Prop. 88 S (2022–2023)

Utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 i Agder

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 1 ble behandlet av Stortinget i 2009, jf. St.prp. nr. 98 (2008–2009) Om utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 1 og Innst. 82 S (2009–2010). Takst- og rabattsystemet i fase 1 ble justert flere ganger, blant annet ved innføring av tidsdifferensierte takster. Innkrevingsperioden ble også forlenget flere ganger.

Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2 ble behandlet av Stortinget i 2021, jf. Prop. 95 S (2020–2021) Utbygging og finansiering av Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2 i Agder og Innst. 320 S (2020–2021). I fase 2 ble gjennomføringen av prosjektet E18/E39 Gartnerløkka-Kolsdalen i Kristiansand kommune prioritert. I tillegg ble det foreslått midler til tiltak for bl.a. kollektivtransport, sykkel og gange. Det var et opphold i innkrevingen av bompenger i Kristiansand fra 1. januar til 31. august 2021. Innkrevingen av bompenger til Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2 startet 1. september 2021.

Parallelt med behandlingen av fase 2 ble det arbeidet videre med fase 3 av bypakken. Målet for Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 er at veksten i persontransport skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange (nullvekstmålet). Det er satt sammen en portefølje av tiltak for kollektiv, sykkel og gange og vei som skal bidra til å nå målet. Det er forutsatt at Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 skal avløse fase 2 av bypakken. Ved overgang fra fase 2 til fase 3, legges det til grunn at eventuelle ubrukte midler fra fase 2 disponeres i fase 3, og kommer i tillegg til rammene for fase 3. Tilsvarende skal også økonomiske forpliktelser knyttet til igangsatte tiltak og prosjekter i fase 2 følges opp i fase 3.

Kristiansandsregionen ønsker å komme i posisjon til å forhandle om en byvekstavtale med staten. Tiltakene i Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 3 er bygd på rammene og føringene for en byvekstavtale. Ytterlige tiltak vil være tema i eventuelle forhandlinger om en byvekstavtale for Kristiansandsregionen.

Ekstern kvalitetssikring og prisomregning

Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring av bypakkens trafikkgrunnlag, finansieringsevne, samlede usikkerhet, i hvilken grad pakkens innhold er i tråd med tidligere konseptvalg og i hvilken grad tiltakene bidrar til å nå nullvekstmålet.

Den eksterne kvalitetssikreren vurderer at finansieringsgrunnlaget for pakken samlet sett er robust. Tiltakene og ambisjonene i pakken er i stor grad i tråd med konseptvalget som ble tatt på bakgrunn av konseptvalgutredningen for Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fra 2011. Den eksterne kvalitetssikreren vurderer at tiltakene i pakken vil bidra til å nå nullvekstmålet, men at toveis innkreving i bomstasjonene og en ny bomstasjon på Kjos ville gitt enda bedre måloppnåelse. Videre viser kvalitetssikrerens analyser at utbygging av prosjektet E18 Ytre ringvei i Kristiansand kommune kan føre til en trafikkøkning gjennom Kristiansand på om lag 7 pst., noe som kan utfordre nullvekstmålet.

Den eksterne kvalitetssikreren har også gjort en overordnet vurdering av grunnlaget for kostnadsestimatene for prosjekter og tiltak i den prioriterte prosjektporteføljen. Kvalitetssikreren har i sin gjennomgang lagt på et usikkerhetspåslag på prosjektene i porteføljen med utgangspunkt i prosjektenes planstatus. Kvalitetssikreren vurderer at kostnadene i tiltaksporteføljen sannsynligvis er underestimerte, noe som kan føre til at man kun får gjennomført deler av de foreslåtte tiltakene innenfor den økonomiske rammen for pakken. Dette er nærmere omtalt i kapittel 4. Videre peker kvalitetssikreren på at kvaliteten på kostnadsberegningene må bedres og at effekten av tiltakene må tydeliggjøres, for å kunne utøve reell porteføljestyring. Det vises i den forbindelse til omtalen av styringsmodellen og prinsippene for porteføljestyring i kapittel 8.

Beløpene i denne proposisjonen presenteres i 2023-kr. Tallgrunnlaget som lå til grunn for den lokalpolitiske behandlingen av bompengesaken og den eksterne kvalitetssikringen var i 2021-prisnivå. Ved omregning fra 2021-kr til 2022-kr er det benyttet Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks for omregning av bompengeinntekter, takster og kostnader for bompengeselskapet og Statistisk sentralbyrås byggekostnadsindeks for veianlegg for omregning av kostnader for tiltak og prosjekter i pakken. Ved omregning fra 2022-kr til 2023-kr er det benyttet en indeks på 2 pst. for bompengetakster, bompengeinntekter, bompengeselskapets kostnader og kostnader for prosjektene og tiltakene i pakken. Endelige indekser fra Statistisk sentralbyrå vil benyttes til å prisomregne fra 2022-kr til det aktuelle års prisnivå etter hvert som disse foreligger.