Prop. 54 S (2018–2019)

Endringer i statsbudsjettet 2019 under Kommunal- og moderniseringsdepartementet (ekstra utbetaling til mottakere av bostøtte som hjelp til å dekke høye strømutgifter)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

I januar og februar lå snittprisen på kraft om lag 50 prosent høyere enn snittet for samme periode de siste 5 årene. Det er sammensatte årsaker til at kraftprisene er høye nå. Kraftmarkedet er preget av lavere magasinfylling enn normalt og lite snø i fjellet i Norden. Høyere priser på CO2, gass og kull i Europa har også bidratt til å løfte kraftprisene de senere årene. Likevel startet den største oppgangen i kraftprisen sommeren 2018 som følge av en ekstrem tørkeperiode. Selv om prisene har gått noe ned siden januar, ligger det fortsatt an til at kraftprisen blir høyere enn i tilsvarende periode i foregående år. Forbruket av strøm er høyest om vinteren, derfor var det først i vintermånedene i 2018 og 2019 at husholdningene merket konsekvensene av årets kraftsituasjon fullt ut. SSB meldte i februar om at den gjennomsnittlige strømprisen for husholdningene, utenom avgifter og nettleie, var 48,6 øre per kilowattime i 2018. Det er 41 prosent mer enn året før (nominelt). Vi må tilbake til 2010 og 2011 for å finne strømpriser på dette nivået.

Etter forslag fra Regjeringen vedtok Stortinget å redusere el-avgiften med ett øre per kilowattime fra 1. januar 2019. Den svært høye strømprisen utgjør likevel en belastning for mange husstander som fra før har en vanskelig økonomisk situasjon.

Bostøtten går til husstander med lave inntekter og høye boutgifter. I januar 2019 fikk 89 100 husstander bostøtte. De hadde inntekter som i gjennomsnitt tilsvarer 130 900 kroner i året, og boutgifter som i gjennomsnitt tilsvarer 97 200 kroner i året. Hver husstand fikk i gjennomsnitt 2 635 kroner i bostøtte i januar. Én av tre husstander som fikk bostøtte, hadde inntekt fra pensjon eller trygd, ni av ti bodde i leid bolig og to av tre husstander besto av bare én person.

Hvor mye høyere strømregningene denne våren vil bli for den enkelte husstand, er krevende å beregne. Det vil avhenge av en rekke faktorer, og det vil variere fra husstand til husstand. Dersom støtten til å dekke strømutgifter skulle ta hensyn til slike variasjoner, ville det medføre en omfattende og tidkrevende saksbehandling med høye administrative kostnader. Det er på det rene at mange vanskeligstilte vil få en ekstra belastning denne våren, og bostøtteapparatet er et raskt og effektivt verktøy for å nå fram til økonomisk vanskeligstilte husstander. Husbanken forvalter bostøtteordningen og kan betale de aktuelle mottakerne i løpet av kort tid og med beskjedne administrative kostnader.