Prop. 4 L (2019–2020)

Endringer i straffeprosessloven og politiregisterloven mv. (behandling av overskuddsinformasjon fra kommunikasjonskontroll mv.)

Til innholdsfortegnelse

4 Andre lands rett

4.1 Sverige

Opplysninger som er av betydning for etterforskning skal etter rättegångsbalk (1942:740) 27 kap. 24 § oppbevares til etterforskningen er avsluttet («lagts ner eller avslutats»), eller saken er endelig avgjort i retten. I praksis innebærer dette at alle opplysninger oppbevares, med mindre de skal slettes umiddelbart som for eksempel etter reglene om forbud mot avlytting, da det på et tidlig tidspunkt i etterforskningen kan være vanskelig å se hva som vil være av betydning. Opplysninger kan likevel bevares så lenge det er nødvendig for å avverge en straffbar handling, eller dersom de kan benyttes til etterforskning etter 27 kap. 23 a §.

Etter rättegångsbalken 27 kap. 22 § skal avlytting av elektronisk kommunikasjon og romavlytting umiddelbart avbrytes dersom det kommer frem at en som ytrer seg er omfattet av vitneforbud etter lovens 36 kap. 5 §. Opptak og notater som omfattes av forbudet skal deretter umiddelbart slettes. Det fremgår ikke noen unntak for tilfeller hvor den som omfattes av vitneforbudet selv er mistenkt. Vitnefritak for nærstående er ikke omfattet av bestemmelsen.

4.2 Danmark

Opptak og gjengivelser av opplysninger fra kommunikasjonskontroll skal etter lov om rettens pleje § 791 slettes hvis det ikke utferdiges siktelse eller påtale senere oppgis. Har opplysningene likevel fortsatt etterforskningsmessig betydning kan politiet be retten om tillatelse til å utsette sletting for et nærmere angitt tidsrom. Opplysninger uten etterforskningsmessig betydning skal slettes.

Kommunikasjonskontroll skal etter retsplejeloven § 782, stk. 2, ikke foretas for kommunikasjon mellom den mistenkte og personer som er vernet etter § 170 om vitneforbud. Dersom det ved kommunikasjonskontroll likevel fremkommer uttalelser fra en person som etter retsplejeloven § 170 ikke kan gi vitneforklaring, skal disse opplysningene straks slettes. Dette gjelder imidlertid ikke dersom opplysningene gir anledning til å sikte den vernede personen for et straffbart forhold, eller å frata forsvareren sitt verv. Nærstående er ikke omfattet av vernet etter § 170.

4.3 Finland

Etter tvångsmedelslag (806/2011) 10 kap. 57 § skal overskuddsinformasjon slettes når saken er avgjort ved rettskraftig dom eller forfølgningen er innstilt. Informasjonen kan likevel lagres i de tilfeller hvor den kan benyttes til etterforskning etter 10 kap. 56 §. Informasjon som ikke skal slettes skal bevares i fem år etter rettskraftig dom eller henleggelse.

Kommunikasjonskontroll og kameraovervåking skal etter tvångsmedelslagen 10 kap. 52 § ikke foretas av kommunikasjon mellom mistenkte og advokat eller prest. Samtaler med nærstående og visse yrkesgrupper, herunder helsepersonell, kan bare avlyttes dersom saken gjelder en straffbar handling som kan medføre fengsel i minst seks år. Dersom det under avlyttingen fremkommer opplysninger som ikke skal avlyttes etter reglene ovenfor, skal avlyttingen avbrytes og opplysningene umiddelbart slettes. Samtalene kan i alle tilfeller avlyttes dersom den vernede personen er mistenkt for samme straffbare handling som den mistenkte, eller en straffbar handling som direkte knytter seg til denne straffbare handlingen og det også i det tilfellet («också i fråga om denne») er besluttet at kommunikasjonskontroll kan gjennomføres.

Til forsiden