Prop. 49 LS (2018–2019)

Endringer i skipsarbeidsloven mv. og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 258/2018 av 5. desember 2018 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2015/1794 om arbeidsrettigheter for sjøfolk

Til innholdsfortegnelse

10 Merknader til lovforslaget

10.1 Til endringer i skipsarbeidsloven

Til § 4-2

Første ledd annet punktum viser til at utbetaling av feriepenger skjer i henhold til lov 29. april 1988 nr. 21 om ferie (ferieloven) og lov 16. juni 1972 nr. 43 om ferie for fiskere. Lov om ferie for fiskere ble opphevet ved lov 2. juni 2017 nr. 35. Bestemmelsen endres derfor slik at den kun viser til ferieloven.

Til § 5-1

Annet ledd endres slik at definisjonen av masseoppsigelse samsvarer bedre med masseoppsigelsesdirektivet artikkel 1 nr. 1 bokstav a). Masseoppsigelsesbegrepet skal forstås på samme måte som i arbeidsmiljøloven § 15-2. Begrepsendringene fra «drøftelser» til «drøftinger» er utelukkende av språklig art, for å bringe bestemmelsen i samsvar med formuleringene ellers i loven, jf. kapittel 11 om informasjon og drøfting.

Nytt tredje til femte ledd er tilføyd for å gjennomføre masseoppsigelsesdirektivet. Se punkt 4.5 for en nærmere omtale av endringene.

Tredje ledd første punktum presiserer at plikten etter tredje ledd inntrer ved masseoppsigelser etter annet ledd.

Tredje ledd annet punktum angir hvilke opplysninger som arbeidsgiveren skal gi de tillitsvalgte. Deler av bestemmelsen har en annen ordlyd enn arbeidsmiljøloven § 15-2 tredje ledd, men innholdet er det samme, og bestemmelsen skal forstås på samme måte. I likhet med arbeidsmiljølovens regulering, er listen ikke uttømmende. Opplysninger utover de som er eksplisitt nevnt kan være nødvendige i det enkelte tilfelle, dersom opplysningene anses relevante.

Tredje ledd tredje punktum angir tidspunktet for når melding etter annet punktum skal gis. For Norges tilfelle, er vedkommende offentlige myndighet som det vises til i artikkel 3 nr. 1 i direktivet, Arbeids- og velferdsetaten. Der oppsigelsene gjelder arbeidstakere på norskflaggede skip skal derfor melding gis til Arbeids- og velferdsetaten, jf. tredje leddfjerde punktum. Tredje og fjerde punktum tilsvarer annet og tredje punktum i arbeidsmiljøloven § 15-2 tredje ledd, og skal forstås på samme måte.

Fjerde ledd gjennomfører artikkel 3 nr. 2 i masseoppsigelsesdirektivet. Bestemmelsen slår fast at arbeidstakernes tillitsvalgte kan kommentere meldingen direkte overfor Arbeids- og velferdsetaten. Bestemmelsen tilsvarer arbeidsmiljøloven § 15-2 fjerde ledd.

Femte ledd gjennomfører artikkel 4 nr. 1 i direktivet ved å presisere at masseoppsigelser tidligst får virkning 30 dager etter at Arbeids- og velferdsetaten er underrettet. Bestemmelsen tilsvarer arbeidsmiljøloven § 15-2 femte ledd.

Til § 5-6

Fjerde ledd om vern mot usaklig oppsigelse ved overdragelse av en samlet virksomhet, oppheves. Bestemmelsen erstattes av ny § 5 A-2 jf. § 5 A-1 i nytt kapittel 5 A i skipsarbeidsloven.

Til § 5 A-1

Bestemmelsen er ny og stammer fra forpliktelsene etter virksomhetsoverdragelsesdirektivet. Det vises til omtalen i punkt 5.4.5 for en nærmere gjennomgang av rettskildebildet og eksempler på hvilke overdragelser som omfattes.

Første ledd angir kapitlets materielle virkeområde. Kapitlet gjelder ved overdragelse av en virksomhet eller en del av en virksomhet, forutsatt at det skjer en overføring av en selvstendig økonomisk enhet som beholder sin identitet etter overføringen. Første og annet punktum tilsvarer i all hovedsak arbeidsmiljøloven § 16-1 første ledd. Tredje punktum innsnevrer virkeområdet noe sammenlignet med arbeidsmiljøloven kapittel 16, da tilføyelsen i artikkel 1 nr. 3 i virksomhetsoverdragelsesdirektivet eksplisitt gjør unntak for overdragelser som kun gjelder skip.

Annet ledd angir det geografiske virkeområdet for kapitlet, med unntak for bestemmelsen om vern mot oppsigelse i § 5 A-2.

Tredje ledd gjennomfører artikkel 5 i virksomhetsoverdragelsesdirektivet. Bestemmelsen begrenser anvendelsen av §§ 5 A-2 og 5 A-3 om henholdsvis oppsigelsesvern ved virksomhetsoverdragelse og om lønns- og arbeidsvilkår, ved å presisere at disse ikke får anvendelse ved overdragelse fra et konkursbo.

Til § 5 A-2

Bestemmelsen gjelder arbeidstakers vern mot oppsigelse ved virksomhetsoverdragelse, og er nærmere omtalt i punkt 5.5.5. Bestemmelsen erstatter § 5-6 fjerde ledd, og tilsvarer i all hovedsak § 16-4 i arbeidsmiljøloven.

Første ledd viser til at en overdragelse etter § 5 A-1 ikke i seg selv gir grunn for oppsigelse. Oppsigelsesvernet gjelder både ved overdragelse av en samlet virksomhet og en del av en virksomhet, sml. den nå opphevede § 5-6 fjerde ledd. Der overdragelsen ikke alene er grunnen til oppsigelsen, vil oppsigelsen fortsatt måtte vurderes i tråd med det alminnelige saklighetsvilkåret og vurderingstemaene angitt i skipsarbeidsloven § 5-6 første til tredje ledd.

Annet ledd regulerer situasjonen der arbeidsforholdet opphører fordi virksomhetsoverdragelsen medfører vesentlige endringer i arbeidsvilkårene til skade for arbeidstaker. I disse tilfellene anses opphøret å være en følge av arbeidsgiverens forhold. Bestemmelsen stammer fra virksomhetsoverdragelsesdirektivet artikkel 4 nr. 2, og tilsvarer arbeidsmiljøloven § 16-4 annet ledd.

Ved tvist etter denne paragrafen bestemmer tredje ledd at §§ 5-10 og 5-11 skal gjelde. Bestemmelsene gjelder henholdsvis arbeidstakers rett til å fortsette i stillingen ved tvist om grunnlaget for at arbeidsforholdet opphørte, og virkningene av en usaklig oppsigelse.

Til § 5 A-3

Bestemmelsen gjelder lønns- og arbeidsvilkår ved en virksomhetsoverdragelse og gjennomfører artikkel 3 i virksomhetsoverdragelsesdirektivet.

Første ledd angir at tidligere arbeidsgivers rettigheter og plikter som følger av arbeidsavtale eller arbeidsforhold som foreligger på det tidspunkt overdragelsen finner sted, skal overføres til den nye arbeidsgiveren. Bestemmelsen innebærer at den nye arbeidsgiveren er ansvarlig for alle opptjente rettigheter frem til overdragelsestidspunktet. Første punktum tilsvarer arbeidsmiljøloven § 16-2 første ledd første punktum. For en nærmere omtale av bestemmelsen, se punkt 5.6.5.

Annet ledd bestemmer at den nye arbeidsgiveren skal opprettholde de individuelle arbeidsvilkårene som følger av en tariffavtale som den tidligere arbeidsgiveren var bundet av. Plikten består inntil tariffavtalen utløper, eller en annen tariffavtale trer i kraft eller kommer til anvendelse. Det vises for øvrig til omtalen i punkt 5.7.5.

Tredje ledd gjelder arbeidstakernes rett til videre opptjening av alders-, etterlatte- og uførepensjon i henhold til kollektiv tjenestepensjon. I tråd med hovedregelen i virksomhetsoverdragelsesdirektivet artikkel 3 nr. 4 bokstav a), overføres ikke slike rettigheter. Bestemmelsen skiller seg fra reguleringen i arbeidsmiljøloven § 16-2 tredje ledd. Bakgrunnen for denne forskjellen er nærmere redegjort for i punkt 5.8.5.

Til § 5 A-4

Bestemmelsen gjennomfører artikkel 6 i virksomhetsoverdragelsesdirektivet og regulerer virkningene av en overdragelse for arbeidstakernes tillitsvalgte. Den sentrale vurderingen for de tillitsvalgtes rettsstilling etter overdragelsen er hvorvidt virksomheten bevarer sin uavhengighet. Bestemmelsen tilsvarer fullt ut arbeidsmiljøloven § 16-7, og skal fortolkes på samme måte. Bakgrunnen for bestemmelsen er omtalt i punkt 5.9.5.

Til § 5 A-5

Bestemmelsen angir tidligere og ny arbeidsgivers plikt til informasjon og drøfting med tillitsvalgte der det er tale om en overdragelse etter § 5 A-1. Bestemmelsen gjennomfører artikkel 7 i virksomhetsoverdragelsesdirektivet og må fortolkes i lys av de generelle reglene om informasjon og drøfting i kapittel 11. Deler av bestemmelsen tilsvarer arbeidsmiljøloven § 16-5. Se for øvrig punkt 5.10.3 og 5.10.5 for en nærmere omtale av bestemmelsen.

Første ledd pålegger både tidligere og ny arbeidsgiver å informere de berørte arbeidstakernes tillitsvalgte om overdragelsen. Bestemmelsen lister opp hva det skal gis særskilt informasjon om. Bokstav a til d i opplistingen tilsvarer henholdsvis bokstav a til c og e i arbeidsmiljøloven § 16-5 første ledd, og skal forstås på samme måte.

Annet ledd sikrer informasjonsflyt til arbeidstakerne der virksomheten ikke har tillitsvalgte. I slike tilfeller skal informasjon som nevnt i første ledd gis direkte til de berørte arbeidstakerne.

Tredje ledd bestemmer at planlagte tiltak overfor arbeidstakerne skal drøftes med de tillitsvalgte. Drøftingen skal skje så tidlig som mulig. Bestemmelsen tilsvarer arbeidsmiljøloven § 16-5 tredje ledd, og skal forstås på samme måte.

Til § 10-1

Femte til syvende ledd, som inneholder henvisninger til tre ulike lover om diskriminering, oppheves. Diskrimineringsloven om seksuell orientering, diskrimineringsloven om etnisitet, samt diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, ble alle opphevet ved lov 16. juni 2017 nr. 51 om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven). Diskrimineringsformene som tidligere var spesialregulert i de opphevede lovene, reguleres nå av likestillings- og diskrimineringsloven. Denne loven gjelder også for arbeidstakere på skip jf. skipsarbeidsloven § 10-1 fjerde ledd.

Til § 11-1

Annet ledd begrenser kapitlets virkeområde til passasjerskip og skip i fart på innsjøer og elver. Som følge av endringer i arbeidstakerdirektivet, må annet ledd oppheves. Kapitlet gjelder dermed for arbeidstakere på skip, jf. skipsarbeidsloven § 1-2. For en nærmere omtale av endringene, se punkt 6.5.

Til § 11-2

Nytt fjerde ledd gir adgang til å fravike bestemmelsene i § 11-2 første til tredje ledd ved tariffavtale. Første til tredje ledd i § 11-2 gjelder gjennomføringen av plikten til informasjon og drøfting, mens § 11-1 angir selve plikten. Den nå opphevede § 11-4 ga adgang til å fravike hele kapittel 11, inkludert plikten etter § 11-1. Ved å innsnevre denne adgangen, bringes reglene i skipsarbeidsloven kapittel 11 i samsvar med arbeidstakerdirektivet artikkel 5. Bestemmelsen tilsvarer arbeidsmiljøloven § 8-2 fjerde ledd. Det vises til punkt 6.5 for en nærmere omtale av endringen.

Til § 11-4

Bestemmelsen oppheves slik at det ikke lenger vil være adgang til å fravike hele kapittel 11 i tariffavtale. Se for øvrig merknadene til § 11-2 nytt fjerde ledd, samt omtalen i punkt 6.5.

10.2 Til endringer i NIS-loven

Til § 8

Første ledd om adgangen til å fravike bestemmelser i skipsarbeidsloven i tariffavtale, endres i tråd med de øvrige endringene i skipsarbeidsloven.

For det første strykes skipsarbeidsloven § 5-1 annet ledd fra opplistingen, da masseoppsigelsesdirektivet stenger for at denne adgangen videreføres. Bakgrunnen for endringen fremgår av punkt 4.5.

Den nå opphevede § 5-6 fjerde ledd strykes også fra opplistingen, og erstattes av ny § 5 A-2 om vern mot oppsigelse ved virksomhetsoverdragelse. Se punkt 5.5.5 om dette.

Adgangen til å fravike reglene i kapittel 11 innsnevres til å kun gjelde gjennomføringen av plikten til informasjon og drøfting i §§ 11-1 jf. 11-2. For en nærmere omtale av endringen, se punkt 6.3 og 6.5, samt merknadene til skipsarbeidsloven § 11-2 nytt fjerde ledd.

De øvrige endringene i opplistingen er utelukkende av redaksjonell art.

10.3 Til endringer i lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v.

Til § 1

Bestemmelsens annet ledd, som unntar arbeidstakere i utenriks sjøfart fra lovens virkeområde, oppheves. Endringen skjer som følge av at adgangen til å unnta sjøfolk fra direktiv 2009/38/EF ble opphevet ved direktiv (EU) 2015/1794. Det vises for øvrig til omtalen i punkt 7.

Til forsiden