St.meld. nr. 8 (2001-2002)

Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i 1999 og 2000

Til innholdsfortegnelse

7 Utdrag av årsmeldingene for Norges Sildesalgslag 1999 og 2000

7.1 Styrets beretning for 1999

Styrets melding og årsregnskap omfatter morselskapet Norges Sildesalgslag og konsernet Norges Sildesalgslag. Konsernet Norges Sildesalgslag består foruten morselskapet av det heleide datterselskapet Sildinvest A/S. Sildinvest A/S eier eiendommer og aksjer samt Silfas A/S.

Virksomheten

Norges Sildesalgslag fastsetter minstepriser i første hånd etter drøftelser med kjøpernes organisasjoner og tilstreber markedsriktige priser. Salgsutvalgene for hhv. konsumråstoff, hermetikkråstoff og mel, olje og fôr er ansvarlige for drøftingene.

Styret har i sitt arbeid som mål å finne frem til omsetningsordninger som sikrer en rasjonell avvikling av fisket, samtidig som det sikrer fisker gode priser, og kjøperne råstoff. Sildelaget søker kontinuerlig å forbedre rutinene rundt auksjonen, og arbeider for at Sildelaget som internasjonal markedsplass for pelagisk råstoff skal fungere best mulig for både land- og sjøside.

Norges Sildesalgslag skal ivareta ulike interesser. Det er derfor til en hver tid en helhetsvurdering som er retningsgivende for laget. - Ikke hva som på et gitt tidspunkt måtte være optimalt for enkeltgrupper.

I 1999 ble det gjennom laget omsatt knappe 2,2 mill tonn råstoff, til en samlet verdi av 3,4 mrd. Kroner (4,3 mrd. I –98). Det er første gang siden fusjonen laget har hatt en tilbakegang i omsetningen. Året ble som helhet likevel bedre enn styret kunne frykte ved årets begynnelse. Men styret erkjenner at turbulensen innen mel&olje sektoren har preget arbeidet i året bak oss.

Omsetningen til mel&olje anvendelse hadde en førstehåndsverdi på drøye 650 mill. kroner. Dette er en halvering fra kronåret 1998 og forteller sitt om hvordan det hurtig skifter innenfor næringen. Omsetningsnedgangen rammet for norske fiskeres del i alt vesentlig verdien omsatt til mel&olje. Ellers ble også verdien omsatt fra utenlandske fartøyer betydelig redusert sammenlignet med rekordåret 1998.

Krisen som rammet Russland høsten 1998, preget hele 1999 med betydelig lavere priser både på sild og makrell. Positivt var det imidlertid at loddefisket ble så vidt godt, samt at et godt hestmakrellfiske med mesteparten levert til konsum, rettet opp konsumomsetningen til norske fiskere. Samlet sett lå derfor ikke konsumomsetningen meget tilbake for året før.

Samlet kom eksportverdien av pelagiske fiskeslag til konsum i 1999 opp i hele 4,35 milliarder kroner, hvilket var ny rekord. I tillegg kom 760 mill. kroner for mel & olje.

Markedsvanskelighetene vi opplevde i 1999 rammet først og fremst mel&olje sektoren. Styret konstaterer at året 1999 satte dagens omsetningssystem for mel&olje på den tøffeste prøve vi har hatt på svært mange år.

Styret er ellers tilfreds med at vi i laget har tatt et viktig steg i løpet av året når det gjelder informasjonsformidling. Fra juli 1999 har Sildelaget vært på Internett og tjenesten og informasjonsformidlingen vil etterhvert bli ytterligere forbedret.

Redegjørelse for årsregnskapet

Det er i 1999 omsatt for 3.412 mill kr gjennom Norges Sildesalgslag, mot 4.363 mill kr i 1998. Dette ga en samlet lagsavgift på 16,8 mill kr, mot 21,7 mill kr i 1998. Gjennomsnittlig avgift for omsetning gjennom laget har i 1999 vært 0,5 %, samme som 1998. Lagets samlede driftsinntekter falt fra 25,6 mill kr i 1998 til 21,6. mill kr i 1999.

Lagets samlede driftskostnader økte fra 38,9 mill kr i 1998 til 41,4 mill kr i 1999.

Forvaltningen av lagets formue og likvide midler innbrakte netto 26,4 mill kr i 1999, mot 35,1 mill kr i 1998. Urealisert kursgevinst er i løpet av 1999 økt med 10,2 mill kr. Ved utgangen av 1999 hadde laget en urealisert kursgevinst i sin verdipapirportefølje på 17,7 mill kr.

Samlet viser lagets regnskap et overskudd før skatt på 6,6 mill kr, mot et overskudd på 21,8 mill kr i 1998. Ved utgangen av 1999 hadde Norges Sildesalgslag en samlet bokført egenkapital på 162,9 mill kr, mot 158,4 mill kr i begynnelsen av året.

Konsernet Norges Sildesalgslag hadde i 1999 et driftsresultat på –82,7 mill kr, mot er overskudd på 29,2 mill kr i 1998. Konsernets netto finansinntekter var på 13,2 mill kr i 1999, mot 14,- mill kr i 1998.

Konsernet hadde i 1999 et underskudd før skatt på 69,5 mill kr, mot et overskudd på 43,2 mill kr i 1998. Ved utgangen av 1999 hadde konsernet en samlet bokført egenkapital på 226,2 mill kr, mot 294,4 mill kr i begynnelsen av året.

Forutsetningen om fortsatt drift er tilstede, og årsregnskapet for 1999 er satt opp under denne forutsetningen.

Resultatdisponering

Lagets overskudd kr. 4.421.000 anvendes slik :
Overført til felleseid andelskapitalkr. 498.000
Overført til annen egenkapitalkr. 3.923.000
Sumkr. 4.421.000

Arbeidsmiljø

Laget har en kvalifisert og godt motivert stab, og arbeidsmiljøet må betegnes som godt. I henhold til gjeldende lover og forskrifter fører laget oversikt over totalt sykefravær blant lagets ansatte. I 1999 har det totale sykefraværet vært på 5 %.

Lagets virksomhet påvirker ikke det ytre miljø.

Datterselskaper

Lagets aktivitet ut over førstehåndsomsetningen er i samsvar med lagets vedtekter organisert i et eget selskap, Sildinvest A/S. Sildinvest A/S eier en rekke eiendommer og aksjer samt det heleide datterselskapet Silfas A/S.

Oppfølging av representantskapets vedtak 27.-28.mai 1999.

Representantskapet la på møte i året som gikk vekt på at styret skal arbeide videre med å vurdere lagets omsetningsformer både for mel&olje og for konsum, herunder videreutvikling og evaluering av dagens modeller. Hensyn skal tas til hensiktsmessighet og initiering av nødvendige endringer og tilpasninger.

Styret har fulgt opp dette arbeidet ved at et eget strategiutvalg ble oppnevnt i løpet av høsten 1999. I arbeidet til Strategiutvalget vil omsetningsformen både innen mel&olje og konsum, foruten andre sentrale spørsmål bli arbeidet videre med. En rapport skal fremlegges for styret våren 2000.

Styrets arbeid fremover

Utgangspunktet for styrets arbeid er alltid å sikre fiskerne gode priser og betalingsbetingelser og like muligheter innenfor omsetningssystemene, uavhengig av de rammebetingelsene som myndighetene måtte vedta.

Styret vil fortsette prosessen med hvilken strategi som er best for laget å følge i de nærmeste årene; det vil si hvilke veivalg vi skal foreta og hva vi fra lagets side skal prioritere i arbeidet.

Styret vil videre opprettholde fokus på markedene, og i den grad det er mulig, i forståelse med andre innenfor næringen også ha som et mål å fremarbeide nye markeder for våre produkter.

Styret vil fortsatt prioritere arbeidet med å påvirke fiskerimyndighetene med sikte på tilrettelegging av forholdene for vår næring og at viktige synspunkter sett fra vårt ståsted kommer tydelig frem i den til enhver tid aktuelle debatt.

Styret vil takke medlemmer, faglag, kjøpere, myndigheter, andre forbindelser og ansatte for et godt og konstruktivt samarbeid i 1999.

7.2 Styrets beretning for 2000

Styrets melding og årsregnskap omfatter morselskapet Norges Sildesalgslag og konsernet Norges Sildesalgslag. Konsernet Norges Sildesalgslag består foruten morselskapet av det heleide datterselskapet Sildinvest A/S. Sildinvest A/S eier eiendommer og aksjer, herunder konsernet Silfas AS.

Omsetning og marked

Norges Sildesalgslag fastsetter minstepriser i første hånd etter drøftelser med kjøpernes organisasjoner og tilstreber markedsriktige priser. Salgsutvalgene for hhv. konsumråstoff, hermetikkråstoff og mel, olje og fôr er ansvarlige for drøftingene.

Styret har i sitt arbeid som mål å finne frem til omsetningsordninger som sikrer en rasjonell avvikling av fisket, samtidig som det sikrer fisker gode priser, og kjøperne råstoff. Sildelaget søker kontinuerlig å forbedre rutinene rundt auksjonen, og arbeider for at Sildelaget som internasjonal markedsplass for pelagisk råstoff skal fungere best mulig for både land- og sjøside.

I 2000 ble det gjennom laget omsatt over 2,4 mill tonn råstoff, til en samlet verdi av 4,2 mrd. kroner. Utenlandske fiskere leverte over 20 % av denne verdien.

I volum er omsetning av råstoff i 2000 ny rekord. I verdi er dermed omsetningen nesten på høyde med rekordomsetningen på 4,3 mrd. kroner fra 1998.

Året ble som helhet godt ettersom prisene på både sild og makrell viste en økende tendens. Økt kvote på lodde i Barentshavet bidro også med sitt. Det har dessuten vært en betydelig økning i leveranser fra utenlandske fiskere, særlig når det gjelder sild. Dette befester Sildelagets posisjon som internasjonal markedsplass.

Styret konstaterer med tilfredshet at eksporten av norsk sild og makrell i 2000 nådde ny rekord. Sammen med eksport av andre pelagiske fiskeslag, har det pelagiske segmentet økt innenfor norsk eksport av sjømat.

Innen mel&olje sektoren har det markedsmessig vært mindre turbulens enn i foregående år. 2000 har vært preget av jevnt lave priser gjennom mesteparten av året.

Store strukturelle endringer i denne del av næringen har imidlertid satt sitt preg på året. Lave markedspriser kombinert med mindre tilgang på råstoff har ført til at mel&oljenæringen ser tilbake på et heller labert år. Lave priser på råstoff kombinert med høye bunkerspriser, har på fiskersiden ført til svært pressede marginer for noen grupper.

Omsetningen til mel&olje anvendelse hadde en førstehåndsverdi på drøye 730 mill. kroner. Dette er ca. 80 millioner over fjoråret. Omtrent halvparten av det totale volumet gikk til mel&olje.

Økonomiske forhold

Det er i 2000 omsatt for 4.218 mill kr gjennom Norges Sildesalgslag, mot 3.412 mill kr i 1999. Dette ga en samlet lagsavgift på 20,7 mill kr, mot 16,8 mill kr i 1999. Gjennomsnittlig avgift for omsetning gjennom laget har i 2000 vært 0,5 %, samme som 1999. Lagets samlede driftsinntekter økte fra 21,6 mill kr i 1999 til 25,4. mill kr i 2000.

Lagets samlede driftskostnader økte fra 41,4 mill kr i 1999 til 44,1 mill kr i 2000.

Forvaltningen av lagets formue og likvide midler innbrakte netto 17,6 mill kr i 2000, mot 26,4 mill kr i 1999. Urealisert kursgevinst er i løpet av 2000 redusert med 3,5 mill kr. Ved utgangen av 2000 hadde laget en urealisert kursgevinst i sin verdipapirportefølje på 14,2 mill kr.

Samlet viser lagets regnskap et underskudd før skatt på 1,1 mill kr, mot et overskudd på 6,6 mill kr i 1999. Ved utgangen av 2000 hadde Norges Sildesalgslag en samlet bokført egenkapital på 160,6 mill kr, mot 161,8 mill kr i begynnelsen av året.

Konsernet Norges Sildesalgslag hadde i 2000 et driftsresultat på –25,7 mill kr, mot -82,7 mill kr i 1999. Konsernets netto finansinntekter var på 2,2 mill kr i 2000, mot 13,2 mill kr i 1999.

Konsernet hadde i 2000 et underskudd før skatt på 23,4 mill kr, mot et underskudd på 69,5 mill kr i 1999. Ved utgangen av 2000 hadde konsernet en samlet bokført egenkapital på 205,9 mill kr, mot 224,7 mill kr i begynnelsen av året.

Forutsetningen om fortsatt drift er tilstede, og årsregnskapet for 2000 er satt opp under denne forutsetningen.

Resultatdisponering

Lagets underskudd kr 1.198.000 inndekkes i sin helhet ved overføring fra annen egenkapital.

Arbeidsmiljø, bemanning og organisering

Laget har en godt motivert stab og arbeidsmiljøet må betegnes som godt. I henhold til gjeldende lover og forskrifter fører laget oversikt over totalt sykefravær blant lagets ansatte. I 2000 har det totale sykefraværet vært 4 %.

For øvrig påvirker ikke lagets virksomhet det ytre miljø. Fraværsandelen blir noe høy i laget på grunn av relativt høyt langstidsfravær i staben.

Ved årets begynnelse var det i Norges Sildesalgslag 45 årsverk, fordelt med 33 i Bergen og 12 i Harstad.

I konsernet Norges Sildesalgslag var det ved utgangen av året 264 årsverk, fordelt med 217 på Silfas A/S, 45 på Norges Sildesalgslag og 2 på Sildinvest A/S.

Datterselskaper

Lagets aktivitet utover førstehåndsomsetningen er i samsvar med lagets vedtekter organisert i et eget selskap, Sildinvest A/S. Sildinvest A/S eier eiendommer og aksjer, herunder det heleide datterselskapet Silfas A/S.

Oppfølging av representantskapets vedtak 25.-26. mai 2000

Representantskapet behandlet på møtet i året som gikk Sildelagets Strategiplan 2000 , der retningslinjene for lagets drift de nærmeste årene blir trukket opp. Planen er senere fulgt opp med en Handlingsplan i løpet av høsten, og visse tiltak er allerede iverksatt.

Representantskapet la i sitt møte videre vekt på lagets engasjement innenfor mel&olje. I løpet av høsten er det også arbeidet videre med dette, ikke minst i lys av de store strukturendringer som skjer i sektoren. Styret vedtok i løpet av høsten å utvide aksjekapitalen i Silfas med 25 mill. kr. Et annet viktig vedtak i løpet av høsten var at Sildelagets styre bestemte seg for å ville avvikle Sildefondet. Endringer innenfor næringen medførte også at Styret besluttet å gå inn i en prosess med sikte på å avvikle felles salg gjennom Norsildmel.

Styret følger ellers med interesse utviklingen av planene om direkteproduksjon av fôr fra fisk (Seagrain på Horsøy), og utviklingen av næringsmiddelfabrikken på Karmøy. Styret håper etterhvert at dette vil kunne bidra positivt til større verdiskapning innenfor næringen.

Styrets arbeid fremover

Utgangspunktet for styrets arbeid er at laget skal kunne være effektivt og gjennom det sikre fiskerne gode priser og betalingsbetingelser og like muligheter innenfor omsetningssystemene.

Styret vil kontinuerlig fortsette prosessen med å følge opp lagets strategi for å opprettholde lagets posisjon i næringen, både nasjonalt og internasjonalt. Store og hurtige skiftninger gjør dette til en utfordrende oppgave både for styre og administrasjon. Laget skulle imidlertid være godt rustet for å møte utfordringene, og styret ser optimistisk på fremtiden og det laget kan bidra med til næringen.

Ved siden av den jevne drift for avvikling av fiskeriene, vil økt internasjonalisering, økt fokus på miljøspørsmål og økt innsats for å hindre at næringen får et frynset rykte på grunn av fusk og fanteri, være viktige sider som styret vil følge opp i det kommende år.

God kontakt med våre myndigheter og samarbeid både med disse og andre deler av næringen vil likeledes være prioritert. Med de oppgaver vi står overfor ser styret det som viktig at samarbeidet styrkes innenfor norsk fiskerinæring. Videre satsing på formidling av informasjon tror styret vil bidra til en slik prosess.

Styret vil takke medlemmer, faglag, kjøpere, myndigheter, andre forbindelser og ansatte for et godt og konstruktivt samarbeid i 2000.

Til forsiden