kvalifisering av flyktninger, der arbeidet er stedsavhengig, og kjennskap og nærhet til kommunene bidrar til bedre oppgaveløsning.

  • Samarbeid med regionale sektormyndigheter: Fylkeskommunene får ansvar for å samarbeide om kvalifisering og integrering av innvandrere med sektormyndighetene på regionalt nivå.

  • Regional oppfølging av frivillighet og samfunnsdeltakelse: Fylkeskommunene får ansvar for å følge opp arbeidet med frivillighet og samfunnsdeltakelse på regionalt nivå.

Fylkene vil avgjøre organisering og lokalisering av funksjoner og oppgaver de får ansvar for på integreringsområdet. Departementet foreslår at fylkeskommunenes oppgaver på integreringsområdet reguleres i ny lov om integrering, se lovforslag sendt på høring 16. august 2019.

IMDi beregnet i desember 2018 at det er omtrent 33 årsverk ved regionkontorene, altså i underkant av halvparten, som gikk med til regionale oppgaver. De resterende årsverkene ved regionkontorene arbeider med nasjonale oppgaver. De fleste ansatte ved regionkontorene har både nasjonale og regionale oppgaver.

2.3 Overføring av fylkesveiadministrasjonen

Samferdselsdepartementet la i Prop. 79 L (2018–2019) fram forslag til endringer i veglova mv. som følger opp beslutningen om at fylkesveiadministrasjonen overføres fra Statens vegvesen til fylkeskommunene. Endringsloven ble vedtatt 11. juni 2019, og endringsloven del VII nr. 2, 3 og 4 om overgangsbestemmelser trådte i kraft 21. juni 2019.

Beslutningen om overføring innebærer at over 1 000 årsverk vil bli overført fra Statens vegvesen til fylkeskommunene. For å ivareta de ansatte i Statens vegvesen ble det i endringsloven vedtatt egne overgangsbestemmelser om ansatte i Statens vegvesen, som sikrer rettighetene til de ansatte som overføres. I tillegg ble det utarbeidet en mønsteravtale mellom Statens vegvesen og KS om kriterier for hvilke ansatte som har rett til å bli overført til fylkeskommunene.

Det følger av endringsloven at arbeidstakere som ansettes i fylkeskommunene etter overføringen får beholde sin årslønn og ansiennitet fra Statens vegvesen. Fylkeskommunene plikter for øvrig å håndtere ansatte fra Statens vegvesen på samme måte og med samme rettigheter som øvrige ansatte i fylkeskommunene, herunder også det som gjelder ved sammenslåing av fylkeskommuner. Bestemmelsene har som formål å sikre at de ansatte som overføres beholder sine grunnleggende posisjoner (lønn og ansiennitet) fra tidligere arbeidsgiver til ny arbeidsgiver. Lovreguleringen har også som formål å sikre at de ansatte gis like individuelle rettigheter hos ny arbeidsgiver som de øvrige ansatte har, inkludert ansatte som overføres til nye fylkeskommuner ved sammenslåing av fylkeskommuner. Dette kan være rettigheter som vern mot oppsigelse i en periode etter sammenslåingen, ordninger som godtgjørelse for pendling osv. Det ble ikke foreslått i Prop. 79 L (2018–2019) å forplikte fylkeskommunene til å følge statens tariffavtale. Videre ble det vedtatt en forskriftshjemmel som gir Kongen i statsråd myndighet til å regulere overføringen av ansatte fra staten til fylkeskommunene der det ikke oppnås enighet gjennom avtale.

Hvilke ansatte som har rett til å følge sine oppgaver til fylkeskommunene følger av mønsteravtalen mellom Statens vegvesen og KS. Det fremgår av avtalen at ansatte i Statens vegvesen har rett til å følge sine arbeidsoppgaver over til fylkeskommunene, under forutsetning av at den ansattes arbeidsoppgaver i vesentlig grad videreføres i en stilling i fylkeskommunen.

Videre fremgår det at ledige stillinger i fylkeskommunene som er knyttet til arbeidsoppgaver på fylkesvegnettet så langt mulig skal tilbys ansatte i Statens vegvesen som ved overføringstidspunktet har oppgaver med fylkesveiene, forutsatt at de er kvalifisert for stillingen.

Det ble presisert at overgangsbestemmelsene ikke vil gjelde ansatte som omfattes av reglene om virksomhetsoverdragelse i arbeidsmiljøloven kapittel 16.

Avtalen regulerer også når Statens vegvesen skal gi fylkeskommunene innsyn i oppgaver, ressurser og kompetanse og når Statens vegvesen skal gi fylkeskommunene innsyn i bemanningsplaner og organiseringen. Videre fremgår det av avtalen at fylkeskommunene skal gi informasjon om ledige stillinger og at Statens vegvesen plikter å informere sine ansatte om stillingene på en egnet måte. KS og Statens vegvesen skal etter avtalens punkt 6 etablere en felles rådgivende gruppe som så langt som mulig skal svare ut spørsmål i tilknytning til avtalen.

2.4 Avtale om ansettelser i fylkeskommunen når regionale integreringsoppgaver overføres fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet

Det er inngått en avtale mellom KS og IMDi om overføring av ansatte fra IMDi til fylkeskommunene i forbindelse med overføring av regionale integreringsoppgaver. Formålet med og bakgrunnen for avtalen er å sikre likebehandling av de ansatte ved IMDis regionkontorer og sikre at fylkeskommunene får nødvendig kompetanse for å utføre de regionale integreringsoppgavene.

Avtalen gir alle ansatte på IMDis regionkontorer en fortrinnsrett til stillinger i fylkeskommunene med regionale integreringsoppgaver, så fremt de er kvalifisert for stillingen. I valget mellom flere kvalifiserte er det fylkeskommunene som avgjør hvilke ansatte som er best kvalifisert og således får tilbud om stilling.

Den som ansettes har rett til å beholde sin lønn og tjenesteansiennitet og får de samme rettighetene som øvrige ansatte i fylkeskommunene.

Det følger av avtalens punkt 4 at fylkeskommunene plikter å opplyse IMDi om alle ledige stillinger den oppretter med regionale integreringsoppgaver, og IMDi plikter å informere alle ansatte på regionkontorene om stillingene på egnet måte.

Avtalen er signert under forutsetning av at det vedtas en lov som klargjør at kvalifikasjonsprinsippet og utlysningsplikten ikke vil gjelde og som regulerer hvilke rettigheter og plikter som vil gjelde for ansatte fra IMDi som blir tilsatt i en fylkeskommune.

Per 18. september 2019 har ni fylkeskommuner signert en avtale tilsvarende avtalen mellom KS og IMDi.