Prop. 75 L (2018–2019)

Endringer i folketrygdloven, samordningsloven og enkelte andre lover (samleproposisjon)

Til innholdsfortegnelse

18 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

18.1 Merknader til endringene i lov om Statens pensjonskasse

Til § 7

Bestemmelsen pålegger innskuddsplikt til Statens pensjonskasse for regjeringsmedlemmer som kommer fra stilling med medlemskap i Pensjonskassen. Bestemmelsen er ikke i bruk, da regjeringsmedlemmer er omfattet av annen lovfestet pensjonsordning, jf. lov om pensjonsordning for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer (stortings- og regjeringspensjonsloven). Bestemmelsen foreslås derfor opphevet.

Det vises til punkt 3.1.

Til § 26 andre ledd

Bestemmelsen gir rett til en måneds alderspensjon til gjenlevende ektefelle dersom medlemmet dør før alderspensjonen blir utbetalt. Det blir presisert i bestemmelsen at beløpet som kommer til utbetaling er en måneds alderspensjon regnet som om medlemmet sto i tjenesten til aldersgrensen, men likevel ikke ut over 67 år. Det rettes også opp en feilhenvisning til lov om avtalefestet pensjon for offentlige tjenestemenn m.fl. Rett henvisning skal være lov om avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse.

Det vises til punkt 3.2 og 3.3.

Til § 31 b

Det foreslås å innføre en hjemmel til å gi forskrift om beregning av midlertidig uførepensjon og uførepensjon som er innvilget med virkningstidspunkt før 1. januar 2015. Hjemmelen erstatter tilsvarende hjemmel gitt i endringslov 7. mars 2014 nr. 5.

Det vises til punkt 3.4.

18.2 Merknader til endringene i lov pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.

Til § 9 tredje ledd

Bestemmelsen gir rett til en måneds alderspensjon til gjenlevende ektefelle dersom medlemmet dør før alderspensjonen blir utbetalt. På tilsvarende måte som i lov om Statens pensjonskasse blir det presisert i bestemmelsen at beløpet som kommer til utbetaling er en måneds alderspensjon regnet som om medlemmet sto i tjenesten til aldersgrensen, men likevel ikke ut over 67 år.

Det vises til punkt 4.1.

Til § 14 b

Det foreslås å innføre en hjemmel til å gi forskrift om beregning av midlertidig uførepensjon og uførepensjon som er innvilget med virkningstidspunkt før 1. januar 2015. Hjemmelen erstatter tilsvarende hjemmel gitt i endringslov 7. mars 2014 nr. 5.

Det vises til punkt 4.2.

Til § 29 nr. 2

Bestemmelsen fastslår at departementet fastsetter årlig premie. Det foreslås at myndigheten overføres til styret i pensjonsordningen.

Det vises til punkt 4.3.

18.3 Merknader til endringene i lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl.

Til § 2 andre ledd

Det er ingen som lenger har aldersgrensen på 68 år i medhold av lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. Denne aldersgrensen er derfor tatt ut av bestemmelsen.

Det vises til kapittel 5.

18.4 Merknader til endringen i lov pensjonstrygd for fiskere

Til § 22

I dag har Kongen myndighet til å fastsette forskrift om administrasjonen av pensjonstrygden for fiskere. I forskriften gis departementet ytterligere myndighet til å gi mer detaljerte regler om administrasjonen. Departementet har gitt slike ytterligere regler i en egen forskrift. Det foreslås å samle dagens regler i én forskrift, og at departementet får myndighet til å gi forskriften.

Det vises til kapittel 6.

18.5 Merknader til endringene i samordningsloven

Til § 1 nr. 1 bokstav d

Paragrafen har bestemmelser om hvilke pensjonsordninger og trygder som omfattes av samordningsloven. Endringen i § 1 nr. 1 bokstav d innebærer at andre punktum oppheves, da det ikke lenger er noen som mottar AFP etter AFP-tilkottsloven kapittel 4.

Det vises til punkt 7.2.

Til § 3

Også denne paragrafen hører under lovens omfangsbestemmelser. I nytt sjette ledd presiseres det at i tilfeller en pensjonist får folketrygdens ytelse eller personskadetrygd redusert eller stanset på grunn av opphold i institusjon eller under straffegjennomføring, eller formuen satt under forvaltning etter straffeprosessloven § 220, skal det ved samordningen legges til grunn en uredusert ytelse fra folketrygden eller personskadetrygd.

Det vises til punkt 7.3.

Til § 19 første ledd

Paragrafen har bestemmelser om samordningsfradraget i tjenestepensjonen for folketrygdens grunnpensjon, som er begrenset til et beløp svarende til ¾ av folketrygdens grunnbeløp. Forslaget til nr. 1 andre ledd nytt andre punktum er en lovfesting av innholdet i någjeldende forskrift 28. november 1979 nr. 4066 om samordningsfradrag for grunnpensjon fra folketrygden i tjenestepensjon for deltidsansatte m.v. Endringen innebærer at fradraget for grunnpensjonen skal utgjøre en forholdsmessig del av ¾ av grunnbeløpet når tjenestepensjonen er beregnet ut fra en deltidsstilling. Endringen i nr. 1 andre ledd første punktum innebærer at ordet «bereknet» endres til «beregnet», i tråd med forslaget til nytt andre punktum.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 19 tredje ledd

Endringen i andre punktum innebærer at ordet «bereknet» endres til «beregnet», i samsvar med endringen i § 19 første ledd.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 20 andre ledd

Endringen innebærer at ordet «bereknet» endres til «beregnet», i samsvar med endringen i § 19 første ledd.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 20 tredje ledd

Endringen i andre punktum innebærer at ordet «bereknet» endres til «beregnet», i samsvar med endringen i § 19 første ledd.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 22 nr. 1 første ledd

Bestemmelsen gjelder samordning av barnepensjon fra tjenestepensjonsordning eller personskadetrygd med barnepensjon fra folketrygden. Forslaget til nytt fjerde punktum innebærer at samordningsfradraget i barnepensjonen skal avkortes forholdsmessig når barnepensjonen er beregnet ut fra en deltidsstilling.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 22 nr. 1 andre ledd

Endringen innebærer at ordet «bereknes» endres til «beregnes», i samsvar med endringen i § 19 første ledd.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 22 nr. 2 første ledd

Bestemmelsen gjelder samordning av pensjon som enke eller enkemann har rett til fra tjenestepensjonsordning eller lov 12. desember 1958 nr. 10 om yrkesskadetrygd. Ved endringen i tredje punkum klargjøres det at fradragsbeløpet skal avkortes forholdsmessig dersom pensjonen fra tjenestepensjonsordningen eller fra yrkesskadetrygden er tatt ut gradert. I forslaget til nytt fjerde og femte punktum slås det videre fast at fradragsbeløpet også skal avkortes dersom tjenestepensjonen er beregnet etter en stillingsandel som er lavere enn 100 prosent. Videre innebærer endringen at i tilfeller der pensjonen fra folketrygden til gjenlevende ektefelle er redusert for arbeidsinntekt, skal fradragsbeløpet reduseres etter samme prosentsats (grad) som folketrygdpensjonen er redusert med. Det presiseres at dersom tjenestepensjonen eller personskadetrygden også er gradert, skal den laveste av gradene benyttes.

Det vises til punkt 7.4.2 og 7.4.3.

Til § 22 nr. 2 andre ledd

Endringen i andre punktum innebærer at henvisningen til «første ledd, annet punktum» endres til «første ledd, tredje og femte punktum».

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 23 nr. 1 første ledd

Bestemmelsen gjelder samordning av tjenestepensjon med tilleggspensjon fra folketrygden og ellers den delen av folketrygdytelsen som overstiger grunnbeløpet. Bokstav a gjelder samordning av alderspensjon fra tjenestepensjonsordningen. Forslaget til nytt tredje ledd i bokstav a innebærer at samordningsfradraget skal settes ned forholdsmessig dersom tjenestepensjonen eller folketrygden er gradert. Videre presiseres det at dersom begge ytelsene er graderte, skal den laveste av gradene benyttes. Endringene er en lovfesting av innholdet i någjeldende forskrift 7. februar 1978 nr. 4094 om uførepensjon for mindre en hel uførhet. Tjenestepensjon (samordningsforskrift 19).

Det vises til punkt 7.5.

Til § 23 nr. 2 første ledd

Endringen innebærer at ordet «bereknet» endres til «beregnet», i samsvar med endringen i § 19 første ledd.

Det vises til punkt 7.4.2.

Til § 24 nr. 1 første ledd

Paragrafen har bestemmelser om samordning av alderspensjon fra tjenestepensjonsordning med alderspensjon fra folketrygden etter folketrygdloven kapittel 19. Endringen i tredje og fjerde punktum er en presisering når det gjelder samordningen med tillegg etter folketrygdloven § 19-14 femte ledd, vanligvis omtalt som «minstenivåtillegg». Endringen innebærer at det også henvises til folketrygdens regler om alderspensjon til årskullene 1954–1962, det vil si §§ 19-15 andre ledd og § 20-19 andre ledd.

Det vises til punkt 7.7.

Til § 24 a nr. 4

Paragrafen har bestemmelser om samordning av alderspensjon fra tjenestepensjonsordning med alderspensjon fra folketrygden etter folketrygdloven kapittel 20. Endringen i nr. 4 innebærer en presisering når det gjelder samordningen med tillegg etter folketrygdloven § 20-18 femte ledd, vanligvis omtalt som «minstenivåtillegg». Endringen innebærer at det også henvises til folketrygdens regler om alderspensjon til årskullene 1954–1962, det vil si §§ 19-15 andre ledd og § 20-19 andre ledd.

Det vises til punkt 7.7

Til § 24 b

Paragrafen har særskilte bestemmelser om samordningen for personer som får samordningsfradraget beregnet etter både § 24 og § 24 a, det vil si personer i årskullene 1954–1962 (overgangskullene). I forslaget til nytt andre ledd gis det bestemmelser for overgangskullene når det gjelder tillegget etter § 24 a nr. 5.

Nåværende § 24 b andre ledd blir nytt tredje ledd. Endringen der innebærer at det tas inn en henvisning til paragrafens første ledd.

Det vises til punkt 7.6.

18.6 Merknader til endringer i lov om pensjonsordning for sykepleiere

Til § 1 fjerde ledd

I forslaget innføres et krav for å kunne være medlem av pensjonsordningen at arbeidstakeren samtidig er medlem i folketrygden etter folketrygdloven kapittel 2 og betaler folketrygdavgift for de samme inntektene som ligger til grunn for pensjonsopptjening i pensjonsordningen. Det åpnes for at styret i særlige tilfeller kan gjøre unntak og fastsette regler blant annet om innskuddsbetaling etter særskilt fastsatt sats. Tilsvarende regel finnes i lov om Statens pensjonskasse og lov om pensjonsordning for apotekvirksomhet mv.

Det vises til punkt 8.1.

Til § 18 a

Det foreslås å innføre en hjemmel til å gi forskrift om beregning av midlertidig uførepensjon og uførepensjon som er innvilget med virkningstidspunkt før 1. januar 2015. Hjemmelen erstatter tilsvarende hjemmel gitt i endringslov 7. mars 2014 nr. 5.

Det vises til punkt 8.2.

18.7 Merknader til endringen i barneloven

Til § 73 andre ledd

Barneloven § 73 har bestemmelser om indeksregulering av underholdsbidrag. I andre ledd gis reglene tilsvarende anvendelse på bidragsforskott. I § 73 andre ledd tas inn en hjemmel som gir Stortinget mulighet til annen regulering enn det som følger av hovedregelen. Dersom unntakshjemmelen ikke anvendes, indeksreguleres bidragsforskott etter hovedregelen.

Det vises til kapittel 9.

18.8 Merknader til endringene i folketrygdloven

Til § 4-9 fjerde punktum

For å unngå tvil, er det tatt inn en presisering om at ventetiden tidligst starter å løpe fra det tidspunktet medlemmet er innvilget dagpenger. Presiseringen tydeliggjør den gjeldende bestemmelsen, og innebærer en innstramming av den nåværende praktiseringen av bestemmelsen.

Det vises til punkt 10.1.1.

Til § 4-16 første ledd

Det er tatt inn en presisering i første ledd om at tidspunktet for gjenopptak er det tidspunktet medlemmet kontakter Arbeids- og velferdsetaten og krever å få saken gjenopptatt. Med dette harmoniseres bestemmelsen om søknadstidspunktet for ny søknad og gjenopptak.

Nåværende tredje punktum tas ut av bestemmelsen som følge av at det ikke lenger vil være relevant å vente med reberegningen til det etterfølgende årsskiftet når opptjeningsperioden for beregningsgrunnlaget i § 4-11 blir endret fra 1. juli 2019.

Det vises til punkt 10.1.2.

Til § 8-24

I fjerde ledd første punktum framgår det at egenmelding kan nyttes for opptil tre kalenderdager om gangen. Dette er en minimumsrett som arbeidstaker har. I fjerde ledd andre punktum tas det inn en presisering om at innenfor arbeidsgiverperioden kan arbeidsgiver gi utvidet rett til å bruke egenmelding. I prinsippet kan arbeidstaker gis rett til å bruke egenmelding hele arbeidsgiverperioden.

I fjerde ledd tredje punktum innføres en plikt for arbeidsgiver til å drøfte med de tillitsvalgte om det skal gis utvidet rett til å bruke egenmelding. Hvor omfattende drøftingene skal være og hvordan drøftingene skal gjennomføres, må vurderes konkret i lys av virksomhetens størrelse og antall arbeidstakere. Med de «tillitsvalgte» menes her valgte eller utpekte representanter for de ansatte.

Nåværende fjerde ledd andre og tredje punktum flyttes til femte ledd.

Nåværende femte ledd blir nytt sjette ledd. I sjette ledd første punktum framgår det at arbeidsgiver kan kreve legeerklæring etter egenmeldingsadgangen som følger av fjerde ledd første og andre punktum.

Det vises til punkt 10.2.

Til § 13-11

Andre ledd endres slik at medlemmer som er pålagt å utføre arbeidsoppgaver er yrkesskadedekket under slikt arbeid, enten arbeidsoppgavene er pålagt etter sosialtjenesteloven § 20 eller § 20 a.

Det vises til punkt 10.3.

Til § 18-2

Paragrafen har bestemmelser om forutgående medlemskap for rett til barnepensjon. Ett av vilkårene for å kunne ha rett til barnepensjon er i dag at den avdøde faren eller moren mottok pensjon fra folketrygden de siste tre årene fram til dødsfallet. Endringen i første ledd bokstav b innebærer at uføretrygd likestilles med pensjon fra folketrygden med hensyn til å oppfylle dette kravet, i tråd med den tilsvarende bestemmelsen i § 17-3 første ledd bokstav b om forutgående medlemskap for rett til pensjon eller overgangsstønad til gjenlevende ektefelle.

Det vises til punkt 10.5.

Til § 18-5

Bestemmelsen gjelder beregning av barnepensjon. Endringen i sjuende ledd andre punktum innebærer at henvisningen til «barneloven § 36» endres til «barnelova § 38».

Det vises til punkt 10.4.

Til § 22-13

Det er gjort en tilføyelse i overskriften slik at det klart fremgår at bestemmelsen også gir regler om virkningstidspunktet.

Endringen innebærer at bestemmelsen om virkningstidspunktet for når dagpengene kommer til utbetaling blir flyttet fra § 4-9 siste punktum til de generelle reglene om virkningstidspunkt for utbetaling i § 22-13. Virkningstidspunktet for dagpenger tas inn som et nytt femte ledd. Ordlyden er tydeliggjort i forhold til gjeldende siste punktum i § 4-9. Presiseringen vil innebære en innstramming av den nåværende praktiseringen av bestemmelsen. Gjeldende bestemmelse i syvende ledd om at reglene i sjette ledd ikke gjelder for dagpenger er flyttet til det nye femte leddet, og gjeldende syvende ledd oppheves.

Henvisningen til gjeldende andre til femte ledd anses som unødvendig, og er av den grunn ikke tatt inn i det nye femte leddet. Dette er ikke ment å innebære noen materiell endring.

Når bestemmelsen om dagpenger tas inn i et nytt femte ledd i § 22-13, flyttes samtidig bestemmelsen om arbeidsavklaringspenger fra fjerde ledd bokstav d) til det nye femte leddet. Sjette ledd skal fortsatt gjelde for arbeidsavklaringspengene, dvs. at unntaket i femte ledd siste punktum kun vil gjelde for dagpenger.

Gjeldende femte og sjette ledd blir nytt sjette og syvende ledd.

Det vises til punkt 10.1.1.

18.9 Merknader til endringen i lov om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten

Til § 1

I forslaget oppdateres omfangsbestemmelsen i samsvar med definisjonen av utenrikstjenestemenn i utenrikstjenesteloven.

Det vises til kapittel 11.

18.10 Merknader til endringen i arbeidsmiljøloven

Til § 14-9 sjette ledd

Endringen retter opp en utilsiktet lovendring i bestemmelsens andre punktum slik at ordlyden blir i tråd med det som følger av lov 22. juni 2018 nr. 46 om endringer i arbeidsmiljøloven (fast og midlertidig ansettelse og innleie fra bemanningsforetak).

Det vises til kapittel 12.

18.11 Merknader til endringen i lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem

Til § 1

Forslaget til endring i lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem innebærer at minstegrensen for rett til medlemskap i ordningen harmoniseres med minstegrensen på 20 prosent etter lov om Statens pensjonskasse.

Det vises til kapittel 13.

18.12 Merknader til endringene i AFP-tilskottsloven

Det er ingen som lenger mottar avtalefestet pensjon i perioden 62–67 år etter lov om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor (AFP-tilskottsloven) kapittel 4. Det er gjort tilpasninger i loven om dette.

Det vises til kapittel 14.

18.13 Merknader til endringene i lov om pensjonsordning for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer

Til §§ 3-5

Forslaget i andre ledd gjelder oppretting av feil i henvisningen til den tidligere loven om pensjonsordning for stortingsrepresentanter fra 1981, jf. lov 12. juni 1981 nr. 61 om pensjonsordning for stortingsrepresentanter.

Det vises til kapittel 15.

18.14 Merknader til endringen i skatteforvaltningsloven

Til § 3-6 andre ledd

Skatteforvaltningsloven kapittel 3 har bestemmelser om taushetsplikt. I § 3-6 er det gitt nærmere regler om utlevering av opplysninger til bruk i pensjonsbeholdningen, uten hinder av taushetsplikten. Endringen i andre ledd innebærer at pensjonsinnretning som yter offentlig tjenestepensjon får tilgang til opplysninger om pensjonsgivende inntekt etter folketrygdloven § 3-15 også for personer som mottar AFP fra innretningen. Unntaket fra taushetsplikten gjelder i tilfeller der AFP avkortes for arbeidsinntekt etter reglene i forskrift 30. november 2010 nr. 1493 om kombinasjon av avtalefestet pensjon for medlemmer av Statens pensjonskasse og arbeidsinntekt (pensjonsgivende inntekt).

Det vises til kapittel 16.

Til forsiden