St.meld. nr. 11 (2003-2004)

Om virksomheten til Posten Norge AS

Til innholdsfortegnelse

4 Planer for virksomheten 2003-2005

4.1 Konsernets overordnede mål og strategier

Omstillingene i Posten har i de siste årene vært innrettet mot å møte økende konkurranse gjennom kostnadseffektiviseringer, tjenesteutvikling og serviceforbedringer. Samtidig har konsernet vokst gjennom selektive oppkjøp i det nordiske markedet, noe som sammen med egenutvikling har bidratt til å utvikle og utvide selskapets tjenestespekter. Selskapet har samtidig fokusert driften om kjernevirksomheten. Posten vil i kommende periode følge hovedtrekkene i denne strategien.

Posten har satt følgende overordnede mål for virksomheten, jf. kapittel 2:

  • Fornøyde kunder

  • Sterk markedsposisjon

  • Attraktive arbeidsplasser

  • Konkurransedyktig verdiutvikling

Med basis i Postens konkurransefortrinn, som særlig er nærhet til kundene, tradisjon som tiltrodd tredjepart og leverandør av integrerte tjenester i tre strømmer (informasjons-, vare- og verdistrøm, jf. kapittel 2.2), har Posten gjort konkurransestrategiske valg som Posten selv oppsummerer slik:

  • Posten skal være den mest kostnadseffektive aktøren i sine markeder, og effektivisere driften og øke servicen samtidig.

  • Posten skal levere integrerte tjenester lenger opp i kundenes verdikjede.

  • Posten skal være ledende i Norge innen sine kjerneområder, og på den måten bidra med et godt tilbud av tjenester, og fremstå som en attraktiv distributør og samarbeidspartner i Norge.

  • Posten skal være ledende i nisjer i Norden, og på den måten bruke sin kompetanse til å skape nye inntekter for å kunne videreutvikle bedriften.

  • Posten skal inngå allianser med andre aktører internasjonalt, og på den måten sikre nærhet til internasjonale kunder, adgang til fremtidige nettverk, og mulighet til å levere tjenester i større deler av internasjonale kunders verdikjeder.

Strategien vil gjennomføres gjennom fortsatt effektivisering i driften, forretningsutvikling, selektive oppkjøp og alliansebygging.

Hovedtrekkene i Postens strategier refereres i avsnitt 4.2. For øvrig vises det til Postens § 10-plan når det gjelder selskapets merkevarestrategi og selskapets personalstrategi.

4.2 Hovedmål og strategier for forretningsområdene

4.2.1 Effektivitet i Postens verdikjede

Posten har i løpet av de siste årene gjennomført store omstillingsprosesser. Gevinstene fra disse er imidlertid ikke tilstrekkelige for å oppnå ønsket lønnsomhet, jf. kapittel 6. Ytterligere og kraftige rasjonaliseringer er nødvendig. Posten vil i kommende periode iverksette tiltak som skal effektivisere verdikjeden innenfor:

  • Terminalarbeid (gods og brev)

  • Distribusjon (transport og omdeling)

  • Administrasjon (stabs- og støttefunksjoner)

Formålet er å utnytte stordriftsfordeler, ressurser og kompetanse på en bedre måte, innenfor den enkelte verdikjede og mellom verdikjedene. For å oppnå dette vil Posten fortsette arbeidet med å effektivisere sorteringsnettet, jf. omtale i kapittel 3. Videre vil selskapet søke å realisere samdriftsfordeler ved å slå sammen postomdeling og lokaltransport i en egen enhet. Kostnadseffektivisering skal oppnås ved å optimalisere materiell og personell gjennom samkjøring av leveranser til kunder.

Posten vil videre foreta ytterligere rasjonaliseringer av selskapets stabs- og støttefunksjoner gjennom:

  • Desentralisering og fjerning av dublerende funksjoner mellom divisjoner, konsernstab og leverandører av administrative støttetjenester.

  • Utskilling av selskapets operative HMS-funksjon, jf. avsnitt 5.3.

  • Overgang til mer selvbetjente løsninger innenfor enkle administrative rutiner.

For å sikre lønnsomheten i driften vil det være nødvendig å gjennomføre større kostnadseffektiviseringer enn det som ligger til grunn i Postens ovennevnte tiltak. Posten arbeider derfor med å konkretisere planer som skal sikre ytterligere kostnadsbesparelser, jf. kapittel 6.

4.2.2 Integrering i kundenes verdikjede

Posten vil skape nye lønnsomme tjenester og forretningsmuligheter ved å tilby et større spekter av tjenester innenfor kommunikasjons- og logistikkmarkedet, blant annet ved å supplere de tradisjonelle fysiske tjenestene med nye elektroniske tjenester.

Innenfor kommunikasjonsmarkedet omfatter Postens strategier både satsninger for å forlenge lønnsomheten i den tradisjonelle virksomheten og satsninger innenfor utvikling av ny virksomhet. Posten vil blant annet fokusere på å etablere virksomhet tidligere i kundenes verdikjede. Det vil bli lagt vekt på å tilby totalløsninger for administrativ post, reklame (Direct Mail) og dialogmarkedsføring («en-til-en-markedsføring») samt for avis- og bladdistribusjon. Selskapet vil levere integrerte kommunikasjonsløsninger som kombinerer de tradisjonelle postale tjenestene med nye elektroniske tjenester og løsninger, og på den måten tilby tjenester som dekker kundenes totale behov for kommunikasjon. Å innta en ledende posisjon som tiltrodd tredjepart innenfor elektroniske kommunikasjonstjenester, ser Posten som det viktigste grepet for å styrke posisjonen i kommunikasjonsmarkedet. Tiltrodd tredjepart betyr i denne sammenheng at Posten vil tilby tjenester som ivaretar effektiv og sikker kommunikasjon basert på elektronisk ID og signatur.

Logistikk. For å opprettholde lønnsomheten i selskapets virksomhet søker Posten å etablere seg som totalleverandør, og har som ambisjon å bli den foretrukne partner for logistikk og distribusjon av varer for fjernhandelsmarkedet (netthandel og postordre). Denne satsningen vil fortsatt kreve utvidelse og videreutvikling av Postens tjenestespekter, gode elektroniske løsninger i logistikkstyringen og tilgang til et internasjonalt distribusjonsnettverk. Utvidelse av tjenestespekteret vil Posten ivareta gjennom utvikling av egen virksomhet, oppkjøp og fusjoner. Hvis samarbeidet mellom Posten og Post Danmark i Pan Nordic Logistics (PNL) kan videreutvikles til en større internasjonal allianse, ser Posten det som naturlig å vurdere om PNL kan inngå som en del av et slikt samarbeid.

ErgoGroups kompetanse og løsninger vil ha en viktig og integrert rolle i utviklingen av Posten som leverandør av kommunikasjons- og logistikkløsninger. Tilgang til kompetansen og løsningene i ErgoGroup vurderes derfor som avgjørende for Postens evne til å realisere morselskapets overordnede strategier. I figur 4.1 gis en skjematisk fremstilling av hvordan datterselskapet bidrar til å supplere og understøtte Postens kjernevirksomhet.

Figur 4.1 Posten Norge AS og ErgoGroup

Figur 4.1 Posten Norge AS og ErgoGroup

Med utgangspunkt i Postens strategiske valg, vil ErgoGroup spesielt fokusere på kommunikasjon og logistikk innenfor følgende strategier:

  • Kommersiell utnyttelse av tjenestepotensialet i Postens elektroniske kanal, ved å utvikle nye og inntektsbringende elektroniske tjenester på oppdrag fra Posten.

  • Skape en IT-partner for store virksomheter i omstilling, både i offentlig og privat sektor.

  • Kommersialisere eksisterende tjenester i nye markeder.

  • Skape en slagkraftig nordisk aktør innen utvikling og drift av IT-løsninger og -tjenester på logistikkområdet, herunder post- og logistikkaktører.

Strategiene krever utvidelse av selskapets tjenestespekter og bred tilstedeværelse i markedet. Dette vil skje gjennom egenutvikling, oppkjøp, internasjonalisering og partnerskap/allianser. Vesentlige oppkjøp og allianser kan ifølge Posten medføre salg av virksomhet.

4.2.3 Postens konsumentstrategi

For å oppnå bedre lønnsomhet i Postens landsomfattende salgsnett vil Posten søke å styrke inntektene og effektivisere driften. Postens strategiarbeid fokuserer først og fremst på tiltak for å frembringe større inntekter. Særlig vil det bli lagt vekt på å videreutvikle Posthandel-konseptet. Det er nødvendig med fortsatt effektivisering i salgsnettet. Posten vurderer også sin langsiktige strategi for banktjenester/finansielle tjenester i nettet. Målet er flere og bedre tjenester for kundene. Vurderingene gjøres blant annet på bakgrunn av at Posten i forbindelse med omdanningen av selskapet til aksjeselskap ble gitt frihet med hensyn til valg av samarbeidsløsning for tilbud av grunnleggende banktjenester i Postens nett, jf. kapittel 8.

Posten vil også vurdere om selskapets kontaktsentre kan utnyttes bedre kommersielt ved å selge tjenester til andre bedrifter. Det motsatte alternativ, dvs. å selge kontaktsentrene og kjøpe tjenesten fra eksterne aktører, vil også bli vurdert.

4.3 Rammevilkår for virksomheten

Posten fremhever at det er vesentlig for Postens konkurranseevne å ha styrings- og driftsbetingelser på linje med konkurrentene. I denne sammenheng peker Posten på følgende endringsbehov:

  • Lik behandling av Posten og konkurrenter mht merverdiavgiftsplikt på post til utlandet når markedet åpnes for full konkurranse om slike sendinger.

  • Fristilling av Posten i forhold til regelverket for offentlige anskaffelser.

  • Frihet til tjenesteutvikling, inklusive geografisk differensiering, ved et klarere skille mellom leveringspliktige og ikke-leveringspliktige tjenester i konsesjonen.

  • Begrense kravet om geografisk enhetsporto innenfor eneretten til enkeltbrev.

Videre understreker Posten at eierstyringen må utøves på en måte som tar tilstrekkelig hensyn til Postens behov for raske beslutninger og forretningsmessig frihet. For å unngå at kravet til politisk behandling blir en betydelig hemsko for selskapet, ser Posten det som helt nødvendig at behandlingen skjer hurtig og tar vesentlig hensyn til Postens forretningsmessige frihet. Posten poengterer videre at det er viktig at den politiske behandlingen av enkeltsaker ikke medfører at det legges samfunnsmessige forpliktelser på Posten ut over det som fremgår av konsesjonen uten at dette eventuelt følges opp av tilsvarende økonomisk kompensasjon.

Posten peker også på at det må være en gjensidig sammenheng mellom statens betaling og de samfunnspålagte kravene som stilles til selskapet. Posten er i dag pålagt å etterkomme konsesjonsforpliktelsene uavhengig av om staten oppfyller sine betalingsforpliktelser. Posten fremhever at denne mangelen på gjensidighet representerer en reell økonomisk risiko for selskapet. Posten beklager at Samferdselsdepartementet etter nærmere vurdering av en formell avtale mellom departementet og Posten om kjøp av ulønnsomme posttjenester, konkluderte med å forplikte seg i form av retningslinjer fremfor en avtale.

4.4 Samferdselsdepartementets kommentarer

Styret for Posten har et selvstendig ansvar for organisering av selskapets virksomhet og for vurdering av tiltak som er nødvendige for å sikre selskapets konkurranseevne og økonomi. Dette gjelder både med hensyn til den interne organiseringen av selskapets virksomhet, inklusiv nettstrukturen, og utviklingen av tjenestetilbudet m.v. Departementet legger til grunn at styret i Posten på forretningsmessig grunnlag vurderer eventuelle allianser, oppkjøp og/eller salg av virksomhet for å styrke selskapets posisjon i markedet, og legger slike vurderinger frem for eier i tråd med styringsopplegget og de mål som er satt for selskapet, jf. kap.1.1.

Fallet i inntektene fra tradisjonell brevpost, store strukturelle endringer i markedet, skjerpede kundekrav og intensivert konkurranse krever at Posten fortsetter å effektivisere og videreutvikle sin virksomhet. Etter Samferdselsdepartementets vurdering ser det ut til å være et godt samsvar mellom de utfordringer selskapet står overfor og de overordnede strategier og planer selskapet har for kommende år. Dette underbygges av den oppfatning DnB Markets har gjort seg i forbindelse med verdivurdering av Posten i mars 2003, jf. omtale i kapittel 6.

For å sikre kundene et godt tilbud av posttjenester, er det viktig at Posten kontinuerlig søker å optimalisere ressursbruken i selskapet og videreutvikle tjenestetilbudet i tråd med endringer i kundenes behov. Dette er også nødvendig for å underbygge Postens konkurransedyktighet. Postens kjernevirksomhet slik den nå er definert, tilpasset teknologisk og markedsmessig utvikling, omfatter post- og logistikkvirksomhet basert på så vel fysiske som elektroniske løsninger. Etter Samferdselsdepartementets vurdering er Postens tilgang til IT-kompetansen og -løsninger i datterselskapet ErgoGroup av stor betydning for selskapets evne til å utvikle et fremtidsrettet og konkurransedyktig tjenestetilbud innenfor hele kjernevirksomheten.

Samferdselsdepartementet er opptatt av at effektiviseringene også bidrar til å styrke tilbudet av posttjenester i de mindre lønnsomme delene av landet. Det forventes at selskapets strategier bidrar til å fremme høy kundetilfredshet, og sikre brukerne i alle deler av landet et godt tjenestetilbud til konkurransedyktige priser. Det er videre viktig at effektiviseringen av selskapet håndteres på en skikkelig måte internt i selskapet. Motiverte og serviceinnstilte medarbeidere er også en forutsetning for å lykkes i konkurranse med andre aktører.

Departementet forutsetter, som det også ble gjort i St.meld. nr. 26 (2000-2001), at Posten nøye vurderer strategiske allianser for å sikre selskapet god tilgang til et internasjonalt distribusjonsnettverk. Når selskapet kommer med konkrete forslag til slike strategiske investeringer, vil departementet vurdere de foreliggende forslagene nøye, jf. departementets kommentarer i St.meld. nr. 26 (2000-2001). Samferdselsdepartementet er enig med Posten i at det med stor sannsynlighet vil være nødvendig å foreta selektive oppkjøp i årene som kommer for å trygge Postens evne til å overleve som postselskap fremover, og dermed sikre selskapets evne til å oppfylle samfunnspålagte krav om landsdekkende posttjenester. Ved slike oppkjøp må det tas hensyn til utviklingen av et fungerende marked, i tråd med konkurranselovgivningens regler og mål. Departementet legger til grunn at det utvises stor varsomhet ved vurdering av eventuelle strategiske investeringer utenfor det nordiske markedet. For Samferdselsdepartementet er det viktig at Postens oppkjøp av virksomhet i utlandet begrenses til virksomhet som bidrar til å underbygge selskapets evne til å tilby gode og konkurransedyktige post- og logistikktjenester i Norge.

Samferdselsdepartementet registrerer ellers at Posten i § 10-planen ikke har tatt opp selskapets tidligere forslag om å etablere en holdingstruktur, jf. at Posten i forbindelse med omdanningen av Posten til aksjeselskap foreslo en slik organisasjonsstruktur.

Posten har i § 10-planen merknader til eierstyringen av Posten og enkelte regulatoriske forhold. Departementet har merket seg at Posten ser det som nødvendig at den politiske behandling av større omstruktureringssaker skjer hurtig og tar vesentlig hensyn til Postens forretningsmessige frihet, og at Posten ønsker å fristilles i forhold til regelverket for offentlige anskaffelser. Samferdselsdepartementet forutsetter at Posten tilstreber å etterleve bestemmelsene i regelverket. Det er Posten selv som har ansvaret for at de anskaffelser selskapet foretar er i samsvar med dette regelverket. Når det gjelder Postens synspunkter vedrørende behov for likebehandling mellom Posten og andre aktører med hensyn til merverdiavgift på post til utlandet, er dette tatt hensyn til ved at det i lov om endring i skatte- og avgiftslovgivningen m.v. (Ot.prp. nr. 93 (2002-2003)) er lagt inn en bestemmelse om at avgiftsplikten til Posten ved omsetning av postsendinger til utlandet ikke omfatter omsetning av masseforsendelser av brev til utlandet. Ot. prp. nr 93 (2002-2003) trådte i kraft den 1. juli 2003, samtidig med lov om endring i postloven (Ot.prp. nr. 41 (2002-2003)). For øvrig er bestemmelsen om geografisk enhetsporto innenfor enerettsområdet nylig vurdert av Samferdselsdepartementet i forbindelse med arbeidet med lov om endring av postloven, og det er i St.prp. nr. 16/Ot.prp. nr. 41 (2002-2003) foreslått at bestemmelsen videreføres. Posten ser det som ønskelig med et klarere skille mellom hva som er definert som leveringspliktige og ikke-leveringspliktige tjenester i konsesjonen. Samferdselsdepartementet har vurdert konsesjonens bestemmelser på dette punkt, og konkludert med at det ikke er behov for å gjøre endringer nå. Den nærmere grenseoppgangen bør etter departementets vurdering gås opp av Post- og teletilsynet fra sak til sak.

Når det gjelder spørsmålet om evt. avtale mellom Posten og staten om kjøp av ulønnsomme posttjenester har Samferdselsdepartementet vurdert å inngå årlige avtaler med Posten om statlig kjøp av posttjenester, jf. omtale i St.prp. nr. 1 (2002-2003). Formålet med en avtale ville vært å tydeliggjøre vilkårene for statlig kjøp av posttjenester. Etter å ha foretatt en nærmere juridisk vurdering av avtalekonseptet, har Samferdselsdepartementet funnet det mer hensiktsmessig at tilsvarende rammer for statlig kjøp fastsettes i en offentligrettslig form, som en ensidig tilkjennegivelse fra departementets side av gjeldende retningslinjer for statlig kjøp av posttjenester. Retningslinjene ble fastsatt 2. desember 2002.

Til forsiden