St.meld. nr. 19 (2002-2003)

En verden av muligheter

Til innholdsfortegnelse

10 Verdier, kunnskap, styresett og samarbeid

I en tid der verden knyttes stadig tettere sammen vil Regjeringen føre en politikk som bidrar til verdiskaping, fattigdomsbekjempelse og bærekraftig forvaltning av miljø og ressurser, nasjonalt og globalt. Regjeringen vil legge til rette for at det enkelte menneske skal kunne oppleve globaliseringens tidsalder som en verden av muligheter. For å nå disse mål vil Regjeringen føre en politikk som er forankret i verdier og som vektlegger kunnskap, og der godt styresett og et sterkere internasjonalt samarbeid er nødvendige forutsetninger for å lykkes.

Menneskeverdets ukrenkelighet ligger til grunn for Regjeringens engasjement for å løse dette århundrets største utfordring – den globale fattigdommen, og for å sikre en bærekraftig utvikling der hensynet til kommende generasjoner blir ivaretatt. På samme måte styrer Regjeringens verdisyn innsatsen for menneskerettigheter og demokrati, for fred og forsoning, mot terrorisme, mot korrupsjon og handel med mennesker, for åpenhet og innsyn i virksomheten til internasjonale organisasjoner, og for toleranse og respekt for andre kulturer.

Fordi ikke alt kan eller bør styres gjennom lover, regler og bevilgninger, blir enkeltmenneskets verdier og holdninger avgjørende. Det enkelte menneske har ikke bare rettigheter, men også ansvar – for seg selv, for medmennesker og for miljøet. Regjeringen vil stimulere til økt verdibevisshet i samfunnet, ikke minst gjennom skoleverket, og hilser velkommen den økende bevisstheten omkring de etiske sider ved næringslivets virksomhet, spesielt med hensyn til miljøet og arbeidstakernes rettigheter.

Færre barrierer for økonomisk samkvem gir nye muligheter for mennesker med oppfinnsomhet, skaperkraft, dristighet og pågangsmot. Regjeringen vil bidra til å frigjøre disse kreftene. Kunnskap er nøkkelen til skaperkraft og grunnlaget for økonomisk utvikling og konkurransekraft. Utdanning og forskning skaper kunnskap, og vil derfor stå i sentrum for Regjeringens oppmerksomhet, både i vår nasjonale politikk og i kampen mot den globale fattigdommen.

Globaliseringen kan ikke frata nasjonale myndigheter ansvaret for utviklingen i eget land. Tvert imot stiller globaliseringen nye krav til staten og betydningen av å styrke nasjonale institusjoner. Dette tar Regjeringen på alvor. Godt styresett innebærer blant annet respekt for menneskerettighetene og demokratiske prinsipper, gode vilkår for frie media og rettssikkerhet, en effektiv forvaltning og gode kontrollfunksjoner, og en sunn økonomisk politikk som bidrar til balansert vekst og rettferdig fordeling.

For å innfri Tusenårsmålene og vinne kampen mot fattigdom må de fattige land selv foreta prioriteringer, lage strategier og gjennomføre en politikk som leder til fattigdomsreduksjon. Det internasjonale samfunn har på sin side ansvar for å bidra ved å etablere likeverdige og rettferdige rammebetingelser for handel, gjeld og investeringer, ved å øke bistanden og gjøre den mer effektiv gjennom bedre koordinering, avbinding og en klarere fattigdomsorientering, og ved å mobilisere og utnytte frivillige aktørers innsats og ressurser.

Vår egen velferd er avhengig av at Norge fortsatt kan høste gevinstene av deltagelse i det internasjonale økonomiske samkvemmet. Den økonomiske politikken må bidra til en balansert økonomisk utvikling, en effektiv ressursutnyttelse og et omstillingsdyktig næringsliv. Næringslivets konkurranseevne må styrkes gjennom en aktiv kunnskapspolitikk med fokus på utdanning og forskning. Regjeringens mål er at Norge skal bli en ledende kunnskapsnasjon.

Globaliseringen stiller økte krav til helhet og samsvar i politikken. De nasjonale og internasjonale dimensjonene ved politikken må ses i sammenheng, og politikken på ulike samfunnsom­råder må virke i samme retning. Regjeringens handlingsplan for bekjempelse av fattigdom i sør er et instrument for å sikre et best mulig samsvar mellom utviklingspolitikken og andre politikk­områder. På samme måte er det tanken at den nasjonale handlingsplanen for bærekraftig utvikling – nasjonal Agenda 21 – skal sikre at politikken på ulike områder bidrar til en bærekraftig utvikling.

Internasjonalt samarbeid blir stadig viktigere for å kunne håndtere utfordringer som de enkelte stater ikke kan møte hver for seg. Vi er avhengig av samarbeid med andre land for å fremme våre interesser, og for å følge opp vårt engasjement i møtet med de store globale utfordringene.

Erkjennelsen av at felles utfordringer krever felles løsninger har stått sentralt i norsk utenrikspolitikk i hele etterkrigstiden. Regjeringen vil videreføre og styrke denne hovedlinjen grunnlagt på aktiv støtte og deltakelse i multilateralt samarbeid.

Med globaliseringens utfordringer er dette enda viktigere. Sterke multilaterale institusjoner er viktige instrumenter for å sikre at mindre og fattige land kan dra nytte av globaliseringens muligheter. Dette forutsetter imidlertid også at Norge bidrar til reform og deltar aktivt i utformingen av politikken i de multilaterale institusjonene.

Regjeringen vil legge stor vekt på å styrke FN og FNs ressursgrunnlag, og den rolle FN spiller i utviklingen av felles mål og en helhetlig tilnærming til global sikkerhet, fattigdomsbekjempelse og en bærekraftig utvikling.

Regjeringen vil delta aktivt i den nye forhandlingsrunden i WTO for å sikre norske eksportnæringer best mulig rammebetingelser, samtidig som de fattigste landenes behov og hensynet til miljøet blir ivaretatt.

Regjeringen vil bidra til arbeidet i de internasjonale finansinstitusjonene for å sikre stabilitet i finansmarkedene og redusere gjeldsbyrden til fattige land, samt prioritere arbeidet for å styrke fattigdomsorienteringen og mottaker­orienteringen i virksomheten til de multilaterale finansieringsinstitusjonene.

Regjeringen vil aktivt følge opp samarbeidet om økonomiske og sosiale spørsmål i OECD, spesielt med hensyn til kampen mot korrupsjon, økonomisk kriminalitet, hvitvasking og skatteparadiser, og for godt styresett, reguleringsreform og en effektiv konkurransepolitikk.

Regjeringen vil arbeide for å styrke FNs rolle i arbeidet for bærekraftig utvikling, forsvare de grunnleggende prinsippene for en bærekraftig utvikling og bidra til å styrke samordningen av det internasjonale miljøarbeidet.

Regjeringen vil styrke innsatsen mot korrupsjon, nasjonalt og internasjonalt, blant annet i tilknytning til utviklingssamarbeidet og i arbeidet med en ny FN-konvensjon mot korrupsjon.

Regjeringen vil bidra til å rette oppmerksomheten mot den sosiale dimensjonen ved globaliseringen, både gjennom den ordinære virksom­heten i ILO, i oppfølgingen av Verdenskommisjonen for den sosiale dimensjon ved globalisering, og ved å oppmuntre til tettere samarbeid mellom ILO, WTO, IMF, Verdensbanken og FN.

Til forsiden