Prop. 69 LS (2023–2024)

Lov om bærekraftige produkter og verdikjeder (bærekraftige produkter-loven) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutninger nr. 154/2023 og 155/2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordningene (EU) 2019/424, (EU) 2019/2019, (EU) 2019/2020, (EU) 2019/2021, (EU) 2019/2022, (EU) 2019/2023, (EU) 2019/2024, (EU) 2021/341 og (EU) 2019/1784

Til innholdsfortegnelse

6 Kommisjonsforordning (EU) 2019/2021 av 1. oktober 2019 om fastsettelse av krav til miljøvennlig utforming av elektroniske skjermer i samsvar med europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF, om endring av kommisjonsforordning (EF) nr. 1275/2008, og om oppheving av kommisjonsforordning (EF) nr. 642/2009

EUROPAKOMMISJONEN HAR

under henvisning til artikkel 114 i traktaten om Den europeiske unions virkemåte,

under henvisning til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF av 21. oktober 2009 om fastsettelse av en ramme for å fastsette krav til miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter1, særlig artikkel 15 nr. 1, og

ut fra følgende betraktninger:

  • 1) I henhold til direktiv 2009/125/EF bør Kommisjonen fastsette krav til miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter som representerer betydelige salgs- og handelsvolumer i Unionen, og som har en vesentlig miljøvirkning som gjennom utforming kan reduseres betydelig uten at det medfører urimelige kostnader.

  • 2) Kommisjonen har fastsatt krav til miljøvennlig utforming av fjernsyn i kommisjonsforordning (EF) nr. 642/20092, og i henhold til nevnte forordning bør Kommisjonen gjennomgå forordningen i lys av den teknologiske utviklingen.

  • 3) Kommisjonsmelding COM(2016) 7733 (arbeidsplan for miljøvennlig utforming), utarbeidet av Kommisjonen i henhold til artikkel 16 nr. 1 i direktiv 2009/125/EF, fastsetter prioriteringene for arbeidet innenfor rammen for miljøvennlig utforming og energimerking for tidsrommet 2016–2019. I arbeidsplanen for miljøvennlig utforming angis de energirelaterte produktgruppene som skal prioriteres ved gjennomføring av forberedende undersøkelser og påfølgende vedtakelse av gjennomføringstiltak, og ved revisjon av forordning (EF) nr. 642/2009.

  • 4) Tiltakene i arbeidsplanen for miljøvennlig utforming beregnes å kunne gi en årlig sluttenergisparing på mer enn 260 TWh i 2030, hvilket tilsvarer en reduksjon i klimagassutslipp på ca. 100 millioner tonn per år i 2030. Elektroniske skjermer er en av de produktgruppene som er oppført i arbeidsplanen.

  • 5) I henhold til artikkel 6 i forordning (EF) nr. 642/2009 har Kommisjonen revidert forordningen i lys av den teknologiske utviklingen og analysert de tekniske, miljømessige og økonomiske aspektene ved fjernsyn og andre elektroniske skjermer. Revisjonen ble utført i nært samarbeid med interessenter og berørte parter fra Unionen og tredjeland. Resultatene av revisjonen ble offentliggjort og lagt fram for samrådsforumet nedsatt ved artikkel 18 i direktiv 2009/125/EF.

  • 6) Revisjonen konkluderte med at det var nødvendig å innføre nye energirelaterte krav til miljøvennlig utforming av fjernsyn, og at de samme kravene også bør få anvendelse på andre skjermer, for eksempel dataskjermer, på grunn av den raskt økende overlappingen i funksjoner mellom forskjellige typer skjermer. Projektorer bruker teknologi som er svært annerledes og bør derfor ikke høre inn under denne forordningens virkeområde.

  • 7) Digitale informasjonsskjermer brukes i offentlige rom, for eksempel i lufthavner, på T-bane- og jernbanestasjoner, i butikker, utstillingsvinduer, restauranter, museer, hoteller, konferansesentre eller på framtredende steder utenfor bygninger, og de representerer et relevant framvoksende marked. Slike skjermer har et annet og generelt høyere energibehov enn andre elektroniske skjermer ettersom de ofte brukes på opplyste steder og alltid er påslått. Så snart det foreligger ytterligere data bør det foretas en vurdering av minstekravene til digitale informasjonsskjermer i påslått tilstand. Minstekravene bør som et minimum omfatte avslått tilstand, hviletilstand og nettverkstilkoplet hviletilstand, samt materialeffektivitet.

  • 8) I 2016 utgjorde det årlige energiforbruket til fjernsyn i Unionen mer enn 3 % av Unionens elektrisitetsforbruk. Det antatte energiforbruket til fjernsyn, dataskjermer og digitale informasjonsskjermer forventes å ligge nær 100 TWh/år i 2030. Sammen med den tilhørende forordningen om energimerking anslås denne forordningen å medføre at det samlede forbruket reduseres med 39 TWh/år innen 2030.

  • 9) Det bør fastsettes særlige krav til elektroniske skjermers effektbehov i hviletilstand, nettverkstilkoplet hviletilstand og avslått tilstand. Kravene i kommisjonsforordning (EF) nr. 1275/20084 som ikke gjelder for fjernsyn, bør derfor ikke lenger gjelde for de andre typene av elektroniske skjermer som omfattes av denne forordningens virkeområde. Forordning (EF) nr. 1275/2008 bør derfor endres.

  • 10) Elektroniske skjermer til profesjonell bruk, for eksempel videoredigering, datastøttet konstruksjon, grafikk eller i kringkastingssektoren, har bedre ytelse og svært spesifikke funksjoner og bør ikke omfattes av de kravene til energieffektivitet i påslått tilstand som er fastsatt for mer generiske produkter, selv om de vanligvis bruker mer energi.

  • 11) Kommisjonsmeldingen om den sirkulære økonomien5 og meldingen om arbeidsplanen for miljøvennlig utforming6 understreker viktigheten av å bruke rammen for miljøvennlig utforming til å støtte omstillingen til en mer ressurseffektiv og sirkulær økonomi. Betraktning 11 og artikkel 4 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2012/19/EU7 viser også til direktiv 2009/125/EF og understreker at kravene til miljøvennlig utforming bør gjøre det lettere å ombruke, demontere og gjenvinne avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE) ved å håndtere problemene i en tidligere fase, og dermed gjøre det enklere å nå målene om avfallsforebygging og gjenvinning angitt i europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/8518. I tillegg omfatter europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1386/2013/EU om et allment miljøhandlingsprogram i Unionen fram til 20209 målet om «å gjøre Unionen til en ressurseffektiv, grønn og konkurransedyktig lavutslippsøkonomi». Det kan være hensiktsmessig å stille gjennomførbare og håndhevbare krav i produktets utformingsfase for å optimalisere ressurs- og materialeffektiviteten når produktet er uttjent. I samsvar med EU-handlingsplanen for en sirkulær økonomi10 bør Kommisjonen endelig sørge for at det legges særlig vekt på aspekter som er relevante for den sirkulære økonomien, når den fastsetter eller gjennomgår kriteriene for miljøvennlig utforming. Denne forordningen bør derfor fastsette hensiktsmessige og ikke-energirelaterte krav som bidrar til at målene for den sirkulære økonomien nås, herunder krav for å lette reparasjoner og tilgangen til reservedeler.

  • 12) LCD-skjermer som har et skjermareal på mer enn 100 cm2, omfattes av kravene i artikkel 8 og vedlegg VII i direktiv 2012/19/EU til selektiv behandling av materialer og komponenter i avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr, noe som innebærer at slike skjermer må atskilles fra produktet de er integrert i. Når man i tillegg tar i betraktning at energiforbruket til skjermer med et skjermareal på 100 cm2 eller mindre er svært begrenset, bør alle slike elektroniske skjermer ligge utenfor denne forordningens virkeområde, både med hensyn til energi og når det gjelder krav som bidrar til at målene for den sirkulære økonomien nås.

  • 13) Når de er uttjent og levert til et innsamlingsanlegg for elektrisk og elektronisk avfall, skiller fjernsyn, dataskjermer, digitale informasjonsskjermer, profesjonelle skjermer, skjermer til kringkastingsformål, sikkerhetsskjermer samt skjermer som er integrert i nettbrett og i «alt-i-ett» stasjonære eller bærbare datamaskiner seg generelt ikke fra hverandre. De bør derfor alle være underlagt de samme kravene til tilfredsstillende behandling når de er uttjent, og de bør også legge til rette for at målene for den sirkulære økonomien nås. Elektroniske skjermer som er integrert i datamaskiner, for eksempel nettbrett, bærbare datamaskiner eller alt-i-ett-datamaskiner, bør imidlertid omfattes av en gjennomgåelse av kommisjonsforordning (EU) nr. 617/201311 når det gjelder datamaskiner, selv om det er vanskelig å skille dem fra andre elektroniske skjermer.

  • 14) Fragmentering av elektroniske skjermer fører til store tap av ressurser og er til hinder for at målene for den sirkulære økonomien nås, for eksempel med hensyn til gjenvinning av enkelte sjeldne og verdifulle materialer. I artikkel 8 nr. 1 og 2 i direktiv 2012/19/EU kreves det dessuten at medlemsstatene skal sikre at alt separat innsamlet avfall behandles på en tilfredsstillende måte, herunder som et minimum at det før fragmentering foretas selektiv behandling av en rekke komponenter som vanligvis finnes i elektroniske skjermer, som forberedelse til gjenvinning eller materialgjenvinning. Demontering av minst de særlige komponentene som er oppført i vedlegg VII til nevnte direktiv, bør derfor forenkles. I tillegg fastsetter artikkel 15 at produsentene vederlagsfritt skal gi opplysninger som gjør det lettere å forberede ombruk og korrekt og miljømessig forsvarlig behandling av avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr, og disse opplysningene kan gis via en frivillig elektronisk plattform12.

  • 15) Forekomst av halogenerte flammehemmere er et vesentlig problem ved materialgjenvinning av plast fra elektroniske skjermer. Ved europaparlaments- og rådsdirektiv 2011/65/EU13 er det innført begrensninger av visse halogenerte forbindelser på grunn av deres høye giftighet, men de kan fortsatt forekomme i gamle skjermer, og andre er fortsatt tillatt. Kontroll av høyeste tillatte innhold av forbudte forbindelser i materialgjenvunnet plast er ikke kostnadseffektivt, noe som fører til at all slik plast går til forbrenning. Det vil kunne finnes alternative løsninger for størsteparten av plastdelene i en elektronisk skjerm, for eksempel kabinettet og foten, noe som gir mulighet for en større andel materialgjenvunnet plast. Bruken av halogenerte flammehemmere i disse delene bør begrenses.

  • 16) Kadmium er et svært giftig og kreftframkallende stoff, og forekomsten av dette stoffet i skjermer er et ytterligere hinder for effektiv håndtering av avfallsstrømmen. Bruken av visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr, herunder kadmium, er begrenset ved direktiv 2011/65/EU. Bruken av kadmium i elektroniske skjermer er imidlertid blant bruksområdene i vedlegg III som er unntatt fra begrensningen i et visst tidsrom. Produsentene bør derfor foreta en særlig merking av skjermer som inneholder kadmium, for å gjøre det enklere å behandle produktet på en korrekt og miljømessig forsvarlig måte når det er uttjent.

  • 17) De relevante produktparametrene bør måles ved hjelp av pålitelige, nøyaktige og reproduserbare metoder som bygger på de nyeste allment anerkjente målemetodene og eventuelle harmoniserte standarder vedtatt av de europeiske standardiseringsorganisasjonene oppført i vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1025/201214.

  • 18) I samsvar med artikkel 8 i direktiv 2009/125/EF bør de gjeldende framgangsmåtene for samsvarsvurdering spesifiseres i denne forordningen.

  • 19) For å lette samsvarskontrollen bør produsentene, importørene eller representantene oppgi de opplysningene som er nevnt i vedlegg IV og V til direktiv 2009/125/EF, i den tekniske dokumentasjonen, i den grad opplysningene har relevans for kravene fastsatt i denne forordningen. For markedstilsynsformål bør produsenter, importører eller representanter kunne vise til produktdatabasen dersom den tekniske dokumentasjonen beskrevet i delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/201315 inneholder de samme opplysningene.

  • 20) For å gjøre denne forordningen mer effektiv og for å beskytte forbrukerne bør det være forbudt å bringe i omsetning produkter som automatisk endrer sin ytelse under prøvingsforhold for å forbedre de oppgitte parametrene.

  • 21) I tillegg til de rettslig bindende kravene fastsatt i denne forordningen bør det i samsvar med del 3 nr. 2 i vedlegg I til direktiv 2009/125/EF angis veiledende referanseverdier for de beste tilgjengelige teknologiene, for å sikre stor utbredelse av og enkel tilgang til opplysninger miljøprestasjonen gjennom hele livssyklusen til produkter som er omfattet av denne forordningen.

  • 22) Det bør foretas en revisjon av denne forordningen der det vurderes hvor hensiktsmessige og effektive dens bestemmelser er for å nå dens mål. Tidspunktet for revisjonen bør ta hensyn til den raske takten i den teknologiske utviklingen av produktene som omfattes av denne forordningen.

  • 23) Forordning (EF) nr. 642/2009 bør derfor oppheves.

  • 24) Tiltakene fastsatt i denne forordningen er i samsvar med uttalelse fra komiteen nedsatt ved artikkel 19 i direktiv 2009/125/EF.

VEDTATT DENNE FORORDNINGEN:

Artikkel 1

Formål og virkeområde

  • 1. Denne forordningen fastsetter krav til miljøvennlig utforming av elektroniske skjermer som skal bringes i omsetning eller tas i bruk, herunder fjernsyn, dataskjermer og digitale informasjonsskjermer.

  • 2. Denne forordningen får ikke anvendelse på følgende produkter:

    • a) Elektroniske skjermer der skjermarealet er mindre enn eller lik 100 cm2.

    • b) Projektorer.

    • c) Alt-i-ett-videokonferansesystemer.

    • d) Skjermer til medisinsk utstyr.

    • e) VR-briller (Virtual Reality).

    • f) Skjermer som er integrert i eller skal integreres i produkter oppført i artikkel 2 nr. 3 bokstav a) og nr. 4 i direktiv 2012/19/EU.

    • g) Skjermer som er deler eller delenheter i produkter som omfattes av gjennomføringstiltak vedtatt i henhold til direktiv 2009/125/EF.

  • 3. Kravene i vedlegg II avsnitt A og B får ikke anvendelse på følgende skjermer:

    • a) Skjermer til kringkastingsformål.

    • b) Profesjonelle skjermer.

    • c) Sikkerhetsskjermer.

    • d) Digitale interaktive tavler.

    • e) Digitale fotorammer.

    • f) Digitale informasjonsskjermer.

  • 4. Kravene i vedlegg II avsnitt A, B og C får ikke anvendelse på følgende skjermer:

    • a) Statusskjermer.

    • b) Kontrollpaneler.

Artikkel 2

Definisjoner

I denne forordningen menes med

  • 1) «elektronisk skjerm» en skjerm med tilhørende elektronikk hvis hovedfunksjon er å vise visuell informasjon fra kilder via kabel eller trådløst,

  • 2) «fjernsyn» en elektronisk skjerm som hovedsakelig er konstruert for visning og mottak av audiovisuelle signaler, og som består av en elektronisk skjerm og én eller flere tunere/mottakere,

  • 3) «tuner/mottaker» en elektronisk krets som registrerer fjernsynssignaler, for eksempel fra bakkebaserte digitale sendere eller satellitter, men ikke signaler som går fra én sender til én mottaker (unikasting) via internett, og som gjør det lettere å velge en TV-kanal fra en gruppe av kringkastingskanaler,

  • 4) «dataskjerm» en elektronisk skjerm beregnet på å brukes av én person på nært hold, for eksempel i et kontormiljø,

  • 5) «digital informasjonsskjerm» en elektronisk skjerm som hovedsakelig er utformet for å ses av flere personer i andre miljøer enn kontor og hjem. Spesifikasjonene til skjermen skal omfatte alle følgende funksjoner:

    • a) En entydig identifikator som gjør det mulig å sende signaler til en bestemt skjerm.

    • b) En funksjon som hindrer uautorisert tilgang til skjerminnstillingene og bildet som vises.

    • c) Nettverkstilkopling (med kabel eller trådløst) for å kontrollere, overvåke eller motta informasjon som skal vises fra eksterne unikast- eller multikastkilder, men ikke kringkastingskilder.

    • d) Skjermen er utformet for å bli hengt opp, montert på eller festet til en fysisk konstruksjon for å kunne ses av flere personer og bringes ikke i omsetning med gulvstativ.

    • e) Skjermen har ingen integrert tuner for å vise kringkastingssignaler.

  • 6) «skjermareal» visningsområdet til den elektroniske skjermen, beregnet ved å multiplisere den største synlige bildebredden med den største synlige bildehøyden langs panelets overflate (både flat og buet),

  • 7) «digital fotoramme» en elektronisk skjerm som utelukkende viser informasjon i form av stillbilder,

  • 8) «projektor» et optisk apparat for behandling av analog eller digital videobildeinformasjon i ethvert format for å modulere en lyskilde og vise det resulterende bildet på en ekstern flate,

  • 9) «statusskjerm» en skjerm som brukes til å vise enkel, men vekslende informasjon, for eksempel valgt kanal, klokkeslett eller effektforbruk. En enkel lysindikator anses ikke som en statusskjerm,

  • 10) «kontrollpanel» en elektronisk skjerm hvis hovedfunksjon er å vise bilder som er knyttet til produktets driftsstatus. Panelet kan gi brukeren mulighet for interaksjon i form av berøring eller andre måter å styre produktets funksjon på. Kontrollpanelet kan være integrert i produkter eller være spesielt utformet og markedsført til bruk utelukkende sammen med produktet,

  • 11) «alt-i-ett-videokonferansesystem» et system som er særlig utformet for møter og samarbeid via video, er integrert i ett kabinett og hvis spesifikasjoner skal omfatte alle følgende funksjoner:

    • a) Støtte for den spesifikke videokonferanseprotokollen ITU-T H.323 eller IETF SIP som levert fra produsenten.

    • b) Kamera(er), funksjoner for visning og behandling av toveis video i sanntid, herunder begrensning av pakketap.

    • c) Høyttalerfunksjon og funksjon for håndfri behandling av lyddata for toveiskommunikasjon i sanntid, herunder ekkoeliminering.

    • d) Krypteringsfunksjon.

    • e) HiNA.

  • 12) «HiNA» (High Network Availability) god nettverkstilgang som definert i artikkel 2 i forordning (EF) nr. 1275/2008,

  • 13) «skjerm til kringkastingsformål» en elektronisk skjerm som er utformet og markedsført til profesjonell bruk for kringkastings- og videoproduksjonsselskaper til produksjon av videoinnhold. Spesifikasjonene skal omfatte alle følgende egenskaper:

    • a) Fargekalibreringsfunksjon.

    • b) Analysefunksjon for overvåking av inngangssignaler og feilsøking, for eksempel bølgeformmonitor/vektorskop, RGB-avskjerming, mulighet til å kontrollere videosignalets status ved faktisk pikseloppløsning, linjesprangmodus og skjermmarkør.

    • c) SDI (Serial Digital Interface) eller VoIP (Video over Internet Protocol) integrert i produktet.

    • d) Er ikke beregnet på bruk i offentlige områder.

  • 14) «digital interaktiv tavle» en elektronisk skjerm der brukeren kan samhandle direkte med bildet som vises. Den digitale interaktive tavlen er hovedsakelig utformet for presentasjoner, undervisning eller fjernsamarbeid, herunder overføring av lyd- og videosignaler. Spesifikasjonene skal omfatte alle følgende funksjoner:

    • a) Konstruert hovedsakelig for å bli hengt opp, montert på et gulvstativ, plassert på en hylle eller et skrivebord eller festet til en fysisk konstruksjon for å kunne ses av flere personer.

    • b) Skal brukes sammen med programvare med særlig funksjonalitet for behandling av innhold og interaksjon.

    • c) Integrert med eller konstruert for å brukes spesifikt sammen med en datamaskin for å kjøre programvaren i bokstav b).

    • d) Et skjermareal på over 40 dm2.

    • e) Brukerinteraksjon ved hjelp av berøring med finger eller penn eller en annen metode, for eksempel hånd, armbevegelse eller tale.

  • 15) «profesjonell skjerm» en elektronisk skjerm som er utformet og markedsført for profesjonell redigering av video og grafikk. Spesifikasjonene skal omfatte alle følgende funksjoner:

    • a) Et kontrastforhold på minst 1000:1 målt vinkelrett på skjermens vertikalplan, og minst 60:1 målt ved en horisontal innsynsvinkel på minst 85° i forhold til denne vertikalen og minst 83° fra vertikalen på en buet skjerm, med eller uten skjermbeskyttelsesglass.

    • b) En opprinnelig oppløsning på minst 2,3 megapiksler.

    • c) En fargegamut på 38,4 % av CIE LUV eller mer (tilsvarer et fargerom på mer enn 99 % av Adobe RGB og over 100 % av sRGB). Endringer i fargerommet er tillatt så lenge det resulterende fargerommet er minst 38,4 % av CIE LUV. Ensartethet i farge og luminans skal oppfylle kravene til klasse 1-skjermer.

  • 16) «sikkerhetsskjerm» en elektronisk skjerm hvis spesifikasjoner skal omfatte alle følgende funksjoner:

    • a) Selvovervåkingsfunksjon som kan sende minst én av følgende opplysninger til en ekstern server:

      • Effektstatus.

      • Innvendig temperatur fra varmesensor for å unngå overbelastning.

      • Videokilde.

      • Lydkilde og lydstatus (volum/lydløs).

      • Modell- og fastvareversjon.

    • b) Brukerspesifisert særlig formfaktor som letter installeringen av skjermen i kabinetter eller konsoller til profesjonell bruk.

  • 17) «integrert» når det vises til en skjerm som inngår som en funksjonell komponent i et annet produkt, en elektronisk skjerm som ikke kan brukes uavhengig av produktet, og som er avhengig av det for å fungere, herunder strømforsyning,

  • 18) «skjerm til medisinsk utstyr» en elektronisk skjerm som omfattes av virkeområdet for

    • a) rådsdirektiv 93/42/EØF16 om medisinsk utstyr,

    • b) europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/74517 om medisinsk utstyr,

    • c) rådsdirektiv 90/385/EØF18 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om aktivt implanterbart medisinsk utstyr,

    • d) europaparlaments- og rådsdirektiv 98/79/EF19 om medisinsk utstyr til in vitro-diagnostikk, eller

    • e) europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/74620 om medisinsk utstyr til in vitro-diagnostikk.

  • 19) «klasse 1-skjerm» en skjerm til teknisk kvalitetsvurdering på høyt nivå av bilder på sentrale tidspunkter i et produksjons- eller kringkastingsforløp, f.eks. bildeopptak, etterbehandling, overføring og lagring,

  • 20) «VR-briller» en innretning som brukeren har på hodet, og som lar brukeren tre inn i en virtuell virkelighet ved at stereoskopiske bilder vises for hvert øye basert på registrering av hodets bevegelser.

Det er fastsatt ytterligere definisjoner i vedlegg I til bruk i vedleggene.

Artikkel 3

Krav til miljøvennlig utforming

Kravene til miljøvennlig utforming i vedlegg II får anvendelse fra datoene angitt der.

Artikkel 4

Samsvarsvurdering

  • 1. Framgangsmåten for samsvarsvurdering nevnt i artikkel 8 i direktiv 2009/125/EF skal være systemet for intern kontroll av utformingen beskrevet i vedlegg IV til nevnte direktiv eller styringsordningen beskrevet i vedlegg V til nevnte direktiv.

  • 2. Med henblikk på samsvarsvurderingen i henhold til artikkel 8 i direktiv 2009/125/EF skal den tekniske dokumentasjonen inneholde begrunnelsen for hvorfor visse, om noen, plastdeler ikke er merket som angitt i unntaket fastsatt i avsnitt D nr. 2 i vedlegg II, samt de nærmere opplysningene om og resultatene av beregningene angitt i vedlegg III til denne forordningen.

  • 3. Dersom informasjonen i den tekniske dokumentasjonen for en bestemt modell er innhentet

    • a) fra en modell som har de samme tekniske egenskapene som er relevante for den tekniske informasjonen som skal gis, men er framstilt av en annen produsent, eller

    • b) gjennom beregninger på grunnlag av konstruksjon eller ekstrapolering fra en annen modell fra samme eller en annen produsent, eller begge deler,

    skal den tekniske dokumentasjonen inneholde de nærmere opplysningene om disse beregningene, den vurderingen produsenten har gjennomført for å kontrollere at beregningene stemmer, og, dersom det er relevant, erklæringen om at modellene fra ulike produsenter er identiske.

    Den tekniske dokumentasjonen skal inneholde en liste over alle tilsvarende modeller, herunder modellbetegnelsene.

  • 4. Den tekniske dokumentasjonen skal inneholde informasjonen i den rekkefølgen og slik som angitt i vedlegg VI til forordning (EU) 2019/2013. For markedstilsynsformål kan produsenter, importører eller deres representanter, uten at det berører nr. 2 bokstav g) i vedlegg IV til direktiv 2009/125/EF, vise til den tekniske dokumentasjonen som er lastet opp til produktdatabasen, og som inneholder de samme opplysningene som er fastsatt i forordning (EU) 2019/2013.

Artikkel 5

Verifiseringsprosedyre ved markedstilsyn

Medlemsstatenes myndigheter skal benytte verifiseringsprosedyren fastsatt i vedlegg IV til denne forordningen når de foretar markedstilsyn som nevnt i artikkel 3 nr. 2 i direktiv 2009/125/EF.

Artikkel 6

Omgåelse og programvareoppdateringer

Produsenten, importøren eller representanten skal ikke bringe i omsetning produkter som er konstruert for å kunne oppdage at de blir prøvd (f.eks. ved å gjenkjenne prøvingsforholdene eller prøvingssyklusen), og for å reagere spesifikt gjennom automatisk å endre ytelsen under prøvingen for å oppnå et gunstigere nivå på noen av de parametrene som er oppgitt av produsenten, importøren eller representanten i den tekniske dokumentasjonen, eller som er angitt i den dokumentasjonen som stilles til rådighet.

Verken produktets energiforbruk eller noen av de andre oppgitte parametrene skal bli dårligere etter en programvare- eller fastvareoppdatering når de måles ut fra samme prøvingsstandard som opprinnelig ble brukt til samsvarserklæringen, med mindre sluttbrukeren uttrykkelig har samtykket til dette før oppdateringen. Det skal ikke skje noen endring av ytelsen som følge av at oppdateringen avvises.

En programvareoppdatering skal aldri føre til at produktets ytelse endres på en måte som gjør at det ikke oppfyller de kravene til miljøvennlig utforming som gjelder for samsvarserklæringen.

Artikkel 7

Veiledende referanseverdier

Veiledende referanseverdier for de miljømessig beste produktene og den beste teknologien som finnes på markedet når denne forordningen vedtas, er angitt i vedlegg V.

Artikkel 8

Revisjon

Kommisjonen skal revidere denne forordningen i lys av den teknologiske utviklingen og framlegge resultatene av denne revisjonen, eventuelt sammen med et utkast til endringsforslag, for samrådsforumet senest 25. desember 2022.

Revisjonen skal særlig omfatte en vurdering av

  • a) behovet for å oppdatere definisjonene i eller virkeområdet for forordningen,

  • b) om strengheten i kravene er passe balansert ut fra størrelsen på produktene,

  • c) behovet for å tilpasse regelverksbaserte krav som følge av nye tilgjengelige teknologier, for eksempel HDR, 3D-modus, høy bildehastighet og høyere oppløsning enn UHD-8K,

  • d) om toleransene er hensiktsmessige,

  • e) om det er hensiktsmessig å fastsette krav til energieffektivitet i påslått tilstand for digitale informasjonsskjermer eller andre skjermer som ikke er omfattet av slike krav,

  • f) om det er hensiktsmessig å fastsette forskjellige eller ytterligere krav for å øke holdbarheten, legge bedre til rette for reparasjon og ombruk, herunder tidsrammen for tilgjengeliggjøring av reservedeler, og for å inkludere en standardisert ekstern strømkilde,

  • g) om det er hensiktsmessig å fastsette forskjellige eller ytterligere krav for å forbedre demonteringen av kasserte produkter og muligheten for materialgjenvinning, herunder med hensyn til råstoffer av kritisk betydning og formidling av opplysninger til materialgjenvinningsforetak,

  • h) kravene til ressurseffektivitet for skjermer som er integrert i produkter som omfattes av direktiv 2009/125/EF, og for andre produkter som hører inn under virkeområdet for direktiv 2012/19/EU.

Artikkel 9

Endring av forordning (EF) nr. 1275/2008

I vedlegg I til forordning (EF) nr. 1275/2008 gjøres følgende endringer:

  • a) Nr. 2 skal lyde:

    • «2. Informasjonsteknologiutstyr som primært er beregnet på bruk i et hjemmemiljø, unntatt stasjonære datamaskiner, stasjonære datamaskiner med integrert skjerm og bærbare datamaskiner som definert i kommisjonsforordning (EU) nr. 617/2013, samt elektroniske skjermer omfattet av forordning (EU) 2019/2021(*).

      • (*) Kommisjonsforordning (EU) 2019/2021 av 1. oktober 2019 om fastsettelse av krav til miljøvennlig utforming av elektroniske skjermer i samsvar med europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF, om endring av kommisjonsforordning (EF) nr. 1275/2008, og om oppheving av kommisjonsforordning (EF) nr. 642/2009 (EUT L 315 av 5.12.2019, s. 241).»

  • b) I nr. 3 skal siste ledd lyde:

    «Annet utstyr beregnet på opptak eller gjengivelse av lyd eller bilder, herunder signaler og annen teknologi for formidling av lyd og bilder på annen måte enn ved telekommunikasjon, men unntatt elektroniske skjermer omfattet av forordning (EU) 2019/2021.»

Artikkel 10

Oppheving

Forordning (EF) nr. 642/2009 oppheves med virkning fra 1. mars 2021.

Artikkel 11

Ikrafttredelse og anvendelse

Denne forordningen trer i kraft den 20. dagen etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

Den får anvendelse fra 1. mars 2021. Artikkel 6 første ledd får imidlertid anvendelse fra 25. desember 2019.

Denne forordningen er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Brussel 1. oktober 2019.

For Kommisjonen

Jean-Claude Juncker

President

VEDLEGG I

Definisjoner som gjelder i vedleggene

I vedleggene menes med

  • 1) «påslått tilstand» eller «aktiv tilstand» en tilstand der den elektroniske skjermen er koplet til en strømkilde, er aktivert og utfører én eller flere visningsfunksjoner,

  • 2) «avslått tilstand» en tilstand der den elektroniske skjermen er tilkoplet strømnettet, men ingen av funksjonene er aktive. Avslått tilstand omfatter også

    • 1) tilstander som bare viser at skjermen er i avslått tilstand,

    • 2) tilstander som bare muliggjør funksjoner som skal sikre elektromagnetisk kompatibilitet i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2014/30/EU21,

  • 3) «hviletilstand» en tilstand der den elektroniske skjermen er tilkoplet en strømkilde, er avhengig av energitilførsel fra denne kilden for å fungere etter hensikten og bare har følgende funksjoner, som kan opprettholdes i ubegrenset tid:

    • reaktiveringsfunksjon, eller reaktiveringsfunksjon og bare en indikasjon på at reaktiveringsfunksjonen er innkoplet, og/eller

    • informasjons- eller statusvisning,

  • 4) «organisk lysemitterende diode (OLED)» en teknologi der lyset produseres av en halvlederkomponent med en pn-overgang av organisk materiale. En overgang avgir optisk stråling når den utsettes for en elektrisk strøm,

  • 5) «mikro-LED-skjerm» en elektronisk skjerm der hver enkelt piksel tennes ved hjelp av mikroskopisk GaN LED-teknologi,

  • 6) «normalkonfigurasjon» en skjerminnstilling som produsenten anbefaler for sluttbrukeren fra den første installasjonsmenyen, eller fabrikkinnstillingen som den elektroniske skjermen har for den tiltenkte bruken av produktet. Den må gi sluttbrukeren best mulig kvalitet i det tiltenkte miljøet og ved den tiltenkte bruken. Normalkonfigurasjonen er den tilstanden der verdiene for avslått tilstand, hviletilstand, nettverkstilkoplet hviletilstand og påslått tilstand måles.

  • 7) «ekstern strømkilde» (EPS – External Power Supply) en innretning som definert i kommisjonsforordning (EU) 2019/178222,

  • 8) «USB» universell seriebuss,

  • 9) «automatisk lysstyrkeregulering» (ABC – Automatic Brightness Control) den automatiske mekanismen som når den er aktivert, regulerer lysstyrken på en elektronisk skjerm avhengig av styrken på omgivelseslyset som belyser skjermens front,

  • 10) «standard», idet det vises til en bestemt funksjon eller innstilling, verdien av en bestemt funksjon slik den er innstilt fra fabrikken, og som er tilgjengelig når kunden bruker produktet for første gang og etter å ha tilbakestilt produktet til fabrikkinnstillingene, dersom produktet tillater det,

  • 11) «luminans» det fotometriske målet for lysintensitet per arealenhet av lys som beveger seg i en gitt retning, uttrykt i candela per kvadratmeter (cd/m2). Begrepet lysstyrke brukes ofte til «subjektivt» å klassifisere en skjerms luminans,

  • 12) «nært hold» en synsavstand som kan sammenlignes med den som oppnås ved å se på en elektronisk skjerm som holdes i hånden eller når man sitter ved et skrivebord,

  • 13) «fabrikkinnstilt meny» en bestemt meny som vises når skjermen slås på første gang, eller når den blir tilbakestilt til fabrikkinnstillingene, og som har et sett alternative skjerminnstillinger som er forhåndsdefinert av produsenten,

  • 14) «nettverk» en kommunikasjonsinfrastruktur med en lenketopologi og en arkitektur som omfatter fysiske komponenter, organisatoriske prinsipper og kommunikasjonsprosedyrer og -formater (protokoller),

  • 15) «nettverksgrensesnitt» eller «nettverksport» et kablet eller trådløst fysisk grensesnitt som gir nettverkstilkopling slik at funksjonene til den elektroniske skjermen kan fjernaktiveres og sende eller motta data. Grensesnitt for inndata, for eksempel video- og lydsignaler, som ikke kommer fra en nettkilde og ikke bruker en nettverksadresse, anses ikke som et nettverksgrensesnitt,

  • 16) «nettverkstilgjengelighet» en elektronisk skjerms evne til å aktivere funksjoner etter at et fjernaktiveringssignal er registrert av et nettverksgrensesnitt,

  • 17) «nettverkstilkoplet skjerm» en elektronisk skjerm som kan koples til et nettverk ved hjelp av et av sine nettverksgrensesnitt, dersom det er aktivert,

  • 18) «nettverkstilkoplet hviletilstand» en tilstand der den elektroniske skjermen kan gjenoppta en funksjon når den mottar et fjernaktiveringssignal fra et nettverksgrensesnitt,

  • 19) «reaktiveringsfunksjon» en funksjon som via en fjernbryter, en fjernkontrollenhet, en intern sensor, en tidsbryter eller, når det gjelder nettverkstilkoplede skjermer i nettverkstilkoplet hviletilstand, nettverket, gjør det mulig å skifte fra hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand til en annen tilstand enn avslått tilstand, og som har ytterligere funksjoner,

  • 20) «tilstedeværelsessensor» eller «bevegelsessensor» en sensor som overvåker og reagerer på bevegelser i rommet rundt produktet, og hvis signal kan utløse skifte til påslått tilstand. Manglende registrering av bevegelse i et forhåndsbestemt tidsrom kan brukes til å skifte til hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand,

  • 21) «piksel (bildeelement)» arealet av det minste elementet i et bilde som kan skilles fra de tilgrensende elementene,

  • 22) «berøringsfunksjon» muligheten til å gi kommandoer ved hjelp av en berøringsfølsom innretning, vanligvis i form av en gjennomsiktig film på et elektronisk skjermpanel,

  • 23) «konfigurasjon for maksimal lysstyrke i påslått tilstand» den konfigurasjonen av den elektroniske skjermen, innstilt av produsenten, som gir et akseptabelt bilde med høyest målt maksimal hvit luminans,

  • 24) «butikkonfigurasjon» konfigurasjonen som brukes særlig i forbindelse med demonstrasjon av den elektroniske skjermen, for eksempel ved kraftig belysning i en butikk, og som ikke automatisk slår av skjermen dersom det ikke registreres noen aktivitet eller tilstedeværelse fra brukeren sin side. Det kan være at denne konfigurasjonen ikke er tilgjengelig via en vist meny,

  • 25) «demontering» å ta fra hverandre et montert produkt til dets bestanddeler og/eller komponenter, eventuelt på en irreversibel måte,

  • 26) «reversibel demontering» å ta fra hverandre et montert produkt til dets bestanddeler og/eller komponenter på en reversibel måte uten å forårsake funksjonsskade som ville ha utelukket remontering, ombruk og renovering av produktet,

  • 27) «trinn» når det gjelder demontering eller reversibel demontering, en operasjon som avsluttes med skifte av verktøy eller at en komponent eller del fjernes,

  • 28) «kretskort» en enhet som støtter elektroniske eller elektriske komponenter mekanisk og forbinder dem elektrisk ved hjelp av ledende baner, elektroder og andre elementer som er etset ut av ett eller flere ledende metallag som er laminert på eller mellom lag av et ikke-ledende substrat,

  • 29) «PMMA» polymetylmetakrylat,

  • 30) «flammehemmer» eller «brannhemmende middel» et stoff som på kraftig måte hemmer spredning av flammer,

  • 31) «halogenert flammehemmer» en flammehemmer som inneholder halogen,

  • 32) «homogent materiale» et tvers igjennom ensartet materiale eller et materiale bestående av en kombinasjon av materialer, som ikke kan skilles eller deles opp i ulike materialer ved mekaniske handlinger som f.eks. skruing, skjæring, knusing, maling og sliping,

  • 33) «produktdatabase» en systematisk ordnet samling av data om produkter, som omfatter en forbrukerrettet del der opplysninger om parametre for de enkelte produktene er tilgjengelige elektronisk, en nettportal som gjør databasen lett tilgjengelig, og en samsvarsdel med klart angitte krav til tilgjengelighet og sikkerhet, som fastsatt i forordning (EU) 2017/1369,

  • 34) «tilsvarende modell» en modell som har de samme tekniske egenskapene som er relevante for den tekniske informasjonen som skal gis, men som skal bringes i omsetning eller tas i bruk av samme produsent, importør eller representant som en annen modell med en annen modellbetegnelse,

  • 35) «modellbetegnelse» koden (vanligvis alfanumerisk) som skiller en bestemt modell av et produkt fra andre modeller med samme varemerke eller produsentnavn, importørnavn eller representantnavn,

  • 36) «reservedel» en separat del som kan erstatte en del med samme funksjon i et produkt,

  • 37) «profesjonell reparatør» en operatør eller et foretak som yter reparasjonstjenester og profesjonelt vedlikehold av elektroniske skjermer.

VEDLEGG II

Krav til miljøvennlig utforming

  • A. KRAV TIL ENERGIEFFEKTIVITET

  • 1. GRENSEVERDIER FOR ENERGIEFFEKTIVITETSINDEKSEN I PÅSLÅTT TILSTAND

    Energieffektivitetsindeksen (EEI) for en elektronisk skjerm skal beregnes ved hjelp av følgende formel:

Figur  

der

A representerer skjermarealet i dm2,

Pmeasured er den målte effekten i watt i påslått tilstand i normalkonfigurasjon, i standard dynamikkområde (SDR),

corr er en korreksjonsfaktor på 10 for elektroniske OLED-skjermer som ikke anvender ABC-toleransen i avsnitt B nr. 1. Denne verdien gjelder til 28. februar 2023. corr skal være null i alle andre tilfeller.

EEI for en elektronisk skjerm skal ikke overstige høyeste EEI (EEImax) i henhold til grenseverdiene oppført i tabell 1 fra de datoene som er angitt.

Tabell 1

Grenseverdier for EEI i påslått tilstand

EEImax for elektroniske skjermer med en oppløsning på opptil 2 138 400 piksler (HD)

EEImax for elektroniske skjermer med en oppløsning på over 2 138 400 piksler (HD) og opptil 8 294 400 piksler (UHD-4K)

EEImax for elektroniske skjermer med en oppløsning på over 8 294 400 piksler (UHD-4K) og for mikro-LED-skjermer

1. mars 2021

0,90

1,10

ikke relevant

1. mars 2023

0,75

0,90

0,90

  • B. TOLERANSER OG JUSTERINGER I FORBINDELSE MED BEREGNING AV EEI OG FUNKSJONSKRAV

    Fra 1. mars 2021 skal elektroniske skjermer oppfylle kravene oppført nedenfor.

    • 1. Elektroniske skjermer med automatisk lysstyrkeregulering (ABC)

      Pmeasured kan reduseres med 10 % for elektroniske skjermer som oppfyller alle følgende krav:

      • a) ABC er aktivert i normalkonfigurasjonen for den elektroniske skjermen og forblir aktivert i alle andre SDR-konfigurasjoner som sluttbrukeren har tilgang til.

      • b) Verdien av Pmeasured i normalkonfigurasjonen måles med ABC deaktivert, eller dersom ABC ikke kan deaktiveres, i et omgivelseslys på 100 lux målt ved ABC-sensoren.

      • c) Verdien av Pmeasured med ABC deaktivert skal, dersom det er relevant, være lik eller større enn effekten i påslått tilstand målt med ABC aktivert i et omgivelseslys på 100 lux målt ved ABC-sensoren.

      • d) Med ABC aktivert skal den målte verdien av effekten i påslått tilstand reduseres med 20 % eller mer når omgivelseslyset målt ved ABC-sensoren reduseres fra 100 lux til 12 lux.

      • e) ABC-reguleringen av skjermens luminans oppfyller alle følgende krav når omgivelseslyset målt ved ABC-sensoren endres:

        • Skjermens luminans målt ved 60 lux er på mellom 65 % og 95 % av skjermens luminans målt ved 100 lux.

        • Skjermens luminans målt ved 35 lux er på mellom 50 % og 80 % av skjermens luminans målt ved 100 lux.

        • Skjermens luminans målt ved 12 lux er på mellom 35 % og 70 % av skjermens luminans målt ved 100 lux.

    • 2. Fabrikkinnstilt meny og installasjonsmenyer

      Elektroniske skjermer kan bringes i omsetning med en fabrikkinnstilt meny som ved første aktivering foreslår alternative innstillinger. Dersom det finnes en fabrikkinnstilt meny, skal normalkonfigurasjonen angis som standardvalg, ellers skal normalkonfigurasjonen være den forhåndsinnstilte innstillingen.

      Dersom brukeren velger en annen konfigurasjon enn normalkonfigurasjonen, og denne konfigurasjonen fører til et høyere effektbehov enn normalkonfigurasjonen, skal det vises en advarsel om den sannsynlige økningen i energibruk, og det skal bes om en tydelig bekreftelse av valget.

      Dersom brukeren velger en annen innstilling enn de som er en del av normalkonfigurasjonen, og denne innstillingen fører til et høyere energiforbruk enn normalkonfigurasjonen, skal det vises en advarsel om den sannsynlige økningen i energiforbruk, og det skal bes om en tydelig bekreftelse av valget.

      Dersom brukeren foretar en endring i en enkelt parameter i en innstilling, skal det ikke utløse noen endring i andre energirelevante parametre, med mindre det er uunngåelig. I slike tilfeller skal det vises en advarsel om endring av andre parametre, og det skal bes om en tydelig bekreftelse av endringen.

    • 3. Luminansforholdet for helt hvitt

      I normalkonfigurasjonen skal maksimal hvit luminans for den elektroniske skjermen i et miljø med omgivelseslys på 100 lux ikke være mindre enn 220 cd/m2, eller dersom den elektroniske skjermen hovedsakelig er beregnet på å brukes på nært hold av én bruker, ikke mindre enn 150 cd/m2.

      Dersom maksimal hvit luminans for den elektroniske skjermen i normalkonfigurasjon er satt til lavere verdier, skal den ikke være mindre enn 65 % av maksimal hvit luminans for skjermen i et miljø med omgivelseslys på 100 lux i konfigurasjonen for maksimal lysstyrke i påslått tilstand.

  • C. KRAV TIL AVSLÅTT TILSTAND, HVILETILSTAND OG NETTVERKSTILKOPLET HVILETILSTAND

    Fra 1. mars 2021 skal elektroniske skjermer oppfylle kravene oppført nedenfor.

    • 1. Grenseverdier for effektbehov i andre tilstander enn påslått tilstand

      Elektroniske skjermer skal ikke overskride grenseverdiene for effektbehov i de forskjellige tilstandene og forholdene oppført i tabell 2.

      Tabell 2

      Grenseverdier for effektbehov i andre tilstander enn påslått tilstand, i watt

      Avslått tilstand

      Hviletilstand

      Nettverkstilkoplet hviletilstand

      Grenseverdier

      0,30

      0,50

      2,00

      Toleranser for tilleggsfunksjoner når de forekommer og er aktivert

      Statusskjerm

      0,0

      0,20

      0,20

      Deaktivering ved bruk av tilstedeværelsessensor

      0,0

      0,50

      0,50

      Berøringsfunksjon, dersom den kan brukes til aktivering

      0,0

      1,00

      1,00

      HiNA-funksjon

      0,0

      0,0

      4,00

      Samlet største effektbehov med alle tilleggsfunksjoner når de foreligger og er aktivert

      0,30

      2,20

      7,70

    • 2. Tilgang til avslått tilstand, hviletilstand og nettverkstilkoplet hviletilstand

      Elektroniske skjermer skal ha en avslått tilstand, en hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand, eller en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov i hviletilstand ikke overstiges.

      Konfigurasjonsmenyen, bruksanvisningene og eventuell annen dokumentasjon skal vise til avslått tilstand, hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand ved å benytte disse begrepene.

      Automatisk skifte til avslått tilstand og/eller hviletilstand og/eller en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov i hviletilstand ikke overstiges, skal settes som standard, også for nettverkstilkoplede skjermer der nettverksgrensesnittet aktiveres i påslått tilstand.

      Nettverkstilkoplet hviletilstand skal være deaktivert i normalkonfigurasjonen til et nettverksfjernsyn. Sluttbrukeren skal bes om å bekrefte aktiveringen av nettverkstilkoplet hviletilstand dersom det er nødvendig for en valgt fjernaktivert funksjon, og skal kunne deaktivere den.

      Nettverkstilkoplede elektroniske skjermer skal oppfylle kravene til hviletilstand når nettverkstilkoplet hviletilstand er deaktivert.

    • 3. Automatisk hviletilstand for fjernsyn

      • a) Fjernsyn skal ha en strømsparende funksjon som er aktivert ved levering fra produsenten, som etter høyst fire timer etter siste interaksjon med brukeren gjør at fjernsynet automatisk skifter fra påslått tilstand til hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand, eller til en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov i henholdsvis hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand ikke overstiges. Før et slikt automatisk skifte skal fjernsynet i minst 20 sekunder vise et varsel for brukeren om det forestående skiftet, slik at brukeren kan utsette eller midlertidig annullere det.

      • b) Dersom fjernsynet har en funksjon som gjør at brukeren kan forkorte, forlenge eller deaktivere perioden på fire timer for automatisk skifte av tilstand som beskrevet i bokstav a), skal det vises en advarsel om en mulig økning i energiforbruket, og det skal bes om en bekreftelse på den nye innstillingen dersom en forlengelse utover perioden på fire timer eller deaktivering velges.

      • c) Dersom fjernsynet har en tilstedeværelsessensor, inntreffer det automatiske skiftet fra påslått tilstand til en annen tilstand som beskrevet i bokstav a), hvis det i mer enn én time ikke registreres bevegelse.

      • d) Fjernsyn med flere valgbare inndatakilder skal prioritere protokollene for strømsparing for den valgte og viste signalkilden over standardmekanismene for strømsparing som er beskrevet i bokstav a)–c) ovenfor.

    • 4. Automatisk hviletilstand for andre skjermer enn fjernsyn

      Andre elektroniske skjermer enn fjernsyn, med forskjellige valgbare inndatakilder, skal i normalkonfigurasjonen skifte til hviletilstand, nettverkstilkoplet hviletilstand eller en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov for henholdsvis hviletilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand ikke overstiges, når ingen av inndatakildene registrerer inndata på mer enn ti sekunder, og på mer enn 60 minutter når det gjelder digitale interaktive tavler og skjermer til kringkastingsformål.

      Før et slikt skifte utløses, skal det vises et varsel, og skiftet skal gjennomføres innen 10 minutter.

  • D. KRAV TIL MATERIALEFFEKTIVITET

    Fra 1. mars 2021 skal elektroniske skjermer oppfylle kravene angitt nedenfor.

    • 1. Utforming med henblikk på demontering, materialgjenvinning og gjenvinning

      Produsenter, importører eller deres representanter skal sikre at de metodene som brukes ved montering, festing eller forsegling, ikke hindrer at komponentene angitt i nr. 1 i vedlegg VII til direktiv 2012/19/EU om WEEE, eller i artikkel 11 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/66/EF23 om batterier og akkumulatorer og brukte batterier og akkumulatorer, dersom slike forekommer, kan fjernes ved hjelp av allment tilgjengelig verktøy.

      Produsenter, importører eller deres representanter skal, uten at det berører artikkel 15 nr. 1 i direktiv 2012/19/EU, på et fritt tilgjengelig nettsted legge fram de opplysningene om demontering som er nødvendige for å få tilgang til alle de produktkomponentene som er nevnt i nr. 1 i vedlegg VII til direktiv 2012/19/EU.

      Disse opplysningene om demontering skal vise rekkefølgen for de forskjellige trinnene ved demonteringen og hvilke verktøyer eller teknologier som kreves for å få tilgang til de aktuelle komponentene.

      Opplysningene om uttjente produkter skal være tilgjengelige i minst 15 år etter at den siste enheten av en produktmodell er brakt i omsetning.

    • 2. Merking av plastkomponenter

      Plastdeler som er tyngre enn 50 g, skal oppfylle følgende krav:

      • a) De skal merkes ved å angi typen polymer med egnede standardsymboler eller forkortelser mellom tegnene «>« og «<« som angitt i gjeldende standarder. Merkingen skal være leselig.

        Plastkomponenter er unntatt fra merkingskravene i følgende tilfeller:

        • i) Merking er ikke mulig på grunn av komponentens form eller størrelse.

        • ii) Merkingen vil påvirke plastkomponentens ytelse eller funksjon.

        • iii) Merking er ikke teknisk mulig på grunn av modelleringsmetoden.

        For følgende plastkomponenter kreves det ingen merking:

        • i) Emballasje, teip, etiketter og strekkfilm.

        • ii) Ledninger, kabler og kontakter, gummideler og hvor som helst der det ikke kan påføres merking fordi det ikke er stor nok plass på overflaten til at den kan være leselig.

        • iii) Kretskort, PMMA-kort, optiske komponenter, komponenter som motvirker elektrostatisk utladning, komponenter som motvirker elektromagnetisk interferens, høyttalere.

        • iv) Gjennomsiktige deler der merkingen vil hindre den aktuelle delens funksjon.

      • b) Komponenter som inneholder flammehemmere, skal i tillegg merkes med forkortelsen for polymeren etterfulgt av en bindestrek, deretter symbolet «FR» etterfulgt av kodenummeret til flammehemmeren i parentes. Merkingen på komponentene i kabinettet og foten/stativet skal være klart synlig og leselig.

    • 3. Symbol for kadmium

      Elektroniske skjermer med et skjermpanel der konsentrasjonsverdiene for kadmium (Cd) i vektprosent i homogene materialer overstiger 0,01 % som definert i direktiv 2011/65/EU om begrensning av bruken av visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr, skal merkes med symbolet som viser at de inneholder kadmium. Symbolet skal være godt synlig, holdbart, være lett leselig og ikke kunne fjernes. Symbolet skal være utformet som på figuren nedenfor.

      Inneholder kadmium

      Kadmiumfri

      Figur  
      Figur  

      Dimensjonen på «a» skal være større enn 9 mm, og skrifttypen skal være «Gill Sans».

      Et ytterligere symbol som viser at produktet inneholder kadmium, skal være godt festet innvendig på skjermpanelet eller preget inn på et sted som er godt synlig for personell når det ytre bakre dekselet med den utvendige merkingen fjernes.

      Et symbol som viser at produktet er kadmiumfritt, skal brukes dersom konsentrasjonsverdiene for kadmium (Cd) i vektprosent i de delene av skjermen som er homogent materiale, ikke overstiger 0,01 % som definert i direktiv 2011/65/EU.

    • 4. Halogenerte flammehemmere

      Bruk av halogenerte flammehemmere er ikke tillatt i kabinettet og i foten/stativet til elektroniske skjermer.

    • 5. Utforming med henblikk på reparasjon og ombruk

      • a) Tilgang til reservedeler

        • 1) Produsenter eller importører av elektroniske skjermer eller deres representanter skal gjøre tilgjengelig for profesjonelle reparatører minst følgende reservedeler: Intern strømforsyning, kontakter for tilkopling av eksternt utstyr (kabel, antenne, USB, DVD og Blu-ray), kondensatorer, batterier og akkumulatorer, DVD/Blu-ray-modul dersom det er relevant, og HD/SSD-modul dersom det er relevant, i minst sju år etter at den siste enheten av modellen er brakt i omsetning.

        • 2) Produsenter eller importører av elektroniske skjermer eller deres representanter skal gjøre tilgjengelig for profesjonelle reparatører og sluttbrukere minst følgende reservedeler: Ekstern strømforsyning og fjernkontroll i minst sju år etter at den siste enheten av modellen er brakt i omsetning.

        • 3) Produsentene skal sikre at disse reservedelene kan skiftes ved hjelp av allment tilgjengelig verktøy uten å forårsake permanent skade på apparatet.

        • 4) Listen over reservedeler nevnt i nr. 1 og framgangsmåten for å bestille dem skal være offentlig tilgjengelig på produsentens, importørens eller representantens fritt tilgjengelige nettsted senest to år etter at den første enheten av en modell er brakt i omsetning, og til utgangen av den perioden da disse reservedelene skal være tilgjengelige.

        • 5) Listen over reservedeler nevnt i nr. 2 og framgangsmåten for å bestille dem samt reparasjonsanvisningene skal være offentlig tilgjengelig på produsentens, importørens eller representantens fritt tilgjengelige nettsted når den første enheten av en modell bringes i omsetning, og til utgangen av den perioden da disse reservedelene skal være tilgjengelige.

      • b) Tilgang til informasjon om reparasjon og vedlikehold

        To år etter at den første enheten av en modell eller av en tilsvarende modell er brakt i omsetning, og fram til utgangen av perioden nevnt i bokstav a), skal produsenten, importøren eller representanten gi profesjonelle reparatører tilgang til informasjon om reparasjon og vedlikehold av apparatet på følgende vilkår:

        • 1) Produsentens, importørens eller representantens nettsted skal angi hvordan profesjonelle reparatører skal registrere seg for å få tilgang til informasjon. For å godta en anmodning om registrering kan produsentene, importørene eller representantene kreve at den profesjonelle reparatøren kan godtgjøre at

          • i) den profesjonelle reparatøren har den tekniske kompetansen til å reparere elektroniske skjermer og oppfyller de gjeldende reglene for reparatører av elektrisk utstyr i de medlemsstatene der den driver virksomhet; en henvisning til et offisielt registreringssystem for profesjonelle reparatører, dersom det finnes et slikt system i de berørte medlemsstatene, skal godtas som bevis på samsvar med dette punktet,

          • ii) den profesjonelle reparatøren har en forsikring som dekker det ansvaret som følger av reparatørens virksomhet, uansett om dette kreves i medlemsstaten.

        • 2) Produsentene, importørene eller representantene skal godta eller avslå registrering innen fem virkedager regnet fra datoen for den profesjonelle reparatørens anmodning.

        • 3) Produsentene, importørene eller representantene kan pålegge rimelige og forholdsmessige gebyrer for tilgang til opplysninger om reparasjon og vedlikehold eller for regelmessige oppdateringer. Et gebyr er rimelig dersom det ikke hindrer slik tilgang, ved at det tar hensyn til i hvilken grad den profesjonelle reparatøren bruker opplysningene.

          Når en profesjonell reparatør er registrert, skal vedkommende ha tilgang til opplysningene om reparasjon og vedlikehold innen én virkedag etter anmodningen. Tilgjengelige opplysninger om reparasjon og vedlikehold skal omfatte

          • – entydig identifisering av apparatet,

          • – et demonteringsskjema eller en tegning i uttrekksperspektiv,

          • – en liste over nødvendig reparasjons- og prøvingsutstyr,

          • – komponent- og diagnostiseringsopplysninger (for eksempel laveste og høyeste teoretiske verdier for målinger),

          • – kablings- og koplingsskjemaer,

          • – diagnostiske feilkoder (herunder produsentspesifikke koder i relevante tilfeller), og

          • – registrerte data for rapporterte feilhendelser som er lagret i den elektroniske skjermen (dersom det er relevant).

      • c) Maksimal leveringstid for reservedeler

        • 1) I perioden nevnt i punkt 5 bokstav a) nr. 1 og i punkt 5 bokstav a) nr. 2 skal produsenten, importøren eller representantene sikre at reservedeler til elektroniske skjermer leveres innen 15 virkedager etter mottak av bestillingen.

        • 2) Når det gjelder reservedeler som bare er tilgjengelige for profesjonelle reparatører, kan denne tilgjengeligheten være begrenset til profesjonelle reparatører som er registrert i samsvar med bokstav b).

  • E. KRAV TIL TILGANG TIL OPPLYSNINGER

    Fra 1. mars 2021 skal produsenten eller importøren av produktet eller deres representant gjøre opplysningene angitt nedenfor tilgjengelige når den første enheten av en modell eller av en tilsvarende modell bringes i omsetning.

    Opplysningene skal gis vederlagsfritt til tredjeparter som driver virksomhet innen reparasjon og ombruk av elektroniske skjermer (herunder tredjeparts vedlikeholdsaktører, mellomledd og leverandører av reservedeler).

    • 1. Tilgang til oppdateringer av programvare og fastvare

      • a) Den siste tilgjengelige versjonen av fastvaren skal være tilgjengelig, vederlagsfritt eller til en rimelig, gjennomsiktig og ikke-diskriminerende kostnad, i minst åtte år etter at den siste enheten av en bestemt produktmodell er brakt i omsetning. Den siste tilgjengelige sikkerhetsoppdateringen av fastvaren skal være tilgjengelig vederlagsfritt i minst åtte år etter at det siste produktet av en bestemt produktmodell er brakt i omsetning.

      • b) Opplysninger om minste garanterte tilgang til oppdateringer av programvare og fastvare, tilgang til reservedeler og produktstøtte skal angis i produktdatabladet som nevnt i vedlegg V til forordning (EU) 2019/2013.

VEDLEGG III

Måle- og beregningsmetoder

Med henblikk på samsvar og kontroll med at kravene i denne forordningen er oppfylt, skal målinger og beregninger utføres ved bruk av harmoniserte standarder hvis referansenumre er offentliggjort for dette formålet i Den europeiske unions tidende, eller ved bruk av andre pålitelige, nøyaktige og reproduserbare metoder som bygger på de nyeste allment anerkjente metodene, og i samsvar med følgende bestemmelser:

Målinger og beregninger skal være i samsvar med de tekniske definisjonene, vilkårene, formlene og parametrene angitt i dette vedlegget. Elektroniske skjermer som kan vise innhold i både 2D og 3D, skal prøves med 2D-innstillingen.

En elektronisk skjerm som er delt i to eller flere fysisk atskilte enheter, men som bringes i omsetning i samme emballasje, skal med hensyn til kontroll av at kravene i dette vedlegget er oppfylt, behandles som én enkelt elektronisk skjerm. Dersom flere elektroniske skjermer som kan bringes i omsetning separat, kombineres i ett enkelt system, skal de enkelte elektroniske skjermene behandles som separate skjermer.

  • 1. Alminnelige vilkår

    Målingene skal utføres ved en omgivelsestemperatur på 23 °C +/– 5 °C.

  • 2. Målinger av effektbehov i påslått tilstand

    Målingene av effektbehov nevnt i avsnitt A nr. 1 i vedlegg II skal oppfylle alle følgende vilkår:

    • a) Målinger av effektbehovet (Pmeasured) skal foretas i normalkonfigurasjonen.

    • b) Målingene skal utføres ved bruk av et dynamisk videosignal som representerer et typisk kringkastingsinnhold for elektroniske skjermer i standard dynamikkområde (SDR). Det som skal måles, er det gjennomsnittlige effektforbruket i en sammenhengende periode på ti minutter.

    • c) Målingene skal utføres etter at den elektroniske skjermen har vært i avslått tilstand, eller dersom en avslått tilstand ikke er tilgjengelig, i hviletilstand i minst én time, umiddelbart etterfulgt av minst én time i påslått tilstand, og skal være avsluttet innen høyst tre timer i påslått tilstand. Det relevante videosignalet skal vises hele tiden så lenge skjermen er i påslått tilstand. For elektroniske skjermer som man vet stabiliseres innen én time, kan disse intervallene reduseres dersom det kan dokumenteres at måleresultatene er innenfor 2 % av resultatene som ellers ville kunne oppnås ved bruk av de intervallene som er angitt her.

    • d) Dersom ABC er tilgjengelig, skal målingene foretas når den er slått av. Dersom ABC ikke kan slås av, skal målingene foretas i et omgivelseslys på 100 lux målt ved ABC-sensoren.

Målinger av maksimal hvit luminans

Målinger av maksimal hvit luminans som nevnt i avsnitt B nr. 3 i vedlegg II skal foretas

  • a) med en luminansmåler som måler på den delen av skjermen som viser et helt (100 %) hvitt bilde, som er en del av et prøvebilde for en «fullskjermtest» som ikke overskrider det gjennomsnittlige bildenivået (APL) der det skjer en effektbegrensning eller en annen uregelmessighet i den elektroniske skjermens luminansdriversystem, slik at den elektroniske skjermens luminans påvirkes,

  • b) uten å forstyrre luminansmålerens målepunkt på den elektroniske skjermen når det skiftes mellom forholdene nevnt i avsnitt B nr. 3 i vedlegg II.

VEDLEGG IV

Verifiseringsprosedyre ved markedstilsyn

Verifiseringstoleransene som angis i dette vedlegget, gjelder bare for medlemsstatenes myndigheters verifisering av de målte parametrene, og de skal ikke brukes av produsenten, importøren eller representanten som en tillatt toleranse ved fastsettelse av verdiene i den tekniske dokumentasjonen eller for å tolke disse verdiene med sikte på å oppnå samsvar, eller for på noe vis å gi inntrykk av bedre ytelse.

Dersom en modell er konstruert for å kunne oppdage at den blir prøvd (f.eks. ved å gjenkjenne prøvingsforholdene eller prøvingssyklusen), og for å reagere spesifikt gjennom automatisk å endre ytelsen under prøvingen for å oppnå et gunstigere nivå på noen av de parametrene som er angitt i denne forordningen, i den tekniske dokumentasjonen eller i den dokumentasjonen som stilles til rådighet, skal modellen og alle tilsvarende modeller anses for ikke å oppfylle kravene.

Når medlemsstatenes myndigheter i henhold til artikkel 3 nr. 2 i direktiv 2009/125/EF verifiserer en produktmodells samsvar med kravene fastsatt i denne forordningen, skal de med hensyn til kravene i dette vedlegget bruke prosedyren nedenfor for kravene angitt i vedlegg II.

  • 1. Generell prosedyre

    Medlemsstatenes myndigheter skal verifisere én enhet av modellen.

    Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom

    • a) verdiene som er oppgitt i den tekniske dokumentasjonen i henhold til nr. 2 i vedlegg IV til direktiv 2009/125/EF (oppgitte verdier), og, dersom det er relevant, de verdiene som er brukt for å beregne dem, ikke er gunstigere for produsenten, importøren eller representanten enn resultatene av de tilsvarende målingene utført i henhold til bokstav g) i nevnte nummer,

    • b) de oppgitte verdiene oppfyller alle krav fastsatt i denne forordningen, og de produktopplysningene som offentliggjøres av produsenten, importøren eller representanten, ikke inneholder verdier som er gunstigere for produsenten, importøren eller representanten enn de oppgitte verdiene,

    • c) verdiene som påvises når medlemsstatenes myndigheter prøver enheten av modellen (verdiene for de relevante parametrene slik de er målt ved prøvingen, og de verdiene som er beregnet ut fra disse målingene), er i samsvar med de respektive verifiseringstoleransene i tabell 3, og

    • d) den oppfyller funksjonskravene og kravene til reparasjon og kassering når medlemsstatenes myndigheter kontrollerer enheten av modellen.

    • 1.1. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt B nr. 1 i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom

      • a) ABC-funksjonen i produktet er aktivert som standard i alle SDR-tilstander, unntatt i butikkonfigurasjonen,

      • b) produktets målte effekt i påslått tilstand reduseres med 20 % eller mer når omgivelseslyset målt ved ABC-sensoren reduseres fra 100 lux til 12 lux,

      • c) ABC-reguleringen av skjermens luminans oppfyller kravene i vedlegg II avsnitt B nr. 1 bokstav e).

    • 1.2. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt B nr. 2 i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom

      • a) normalkonfigurasjonen er satt som standardvalg ved første aktivering av den elektroniske skjermen, og

      • b) det kommer fram en melding hvor brukeren må bekrefte sitt valg, dersom brukeren velger en annen innstilling enn normalkonfigurasjonen.

    • 1.3. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt B nr. 3 i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom den påviste verdien for maksimal hvit luminans eller, dersom det er relevant, luminansforholdet for helt hvitt er i samsvar med verdien som kreves i avsnitt B nr. 3.

    • 1.4. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt C nr. 1 i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom, når den er koplet til strømkilden,

      • a) en avslått tilstand og/eller hviletilstand og/eller en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov i avslått tilstand og/eller hviletilstand ikke overstiges, er angitt som standard,

      • b) enheten ikke overstiger gjeldende krav til effektbehov for HiNA når nettverkstilkoplet hviletilstand er aktivert, dersom enheten tilbyr nettverkstilkoplet hviletilstand med HiNA,

      • c) enheten ikke overstiger gjeldende krav til effektbehov uten HiNA når nettverkstilkoplet hviletilstand er aktivert, dersom enheten tilbyr nettverkstilkoplet hviletilstand uten HiNA.

    • 1.5. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt C nr. 2 i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom

      • a) enheten tilbyr en avslått tilstand og/eller hviletilstand og/eller en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov i avslått tilstand og/eller hviletilstand ikke overstiges, når den elektroniske skjermen er koplet til strømkilden, og

      • b) aktivering av nettverkstilgjengelighet krever at sluttbrukeren griper inn, og

      • c) nettverkstilgjengeligheten kan deaktiveres av sluttbrukeren, og

      • d) den oppfyller kravene til hviletilstand når nettverkstilkoplet hviletilstand ikke er aktivert.

    • 1.6. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt C nr. 3 i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom

      • a) fjernsynet innen fire timer i påslått tilstand etter siste interaksjon med brukeren, eller innen én time dersom en tilstedeværelsessensor er aktivert og det ikke er registrert bevegelse, automatisk skifter fra påslått tilstand til hviletilstand eller avslått tilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand, dersom den er aktivert, eller til en annen tilstand der de gjeldende kravene til effektbehov i hviletilstand ikke overstiges. Medlemsstatenes myndigheter skal bruke den gjeldende prosedyren til å måle effektbehovet etter at funksjonen for automatisk utkopling har slått fjernsynet over i den relevante effektforbrukstilstanden, og

      • b) funksjonen er satt som standardverdi, og

      • c) fjernsynet i påslått tilstand viser et varsel før det automatisk skifter fra påslått tilstand til den aktuelle tilstanden, og

      • d) det vises en advarsel om en mulig økning i energiforbruket, og det bes om en bekreftelse på den nye innstillingen dersom en forlengelse utover perioden på fire timer eller deaktivering velges, dersom fjernsynet har en funksjon som gjør at brukeren kan endre perioden på fire timer for automatisk skifte av tilstand som beskrevet i bokstav a), og

      • e) det automatiske skiftet fra påslått tilstand til en annen tilstand som beskrevet i bokstav a) inntreffer hvis det i høyst én time ikke registreres bevegelse, dersom fjernsynet har en tilstedeværelsessensor, og

      • f) protokollene for strømsparing for den valgte signalkilden prioriteres over standardmekanismene for strømsparing beskrevet i bokstav a)–c) ovenfor når det gjelder fjernsyn med flere valgbare inndatakilder.

    • 1.7. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt C nr. 4 i vedlegg II

      Modellen skal prøves for hver type grensesnitt for signalinngang som kan velges av sluttbrukeren, og som angis å kunne overføre signaler eller data for styring av effektforbruk. Dersom det finnes to eller flere identiske signalgrensesnitt som ikke er merket for en bestemt type vertsprodukt (f.eks. HDMI-1, HDMI-2 osv.), er det tilstrekkelig å prøve ett av disse signalgrensesnittene, som velges ut tilfeldig. Dersom det er merkede eller menybestemte signalgrensesnitt (f.eks. datamaskin, mottakerboks eller tilsvarende), bør det aktuelle vertsproduktet koples som signalkilde til det angitte signalgrensesnittet ved prøvingen. Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom ingen av inndatakildene registrerer noe signal og modellen skifter til hviletilstand, avslått tilstand eller nettverkstilkoplet hviletilstand.

    • 1.8. Verifiseringsprosedyre for kravene fastsatt i avsnitt D og E i vedlegg II

      Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom den oppfyller kravene til ressurseffektivitet i avsnitt D og E i vedlegg II når medlemsstatenes myndigheter kontrollerer enheten av modellen.

  • 2. Prosedyre dersom kravene ikke oppfylles

    Dersom resultatene nevnt i nr. 1 bokstav c) og d) knyttet til krav som ikke omfatter målte verdier, ikke oppnås, anses modellen og alle tilsvarende modeller for ikke å oppfylle kravene.

    Dersom resultatet nevnt i nr. 1 bokstav c) og d) knyttet til krav som omfatter målte verdier, ikke oppnås, skal medlemsstatenes myndigheter velge ut ytterligere tre enheter av samme eller tilsvarende modell for prøving. Modellen skal anses for å oppfylle gjeldende krav dersom det aritmetiske gjennomsnittet av de verdiene som påvises for disse tre enhetene, er i samsvar med de respektive verifiseringstoleransene i tabell 3. I motsatt fall skal modellen og alle tilsvarende modeller anses for ikke å oppfylle kravene.

    Medlemsstatenes myndigheter skal framlegge alle relevante opplysninger for de øvrige medlemsstatenes myndigheter og Kommisjonen umiddelbart etter at det er truffet beslutning om at modellen ikke oppfyller kravene.

    Medlemsstatenes myndigheter skal bruke måle- og beregningsmetodene angitt i vedlegg III, og skal bare bruke prosedyren beskrevet i nr. 1 og 2 for de kravene som er nevnt i dette vedlegget.

  • 3. Verifiseringstoleranser

    Medlemsstatenes myndigheter skal bare benytte verifiseringstoleransene angitt i tabell 3. Ingen andre toleranser, f.eks. toleranser angitt i harmoniserte standarder eller i andre målemetoder, skal benyttes.

    Verifiseringstoleransene som angis i dette vedlegget, gjelder bare for medlemsstatenes myndigheters verifisering av de målte parametrene, og de skal ikke brukes av produsentene som en tillatt toleranse på verdiene i den tekniske dokumentasjonen for å oppnå samsvar med kravene. De angitte verdiene skal ikke være gunstigere for produsenten enn verdiene som rapporteres i den tekniske dokumentasjonen.

    Tabell 3

    Verifiseringstoleranser

Parameter

Verifiseringstoleranser

Effektbehov i påslått tilstand, (Pmeasured, watt) unntatt toleranser og justeringer i avsnitt B i vedlegg II, med henblikk på beregning av EEI som angitt i avsnitt A i vedlegg II

Den påviste verdien(*) skal ikke overstige den oppgitte verdien med mer enn 7 %

Effekt (watt) i avslått tilstand, hviletilstand og nettverkstilkoplet hviletilstand (watt), etter hva som er relevant

Den påviste verdien(*) skal ikke overstige den oppgitte verdien med mer enn 0,10 watt dersom den oppgitte verdien er 1,00 W eller mindre, eller med mer enn 10 % dersom den oppgitte verdien er større enn 1,00 W

Luminansforholdet for helt hvitt

Dersom det er relevant, skal den påviste verdien ikke være lavere enn 60 % av maksimal hvit luminans ved bruk av den elektroniske skjermens konfigurasjon for maksimal lysstyrke i påslått tilstand

Maksimal hvit luminans (cd/m2)

Den påviste verdien(*) skal ikke ligge mer enn 8 % under den oppgitte verdien

Synlig skjermdiagonal i cm (og i tommer, dersom oppgitt)

Den påviste verdien(*) skal ikke ligge mer enn 1 cm (eller 0,4 tommer) under den oppgitte verdien

Skjermareal i dm2

Den påviste verdien(*) skal ikke ligge mer enn 0,1 dm2 under den oppgitte verdien

Tidsbestemte funksjoner som angitt i avsnitt C nr. 3 og 4 i vedlegg II

Skiftet skal fullføres innen fem sekunder fra de angitte verdiene

Vekten til plastkomponenter som nevnt i avsnitt D nr. 2 i vedlegg II

Den påviste verdien(*) skal ikke avvike fra den oppgitte verdien med mer enn 5 gram

(*) Dersom tre ytterligere enheter prøves som fastsatt i nr. 2 bokstav a) i vedlegg IV, er den påviste verdien det aritmetiske gjennomsnittet av verdiene som er påvist for disse tre ytterligere enhetene.

VEDLEGG V

Referanseverdier

Nedenfor angis den beste tilgjengelige teknologien på markedet på tidspunktet for denne forordningens ikrafttredelse med hensyn til de miljøaspektene som ble ansett som vesentlige, og som er kvantifiserbare.

Følgende veiledende referanseverdier er fastsatt for del 3 nr. 2 i vedlegg I til direktiv 2009/125/EF. De viser til beste tilgjengelige teknologi på markedet for elektroniske skjermer på tidspunktet for utarbeidingen av denne forordningen.

Skjermarealets diagonal

HD

UHD

(cm)

(tommer)

watt

watt

55,9

22

15

81,3

32

25

108,0

43

33

47

123,2

49

43

57

152,4

60

62

67

165,1

65

56

71

Andre funksjonstilstander:

Avslått tilstand (fysisk skifte):

0,0 W

Avslått tilstand (ikke fysisk skifte):

0,1 W

Hviletilstand

0,2 W

Nettverkstilkoplet hviletilstand (ikke HiNA):

0,9 W

Fotnoter

1.

EUT L 285 av 31.10. 2009, s. 10.

2.

Kommisjonsforordning (EF) nr. 642/2009 av 22. juli 2009 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/32/EF når det gjelder krav til miljøvennlig utforming av fjernsyn (EUT L 191 av 23.7.2009, s. 42).

3.

Kommisjonsmelding. Arbeidsplan for miljøvennlig utforming 2016–2019 (COM(2016) 773 final, 30.11.2016).

4.

Kommisjonsforordning (EF) nr. 1275/2008 av 17. desember 2008 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2005/32/EF når det gjelder krav til miljøvennlig utforming av elektrisk og elektronisk husholdnings- og kontorutstyr med hensyn til effektforbruk i hviletilstand, nettverkstilkoplet hviletilstand og avslått tilstand (EUT L 339 av 18.12.2008, s. 45).

5.

Kommisjonsmelding til Europaparlamentet, Rådet, Den europeiske økonomiske og sosiale komité og Regionkomiteen: «Closing The Loop — An EU action plan for the circular economy» (COM(2015) 614 final av 2.12.2015).

6.

Kommisjonsmelding: Arbeidsplan for miljøvennlig utforming 2016–2019 (COM(2016) 773 final av 30.11.2016).

7.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2012/19/EU av 4. juli 2012 om avfall fra elektrisk og elektronisk utstyr (WEEE) (EUT L 197 av 24.7.2012, s. 38).

8.

Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/851 av 30. mai 2018 om endring av direktiv 2008/98/EF om avfall (EUT L 150 av 14.6.2018, s. 109).

9.

Europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1386/2013/EU av 20. november 2013 om et allment miljøhandlingsprogram i Unionen fram til 2020 – «Et godt liv i en ressursbegrenset verden» (EUT L 354 av 28.12.2013, s. 171).

10.

COM(2015) 614 final.

11.

Kommisjonsforordning (EU) nr. 617/2013 av 26. juni 2013 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF når det gjelder krav til miljøvennlig utforming av datamaskiner og datatjenere (EUT L 175 av 27.6.2013, s. 13).

12.

Plattformen «Information for Recyclers — I4R» for utveksling av opplysninger mellom produsenter av elektrisk og elektronisk utstyr (EEE) og foretak for materialgjenvinning av avfall fra EEE: http://www.i4r-platform.eu.

13.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2011/65/EU av 8. juni 2011 om begrensning av bruken av visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk utstyr (EUT L 174 av 1.7.2011, s. 88).

14.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1025/2012 av 25. oktober 2012 om europeisk standardisering og om endring av rådsdirektiv 89/686/EØF og 93/15/EØF samt europaparlaments- og rådsdirektiv 94/9/EF, 94/25/EF, 95/16/EF, 97/23/EF, 98/34/EF, 2004/22/EF, 2007/23/EF, 2009/23/EF og 2009/105/EF og om oppheving av rådsvedtak 87/95/EØF og europaparlaments- og rådsbeslutning nr. 1673/2006/EF (EUT L 316 av 14.11.2012, s. 12).

15.

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/2013 av 11. mars 2019 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/1369 med omsyn til energimerking av elektroniske skjermar og om oppheving av delegert kommisjonsforordning (EU) nr. 1062/2010 (EUT L 315 av 5.12.2019, s. 1).

16.

Rådsdirektiv 93/42/EØF av 14. juni 1993 om medisinsk utstyr (EFT L 169 av 12.7.1993, s. 1).

17.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/745 av 5. april 2017 om medisinsk utstyr, om endring av direktiv 2001/83/EF, forordning (EF) nr. 178/2002 og forordning (EF) nr. 1223/2009 samt om oppheving av rådsdirektiv 90/385/EØF og 93/42/EØF (EUT L 117 av 5.5.2017, s. 1).

18.

Rådsdirektiv 90/385/EØF av 20. juni 1990 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om aktivt implanterbart medisinsk utstyr (EFT L 189 av 20.7.1990, s. 17).

19.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 98/79/EF av 27. oktober 1998 om medisinsk utstyr til in vitro-diagnostikk (EFT L 331 av 7.12.1998, s. 1).

20.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/746 av 5. april 2017 om medisinsk utstyr til in vitro-diagnostikk og om oppheving av direktiv 98/79/EF og kommisjonsbeslutning 2010/227/EU (EUT L 117 av 5.5.2017, s. 117).

21.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2014/30/EU av 26. februar 2014 om harmonisering av medlemsstatenes lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet (EUT L 96 av 29.3.2014. s. 79).

22.

Kommisjonsforordning (EU) 2019/1782 av 1. oktober 2019 om fastsettelse av krav til miljøvennlig utforming av eksterne strømkilder i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF, og om oppheving av kommisjonsforordning (EF) nr. 278/2009 (EUT L 315 av 5.12.2019, s. 95).

23.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/66/EF av 6. september 2006 om batterier og akkumulatorer og brukte batterier og akkumulatorer, og om oppheving av direktiv 91/157/EØF (EUT L 266 av 26.9.2006, s. 1).

Til forsiden