Prop. 49 LS (2018–2019)

Endringer i skipsarbeidsloven mv. og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 258/2018 av 5. desember 2018 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2015/1794 om arbeidsrettigheter for sjøfolk

Til innholdsfortegnelse

6 Direktiv 2002/14/EF om informasjon til og konsultasjon med arbeidstakere

6.1 Kort om direktivet

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/14/EF av 11. mars 2002 om fastsettelse av en generell ramme for informasjon til og konsultasjon med arbeidstakere i Det europeiske fellesskap («arbeidstakerdirektivet») angir minstekrav for den retten arbeidstakerne har til informasjon og konsultasjon. Retten til informasjon og konsultasjon anses for å være en kollektiv rettighet som utøves gjennom arbeidstakernes representanter.

Det følger av artikkel 3 nr. 3 at medlemsstatene gis adgang til å fravike direktivet ved å fastsette særlige bestemmelser for besetninger på havgående skip. Med endringsdirektivet artikkel 3, fjernes denne unntaksadgangen, med det resultat at direktivet også gjelder for denne arbeidstakergruppen.

6.2 Gjeldende rett

Arbeidstakerdirektivet er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i arbeidsmiljøloven kapittel 8 og i skipsarbeidsloven kapittel 11 om informasjon og drøfting.

Skipsarbeidsloven § 11-1 første ledd pålegger arbeidsgiveren å informere og drøfte spørsmål av betydning for ansettelsesforholdene med arbeidstakernes representanter. Etter § 11-1 annet ledd gjelder kapitlet kun for passasjerskip og for skip i fart på innsjøer og elver. Paragraf 11-2 stiller nærmere krav til hvordan plikten til informasjon og drøfting skal gjennomføres.

Kravene i skipsarbeidsloven kapittel 11 gjelder så langt ikke annet er fastsatt i tariffavtale eller i annen lovgivning, jf. § 11-4. Adgangen til å fravike loven inkluderer plikten til informasjon og drøfting i skipsarbeidsloven § 11-1. Alle bestemmelsene om informasjon og drøfting i skipsarbeidsloven kapittel 11 kan fravikes ved tariffavtale for skip i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), i medhold av § 8 i NIS-loven.

6.3 Forslaget i høringsnotatet

Gjennomføringen av endringene i arbeidstakerdirektivet har vært på høring både i 2017 og 2018.

I høringen fra 2017 foreslo departementet at skipsarbeidsloven § 11-1 annet ledd oppheves som følge av at endringsdirektivet fjerner adgangen til å gjøre unntak for havgående skip. Forslaget ville medført at skipsarbeidsloven kapittel 11 ikke kun vil gjelde for passasjerskip og skip i fart på innsjøer og elver, men for alle norske skip.

I høringen fra 2018 foreslo departementet ytterligere endringer for å sikre at skipsarbeidslovens kapittel 11 er i tråd med arbeidstakerdirektivet. Gjeldende § 11-4 gir partene adgang til å fravike reglene i kapittel 11 i tariffavtale, inkludert plikten til informasjon og drøfting i § 11-1.

Etter en nærmere gjennomgang av arbeidstakerdirektivet vurderte departementet at skipsarbeidsloven § 11-4 er videre utformet enn direktivets adgang til å fravike bestemmelsene om informasjon og drøfting. Direktivet åpner for at arbeidslivets parter kan inngå avtale om hvordan arbeidstakerne skal informeres og konsulteres, hva det skal gis informasjon om og hvordan konsultasjonen skal skje, jf. artikkel 1 nr. 3, artikkel 5 og direktivets fortalepunkt 23. Departementet forstår artikkel 5 slik at det kun er reglene om gjennomføringen av informasjons- og drøftingsplikten som kan fravikes i tariffavtale. Det er imidlertid ikke adgang til å fravike selve plikten til informasjon og drøfting.

Departementet har også sett hen til arbeidsmiljøloven § 8-2 fjerde ledd som gjennomfører arbeidstakerdirektivet for arbeidstakere på land. I nevnte bestemmelse er adgangen til å fravike loven snevrere enn etter § 11-4 i skipsarbeidsloven. Etter arbeidsmiljøloven § 8-2 fjerde ledd er det kun bestemmelsene om gjennomføringen av informasjons- og drøftingsplikten som kan fravikes.

På denne bakgrunn foreslo departementet i høringen fra 2018 at skipsarbeidsloven § 11-4 oppheves. Forslaget ville medføre at kapittel 11, inkludert plikten til informasjon og drøfting, ikke lenger kan fravikes i tariffavtale. Det ville da bli en ufravikelig plikt for arbeidsgiveren til å gjennomføre informasjon og drøfting med arbeidstakernes representanter i saker som kan ha betydning for ansettelsesforholdet.

I tråd med arbeidstakerdirektivet, og i likhet med arbeidsmiljøloven § 8-2 fjerde ledd, foreslo departementet samtidig å beholde adgangen til å fravike § 11-2 om gjennomføringen av plikten til informasjon og drøfting i tariffavtale. Dette vil være i samsvar med arbeidstakerdirektivet artikkel 5, som åpner for at arbeidslivets parter inngår avtaler som avviker fra de nærmere reglene om gjennomføringen av informasjons- og drøftingsplikten.

Departementet foreslo videre å endre NIS-loven § 8 første ledd for at kravene etter arbeidstakerdirektivet skal oppfylles. Det følger av NIS-loven § 8 første ledd at skipsarbeidsloven kapittel 11 kan fravikes i tariffavtale for NIS-skip. I høringen fra 2018 foreslo departementet at NIS-loven § 8 første ledd endres slik at kun skipsarbeidsloven § 11-2 kan fravikes i tariffavtale, og ikke hele kapittel 11. Forslaget ble imidlertid kun omtalt i høringsnotatet, og ble ved en inkurie ikke reflektert i selve lovforslaget.

6.4 Høringsinstansenes syn

I forbindelse med høringen fra 2017 viser Fiskebåt til at arbeidstakerdirektivet kan fravikes ved at det fastsettes særlige bestemmelser for besetninger på havgående skip. Havgående fiskefartøy som følger tariffavtalene som Fiskebåt har inngått med Sjømannsorganisasjonene er allerede bundet av regler om drøfting. Det vises til Hovedavtale 1999 mellom Fiskebåt og Norsk Sjømannsforbund § 7-2. Fiskebåt mener at informasjonsplikten som nedfelles her er tilstrekkelig for å ivareta formålene som direktivet bygger på. Samtidig vil det være uheldig om fartøyene underlegges to regelsett som overlapper hverandre. Fiskebåt ber derfor om at det innføres et unntak for fiskefartøy som er underlagt tariffavtaler som inneholder bestemmelser om informasjon og drøfting.

Til høringsforslaget fra 2017 viser Norges Rederiforbund til at gjeldende bestemmelse kun får anvendelse på NOR-registrerte skip. At bestemmelsen ikke ble gitt anvendelse på NIS-skip er begrunnet med at bestemmelsene vil være mindre effektive ettersom arbeidstakerne som regel er ansatt på tidsbegrenset kontrakt og ofte kan ha nærmere tilknytning til en bemanningsagent i hjemlandet, enn til det norske rederiet. Som en konsekvens av blant annet hovedregelen om midlertidig ansettelse, er det også sjelden at NIS-skip med bemanning på utenlandske tariffavtaler har et tilsvarende tillitsmannsapparat som på skip registrert i NOR. Siden dette ikke er underlagt nærmere drøftelse, legger Norges Rederiforbund til grunn at adgangen til å gjøre unntak for skipsarbeidsloven kapittel 11, i henhold til NIS-loven § 8, videreføres.

Under høringen fra 2018 mottok ikke departementet konkrete innspill vedrørende den foreslåtte endringen i NIS-loven § 8 som begrenser adgangen til å fravike reglene i kapittel 11 i skipsarbeidsloven. I forbindelse med departementets omtale i høringsnotatet av arbeidstakere på NIS-registrerte skip, uttalte samtidig Norges Rederiforbund at det er viktig å sikre at loven ikke gjelder for mer enn det som følger av direktivet.

6.5 Departementets vurderinger

Departementet bemerker at mange arbeidstakere på norske skip er underlagt tariffavtaler som inneholder regler om informasjon og drøfting, slik Fiskebåt påpekte i sitt høringsinnspill fra 2017. Direktivet åpner imidlertid ikke for at arbeidstakere og arbeidsgivere på slike fartøy unntas fra direktivets virkeområde. Det er nødvendig med lovregulering for å oppnå direktivets forpliktelser og det vil derfor ikke være tilstrekkelig at tilsvarende rettigheter og plikter etter direktivet følger av praksis eller avtale.

I samsvar med høringsforslagene fra 2017 og 2018, og i tråd med endringsdirektivets artikkel 3, foreslår departementet at skipsarbeidsloven § 11-1 annet ledd oppheves slik at reglene om informasjon og drøfting i kapittel 11 vil komme til anvendelse for arbeidstakere på alle norske skip.

Videre foreslår departementet at § 11-4 oppheves slik at det vil være en plikt for arbeidsgiveren til å gjennomføre informasjon og drøfting med arbeidstakernes representanter i saker som kan ha betydning for ansettelsesforholdet, uten at dette kan fravikes i tariffavtale.

Departementet mener likevel at det er viktig at arbeidslivets parter har stor avtalefrihet knyttet til hvordan informasjons- og drøftingsplikten skal gjennomføres. Det følger av arbeidstakerdirektivets fortalepunkt 23, at partene bør ha stor frihet til å finne løsninger som passer deres ønsker og behov. Det er ikke ønskelig at reglene om informasjon og drøfting i § 11-2 skal stå i veien for å videreføre eksisterende løsninger som partene har avtalefestet og som fungerer på en hensiktsmessig måte.

I samsvar med forslaget i høringsnotatet fra 2018, foreslår derfor departementet at det gis adgang til å fravike bestemmelsene i § 11-2 om gjennomføringen av informasjon og drøfting i tariffavtale, jf. forslaget til § 11-2 nytt fjerde ledd. Forslaget vurderes å være i samsvar med arbeidstakerdirektivet, da direktivet åpner for at arbeidslivets parter kan inngå avtaler om hvordan arbeidstakerne skal informeres og konsulteres, hva det skal gis informasjon om og hvordan konsultasjonen skal skje, jf. artikkel 1 nr. 3, artikkel 5 og direktivets fortalepunkt 23.

Departementet foreslår samtidig at NIS-loven § 8 første ledd endres. Forslaget innebærer at kun skipsarbeidsloven § 11-2 kan fravikes i tariffavtale, og ikke hele kapittel 11. Endringen er i tråd med forslaget i høringsnotatet fra 2018, og sørger for at partenes avtalefrihet holdes innenfor arbeidstakerdirektivets rammer.

Til forsiden