St.meld. nr. 8 (2001-2002)

Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i 1999 og 2000

Til innholdsfortegnelse

3 Kontroll

3.1 Internkontroll

Alle salgslagene reviderer sine regnskaper i samsvar med gjeldende regler.

Råfiskloven § 3 fastsetter at fiskesalgslag med enerett til førstehåndsomsetning skal ha en kontrollnemnd. Nemnda velges av representantskapet og skal i perioden mellom hvert møte i representantskapet føre kontroll med de utøvende organers virke, herunder vedtekter og forretningsregler.

3.2 Ekstern kontroll

Råfiskloven § 3.3 fastsetter at Fiskeridepartementet skal ha adgang til å oppnevne en offentlig kontrollør. Det er i dag oppnevnt kontrollører i samtlige seks fiskesalgslag, hvorav fem innehar dommerembeter som hovedgjøremål. Fiskeridepartementet har fastsatt en standardinstruks for statens kontrollører som innebærer at vedkommende skal avgi årlige rapporter til Fiskeridepartementet som blant annet skal inneholde kontrollørens merknader til årsberetning og regnskap. Kontrollørens viktigste funksjon er å føre kontroll med at den forvaltningsvirksomheten som salgslaget utøver er i samsvar med gjeldende regelverk.

Kontrollørenes rapporter har ikke foranlediget oppfølging fra Fiskeridepartementet

3.3 Ulovligheter i fiskerinæringen

Høsten 2000 ble preget av sterk fokusering på ulovligheter og brudd på regelverket i fiskerinæringen. Både fiskere og kjøpere ble beskyldt for juks. Fiskeridepartementet anså situasjonen som alvorlig, og innkalte til møte med næringen om saken. Møtet ga startskuddet til en felles innsats for ta et oppgjør med ulovlighetene som ble avdekket. Videre ble representantene for næringen og dens organisasjoner oppfordret til å komme med forslag til tiltak for å motvirke fortsatte brudd på regelverket. Samtidig ble det i Fiskeridepartementet satt i gang en prosess med gjennomgang av eget regelverk for å kartlegge mulige virkemidler.

I forlengelsen av nevnte gjennomgang, ble det foretatt en endring av råfiskloven som åpner for å involvere salgslagene i sterkere grad i kontrollarbeidet. Videre instruerte departementet Fiskeridirektoratet til å benytte adgangen til å foreta en parallell administrativ reaksjon både overfor eiere av fartøy og kjøpere av fisk, i de tilfellene hvor begge parter må gå sammen for å gjennomføre eller skjule en overtredelse av regelverket. Fiskeridepartementet uttalte at det ville bli slått hardt ned på aktører som ble tatt for brudd på regelverket. Dette ble fulgt opp av to administrative vedtak i begynnelsen av år 2001. Signaler fra næringen tilsier at disse vedtakene hadde en umiddelbar, avskrekkende effekt.

Til forsiden