St.meld. nr. 19 (2002-2003)

En verden av muligheter

Til innholdsfortegnelse

5 Nasjonal konkurransekraft i en global kunnskapsøkonomi

Økt handel og investeringer på tvers av landegrensene gir det internasjonalt rettede nærings­livet nye muligheter for vekst. Forbrukerne får et bredere varetilbud til rimeligere priser, forutsatt at konkurransen i markedet fungerer tilfredsstillende. Utenlandske investeringer kan tilføre ny kapital og skape arbeidsplasser, og gi tilgang til teknologi og nettverk innenfor større konsern. Samtidig blir næringslivets konkurransesituasjon og lokaliseringsbetingelser påvirket av de raske teknologiske endringene og utviklingen i handels- og investeringsstrømmer.

Globaliseringen innebærer at det blir lettere for foretak å flytte kapital, kompetanse og produksjon mellom land. Dette øker foretakenes vekstmuligheter, men det betyr også en skjerpet konkurranse mellom land om å tiltrekke seg lønnsom næringsvirksomhet. Dersom næringslivet gis dårligere rammevilkår enn i andre land, kan konsekvensen bli at virksomheter flytter ut. Skal vi kunne opprettholde et høyt velferdsnivå og sam­tidig hevde oss i konkurransen, må Norge være et attraktivt land å drive næringsvirksomhet i.

Samtidig bidrar den teknologiske utviklingen til et stadig høyere kunnskapsinnhold i varer og tjenester. Kunnskap i bred forstand er en nødvendig forutsetning for økonomisk og sosial utvikling, og for å kunne hevde seg i den internasjonale konkurransen. Kunnskap, kompetanse og kreativitet gir dessuten trygghet og evne til å mestre utfordringer og omstillinger i et samfunn hvor forandringene skjer raskere enn tidligere.

5.1 Rammebetingelser for en konkurransedyktig økonomi

Økt konkurranse gjennom mer handel og etableringer over landegrensene gir økt effektivitet og gevinster for økonomien som helhet. Betydelig konkurranse og behov for kontinuerlige tilpasninger er ikke noe nytt. Den økonomiske globaliseringen vil likevel forsterke konkurransen i en rekke sektorer og øke kravet til omstilling i næringslivet. Takten i omstillingen øker også.

Endringer i næringsstruktur og økonomisk vekst henger sammen, og omstilling er avgjørende for å opprettholde konkurranseevne og verdi­skap­ning i en globalisert økonomi. Regjeringen vektlegger at det viktigste for å sikre en sunn økonomisk utvikling for norsk næringsliv er at den generelle økonomiske politikken bidrar til stabile og forutsigbare rammebetingelser, og at politikken er innrettet mot lav pris- og kostnadsvekst innenlands. Bremsing eller hindring av omstillinger gjennom næringsstøtte og ulike former for konkurranseskjerming betyr at den samlede verdi­skapningen reduseres. Næringspolitikken må derfor stimulere til lønnsomme omstillinger fremfor å bevare bedrifter og næringer med lav lønnsomhet.

Norge står overfor noen spesielle omstillingsutfordringer. En stor petroleumssektor gir landet store inntekter. Dette kommer Norge til gode, men dersom for mye av oljeformuen og avkastningen benyttes innenlands, kan det fremskynde nedbyggingen av særlig konkurranseutsatt industri. Dersom konkurranseutsatt sektor svekkes for sterkt, kan vekstevnen i økonomien reduseres, og næringslivets totale innovasjonsevne reduseres. Den overordnede økonomiske politikken er derfor en viktig del av en helhetlig politikk for næringsutvikling og innovasjon.

De råvarebaserte næringene har gitt og gir fortsatt Norge store inntekter, men de er følsomme for svingninger i konjunkturene. Videre er den langsiktige trenden for mange råvarepriser fallende, mens det forventes at den fremtidige veksten jevnt over vil være sterkest i næringer med høyere kunnskapsinnhold.

Boks 5.1 Norges konkurranseevne

Ettersom et lands konkurranseevne er avhengig av en rekke faktorer, finnes det ingen enkel måte å måle konkurranseevnen på for å sammenligne den med andre land. Både innenfor OECD og i tilknytning til EUs Lisboastrategi (jfr. kap. 5.5) er det arbeidet med slike metoder. I en rapport utarbeidet av World Economic Forum som sammenligner konkurranseevnen til 80 land i 2002, kommer Norge bedre ut med hensyn til de makroøkonomiske rammebetingelsene enn konkurranseevnen på bedriftsnivå:

Tabell 5.1 

Indikator:Norges posisjon:
Makroøkonomisk konkurransekraft:9
– Delindeks: Teknologi10
– Delindeks: Offentlige institusjoner12
– Delindeks: Makroøkonomisk miljø7
Mikroøkonomisk konkurranseevne:21
– Delindeks: Næringslivets virksomhet og strategi23
– Delindeks: Nasjonalt forretningsmiljø19

I rapporten påpekes at Norge er blant de land som har en høyere levestandard enn det man skulle anta utfra næringslivets konkurranseevne, og at dette først og fremst skyldes de store inntektene fra petroleumssektoren.

Kilde: Global Competitiveness Report 2002-2003, World Economic Forum

Et viktig formål med den økonomiske politikken er å legge forholdene til rette for økonomisk vekst og å stabilisere den økonomiske utviklingen over tid, slik at en unngår unødig produksjonstap i lavkonjunkturer og store omstillingskostnader. Det er også grunn til å regne med at en stabil økonomisk utvikling i seg selv bidrar til en effektiv ressursbruk på lang sikt. Det aller viktigste for å sikre en sunn økonomisk utvikling for nærings­livet er at den generelle økonomiske politikken bidrar til stabile og forutsigbare rammebetingelser, og at politikken er innrettet mot lav pris- og kostnadsvekst innenlands.

Norge er avhengig av utstrakt internasjonal handel. Det er ikke bare viktig at norske bedrifter har fri tilgang til utenlandske markeder. Det er også viktig at utenlandske bedrifter kan konkurrere på like vilkår i våre markeder. Internasjonal konkurranse styrker økonomiens evne til nyskaping og omstilling. Fremme av en åpen handel i Europa og globalt er derfor en viktig del av en helhetlig politikk for verdiskaping. Rammebetingelsene for handel med varer og tjenester er nærmere omtalt i kapittel 3.

Skatt, skattekonkurranse og velferd

Skattesystemet skal bidra til å finansiere offentlige utgifter, samtidig som det skal sikre mest mulig effektiv utnyttelse av naturressurser, arbeid og kapital. Generelt kan de fleste skatter føre til vridninger i prisene på varer, tjenester og innsatsfaktorer, som i sin tur fører til at ressursene ikke blir brukt der de kaster mest av seg. Dermed blir den samlede verdiskapingen lavere enn den kunne ha vært. Med frie kapitalbevegelser vil dessuten et for høyt skattenivå på bedrifter og kapital kunne føre til at disse flytter ut. Dette kan tenkes å lede til en uheldig skattekonkurranse mellom land for å trekke til seg kapital og investeringer.

Den internasjonale utviklingen innebærer økt konkurranse for norsk næringsliv. For å motvirke at de beste investeringene og forretningsideene flytter til land med mer konkurransedyktige rammebetingelser, er det nødvendig med en gradvis reduksjon av skatter og avgifter. I tillegg til frie kapitalbevegelser, har globaliseringen medført økende mobilitet av høyt utdannet arbeidskraft. Forsvinner arbeidsplasser og kapital til land med gunstige skatteregler, reduseres også mangfoldet i samfunnet. Derfor vil Regjeringen fortsette arbeidet med en reduksjon av skatter og avgifter.

Samtidig er det helheten i de økonomiske rammebetingelsene som skaper grunnlaget for lønnsomme investeringer, og ikke skattenivået isolert sett. Det er derfor avgjørende at de ulike sidene ved den økonomiske politikken sees i sammenheng, slik at det er samsvar mellom de ulike politikkområdene, enten det dreier seg om makroøkonomisk politikk, handelspolitikk, skatte­politikk, konkurransepolitikk eller arbeidsmarkedspolitikk.

Særlig lave skatter for utvalgte enkeltnæringer bør heller ikke være et prioritert næringspolitisk virkemiddel. Dersom kapital og arbeidskraft låses inn i næringer som ikke ville være levedyktige uten ekstra lave skatter, går andre og lønnsomme næringer glipp av disse innsatsfaktorene. Dette svekker økonomiens evne til nyskaping og omstilling, og verdiskapingen reduseres.

Regjeringens mål i skatte- og avgiftspolitikken er å sikre finansieringen av velferdsgodene på en slik måte at hensynet til en rettferdig inntektsfordeling og en effektiv ressursutnyttelse ivaretas. Regjeringen vil videreføre arbeidet med å redusere skatter og avgifter som et viktig tiltak for å øke vekstevnen i økonomien. Regjeringen legger også vekt på at skatte- og avgiftssystemet skal være enkelt å etterleve og gi tilstrekkelig forutsigbarhet og kontrollmuligheter.

Utformingen av skatte- og avgiftssystemet er avgjørende for hvorvidt Regjeringens mål i velferds- og fordelingspolitikken kan oppnås. Økende globalisering og mobilitet vil begrense det nasjonale handlingsrom i skattepolitikken, både som følge av skattekonkurranse direkte, men også som følge av skattepolitiske føringer i internasjonale avtaler vi er bundet av. Dette vil øke behovet for finanspolitisk disiplin, en effektiv offentlig sektor og kostnadskontroll.

Økende internasjonalisering og økonomisk integrasjon vil også kunne medføre skattekonkurranse som er skadelig. Landene kan bli tvunget til å redusere skattesatsene for å holde på næringsvirksomhet og tiltrekke seg investeringer.

Reduserte skatteinntekter er likevel ikke ensbetydende med redusert velferd. For det første vil reduserte skatter og avgifter stimulere til økt vekst som en viktig forutsetning for å sikre grunnlaget for fremtidens velferd. For det andre vil en redusert skattebyrde gi rom for økt privat velferd som vil motvirke eventuelle reduksjoner i det offentlige tjenestetilbudet. For det tredje vil effektivisering av offentlige tjenester motvirke effektene av lavere skatteinntekter.

De nordiske landene, og Norge spesielt, har et todelt system for inntektsskatt, som er tilpasset det faktum at kapitalen er mobil. Kapitalavkastning beskattes etter en lav og flat sats, mens progressiviteten, og dermed inntektsutjevningen, ligger på personbeskatningen.

Hittil har man ikke sett tydelige tegn på at høyere mobilitet og økt markedsintegrasjon har ført til en dramatisk skattekonkurranse i Europa, med et påfølgende «kappløp mot bunnen» med hensyn til skattesatser. Selv om de formelle skattesatsene gradvis er redusert i de fleste europeiske land (inkludert Norge), har det ikke ført til store bevegelser av kapital og arbeidskraft fra sterke, etablerte økonomier med kostbare velferdssystemer til utpregede lavskatteland. Den viktigste årsaken til dette er at skatt kun er én av flere faktorer som påvirker bedrifters lokaliseringsvalg, og ikke minst personers valg av bosted. Det er likevel slik at en på enkelte områder, som for eksempel skipsfart og personer med spisskompetanse, ser tydelige tegn på skattekonkurranse.

Figur 5.1 Skatter og avgifter i utvalgte OECD-land

Figur 5.1 Skatter og avgifter i utvalgte OECD-land

Kilde: OECD

OECD står sentralt i arbeidet for å motvirke skadelig skattekonkurranse. I en rapport som ble forelagt OECDs Ministerråd i juni 2000 ble i alt 75 skatteregimer i medlemslandene betegnet som potensielt skadelige regimer, herunder det norske systemet med tonnasjeskatt. De enkelte typer regimer er analysert i henhold til fastsatte kriterier for «skadelighet» og har vært gjenstand for en vurdering av det enkelte medlemsland. Etter en gjennomgang i OECDs Forum for skadelig skattepraksis, skal det i løpet av første halvår 2003 fremlegges en liste over elementer i skatteregimene som anmodes fjernet innen utløpet av året. I dette arbeidet vil også en rekke sentrale finanssentra som ikke er medlemmer av OECD være trukket inn med sikte på å avvikle skadelige skatteregimer. Dette blir en vanskelig politisk prosess. Norge vil være en pådriver for at den skal lykkes.

Fremveksten av skatteregimer som tilbyr nullskatt og beskyttelse mot innsyn, utfordrer den nasjonale kontrollen med skattegrunnlagene. I sin rendyrkede form kalles disse skatteparadiser. De åpner ikke bare for skatteunndragelse, de egner seg også til hvitvasking og til å skjule transaksjoner knyttet til grenseoverskridende organisert kriminalitet, terroristorganisasjoner og våpensmugling. Slike skatteparadiser representerer en klart skadelig form for skattekonkurranse, og det treffes en rekke internasjonale tiltak for å motvirke dem. Disse tiltakene er nærmere omtalt i kapittel 8.

Reguleringsreform

Oppfølging av regelverk og andre offentlige reguleringer og tiltak som berører næringslivet, krever ressurser både i bedriftene og i offentlig forvaltning. Ressurskrevende ordninger hemmer nyskaping og verdiskaping. Reguleringsreform er et viktig element i en helhetlig politikk som skal legge til rette for å styrke landets konkurransekraft i den globale kunnskapsøkonomien.

Utover forenkling av ulike former for regelverk for næringslivet generelt, har det skjedd betydelige reguleringsreformer innenfor en rekke sektorer. I løpet av 1980- og 1990-tallet er flere offentlige monopoler blitt avskaffet, og detaljerte reguleringer er i stor grad erstattet med rammebetingelser for aktører i markeder med virksom konkurranse. Mye tyder på at en slik utvikling vil fortsette både gjennom nasjonale initiativ og som et ledd i oppfølgingen av EØS-avtalen.

Erfaringene med reguleringsreformer viser at det ofte er knyttet sterke interesser til å opprettholde eksisterende reguleringer. Deregulering av markeder leder heller ikke uten videre til at omfanget av reguleringer blir mindre. Når tjenester som tidligere har vært utført av offentlige monopoler skal utføres i et marked, vil det ofte kreve reguleringer for å blant annet sikre virksom konkurranse i markedet. Det er likevel store muligheter for å samordne, forenkle og modernisere regelverk og myndighetsutøvelse. Regjeringen har anmodet OECD om å gjennomgå reguleringsreformer i Norge. OECDs rapport forventes sluttført våren 2003.

Forenklingsarbeidet er en næringspolitisk hovedsak for Regjeringen. Regjeringens mål er at norsk regelverk skal være minst mulig ressurskrevende å etterleve og fremstå som et fortrinn for bedrifter lokalisert i Norge. I oktober 2002 la Regjeringen frem handlingsplanen Et enklere Norge med konkrete tiltak som skal bedre næringslivets rammevilkår på dette området. Det er etablert et rådgivende kontaktforum for forenkling med deltagelse fra næringslivet. Regjeringen vil legge frem en revidert og oppdatert handlingsplan med nye tiltak høsten 2003.

Næringspolitiske virkemidler

De næringspolitiske virkemidlene retter seg mot spesifikke deler av økonomien der de generelle rammevilkårene alene ikke anses tilstrekkelige til å frembringe økonomisk effektivitet og verdiskaping. Næringspolitiske virkemidler kan omfatte direkte støtte til enkeltnæringer så vel som støtte til utdanning, forskning og utvikling (FoU), entreprenørskap, infrastruktur og internasjonalisering. De ulike virkemidlene er alle ledd i arbeidet for å styrke landets konkurransekraft i den globale økonomien.

Direkte støtte til enkeltnæringer har, hvis man ser bort fra landbruket, blitt redusert de siste par tiårene. Norge har samtidig deltatt i arbeid for å avvikle slik støtte gjennom internasjonale avtaler. Gjennom EØS er det etablert strenge regler for hva slags næringsstøtte som kan gis, og i WTO er det etablert globale regler for subsidier og utjevningsavgifter, jfr. kap. 3.2.

Bakgrunnen for ønsket om å bygge ned direkte støtte til enkeltnæringer er at den hindrer omstillinger i retning av en mer effektiv produksjonsstruktur og høyere verdiskaping. Støtte til enkelte næringer svekker tilgangen på arbeidskraft og kapital til andre mer lønnsomme næringer.

Nyetablering og videreutvikling av bedrifter er viktig for fornyelse, omstilling og økonomisk utvikling. I senere år har entreprenørskap fått økt oppmerksomhet som en sektorovergripende problemstilling i næringspolitikken.

Figur 5.2 Innovasjon. Antall internasjonale patenter per millioner innbyggere, 19971

Figur 5.2 Innovasjon. Antall internasjonale patenter per millioner innbyggere, 19971

1 Innovasjonsevnen i et lands økonomi kan måles på mange ulike måter. En enkel, om enn ikke fullgod måte, er å sammenligne antallet internasjonale patenter som registreres av et lands innbyggere. Statistikken i denne sammenheng omfatter antall sett av patenter som er tatt ut i ulike land for en enkelt oppfinnelse, registrert hos European Patent Office, Japanese Patent Office og US Patent & Trademark Office.

Kilde: OECD Science, Technology and Industry Outlook, 2002.

Tilgang på en velutviklet infrastruktur innenfor transport og telekommunikasjoner er viktig for næringsutvikling og for å opprettholde bosetting og livskraftige regioner. Bruk av IKT kan redusere avstandsulemper og gir deler av næringslivet muligheter til å konkurrere uavhengig av avstand til markeder. Det kan også bidra til mer effektive produksjonsprosesser og endringer i etablerte verdikjeder.

Det norske markedet er lite, og eksport og internasjonalisering er nødvendig for mange bedrifter. Internasjonalisering dreier seg imidlertid ikke bare om tradisjonell eksport, men om etablering av strategiske allianser, partnerskap med utenlandske bedrifter og oppkjøp. Internasjonalisering og eksportfremstøt er krevende. Regjeringen legger vekt på at vi har et effektivt og profesjonelt virkemiddelapparat for å legge til rette for internasjonalisering, særlig med tanke på små og mellomstore bedrifter.

Det har i 2002 og 2003 vært foretatt en bred gjennomgang av det samlede næringspolitiske virkemiddelapparat. Forslag om innretning på og organisering av virkemiddelapparatet skal legges frem for Stortinget våren 2003.

Rammebetingelser og næringsutvikling i utviklingspolitikken

Økonomisk utvikling og vekst som overstiger befolkningsveksten er nødvendig for å bekjempe fattigdommen på varig basis. Et stabilt økonomisk fundament er en forutsetning for at tiltak skal lykkes og bli bærekraftige i et lengre tidsperspektiv. Ansvaret for å legge forholdene til rette for en sunn økonomisk utvikling tilligger det enkelte lands myndigheter.

Utfordringene som utviklingslandenes myndigheter står overfor i denne sammenheng er ikke prinsipielt forskjellig fra de rike landene, selv om utgangspunktet likevel er svært ulikt. Mange utviklingsland er bl.a. mer sårbare for svingninger i verdensmarkedet, for eksempel når det gjelder råvarepriser. Når rammebetingelsene for den økonomiske utviklingen skal legges gjennom blant annet en sunn makroøkonomisk politikk, fysisk infrastruktur og hensiktsmessige skattesystemer og reguleringer, er det ikke minst mangelen på kompetanse og økonomiske ressurser som gjør det vanskelig for fattige land å komme over i en positiv utviklingsprosess. Regjeringen vil derfor legge økt vekt på tiltak som kan bidra til å forbedre rammebetingelsene for økonomisk virksomhet i samarbeidslandene.

Regjeringen vil bidra med budsjettstøtte og andre tiltak for å bedre den makroøkonomiske situasjonen og styringen i aktuelle samarbeidsland. Regjeringen vil støtte oppbygging av institusjoner, regelverk og infrastruktur som legger til rette for økt kompetanse, investeringer, produksjon og handel. Regjeringen vil samarbeide med myndighetene i samarbeidsland om utvikling av institusjoner for å sikre åpenhet og demokratisk kontroll, både på administrativt og politisk nivå. Tiltak for å styrke offentlig finansforvaltning og utvikling av rettssystemet vil bli prioritert.

Som ledd i oppfølgingen av Strategien for næringsutvikling i Sør har Regjeringen igangsatt en gjennomgang for å identifisere muligheter for næringsutvikling og samarbeid i samarbeidslandene, inkludert en bransjemessig vurdering av flaskehalser og muligheter for samarbeid med norsk næringsliv og bruk av norsk ressursbase og kompetanse.

En flaskehals i utviklingssammenheng er tungrodde og byråkratiske systemer f.eks. for registrering og fastsetting av verdier. Regjeringen vil bidra til å sikre fattiges bruks- og eiendomsrett til jord, boliger og annen eiendom, samt deres rett til å drive egen virksomhet. Kvinners eiendoms- og arverett skal vies særlig oppmerksomhet. Regjeringen vil bidra til at utsatte sosiale grupper skjermes for innstrammingstiltak i forbindelse med strukturendringer i økonomien.

Et område med nye muligheter er informasjons- og kommunikasjonsteknologi – IKT. Regjeringens strategi for IKT i utviklingssamarbeidet tar sikte på å integrere teknologien i de forskjellige programmene, uten å gjøre IKT til et eget satsingsområde. Strategien forutsetter at myndighetene i samarbeidslandene innarbeider IKT-utvikling i sine egne utviklingsplaner og lovgivning slik at det legges til rette for investeringer i nødvendig infrastruktur.

5.2 Kunnskap, innovasjon og verdiskaping

Kunnskap og kompetanse har alltid vært viktig for næringslivet, men betydningen av denne faktoren øker. I en verden preget av rask teknologisk utvikling, hardere konkurranse, hurtigere informasjonsflyt og større mobilitet av kapital, varer og tjenester, blir kunnskap, kreativitet og kompetanse stadig viktigere. Begreper som kunnskapssamfunn og kunnskapsøkonomi illustrerer den sentrale betydningen kunnskap og utdanning har for verdiskapningen.

Statistisk Sentralbyrå har beregnet at tre fjerdedeler av Norges nasjonalformue er den menneskelige kapital. Vi vet likevel nokså lite om vår evne til å bruke og videreutvikle denne kunnskapsformuen. Vi vet heller ikke om våre samlede anstrengelser på læringsfeltet gir de resultatene vi ønsker. Underlaget for utforming av politikk på områder hvor kompetanse og læring er nøkkelfaktorer bør derfor forbedres. Regjeringen har på denne bakgrunn igangsatt et arbeid med å utvikle en kompetanseberetning for Norge. Kompetanseberetningen vil forsøke å gi en samlet fremstilling av kompetanse som drivkraft for innovasjon, verdiskaping, livskvalitet, velstand og velferd i Norge.

Kontinuerlig etablering av nye bedrifter og arbeidsplasser er et avgjørende element i et verdiskapende næringsliv. Denne typen dynamikk bestemmes bl.a. av innovasjonstakten i eksisterende foretak og av nyskaping i form av oppstart av ny virksomhet. Innovasjon er en sentral drivkraft bak næringslivets konkurranseevne og lønnsomhet, og er en forutsetning for verdiskapingen. For å øke innovasjonstakten i norsk næringsliv er det nødvendig å utnytte den teknologiske utviklingen og globaliseringen av markedene, og satse på kompetanse, kunnskap og læring. En rekke politikk­områder innvirker på mulighetene for innovasjon.

Investeringer i menneskelige ressurser er avgjørende for å skape økonomisk vekst og bekjempe fattigdom. Utdanning er en grunnleggende forutsetning for at enkeltindivider skal kunne realisere sine evner og ambisjoner og bidra til nødvendige sosiale og økonomiske endringsprosesser. Kunnskap er en forutsetning for en vellykket integrasjon i verdensøkonomien, og en forutsetning for å kunne hevde seg i den stadig sterkere globale konkurransen. Kunnskap og kompetanse gir dessuten trygghet og evne til å mestre utfordringer og omstillinger i et samfunn hvor forandringene skjer raskere enn tidligere.

Utdanning er også viktig i formidlingen av verdier og holdninger, og for vår forståelse av oss selv og av vårt eget og andre samfunn. Demokratiske prosesser og toleranse er overordnede mål for samfunnsutviklingen, og et vel fungerende utdanningssystem er et av de viktigste virkemidlene for å oppnå dette.

Målet: En ledende kunnskapsnasjon

Norge har begrenset tilgang på arbeidskraft, men denne er relativt høyt utdannet. Lønnsnivået for høyt utdannede er dessuten relativt lavt sammenlignet med mange andre land. En fornuftig satsing på kunnskapsutvikling kan gjøre kunnskap til vårt viktigste komparative fortrinn i fremtiden. Regjeringens ambisjon er at Norge skal bli en ledende kunnskapsnasjon.

Kvalitet er nøkkelen til å nå dette målet. Ingen nasjonale institusjoner kan hevde seg med mindre kvaliteten på arbeidet deres holder mål internasjonalt. Kunnskapsdannelsen er avhengig av mange ledd; grunnskole, videregående opplæring, høgskoler og universiteter, forskningsinstitusjoner og bedriftenes innovasjonsevne. En helhetlig kunnskapspolitikk må derfor sikre kvalitet i alle ledd av kjeden.

Skolen og opplæringssystemet har et sentralt ansvar for at elever tilegner seg relevante kunnskaper og ferdigheter. Kultur og kulturforståelse er særlig viktig som grunnlag for kommunikasjon, både på tvers av landegrensene og innenfor vårt eget samfunn. Kunnskap i fremmedspråk er av økende betydning. Norske elever og studenter har forholdsvis gode kunnskaper i engelsk, som er det eneste obligatoriske fremmedspråket i grunnskolen. Kunnskaper i andre fremmedspråk er derimot synkende. Dette kan hemme utviklingen av samarbeidet med miljøer utenfor nordiske og engelskspråklige land.

Et samfunn i endring krever mennesker som har den nødvendige basiskunnskap, som har lært å lære, og som har lært å omstille seg. Dette setter ikke bare høye krav til kvaliteten på utdanningen, men også til at utdanningens innhold raskere må kunne tilpasses de endringer og behov som oppstår i arbeidslivet. På samme måte må næringslivet bli flinkere til å ta opp i seg ny kompetanse fra utdannings- og forskningssystemet.

I et samfunn der kompetansebehovene er betydelige og endres kontinuerlig, blir livslang læring viktig. Det må legges til rette for at flest mulig kan gjennomføre utdanning og opplæring uten å måtte tre ut av arbeidsmarkedet. Det meste av denne typen kompetanseheving finner sted i arbeidslivet, og er arbeidslivets ansvar å finansiere. Morgendagens kunnskapssamfunn vil derfor kreve en tettere dialog mellom utdanningssystemet og arbeidslivet.

Med kvalitetsreformen for høyere utdanning tar Regjeringen sikte på å øke utdanningsinstitusjonenes evne og vilje til omstilling, innføre mer effektive læringsløp og bidra til mer effektiv kunnskapsoverføring fra universiteter og høyskoler til arbeids- og næringsliv. Reformen skal gi voksne bedre muligheter for opplæring og kompetanseheving i tråd med endrede kompetansebehov.

Forskning og innovasjon

Forskning og utvikling (FoU) er en forutsetning for utvikling av kunnskap i næringslivet, og må være en sentral del av en helhetlig innovasjons- og kunnskapspolitikk. Med mindre det gjennom­føres satsinger for å videreutvikle eller skape ny kunnskapsbasert virksomhet, vil Norge som nasjon i tiden fremover bli sårbar for strukturendringer og miste internasjonal konkurransekraft. Forskning og teknologi er nøkkelfaktorer for innovasjon, verdiskaping og bedre livskvalitet i en global, kunnskapsbasert økonomi.

Sammenlignet med andre land synes FoU-aktiviteten i Norge lav. Norges samlede utgifter til FoU utgjorde omkring 1,6 prosent av BNP i 2001, mens OECD-gjennomsnittet var på 2,2 prosent. Norges FoU-innsats er i følge OECDs statistikk lavest i Norden. EU har på sin side satt som mål at FoU skal utgjøre 3 prosent av BNP innen 2010.

Figur 5.3 Regjeringen vil styrke forskningsinnsatsen i Norge

Figur 5.3 Regjeringen vil styrke forskningsinnsatsen i Norge

Kilde: Jon Hauge, SCANPIX

Når det gjelder offentlige utgifter til FoU er vi om lag på linje med andre OECD-land. Den relativt lave FoU-innsatsen i næringslivet har delvis sammenheng med næringsstrukturen. Det forskes ikke nødvendigvis mindre innenfor enkeltnæringer i Norge enn i andre land, men vi har en lavere andel av FoU-intensive næringer. Det er også få store internasjonale selskaper med hovedkontor og/eller FoU-enheter i Norge.

For å kunne nå målsettingen om en opptrapping av forskningsinnsatsen til gjennomsnittlig OECD-nivå innen 2005 må derfor FoU-innsatsen i næringslivet øke. Regjeringen har derfor innført en ordning med skattefradrag for bedrifters utgifter til forskning og produktutvikling. Fra 1. januar 2003 ble ordningen utvidet til å gjelde alle bedrifter. Interessen fra bedriftene tyder på at denne ordningen er et verdifullt initiativ for å fremme forskning i næringslivet.

Regjeringen vil også arbeide for å heve kvaliteten i forskningen. Et klart uttrykk for en slik politikk har vært arbeidet med sentrene for fremragende forskning. I 2002 ble det opprettet 13 slike sentre i Norge. De vil få betydelige midler til forskning i opp til 10 år. Sentrene vil bidra til å synliggjøre gode forskningsmiljøer som kan tiltrekke utenlandske studenter og forskere, og bli viktige knutepunkter i internasjonale kunnskapsnettverk. Det er videre opprettet et toppforskningsprogram i medisin. Som en del av Kvalitetsreformen er det også gjennomført tiltak for å heve kvaliteten på forskning ved universiteter og høyskoler.

Boks 5.2 Dette er sentrene for fremragende forskning

Ordningen med Sentre for fremragende forsk­ning (SFF) innebærer at særlig gode forskergrupper under felles ledelse og forskningsplan får langsiktig finansiering for å drive grunnleggende forskning i internasjonal toppklasse. Sentrene får en årlig bevilgning på 10-20 mill. kroner i opptil ti år. Dette skal finansieres av avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping, og institusjonene skal selv bidra med en betydelig egenandel. De 13 sentrene, som ble utvalgt i en åpen prosedyre og i samarbeid med internasjonal toppekspertise, er:

  • Senter for integrert petroleumsforskning, Universitetet i Bergen (UiB)

  • Bjerknessenteret (for klimaforskning), UiB

  • Senter for molekylær biologi og nevrovitenskap, Universitetet i Oslo (UiO)

  • Aquaculture Research Centre, Norges landbrukshøgskole (NLH)

  • Mathematics for Applications, UiO

  • Physics of Geological Processes, UiO

  • Periferi og sentrum i middelalderens Europa, UiO

  • Ships and Ocean Structures, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)

  • Senter for borgerkrigsforskning, Institutt for fredsforskning

  • Senter for avanserte studier i teoretisk lingvistikk, Universitetet i Tromsø (UiT)

  • International Centre for Geohazards, Norges geotekniske institutt

  • International Centre for the Biology of Memory, NTNU

  • Centre for Quantifiable Quality of Service in Communication Systems, NTNU.

Når vare- og tjenesteproduksjonen blir mer kunnskapskrevende, blir avstanden mellom forsk­ning og marked kortere. Ettersom vi har et næringsliv med mange små og mellomstore bedrifter som har begrensede muligheter til å prioritere forskningsvirksomhet, blir kontakten mellom universitetene, høgskolene og næringslivet desto viktigere. Endringene som ble vedtatt i 2002 i Lov om retten til oppfinnelser som er gjort av arbeidstakere, er et viktig tiltak for å stimulere samarbeidet mellom forskning og næringsliv, ved at den gir universiteter og høyskoler mulighet for å utnytte forskningsresultatene økonomisk i form av patentering.

I dagens situasjon for norsk næringsliv er det behov for en helhetlig innovasjonspolitikk som legger til rette for at bedriftene kan velge en offensiv strategi basert på innovasjon, som vil gi økt konkurranseevne og lønnsomme arbeidsplasser. Regjeringen vil i tilknytning til budsjettet for 2004 legge frem en handlingsplan for en helhetlig innovasjonspolitikk.

Internasjonalt samarbeid og mobilitet

Både utdanning og forskning trenger impulser og kontakter med andre miljøer dersom det skal utvikle seg en god kunnskapsbase som kan hevde seg internasjonalt. Det internasjonale samarbeidet om utdanning og forskning har økt kraftig på 1990-tallet, blant annet i tilknytning til internasjonale organisasjoner som Nordisk ministerråd, OECD, Europarådet, UNESCO og EU. EØS-avtalen åpnet for full norsk deltakelse i EUs utdannings- og forsk­ningsprogrammer fra 1994. Dette samarbeidet er sannsynligvis den viktigste årsaken til den sterke økningen i internasjonale kontakter i norsk utdanning og forskning i 1990-årene.

EUs målsetting om å utvikle den mest konkurransedyktige kunnskapsbaserte økonomi i verden basert på sysselsetting, sosial trygghet og bærekraftig utvikling (Lisboa-strategien) har mange trekk felles med norsk politikk. Regjeringen legger derfor stor vekt på å delta i det europeiske samarbeidet på disse områdene.

Deltakelse i EUs rammeprogram for forskning gjennom EØS-avtalen har vist seg å være av stor betydning både for internasjonal nettverksbygging og kvalitetsheving innenfor norsk forskning. Regjeringen legger derfor stor vekt på å utvikle forskningssamarbeidet med EU gjennom del­takelse i 6. rammeprogram for forskning (2002-2006) og ved å medvirke i utviklingen av et europeisk forskningsrom. Arbeidet med et europeisk forskningsrom gjelder utvikling og koordinering av forskningssamarbeid ut over rammeprogrammet og er et ledd i oppfølgingen av Lisboa-strategien.

Det er inngått mer enn 500 bilaterale avtaler mellom norske og utenlandske institusjoner som åpner for et formalisert samarbeid mellom høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner. Slike av­taler på forskningsutførende nivå innebærer gjensidig forskerutveksling og setter av midler til forsk­ningssamarbeid. I tillegg til tradisjonelt forskersamarbeid, samarbeid med utviklingsland og utveksling gjennom bilaterale avtaler, satser institu­sjonene i økende grad på deltakelse i blant annet EUs forsknings- og utdanningsprogrammer, nordiske programmer, nettverkssamarbeid og nærområdeprogrammer, og å trekke utenlandske studenter og forskere til Norge.

Som ledd i Kvalitetsreformen er alle universiteter og høgskoler pålagt å utarbeide internasjonale strategier, og den legger også opp til at alle institusjonene skal tilby studenter som ønsker det, et studieopphold i utlandet som del av sitt gradsstudium. I dag får ca. 20 000 studenter støtte fra Statens lånekasse for utdanning til studier i utlandet, og antallet er økende. Flertallet tar hele grader ute fremfor å ta delstudier som ledd i en utdanning i Norge. En ser også at studenter samler seg i engelskspråklige land. Regjeringen har i Statsbudsjettet for 2003 foreslått å utrede deler av støtteordningen for studier i utlandet for å oppnå en mer målrettet ordning.

Figur 5.4 Norske studenter i utlandet, 1990-91 og 2001-02

Figur 5.4 Norske studenter i utlandet, 1990-91 og 2001-02

Kilde: Statens lånekasse for utdanning

Fremdeles er det slik at vi sender ut flere studenter og forskere enn vi mottar. Regjeringen ønsker å trekke flere utenlandske studenter og forskere til norske institusjoner. Dette stiller krav om kvalitet, profilering og tilrettelegging. Flere institusjoner satser nå mer på å legge til rette for internasjonal utveksling, for eksempel i form av undervisningstilbud på engelsk.

Med et økende antall norske studenter i utlandet er det en utfordring å kvalitetssikre utdanningstilbud som norske studenter betaler for i utlandet. Det er også en utfordring å kvalitets­sikre utenlandske tjenestetilbud som etablerer seg på det norske utdanningsmarkedet. For disse formål er det opprettet en database for godkjenning av utenlandsk høyere utdanning (NAG) og et uavhengig statlig organ for akkreditering og godkjenning (NOKUT) som også har myndighet til å gi generell godkjenning av utenlandsk utdanning.

Kvaliteten på utdanningen blir i stigende grad gjenstand for internasjonal sammenligning. I OECD har oppmerksomheten vært rettet mot grunnutdanningen, mens det i europeisk sammenheng pågår to store prosesser innenfor henholdsvis høyere utdanning (Bologna-prosessen) og yrkesutdanning (Brugge-prosessen). Innenfor rammen av Lisboa-strategien, jfr. kap. 5.5, pågår det også et omfattende arbeid rettet mot de fremtidige mål for utdannings- og opplæringssystemene.

Norge deltar aktivt i Bologna-prosessen med den hovedmålsetting å øke student- og lærer­mobilitet innen høyere utdanning og derigjennom skape et felles samarbeidsområde for høyere utdanning i Europa. Gjennom Kvalitetsreformen er de nødvendige formelle vedtak gjort for iverksetting av de viktigste tema i prosessen hittil. Norge vil legge vekt på at kvalitet og kvalitetssik­ringssystemer innen høyere utdanning fortsatt blir gjenstand for drøfting i den videre prosessen, der de fleste europeiske land nå deltar.

Handel med utdanningstjenester

Det internasjonale markedet for handel med utdannings- og forskningstjenester er i sterk vekst. Utviklingen av IKT-baserte hjelpemidler i utdanningssektoren bidrar sterkt til dette. OECD har anslått verdien av det internasjonale markedet for utdanningstjenester i 1999 til ca. 30 milliarder US dollar. Bare handel knyttet til utveksling av studenter i høyere utdanning utgjør om lag 3 prosent av all tjenestehandel mellom OECD-landene.

Den fremvoksende verdenshandelen med kommersielt baserte utdanningstjenester har bidratt til å øke interessen for områdets fremtidspotensial, og handel med utdanningstjenester står på dagsorden i forhandlingene om liberalisering av handel med tjenester i WTO. I likhet med omkring 40 andre land forpliktet Norge seg allerede i Uruguay-runden til ikke å innføre restriksjoner på utdanningsområdet. Norge er nå i en gunstig situasjon der vi kan utfordre andre land til å påta seg tilsvarende forpliktelser.

I forhandlingene er det kommet klart til uttrykk at de private tilbudene sees som et supplement til, og ikke som en erstatning for, de offentlige tilbudene. Dette er også den holdning Norge har lagt til grunn. Det er videre klart at utformingen av et lands utdanningssystem er landets eget ansvar. GATS-forhandlingene skal følgelig ikke dreie seg om organiseringen av utdanningssystemet som sådan, men om salg av utdanningstjenester over landegrensene. GATS-avtalen omhandler ikke offentlige tjenester.

Regjeringen anser at økt handel med utdanningstjenester kan bidra med verdifulle impulser til kunnskapsdannelsen og bidra til å styrke kvaliteten på det samlede utdanningstilbudet.

Av hensyn til Norges vektlegging av kvalitet i utdanningen vil vi arbeide for at liberalisering av handel med utdanningstjenester sees i sammenheng med tiltak for å bedre kvaliteten i det internasjonale utdanningstilbudet, herunder Lisboa-konvensjonen som omhandler krav til utdanningen og landenes anerkjennelse av hverandres utdanning på høyere nivå. Norge legger også stor vekt på utviklingslandenes interesser og behov når det gjelder tjenesteforhandlingene innen utdanningssektoren.

Utdanning som virkemiddel for fattigdomsbekjempelse

Utdanning er en menneskerettighet og det viktigste våpenet i kampen mot fattigdommen. Kunnskap er viktig for å utvikle produktivitet, nye produkter og arbeidsplasser. Utdanning er viktig i arbeidet for likestilling mellom kjønnene og for bedre helse. Utdanningssystemet er også en sentral arena for å sørge for grunnleggende kunnskap og opplæring til demokrati.

Ett av hovedmålene fra FNs Tusenårserklæring er å sikre at alle barn overalt i verden, gutter så vel som jenter, er i stand til å fullføre en grunnutdanning innen 2015. I Regjeringens handlingsplan for fattigdomsbekjempelse – Kamp mot fattigdom – slås det fast at utdanning er jobb nr. 1. Handlingsplanen redegjør for en rekke tiltak for å bidra til et hevet utdanningsnivå i samarbeids­landene.

Boks 5.3 Utdanning – jobb nr. 1

For å bidra til hevet utdanningsnivå i sam­arbeidslandene, vil Regjeringen bidra til å

  • øke andelen barn, og særlig jenter, som får grunnutdanning,

  • tilgodese fattige grupper med lese- og ­skriveopplæring,

  • styrke rekrutteringen fra fattige kår til videregående og høyere utdanning,

  • styrke yrkesrelatert utdanning,

  • utvikle relevante gradsstudier og forsk­nings­basert utdanning i samarbeid med norske læresteder,

  • prøve ut IKT for å effektivisere utdanningssystemene.

Kilde: Kamp mot fattigdom, Regjeringens handlingsplan for fattigdomsbekjempelse

Regjeringen har utviklet en egen strategi for hvordan målsettingen om utdanning for alle skal kunne oppnås. Regjeringen vil øke bistanden til utdanning til 15 prosent av det totale norske bistandsbudsjettet fra dagens nivå på omkring 9 prosent. Regjeringen vil prioritere tiltak for å øke andelen barn som får grunnutdanning, tiltak spesielt rettet mot utdanning for jenter og kvinner, og tiltak som tilgodeser fattige grupper.

For fattigdomsbekjempelse vil det også være viktig å sørge for relevant utdanning som direkte kan bidra til å forbedre levekårene for de fattigste gjennom mulighet til arbeid, økt produksjon, bedre ernæring og helse. Videregående utdanning med yrkesopplæring og praktisk opplæring vil være viktig.

5.3 Arbeidskraft og arbeidsinnvandring

Arbeidsstyrken er Norges viktigste ressurs. Å sikre en velkvalifisert arbeidsstyrke og et velfungerende arbeidsmarked er derfor avgjørende. I årene fremover vil tilgangen på arbeidskraft bli lavere. Dette vil skje samtidig som behovet for arbeidskraft innenfor flere sektorer øker. For enkelte typer høyt kvalifisert arbeidskraft er det en mangel allerede i dag. Det er en ytterligere begrunnelse for satsing på utdanning og innovasjon som øker produktiviteten, men også økt arbeidsinnvandring kan bidra til å gi bedriftene bedre tilgang på arbeidskraft.

Som følge av EØS-avtalen har EØS-borgere fri adgang til å ta arbeid som arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende på samme vilkår som norske borgere. For at denne muligheten skal være reell, er en rekke regelverk harmonisert. Utvidelsen av EU kan gi økt tilgang på utenlandsk arbeidskraft til norsk arbeidsliv. På samme måte har EØS gjort det lettere for norske statsborgere å ta arbeid i EU-landene og på den måten opp­arbeide verdifull kompetanse. Hvert år flytter om lag 10 000 norske statsborgere til utlandet, mens et noe lavere antall kommer tilbake.

Veksten i handel med tjenester øker behovet for arbeidskraftmobilitet over grensene. Det er derfor satt i gang forhandlinger i WTO med sikte på å lage et åpnere og enklere regelverk på dette området. I tjenesteforhandlingene i WTO har flere utviklingsland reist krav om lettere adgang til arbeidstillatelser av tidsbegrenset varighet i tilknytning til tjenesteleveranser.

Regjeringen ønsker å bidra til økt mobilitet av arbeidskraft over grensene for å fremme økonomisk vekst og velferd. Når de nye medlemslandene i EU tiltrer EØS-avtalen, vil Norge åpne sine grenser for arbeidskraft fra dem.

Regjeringen har forenklet utlendingsregelverket slik at det er blitt lettere å ta seg arbeid i Norge, også for personer fra fattige land. Regjeringen vurderer ytterligere forenklingstiltak. Samtidig bør det sikres at mennesker som kommer til Norge for å arbeide innenfor sektorer som krever spesiell utdanning og kompetanse, som helse- og sosialsektoren, enten har slik kompetanse når de kommer til Norge eller får slik kompetanse etter at de har kommet hit. Et offentlig nedsatt utvalg ser på regelverket for arbeidsinnvandring som en del av en vurdering av hele utlendingsregelverket.

5.4 Konkurransepolitikk

Virksom konkurranse er en viktig forutsetning for å oppnå effektiv bruk av samfunnets ressurser. Virksom konkurranse fører til lavere priser og oppmuntrer til nyskaping, og bidrar slik til nyetab­leringer ved å frigjøre kapital og arbeidskraft for mer produktive formål. Å legge til rette for virksom konkurranse er derfor en sentral målsetting i konkurransepolitikken.

Globaliseringen kan virke både hemmende og styrkende på konkurransen. Konkurransen styrkes når markeder åpnes slik at tilbudet økes, mens oppkjøp av eller sammenslåinger av konkurrerende bedrifter kan redusere kundenes valgmuligheter. Håndheving av konkurranseregler får en stadig sterkere internasjonal dimensjon, spesielt i forbindelse med håndteringen av internasjonale karteller og oppkjøp og sammenslåinger på tvers av landegrenser.

Avsløring av flere store nasjonale og internasjonale karteller de senere år i USA og Europa har ført til økt oppmerksomhet om kartellenes skadevirkninger, ved at de begrenser tilbudet og fører til høyere priser. I flere markeder opptrer mange aktører med hele verden som nedslagsfelt. Beslutningsprosesser i karteller gjennomføres hurtig­ere enn tidligere, og virkningene av kartellenes virksomhet inntrer raskt. Utfordringene med avdekking og straffeforfølgelse er derfor i stadig større grad avhengig av samarbeid på tvers av landegrensene, innføring av nye regler som for­bedrer mulighetene til avsløring av ulovlig samarbeid og strenge reaksjoner på slike lovbrudd.

Antallet oppkjøp og sammenslåinger på tvers av landegrenser økte sterkt mot slutten av 1990-tallet. I slike saker vil foretak som har aktiviteter med innvirkning på det nasjonale markedet, ofte være lokalisert i et annet land. Dette stiller konkurransemyndighetene overfor nye utfordringer i de tilfeller der slike erverv trenger offentlig godkjennelse. Konkurransemyndigheter arbeider i slike saker ofte under et sterkt tidspress, og det er avgjørende at et samarbeid mellom konkurransemyndighetene kommer i gang så raskt som mulig. Næringslivet er på sin side opptatt av at forretningshemmeligheter som kreves innsendt og deretter utveksles mellom nasjonale og/eller internasjonale konkurransemyndigheter, gis tilstrekkelig beskyttelse mot innsyn fra konkurrenter.

Spørsmålet om harmonisering av nasjonale konkurranseregler står på dagsorden i ulike sammenhenger. Det mest formaliserte internasjonale samarbeidet finner sted innenfor rammen av EU og EØS-avtalen. EØS-avtalens konkurransereg­ler, som tilsvarer EUs regelverk på området, er gjennomført i norsk lovgivning.

Europakommisjonen arbeider med å modernisere regelverket for håndheving av EUs konkurranseregler, og har bl.a. foreslått at nasjonale myndigheter skal få adgang til å håndheve deler av regelverket. Dette kan også få betydning for hvordan EFTA/EØS-landene innretter seg med hensyn til kontroll og håndhevelse av konkurranse­reglene.

WTO nedsatte en egen arbeidsgruppe for handel og konkurranse i 1996. På ministerkonferansen i Doha i 2001 ble det besluttet at man skal søke å sette i gang forhandlinger om en avtale om konkurranse etter ministermøtet i Cancun høsten 2003. Arbeidsgruppen utreder i mellomtiden spørsmål knyttet til opprettelsen av en eventuell rammeavtale om konkurranse innenfor WTO, jfr. kap. 3.2.

UNCTAD har arbeidet med konkurransepolitikk som virkemiddel for å skape økonomisk vekst i utviklingsland siden begynnelsen av 1970-tallet, og har laget en anbefaling om prinsipper og regler for kontroll med konkurransebegrensende atferd.

Det eksisterer flere uformelle nettverk og fora for konsultasjoner mellom konkurransemyndigheter på nordisk, europeisk og globalt nivå. Ett av disse er European Competition Authorities (ECA), som ble etablert i 2001 som et forum for konkurransedirektørene i EØS-området.

Konkurransekomiteen i OECD er et viktig forum for utveksling av kompetanse og erfaringer knyttet til konkurransepolitikk. OECD er opptatt av både langsiktige tiltak – i form av harmonisering av nasjonale fusjonsregelverk – og løsninger for økt samarbeid mellom nasjonale konkurransemyndigheter. Komiteen har også bidratt til reformprosessene i Sentral- og Øst-Europa.

Regjeringen har iverksatt en handlingsplan for å styrke konkurransepolitikken, og det er oppnevnt et offentlig utvalg som innen 1. april 2003 skal foreta en bred gjennomgang av konkurransepolitikken, konkurranselovgivningen og konkurransemyndighetenes organisasjon. I utvalgets delinnstilling anbefales at ny norsk konkurranselov utformes etter mønster av EØS-avtalens konkurranseregler. Lovutvalget er bedt om å utarbeide en lovmodell i samsvar med dette. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendringer høsten 2003 med sikte på ikrafttredelse av ny konkurranselov fra 1. mai 2004.

5.5 Norge og Lisboa-strategien

Å sikre innovasjonsevnen og konkurransekraften i økonomien krever en helhetlig tilnærming der de ulike deler av den økonomiske politikken ses i sammenheng. Den såkalte Lisboa-strategien til EU er et godt eksempel på en slik tilnærming.

Lisboa-strategien legger vekt på forenkling og bedre samordning av eksisterende EU-prosesser innenfor blant annet makroøkonomisk politikk, økonomiske reformer og det indre markedet, utdanning, forskning, sosial trygghet, sysselsetting og miljø. Strategiens sentrale politiske mål er å gjøre EU til den mest konkurransedyktige og dynamiske kunnskapsbaserte økonomien i verden på et bærekraftig og sosialt grunnlag innen 2010.

Sammen med de andre EØS/EFTA-landene har Norge arbeidet for en tettere tilknytning til Lisboa-strategien og til deltakelse i prosjekter og initiativer som helt eller delvis faller utenfor EØS-avtalen. Etter invitasjon fra EØS-rådet har Norge sammen med de andre EØS/EFTA-landene overlevert bidrag med synspunkter på gjennomføringen av Lisboa-strategien til EU-toppmøtene i Stockholm og Barcelona. EØS/EFTA-landene har gitt uttrykk for at de ser frem til å fortsette den politiske dialogen om Lisboa-strategien i EØS-rådet og i andre felles fora som er etablert, herunder i de årlige møtene mellom finansministrene fra EU og EFTA.

Figur 5.5 Oppfølgingen av Lisboa-strategien er et ledd i arbeidet for å styrke innovasjonsevnen og konkurransekraften i norsk økonomi

Figur 5.5 Oppfølgingen av Lisboa-strategien er et ledd i arbeidet for å styrke innovasjonsevnen og konkurransekraften i norsk økonomi

Kilde: Rolf Øhman, SCANPIX

EØS-avtalen dekker imidlertid ikke det politiske samarbeidet og den åpne samordningen som nå vokser frem på stadig flere områder i EU og som utgjør et supplement til med den tradisjonelle regelverksstyringen og som skjer i et samvirke med den.

Lisboa-strategien kjennetegnes av at målene i stor grad skal nås gjennom en slik åpen samordningsmetode. Som hjelpemiddel i dette arbeidet brukes det felles indikatorer og referansepunkter. Norge ønsker den åpne samordningsmetoden velkommen og ønsker å bidra til utviklingen i Europa gjennom deltaking i prosjekter der erfaringer utveksles. I NOU 2001:29 «Best i test?» ble det foretatt en første helhetlig sammenstilling av norske rammevilkår for verdiskaping i forhold til tilsvarende vilkår i andre land. Denne referanse­testingen er et verktøy for å se de ulike politikkområdene i sammenheng og gir dermed grunnlag for utviklingen av en helhetlig nasjonal politikk i møte med utfordringene fra en globalisert økonomi.

Norges tette økonomiske forbindelser med EU tilsier at en positiv økonomisk utvikling i EU som følge av Lisboa-strategien, vil få positive ringvirkninger også for vårt lands økonomi. Samtidig kan Lisboa-strategien gi impulser og positive bidrag til utformingen av en politikk som kan møte den sterke konkurransen og de raske endringene i den globale økonomien.

5.6 Regjeringens mål

Det skal være attraktivt og lønnsomt å drive næringsvirksomhet i Norge. Den generelle økonomiske politikken skal bidra til stabile og konkurransedyktige rammebetingelser for nærings­livet, og en lav pris- og kostnadsvekst innenlands. Regjeringen vil:

  • videreføre den finanspolitiske disiplin, moderniseringen av offentlig sektor og reduksjonen i det samlede skatte- og avgiftsnivået,

  • prioritere oppfølgingen av Regjeringens handlingsplan for å forenkle og effektivisere regelverk og reguleringer av betydning for næringslivet,

  • aktivt videreføre samarbeidet i OECD for å motvirke skadelig skattekonkurranse,

  • legge frem en handlingsplan for en helhetlig innovasjonspolitikk i tilknytning til Statsbudsjettet for 2004,

  • legge frem et forslag om innretning og organisering av det næringsrettede virkemiddelapparat våren 2003,

  • vurdere ytterligere forenklinger i regelverket for å gjøre det enklere å hente etterspurt arbeidskraft til landet,

  • følge opp handlingsplanen for styrking av konkurransepolitikken, styrke det internasjonale samarbeidet på konkurranseområdet og vurdere endringer i konkurranseloven for å sikre velfungerende markeder,

  • følge opp tilknytningen til EUs Lisboa-strategi som en del av arbeidet for en helhetlig politikk for å sikre et konkurransedyktig Norge.

Regjeringens mål er at Norge skal bli en ledende kunnskapsnasjon, med utdannings- og forskningsmiljøer i verdensklasse. En forutsetning for å virkeliggjøre dette målet er en sterk nasjonal kunnskapsbase som sikres gjennom et vel fungerende utdannings- og forskningssystem med vekt på utvikling av menneskelig kapital, tilrettelegging for nyskapning og en høy grad av internasjonalisering. Regjeringen vil:

  • styrke kvaliteten i forskning og utdanning, blant annet gjennom oppfølging av Kvalitetsreformen og satsingen på sentrene for fremragende forskning,

  • stimulere til økt utveksling og samarbeid mellom norske og utenlandske utdannings- og forskningsinstitusjoner, blant annet innenfor EUs 6. rammeprogram for forskning,

  • bygge ned unødige hindringer for godkjenning av kvalifikasjoner og kompetanse oppnådd i andre land og etablere en mer målrettet støtteordning for studier i utlandet,

  • styrke forskningen ved å følge opptrappingsplanen som innebærer at Norge skal nå OECD-gjennomsnittet innen 2005, ved å stimulere til økt FoU i næringslivet og ved å stimulere til økt samarbeid mellom næringslivet og forskningsinstitusjonene,

  • legge til rette for økt handel med utdanningstjenester gjennom tjenesteforhandlingene i WTO, blant annet gjennom å arbeide for anerkjente systemer for kvalitetssikring.

I kampen mot den globale fattigdommen vil Regjeringen prioritere tiltak som legger forholdene til rette for en bærekraftig økonomisk vekst basert på samarbeidslandenes egne fattigdoms- og utviklingsstrategier. Regjeringen vil:

  • legge økt vekt på tiltak som kan forbedre rammebetingelsene for økonomisk virksomhet i samarbeidslandene i form av økte investeringer, økt produksjon og handel, blant annet gjennom støtte til institusjonelle rammeverk og infrastruktur, samt støtte til næringsutvikling,

  • bidra til å sikre fattige kvinners og menns bruks-, eiendoms- og arverett, samt deres rett til å drive egen virksomhet,

  • prioritere utdanning og kompetanseheving som det viktigste satsingsområdet i norsk utviklingspolitikk, blant annet ved å heve bistanden til utdanning til 15 prosent av den samlede utviklingsbistanden,

  • prioritere grunnutdanning, utdanningstilbud for jenter og kvinner, utdanning for fattige grupper og yrkesrelatert utdanning.

Til forsiden