Prop. 49 LS (2018–2019)

Endringer i skipsarbeidsloven mv. og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 258/2018 av 5. desember 2018 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2015/1794 om arbeidsrettigheter for sjøfolk

Til innholdsfortegnelse

7 Direktiv 2009/38/EF om opprettelse av et europeisk samarbeidsutvalg

7.1 Kort om direktivet

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/38/EF av 6. mai 2009 om opprettelse av et europeisk samarbeidsutvalg eller en fremgangsmåte i foretak som omfatter virksomhet i flere medlemsstater og i konserner som omfatter foretak i flere medlemsstater med sikte på å informere og konsultere arbeidstakere (heretter «ESU-direktivet»), erstattet direktiv 94/45/EF med samme tittel. Direktivet er tatt inn i EØS-avtalen. Formålet med direktivet er å sikre informasjon og konsultasjon/drøfting med arbeidstakerne i grenseoverskridende foretak og konsern som har flere enn 1000 ansatte innenfor EØS-området, og som har minst 150 ansatte i hver av minst to medlemsstater.

Artikkel 1 angir direktivets formål og de situasjoner hvor det kommer til anvendelse. I artikkel 1 nr. 7 har det vært åpnet for at medlemsstatene har kunnet «fastsette at dette direktiv ikke skal få anvendelse på besetning i handelsflåten». Ved endringsdirektivet oppheves artikkel 1 nr. 7 slik at det ikke lenger vil være adgang til å unnta denne arbeidstakergruppen.

Videre tilføyes et nytt ledd i artikkel 10 nr. 3 i ESU-direktivet, som til en viss grad begrenser retten til å delta i møter for arbeidstakere som er en del av besetningen på sjøgående skip. Samtidig gir bestemmelsen føringer for hvordan møtene bør planlegges og tilrettelegges for at denne arbeidstakergruppen likevel skal kunne delta.

7.2 Gjeldende rett

Direktiv 94/45/EF ble i sin tid implementert i norsk rett ved lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. og ved at tariffavtalen mellom LO og NHO om europeiske samarbeidsutvalg ble gjort allment gjeldende med hjemmel i loven. I tillegg ble enkelte utfyllende regler fastsatt i forskrift 18. oktober 1996 nr. 992, som senere er erstattet av forskrift 28. juli 2000 nr. 797 om europeiske samarbeidsutvalg mv.

I forbindelse med at det opprinnelige ESU-direktivet ble avløst av direktiv 2009/38/EF, oppdaterte også LO og NHO sin tariffavtale i tråd med det nye direktivet. Den reviderte avtalen av 31. januar 2011 er gjort allment gjeldende, jf. forskrift 3. juni 2011 nr. 570 om endring i forskrift om europeiske samarbeidsutvalg mv.

Etter lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. kan Kongen treffe vedtak om at bestemmelser i landsomfattende tariffavtale om europeiske samarbeidsutvalg eller tilsvarende samarbeidsformer, skal gjelde i alle arbeidsforhold. Dette for å bedre arbeidstakernes rett til informasjon og konsultasjon i foretak og konsern som har virksomhet i flere EØS-stater, jf. § 1 første ledd og § 2. Loven gjelder ikke for arbeidstakere i utenriks sjøfart, jf. § 1 annet ledd.

7.3 Forslaget i høringsnotatet

Som følge av at adgangen til å unnta sjøfolk fra ESU-direktivet nå er opphevet, har departementet lagt til grunn at det ikke lenger vil være anledning til å unnta arbeidstakere i utenriks sjøfart fra de norske reglene. I høringsnotatet i 2017 ble det derfor foreslått å oppheve unntaket i lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. § 1 annet ledd.

7.4 Høringsinstansenes syn

Det har ikke kommet merknader til departementets høringsforslag.

7.5 Departementets vurderinger

Departementet foreslår at unntaket for arbeidstakere i utenriks sjøfart i lov om europeiske samarbeidsutvalg m.v. § 1 annet ledd oppheves.

Som det fremgår ovenfor, er det også føyd til et nytt ledd i artikkel 10 nr. 3 i ESU-direktivet. Dette nye leddet gir nærmere anvisninger om deltakelse i møter for medlemmer i europeiske samarbeidsutvalg mv., som er en del av besetningen på sjøgående skip. Bestemmelsen vil bli gjennomført ved å ta den inn i forskrift om europeiske samarbeidsutvalg mv.

Til forsiden