St.meld. nr. 19 (2002-2003)

En verden av muligheter

Til innholdsfortegnelse

2 Den økonomiske globaliseringens kjennetegn

Globalisering er en prosess, ikke en tilstand. Denne prosessen har drivkrefter. Når vi kjenner dem, har vi også muligheten til å påvirke prosessen i ønsket retning. Politikken må ha dette som siktemål.

Globalisering kan sies å angi en historisk prosess der verden knyttes tettere sammen – på tvers av landegrensene. Globalisering innebærer at stat­ens grenser blir stadig mindre viktige som ramme for menneskelig samhandling i sin alminnelighet, og for økonomisk samhandling i særdeleshet.

Globaliseringen gjenkjennes på de fleste samfunnsområder og kan sies å ha både økonomiske, teknologiske, kulturelle, rettslige, politiske og økologiske dimensjoner. Det er likevel på det økonomiske området at globaliseringen er tydeligst gjennom friere bevegelse av varer, tjenester, kapital og informasjon, og større mobilitet av bedrifter og produksjon på tvers av landegrensene. Meldingen tar derfor utgangspunkt i globaliseringen som en prosess i retning av større integrasjon i verdens­økonomien. Den økonomiske globaliseringens kjennetegn i form av utviklingen i de globale markedene for henholdsvis varer og tjenester, kapital og arbeidskraft er tema for dette kapitlet.

2.1 Globaliseringen i et historisk perspektiv

I et historisk perspektiv ser vi at landegrensenes betydning i økonomisk sammenheng først og fremst hører det 20. århundre til. I siste halvdel av 1800-tallet og frem til første verdenskrig kunne varer, tjenester, kapital og mennesker flyttes nesten uhindret mellom land. Flere har da også påpekt at vi nå er inne i den andre globaliseringsfasen, og at utviklingen i forkant av første verdenskrig til en viss grad er sammenlignbar med den utviklingen vi ser i dag. Når det siste tiåret likevel fremstår som unikt i en historisk sammenheng, skyldes det ikke minst at de teknologiske forutsetningene som ligger til grunn for dagens utvikling, er annerledes enn i noen annen ­epoke.

Boks 2.1 Impulser som beriker og utvikler – Algebraens historie

De fleste har hatt sitt møte med algebra gjennom skoleverket. Den historiske utviklingen av algebra er et godt eksempel på hvordan impulser på tvers av grenser og kulturer flyter sammen og bidrar til å skape noe nytt. Selve ordet algebra stammer fra tittelen på den arabiske matematikeren Mohamed Ibn Musa Al-Khwarizmîs lærebok Algebr wal muqabala (kan oversettes med «gjenopprettelse og forenkling»).

Figur 2.1 Al-Khwarizmîs algebra. 
 Manuskript fra det 9. århundre

Figur 2.1 Al-Khwarizmîs algebra. Manuskript fra det 9. århundre

Nyere undersøkelser har vist at allerede babylonerne (2000-1500 f.Kr.) hadde et høyt utvik­let algebraisk system, mens Ahmes regnebok (1700 f.Kr.) gir eksempler på egyptisk algebra. Den greske matematiske skole var mer rettet mot geometri, men den senere aleksandrinske periode har fremragende algebraikere som Diofantos (ca. 270 e.Kr.). Noe senere oppstår den indiske algebraiske skole (Brahmagupta, Bhaskara). Gjennom araberne (Al-Khwarizmî) ble den indiske og greske algebraen smeltet sammen, og omkring 820 e.Kr. overført til Vest-Europa, særlig til Italia. Her gjøres de første store fremskrittene siden den antikke algebra. Senere bidrar blant annet Descartes, Isaac Newton og nordmannen Nils Henrik Abel til videreutviklingen av algebraen.

Kilde: Store Norske Leksikon, Kunnskapsforlaget 2002

Handel har helt siden oldtiden vært en viktig drivkraft for økonomisk utvikling. Ved å bytte varer med hverandre kunne alle parter i byttehandelen få tilgang til et større vareutvalg og dermed øke sin egen velferd. Vikingene tok med seg blant annet jern og møllesteiner til Europa, og fikk varer i bytte som ikke var tilgjengelige i nord. De havgående langskipene var en avgjørende forutsetning for vikingenes handelsvirksomhet og erob­ringstokt. Utviklingen av transportteknologien har alltid vært sentral i utviklingen av handelsstrømmene.

På samme måte bidro den teknologiske utviklingen i form av overgangen fra seilskip til dampskip og utbyggingen av jernbanen til å legge grunnlaget for utviklingen fra siste halvdel av 1800-tallet og frem til første verdenskrig. Den voksende industrien i Europa skapte et økende behov for råvarer. Dampskipene reduserte kostnadene ved å frakte råvarer fra fjerne områder. De europeiske stormaktenes kolonialisering førte med seg store investeringer i utvinning og produksjon av råvarer. Utvandringen fra Europa til Amerika ga økonomiske ringvirkninger for begge kontinenter. Handelen ble også stimulert av reduserte tollbarrierer i Europa. Mens verdens samlede eksport utgjorde omkring 4 prosent av verdens samlede produksjon i 1870, var andelen økt til omkring 8 prosent mot slutten av perioden før første verdenskrig. Samtidig ble den gjennomsnittlige vekstraten i verdensøkonomien fordoblet.

Utbruddet av første verdenskrig satte denne utviklingen kraftig tilbake. Nasjonalisme og proteksjonisme førte til en dramatisk reduksjon i verdenshandelen, kapitalstrømmene og økonomisk vekst. Da USA innførte proteksjonistiske tiltak, svarte andre land med tilsvarende mottiltak. I løpet av fire år ble importen til USA redusert med 30 prosent, mens eksporten fra USA falt med nesten 40 prosent. Da andre verdenskrig var tilbakelagt, var integrasjonen av verdensøkonomien satt tilbake til omtrent samme nivå som i 1870. Den økonomiske veksten fra 1913 til 1950 var langt svakere enn i perioden før første verdenskrig, verdenshandelen hadde utviklet seg enda svakere, kapitalstrømmene til den tredje verden var lavere enn i 1870, og inntektskløften mellom nord og sør hadde økt betydelig.

De bitre erfaringene etter nesten et halvt århundre med proteksjonisme, depresjon, nasjonalisme og to verdenskriger la grunnlaget for en ny forståelse for betydningen av internasjonalt samarbeid. Behovet for fredelig konfliktløsning førte til dannelsen av De forente nasjoner (FN). Behovet for et stabilt valuta- og kapitalmarked lå til grunn for dannelsen av Det internasjonale valutafondet (IMF). Behovet for kapitaloverføringer for gjenoppbygging av industri og infrastruktur ødelagt av krigen, var begrunnelsen for etableringen av Verdensbanken. Behovet for å stimulere verdenshandelen gjennom nedbygging av proteksjonistiske barrierer førte til etableringen av GATT-avtalen. Behovet for et bredt samarbeid om økonomisk politikk for å sikre en stabil økonomisk utvikling lå til grunn for etableringen av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (først OEEC, senere OECD).

Gjennom dette systemet av institusjoner og avtaler skulle grunnlaget legges for fred, vekst og velferd. Samtidig var det en grunntanke at økonomisk integrasjon kunne redusere risikoen for fremtidige væpnede konflikter. Dette har også vært den drivende politiske idé bak utviklingen av samarbeidet i den regionen som var hardest rammet av interne konflikter – Europa.

Verdensøkonomien har i etterkrigstiden vokst mer enn i noen annen periode. Verdens samlede produksjon er seksdoblet, og verdenshandelen er 18 ganger større i dag enn i 1950. I perioden frem til 1980-tallet var det først og fremst de landene som allerede var industrialiserte som nøt godt av økt internasjonalt samkvem. Nedbyggingen av handelsbarrierer bidro til økt handel. Jevnt over høyt utdanningsnivå og relativt sett gunstige rammebetingelser for næringsvirksomhet bidro til økende investeringer på tvers av landegrensene. Teknologiske nyvinninger reduserte transportkostnader med skip, fly og telekommunikasjoner. Resultatet ble økt handel, økt internasjonal spesialisering av produksjonen, større muligheter for å utnytte produksjon i stor skala og økte muligheter for en kostnadseffektiv integrasjon av produksjonskjedene på tvers av landegrensene. Industrilandene var inne i en positiv og gjensidig forsterkende økonomisk utvikling.

De færreste utviklingslandene fikk fullt utbytte av den positive utviklingen i verdensøkonomien. Industrilandene beholdt en rekke handelsbarrierer av stor betydning for utviklingslandenes eksport, særlig for tekstiler og landbruksvarer. Samtidig ble begrensningene på inn­vandring videreført eller forsterket. Interne konflikter, svake institusjoner og en innadvendt politikk i mange utviklingsland bidro i negativ retning. Resultatet var økonomisk stagnasjon og tilbakegang, økt fattigdom og økende avstand til de stadig rikere industrilandene.

Et politisk veiskille

Når utviklingen de senere år skal forstås, er det ikke mulig å komme utenom den største politiske omveltningen i etterkrigstiden. Sovjetunionens sammenbrudd og Berlinmurens fall ved overgangen fra 1980-årene til 1990-årene markerte et ideologisk veiskille. Den autoritære samfunnsmodell med direkte statlig styring av økonomien hadde spilt fallitt. I ideologisk forstand innebar det en seier for et samfunnssyn basert på liberale ideer om menneskerettigheter, demokrati og markedsøkonomi. Stadig flere land orienterte seg i retning av en tettere integrasjon med omverdenen, både politisk og økonomisk. Mest markert er de sentral- og østeuropeiske landenes orientering mot NATO og EU.

Også i andre deler av verden så man en utvikling mot større markedsintegrasjon. Kina hadde riktignok i noen år før Berlinmurens fall begynt å åpne sin økonomi, og India reduserte også gradvis sine nasjonale barrierer fra midten av 1980-­tallet. En gruppe utviklingsland, først og fremst i Sørøst-Asia, hadde allerede i noen tid fulgt en politikk som innebar at de var i stand til å høste stadig større gevinster av å delta i internasjonalt økonomisk samkvem.

Blant de øvrige utviklingslandene var det mange som etter kolonitiden hadde fulgt en innadvendt økonomisk politikk med stor vekt på statens direkte engasjement i det økonomiske liv. I varie­rende grad og tempo vokste erkjennelsen av at en slik strategi ikke kunne skape den ønskede økonomiske utvikling. I dag er det få land som holder fast ved en politikk som baserer seg på økonomisk isolasjon fra omverdenen. De fleste land ønsker nå å supplere innenlandske økonomiske ressurser med eksterne ressurser gjennom å tiltrekke seg utenlandsk kapital og å øke sine eksportinntekter. Forventninger om positive virkninger i form av for eksempel teknologi- og kunnskapsoverføringer, tilgang til markedskunnskap og markedsnettverk og positive virkninger på sysselsettingen, er andre faktorer som bidrar til å forsterke ønsket om å tiltrekke seg utenlandske investeringer.

De ideologiske motsetningene som preget etterkrigstiden er avløst av en bredere felles erkjennelse av nytten av å delta i det globale økonomiske samkvemmet. En konkret bekreftelse på denne utviklingen er økningen i medlemsmassen i GATT/WTO. I 1985 var det 89 parter til GATT- avtalen. Våren 2003 har etterfølgeren WTO 145 medlemmer, mens ytterligere 34 land har søkt om medlemskap.

Både den gradvise nedbyggingen av nasjonale barrierer for økonomisk virksomhet, det kommunistiske systemets sammenbrudd og enkeltlands omlegging til en mer åpen økonomisk politikk er resultater av politiske prosesser og beslutninger. Politiske prioriteringer og valg har med andre ord lagt forholdene til rette for økonomisk integrasjon og globalisering.

Teknologien som drivkraft

Menneskelig samhandling har i tusener av år bidratt til fremskritt gjennom reising, handel, migrasjon, spredning av kulturell innflytelse, og spredning av kunnskap og forståelse. For ett årtusen siden inkluderte datidens høyteknologi produkter som papir, krutt, det magnetiske kompasset og trillebåren. På denne tiden ble disse produktene benyttet på bred basis i Kina, mens de var praktisk talt ukjente andre steder. Menneskelig samhandling spredte kunnskapen om dem verden rundt, inkludert Europa.

Teknologi har til alle tider preget den menneskelige utvikling, fra oppfinnelsen av hjulet til boktrykkerkunsten og dampmaskinen. Integrasjonen av markeder verden over hadde ikke vært mulig uten fremskrittene innen kommunikasjonsteknologien. Etter andre verdenskrig bidro billigere flyfrakt og introduksjonen av containeren til reduserte transportkostnader og mer effektive transportsystemer.

Effektiviseringen av internasjonal sjøtransport har bidratt vesentlig til å legge forholdene til rette for globaliseringen av verdensøkonomien. Mer enn 80% av internasjonal varehandel fraktes sjøveien, og transportvolumet har blitt fordoblet i perioden 1970-2000. Teknologiske fremskritt, sterk konkurranse i skipsfartsmarkedene og utnyttelse av stordriftsfordeler i rederinæringen har ført til en stadig mer kostnadseffektiv sjø­trans­port. Tall fra UNCTAD/Verdensbanken viser at fraktratene i linjefart (transport av ferdigvarer) har vært stabile i perioden 1970-2000, mens fraktratene i tank og bulkfart (innsatsfaktorer som for eksempel energi og malm) har blitt hal­vert i den samme perioden.

Mer kostnadseffektiv transport av innsats- og ferdigvarer innebærer at produksjonen av ferdigvarer kan etableres hvor som helst i verden, fjernt fra markedene, uten at transportfaktoren blir en hindring. Som illustrasjon kan nevnes at kostnadene for sjøtransport av et kinesisk TV-apparat kan utgjøre ca 2 prosent av utsalgsprisen i Europa, mens kostnaden ved sjøtransport av en personbil fra Sverige kan tilsvare om lag 1,5-2 prosent av utsalgsprisen i Australia.

Likevel er det trolig introduksjonen av den digitale teknologien som har ført til de mest grunnleggende endringene i vår tid, ikke minst ved å legge grunnlaget for en revolusjon innen telekommunikasjonssektoren. Ifølge Den internasjonale telekommunikasjonsorganisasjonen (ITU) ble antallet faste telefonlinjer i verden fordoblet i løpet av 1990-årene, mens antallet mobiltelefonabonnenter ble 60 ganger større i samme periode. I 2002 var det for første gang flere mobiltelefonabonnenter enn fastlinjetelefoner i verden. I løpet av 1990-tallet ble også antallet personlige datamaskiner fire­doblet, mens antallet internettbrukere i 2001 var omkring 120 ganger høyere enn for ti år siden.

Figur 2.2 Telekommunikasjonenes tiår 1991-2001

Figur 2.2 Telekommunikasjonenes tiår 1991-2001

Kilde: International Telecommunications Union, Yearbook 2002

Den nye teknologien har lagt grunnlaget for nye produkter, nye tjenester og nye næringer, og den har bidratt til å effektivisere tradisjonelle næringer. Det er blitt lettere å administrere og styre et geografisk spredt system av økonomiske enheter. Flernasjonale selskaper kan lettere utnytte stordriftsfordeler og internasjonal spesialisering av virksomheten. Med kontinuerlig oppdatering av vital informasjon kan lagerbeholdningen begrenses, og «just-in-time»-produksjon er blitt en realistisk mulighet for mange bedrifter. Ettersom det koster lite å transportere informasjon, har handelen med informasjonsbaserte tjenester økt kraftig.

Muligheten for kontinuerlig oppdatert informasjon og øyeblikkelige økonomiske transaksjoner har også bidratt til å endre karakteren til det internasjonale kapitalmarkedet. Økningen i omsetningen av for eksempel aksjer, valuta og derivater hadde vært langt svakere uten informasjons- og kommunikasjonsteknologien (IKT).

Informasjons- og kommunikasjonsteknologien har redusert betydningen av geografisk avstand og økt betydningen av kunnskap. Tid har fått redusert betydning som hinder for økonomisk samkvem. Samtidig har tid fått økt betydning, fordi informasjon og kunnskap spres så raskt at kontinuerlig nyskaping blir nødvendig for å hevde seg i konkurransen. Innovasjon blir et viktigere konkurransefortrinn enn masseproduksjon. Kunnskap blir en stadig viktigere konkurransefaktor. Investeringer foretas i stadig større grad i nyskapende ideer, snarere enn i nye maskiner og produksjonslokaler. Teknologiens mobilitet gir grunnlag for nye produksjonsmønstre. Endringer skjer fortere enn noen gang før.

Den teknologiske utvikling, og i særdeleshet informasjons- og kommunikasjonsteknologien, har med andre ord bidratt både til globaliseringen og til fremveksten av kunnskapsøkonomien. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi er en viktig drivkraft i integrasjonen av det globale markedet for varer, tjenester og kapital, og i integrasjonen av produksjonsmønstre, informasjonsflyt og kunnskapsdannelse på tvers av landegrensene.

Igjen er det et markant skille mellom de som har tatt del i denne utviklingen og de som ikke har det. Mange fattige utviklingsland har svakt utbygget infrastruktur på teleområdet og dermed dårligere forutsetninger enn andre land for å utnytte moderne informasjonsteknologi. I og mellom de fattigste landene ser en ikke den brede utnyttelse av IKT som en ser i den industrialiserte del av verden. Resultatet er en raskt økende «digital kløft» mellom rike og fattige land og mellom fattige og rike personer og regioner innad i utviklingslandene.

Boks 2.2 Den digitale kløften

Tabell 2.1 Infrastruktur for IKT i Norge og de minst utviklede land (MUL)

  MULNorge
Faste telefonlinjer5532
Mobiltelefoner3751
Personlige datamaskiner2490

Alle tall er per 1 000 innbyggere

I 2000 var det over tre ganger så mange Internett-brukere i Norge som i alle de minst utvik­lede landene til sammen – land som til sammen har omkring 660 millioner innbyggere.

Kilde: World Development Indicators Database, ­Verdensbanken

2.2 Vekst i internasjonal handel med varer og tjenester

Internasjonal handel med varer og tjenester har vokst med gjennomsnittlig 6,3 prosent hvert år de siste 40 årene. I den samme perioden er ulike handelshindringer gradvis bygget ned innenfor rammen av globale, regionale og bilaterale avtaler. Den gjennomsnittlige tollsatsen for industrivarer er på verdensbasis redusert fra 40 prosent i 1950 til omkring 4 prosent i dag. I tillegg har fjerning av tekniske handelshindringer og harmonisering av standarder og reguleringer bidratt til å legge forholdene til rette for økt handel med varer og tjenester.

Mens nasjonale myndigheter verden over har bidratt til å legge forholdene til rette gjennom nedbygging av nasjonale barrierer, er det dynamikken i markedet mellom tilbud og etterspørsel som skaper handel. Forbrukerne søker nye produkter for å dekke sine ønsker og behov. Bedriftene søker etter nye leverandører av innsatsvarer og nye markeder for å sikre avsetningen. Produksjonskjeden internasjonaliseres for å utnytte de ulike regionenes fortrinn i ulike faser av produksjonsprosessen.

Figur 2.3 Verdens samlede eksport av varer og tjenester 1960-1999

Figur 2.3 Verdens samlede eksport av varer og tjenester 1960-1999

Kilde: World Development Indicators Database, Verdensbanken, 2002

Handelen med varer og tjenester har vokst langt sterkere enn produksjonen av varer og tjenester. Den internasjonale handelens andel av den totale produksjonen har økt fra omkring 35 prosent i 1975 til 46 prosent i 1999. En viktig årsak til den økte handelen er at produksjonsprosessen i stadig større grad pågår på tvers av landegrensene. Internasjonal handel blir med andre ord stadig viktigere for den samlede verdiskapningen.

På verdensbasis er det handelen med høyteknologiske produkter som viser størst vekst. Andelen av høyteknologiske produkter i verdens samlede eksport har økt fra 11 prosent i 1988 til 22 prosent i 1999. Denne utviklingen reflekterer den økte betydningen av informasjons- og kommunikasjonsteknologi, og mer generelt det økte kunnskapsinnholdet i produserte varer.

Samtidig får tjenestene stadig større betydning. Handelen med tjenester har økt enda sterkere enn handelen med varer, og utgjør nå omkring 20 prosent av den samlede handelen. Også på dette området har nedbyggingen av nasjonale barrierer spilt en viktig rolle for å legge forholdene til rette for økt handel på tvers av landegrensene. Samtidig har privatiseringen og internasjonaliseringen av telesektoren og veksten i tjenester knyttet til informasjonsteknologien bidratt til økt handel med tjenester. Utviklingen i kapitalmarkedet, med en sterk vekst i internasjonaliseringen av finansielle tjenester, bidrar i samme retning, sammen med veksten i internasjonal turisme.

Utviklingen i tjenestehandelen kan også delvis forklares ved utviklingen av produksjonsmønsteret i internasjonal økonomi. En enkelt vare vil ofte være en sammensetning av produkter fra forskjellige land. Levering av det endelige produktet er avhengig av at alle innsatsvarene i kjeden blir levert til riktig tid og med den nødvendige kvalitet. Utvikling av globale leveringskjeder har gjort varehandelen mer avhengig av tjenester som transport, telekommunikasjon og finansielle tjenester til forsikring og finansiering av oppdrag. Land der slike tjenester er lite effektive har vanskelig for å få innpass i leveringskjedene. Tjenestesektorer som finans og telekommunikasjoner er essensielle infrastrukturtjenester i et lands økonomi, med en viktighet på linje med fysisk infrastruktur som veier og havner. Tjenester er således viktig for økonomisk utvikling ikke bare i de industrialiserte land, men også for økonomisk utvikling i andre deler av verden.

Utviklingslandene i internasjonal handel

Utviklingslandene har for alvor kommet med i global handel de siste to tiår. Ikke-OECD-land økte varehandelen med 11 prosent i året i perioden 1987-97, sammenlignet med en økning på 8 prosent i OECD-landene. Ikke-OECD-landenes andel av verdenshandelen steg fra 17 prosent i 1987 til 24 prosent ti år etter. Sør-sør handelen har også økt. En fjerdedel av utviklingslandenes handel foregår nå mellom dem, sammenlignet med en femtedel for ti år siden.

Produktspekteret i utviklingslandenes eksport er også utvidet. Ifølge tall fra Verdensbanken utgjorde industrivarer ca. 15 prosent av utviklingslandenes eksport i 1965, mens denne andelen nådde 80 prosent i 1998. Denne trenden gjen­speiler klart den industrialiseringen som en del utviklingsland gjennomgår og den voksende betydningen handel spiller i deres økonomi.

Innen dette totalbildet er det imidlertid store forskjeller. Det aller meste av økningen i utvik­lingslandenes andel av verdenshandelen skyldes et relativt lite antall folkerike land med Kina, India og de sørøst-asiatiske landene i spissen. Afrika sør for Sahara har derimot opplevd at regionens andel av verdenshandelen de siste ti år har falt fra 4 prosent til 1 prosent. Nord-Afrika og Midtøsten har i samme periode fått redusert sin andel av verdenshandelen fra 7 prosent til 2,3 prosent. De minst utviklede land har totalt i dag en samlet andel av verdenshandelen på under 1 prosent.

Norge i internasjonal handel

Norges befolkning utgjør mindre enn 0,1 prosent av verdens samlede befolkning. Slik sett er Norge et lite land. Vår økonomiske betydning er likevel større enn befolkningsmengden alene skulle tilsi. I følge statistikk fra WTO var Norge i 2000 verdens 27. største eksportør av varer og verdens 32. største importørland. Europeiske stormakter som Frankrike og Storbritannia har omkring 13 ganger så stor befolkning som Norge, men bare omkring 5 ganger så stor utenrikshandel. Samlet sett kan det derfor hevdes med en viss rett at Norge ikke er en liten, men en mellomstor aktør i verdenshandelen.

Innen enkelte sektorer har Norge en betydelig markedsandel. Norge er i dag blant verdens fem største eksportører av både sjømat, råolje og skipsfartstjenester, men Norge har også betydelige markedsandeler innenfor sektorer som lettmetall og skipsutstyr, samt innenfor flere maritimt baserte tjenester som klassifikasjon, rådgivning og sjøforsikring. Adgangen til internasjonale markeder innenfor disse sektorene er derfor av stor betydning for Norge.

Verdien av Norges totale eksport og import av varer og tjenester utgjorde i 2001 hele 75 prosent av den samlede verdiskapingen (BNP) i Norge, mens gjennomsnittet for alle verdens land er omkring 45 prosent. For verdens største økonomi, USA, utgjør utenrikshandelen til sammenligning omkring 25 prosent av den totale verdiskapingen. Utenrikshandelen betyr med andre ord mer for Norge enn for de aller fleste andre land i verden. Vår velferd er svært avhengig av det økonomiske samkvemmet med resten av verden.

Sammensetningen av Norges utenrikshandel skiller oss fra andre industrialiserte land. Mens bearbeidede industrivarer utgjør 85 prosent av OECD-landenes totale eksport av varer, utgjør de for Norges vedkommende omkring 28 prosent, ifølge tall fra OECD. Bildet av Norges vareeksport som dominert av råvarer, må imidlertid nyanseres med at store deler av råvareindustrien er svært kunnskaps- og teknologiintensiv, selv om sluttproduktet ikke anses som en bearbeidet industrivare. Petroleumssektoren er et godt eksempel på en kunnskapsintensiv råvareindustri, og teknologi og kunnskap utviklet innen denne industrien har blitt en viktig eksportnæring. I 2001 eksporterte den petroleumsrelaterte industrien varer og tjenester for omkring 34 milliarder kroner.

Norge er i dag mer avhengig av inntektene fra petroleumssektoren enn for ti år siden. Mens eksportinntektene fra olje og gass utgjorde ca 31 prosent av de totale eksportinntektene i 1991, økte denne andelen til 43 prosent i 2001. Selv om eksporten av tradisjonelle varer har økt i absolutte tall gjennom hele 90-tallet, er andelen av de totale eksportinntektene redusert fra 36 prosent i 1991 til 31 prosent i 2001. Disse andelene er naturlig nok følsomme for store variasjoner i oljeprisen.

Figur 2.4 Norsk eksport 1991-2001

Figur 2.4 Norsk eksport 1991-2001

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Norges tjenesteeksport har vist en betydelig økning i de senere år, og var i 2001 på 165 milliarder kroner. Den økte betydningen av inntektene fra petroleumssektoren har imidlertid ført til at tjenestenes andel av eksportinntektene er redusert fra 28 prosent i 1991 til 24 prosent i 2001. I verden totalt sett har tjenestene økt sin andel av verdenshandelen. Når tendensen er den motsatte for Norges vedkommende, skyldes det at veksten i petroleumseksporten har vært enda større.

Omkring halvparten av inntektene fra eksport av tjenester kommer fra skipsfartssektoren. Av andre tjenestetyper er det finans- og forretningstjenester som har hatt den kraftigste økningen det siste tiåret, men petroleumsrelaterte tjenester har også økt i betydning. Sammensetningen av tjenesteeksporten har betydning for prioriteringen av våre interesser i forhold til den globale liberaliseringen av handelen med tjenester.

Geografisk er norsk eksport konsentrert om de utviklede markedene i Europa, Asia og Nord-Amerika. Av tradisjonelle eksportvarer (dvs. unntatt olje, gass, skip og boreplattformer) går 76 prosent til det europeiske markedet, 11 prosent til Asia og 10 prosent til Nord-Amerika, mens landene i Afrika, Latin-Amerika og Oseania står for mindre enn 3 prosent til sammen. Dersom man inkluderer olje og gass er Europas andel hele 80 prosent. Europa er vårt desidert viktigste marked. Den geografiske fordelingen av norsk eksport har endret seg relativt lite de siste 20 årene.

Figur 2.5 Geografisk fordeling av norsk 
 vareeksport 2001

Figur 2.5 Geografisk fordeling av norsk vareeksport 2001

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Den geografiske fordelingen med hensyn til import til Norge følger samme hovedmønster. Omkring 77 prosent av vår import kommer fra Europa, mens Asia har en noe større andel (ca.11 prosent) av det norske markedet enn Nord-Amerika (ca. 9 prosent). Utviklingen i europeisk økonomi og rammebetingelsene for handel i Europa er med andre ord av den største betydning for Norge.

2.3 Vekst i grenseoverskridende kapitalbevegelser

Fra midten av 1980-årene har det vært en sterk vekst i grenseoverskridende kapitalbevegelser, slik som direkte investeringer, oppkjøp og sammenslåinger og omsetning av aksjer, valuta og derivater.

På verdensbasis har omfanget av utenlandske direkte investeringer 1 økt med nær 17 prosent per år de siste tjue årene. Det er en vekst som er dobbelt så stor som veksten i handelen med varer og tjenester, og hele fem ganger så sterk som veksten i BNP. Mens den samlede verdien av direkte investeringer i verden var på 9 milliarder dollar i 1970 og ca 50 milliarder dollar på midten av 80-tallet, var den i 2000 økt til 1168 milliarder dollar. Særlig kraftig har økningen vært i siste halvdel av 90-tallet.

Figur 2.6 Vekst i utenlandske direkte investeringer 1970-2000

Figur 2.6 Vekst i utenlandske direkte investeringer 1970-2000

Kilde: World Development Indicators Database, Verdensbanken 2002

Den enorme veksten i grenseoverskridende investeringer mot slutten av 1990-tallet kan i stor grad forklares med den store veksten i sammenslåinger og oppkjøp . UNCTAD har beregnet at internasjonale sammenslåinger og oppkjøp hadde en årlig vekstrate på 50 prosent i perioden 1996-99, og at den samlede verdien av slike transaksjoner nådde 1144 milliarder dollar i 2000. Det er nesten like mye som de totale utenlandske direkte investeringene samme år. Tallene kan ikke sammenlignes direkte, men det er likevel liten tvil om at en meget stor del av økningen i de direkte investeringene kan forklares med bølgen av sammenslåinger og oppkjøp 2 .

Økningen i utenlandske direkte investeringer og internasjonale oppkjøp og sammenslåinger gjenspeiles i en tilsvarende utvikling med hensyn til flernasjonale selskaper . Ifølge UNCTAD økte antallet flernasjonale foretak fra 53 000 i 1997 til 65 000 i 2001, og antallet utenlandsk eide datterselskaper økte fra 450 000 til 850 000 i samme periode. De aller fleste flernasjonale foretakene er av begrenset størrelse, men de største av dem er til gjengjeld svært store. De 100 største ikke-finansielle foretakene stod alene for 1/8 av den totale utenlandsk eide kapitalen i verden, med omkring 13 millioner ansatte verden over.

Boks 2.3 Noen flernasjonale selskaper er større enn land

Størrelsen til store flernasjonale selskaper blir noen ganger sammenlignet med lands økonomi som en indikator på den innflytelse selskapene har i verdensøkonomien. Slike sammenligninger baserer seg noen ganger på tall for selskapenes omsetning eller salg og landenes brutto nasjonalprodukt (BNP). En slik sammenligning blir imidlertid feilaktig fordi BNP er et uttrykk for den merverdi som skapes i økonomien, mens salgs- eller omsetningstall ikke er det.

UNCTAD har foretatt beregninger der et lands BNP sammenlignes med summen av et selskaps lønninger og godtgjørelser, avskrivninger og inntekt før skatt. Med dette utgangspunkt fremsto ExxonMobil som det største selskapet i verden i 2000. På listen over verdens største økonomier – land og selskaper – er ExxonMobil på 45. plass, etter Chile og før Pakistan. På UNCTADs liste over verdens 100 største økonomier er det 71 land og 29 selskaper. Norge ligger på 27. plass, med en økonomi som er ca. 2,5 ganger større enn ExxonMobil.

Samtidig med veksten i antall flernasjonale foretak og datterselskap i utlandet, finner vi i økende grad kompliserte krysseierskap mellom selskaper og at selskapene er notert på en rekke ulike børser. Spørsmålet om selskapenes eierskap og nasjonale tilhørighet er blitt mer komplisert. Formelle og uformelle allianser, samarbeidsavtaler og produksjonsnettverk kompliserer bildet ytterligere. UNCTAD har beregnet at handel innen slike nettverk nå utgjør 30 prosent av verdenshandelen.

Omfanget av utenlandske direkte investeringer, internasjonale oppkjøp og overtakelser og antallet flernasjonale selskaper vokser vesentlig mer enn verdens produksjon og handel. Nasjonale økonomier knyttes tettere sammen gjennom et stadig økende flernasjonalt eierskap og flernasjonale produksjonskjeder. Verdensøkonomien blir slik sett i stadig større grad en nettverksøkonomi. Dette er et av globaliseringens klareste kjennetegn.

Figur 2.7 Fordelingen av utenlandske direkte investeringer i 2000

Figur 2.7 Fordelingen av utenlandske direkte investeringer i 2000

Kilde: World Development Indicators Database, Verdensbanken 2002

Som figur 2.7 viser, er fordelingen av direkte investeringer svært ujevn. Det aller meste av den investerte kapitalen har sin opprinnelse i de rikeste landene og blir investert i andre rike land. En viss endring har det likevel vært de siste to ti­årene. Høyinntektslandenes andel som mottaker av investeringer er redusert fra omkring 90 prosent på 1980-tallet til 85 prosent i 2000, mens mellominntektslandenes andel er økt fra omkring 8 prosent til 14 prosent.

De fattigste landenes andel av investeringene er relativt uforandret, men på grunn av den kraftige økningen totalt sett har de fattigste landene likevel mottatt betydelig mer de senere år. Mens lavinntektslandene mottok 0,2 milliarder dollar i direkte investeringer i 1980, var tallet økt til 6,6 milliarder dollar i 2000. Verdien av utenlandske direkte investeringer i utviklingsland har det siste tiåret vært større enn den samlede offentlige bistanden.

Det er en viktig forskjell i investeringsmønsteret i de rikeste og i de fattigste landene. Oppkjøp og sammenslåinger er et langt mer vanlig benyttet instrument når en bedrift skal etablere seg i et industrialisert marked. Investeringer i utviklingsland tar derimot oftere form av investeringer i ny virksomhet – såkalte «greenfield investments».

Vekst i handelen med verdipapirer og valuta

Veksten i kapitalmarkedet kan også avleses i omsetningen av valuta og verdipapirer som aksjer og derivater.

Tall fra Den internasjonale oppgjørsbanken (Bank for International Settlements – BIS) viser at det hver dag i april 2001 3 ble omsatt valuta for 1200 milliarder dollar. Den daglige omsetningen av valuta tilsvarer med andre ord verdien av de samlede utenlandske direkte investeringene i løpet av et helt år. Verdens samlede eksport av varer og tjenester tilsvarer mindre enn 7 dagers valutahandel.

Etter 1998 har handelen med valuta riktignok blitt noe redusert. Dette skyldes blant annet at valutahandelen mellom landene i Den europeiske monetære union (EMU) falt bort etter innføringen av euroen i 2002. BIS påpeker også at økende konsentrasjon i banksektoren har ført til færre aktører og dermed mindre handel mellom bankene.

Omsetningen av valuta følger det samme mønsteret som for handels- og investeringsstrømmene. Den alt overveiende omsetningen foregår i og mellom de rikeste landene. I følge BIS var den amerikanske dollaren involvert i hele 90 prosent av internasjonal valutahandel på den ene eller andre siden av handelen i april 2001.

I følge tall fra Verdensbanken var verdien av aksjehandelen i 2000 omkring 50 prosent større enn den samlede verdensproduksjonen, mens den bare ti år tidligere utgjorde ca. en fjerdedel. Denne utviklingen bekrefter først og fremst den generelle ekspansjonen i kapitalmarkedet. Samtidig er den økte omsetningen av aksjer et signal om at kampen om eierskap har fått økende betydning i verdensøkonomien, slik også utviklingen i oppkjøp og sammenslåinger viser.

Derivater 4 er en samling av nye finansielle instrumenter som har bidratt til store endringer i det internasjonale kapitalmarkedet. Omkring 2/3 av verdens samlede valutahandel skjer i dag i form av derivater, og 2/3 av valutaderivatene har en løpetid på mindre enn 7 dager. Sammen med den såkalte spot-handelen med valuta (handel der oppgjøret skjer umiddelbart), betyr dette at den alt overveiende del av valutahandelen er kortsiktig.

Derivater blir omsatt både ved børsene og i det såkalte OTC-markedet (Over-The-Counter – «over disken») som involverer banker og andre finansinstitusjoner. Derivathandelen ved børsene er generelt sett mer regulert med mer standardiserte produkter, mens OTC-handelen er mindre regulert og mer variert med hensyn til tilgjengelige produkter.

Tall fra BIS viser at det hver dag i april 2001 ble omsatt derivater for 3566 milliarder dollar. To dagers handel med derivater tilsvarer med andre ord omtrent den samlede verdien av verdens samlede eksport av varer og tjenester i hele 2001. Handelen med derivater har økt med 85 prosent fra 1995 til 2001.

Handelen med derivater er konsentrert til et relativt begrenset antall aktører i de industrialiserte landene. Omkring halvparten av omsetningen i OTC-markedet foregår i USA og Storbritannia. Derivatene har tilført en ny dimensjon til det globale kapitalmarkedet, både i form av kvalitativt nye instrumenter og i form av økt omsetning av finansiell kapital på verdensmarkedet.

Den sterke veksten i internasjonale kapitalbevegelser har sin årsak i liberaliseringen av markedet, teknologiske endringer og utviklinger i markedet. Liberaliseringen av kapitalmarkedet skjøt for alvor fart i de vestlige land på 80-tallet innenfor rammen av OECD. Et betydelig antall ikke-OECD land har også gått langt i å fjerne nasjonale barrierer for kapitalbevegelser. Lengst i retning av et helt fritt kapitalmarked er EU/EØS-området, men fortsatt eksisterer enkelte nasjonale restriksjoner.

Gjennom WTO-avtalen om handel med tjenester (GATS) har over 100 land forpliktet seg til ulike former for liberalisering av markedet for finansielle tjenester, hvilket også har bidratt til å utvide og integrere det internasjonale kapitalmarkedet.

En rekke andre faktorer har også bidratt til veksten i finansmarkedene og internasjonale kapitalbevegelser det siste tiåret. Blant disse er deregulering av pengemarkedene, veksten i fondsbaserte pensjonsordninger, lavere inflasjon globalt sett, utviklingen av mer differensierte og tilpassede finansielle produkter og generelt høy avkastning på aksjemarkedene.

Kapitalflyten er atskillig større, går vesentlig raskere og er betydelig mer sammensatt og komplisert enn tidligere. Integrasjonen av og utviklingen i det globale kapitalmarkedet på 1990-tallet er utvilsomt et av de viktigste kjennetegnene som skiller dagens globaliseringsbølge fra tidligere tider.

Utenlandske investeringer i Norge og norske investeringer i utlandet

Mens Norge er tett integrert i det internasjonale markedet for handel med varer og tjenester, er vår posisjon i det internasjonale markedet for direkte investeringer mer beskjeden. Sammenlignet med våre nordiske naboland har Norge de senere år både mottatt mindre direkte investeringer fra utlandet og foretatt færre direkte investeringer i utlandet.

Ifølge OECD tilsvarte den samlede verdien av utenlandske direkte investeringer i Norge omkring 11 prosent av BNP i 1990 og i underkant av 20 prosent i 2000. Betydningen av utenlandske investeringer har med andre ord økt kraftig, men andelen er likevel vesentlig lavere enn for en del andre land det er naturlig å sammenligne seg med. Blant de 25 OECD-landene plasserer Norge seg på 17. plass. Målt på denne måten kan utenlandske eierinteresser i næringslivet sies å bety mindre for norsk økonomi enn for de fleste andre industrilandene, og for den saks skyld også utvik­lingslandene. Gjennomsnittet for land i Afrika, Asia og Latin-Amerika ligger høyere enn for Norge.

Omkring 27 prosent av verdiene på Oslo Børs var eid av utlendinger ved utgangen av juli 2002. Tallene forteller imidlertid ikke noe om utlendingers eventuelle aktive eierskap i norsk næringsliv. Analyser foretatt av Handelshøyskolen BI tyder på at internasjonale investorer i selskaper notert på Oslo Børs ikke primært har som mål å drive aktiv eierstyring. Formålet synes snarere å være å redusere risiko ved å spre investeringene passivt i mange selskaper og land.

Oversikten fra Oslo Børs gir imidlertid ikke et komplett bilde, ettersom selskaper med en eier ikke vil være notert på Oslo Børs på grunn av krav til omsettelighet. Regnskapsstatistikken fra Statistisk Sentralbyrå indikerer at utenlandsk eierskap er sterkest konsentrert i de største bedriftene, og at de i så fall som oftest eier hele foretaket.

Den internasjonale bølgen av oppkjøp og sammenslåinger over landegrensene har også satt sine spor i Norge med en foreløpig topp i 2000, da utenlandske oppkjøp og sammenslåinger i Norge nådde ca 77 milliarder kroner. Samme år foretok norske bedrifter oppkjøp og sammenslåinger i utlandet til en verdi av ca 60 milliarder kroner (Kilde: OECD).

Det utenlandske eierskapet i Norge er med andre ord begrenset i forhold til mange andre land. Gjennomgangen viser også at eierskapet grovt sett kan deles i to ulike former – enten i form av fullt eller dominerende eierskap, eller i form av mer begrensede og mer passive porteføljeinvesteringer.

OECD har i en egen studie analysert betydningen av flernasjonale selskaper i de ulike land. Studien viser at de flernasjonale selskapene har fått økt betydning i Norge de senere år, og at Norge i en slik sammenheng plasserer seg omtrent midt på treet blant OECD-landene. OECDs studie viser for øvrig at både lønninger og produktivitet er høyere i de utenlandsk eide selskapene enn gjennomsnittet i industrien for øvrig. For Norges vedkommende var lønnsforskjellen nesten 20 prosent, mens produktivitetsforskjellen var nærmere 50 prosent. Årsaken til disse forskjellene er først og fremst at det utenlandske engasjementet er størst i kapitalintensiv virksomhet.

I følge statistikk fra Norges Bank utgjorde direkte investeringer med opprinnelse i EU-land omkring 77 prosent av de totale utenlandske investeringene i Norge ved utgangen av 2000. EUs relative betydning som investor i Norge er med andre ord omtrent like stor som EUs betydning som handelspartner.

Figur 2.8 Inngående og utgående direkte investeringer, nordiske land

Figur 2.8 Inngående og utgående direkte investeringer, nordiske land

Kilde: OECD 2001

For øvrig investerer nordmenn vel så mye kapital i utlandet som utlendinger investerer i Norge. Beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet var i følge tall fra Norges Bank omkring 298 milliarder kroner ved utgangen av 2000, mens beholdningen av utenlandsk direkte investert kapital i Norge var i underkant av 270 milliarder kroner.

Norske investeringer i utlandet følger omtrent samme geografiske mønster som varehandelen. Ved utgangen av 2000 hadde USA ca. 17 prosent av norske direkte investeringer, mens EU-landene hadde 68 prosent, Asia ca. 6 prosent og Afrika 0,4 prosent.

2.4 Vekst i bevegelser av arbeidskraft

Veksten i de globale bevegelsene av varer, tjenester og kapital er uomtvistelig. Bildet av det globale arbeidsmarkedet er mer sammensatt. De totale migrasjonsstrømmene er lavere enn for hundre år siden, men er samtidig mer omfattende enn for 50 år siden. Strømmene har også endret karakter. Mens migrasjonen for hundre år siden i de fleste tilfeller resulterte i en permanent bosetting, er innslaget av midlertidig migrasjon av arbeidskraft langt mer fremtredende i dag. Bevegelsene av arbeidskraft er i dag i stor grad en funksjon av mottakerlandets behov for arbeidskraft, og er styrt av nasjonale reguleringer.

I tiden før første verdenskrig var migrasjon en viktig faktor i den globale økonomiske utviklingen. Utvandringen fra Europa til Amerika ga positive ringvirkninger for begge kontinenter. Det var også betydelige bevegelser av arbeidskraft i Europa. Bevegelsene var lite regulert ettersom det verken var behov for pass eller arbeidstillatelse. Også utvandringen fra Kina og India til omkringliggende land i Sør- og Sørøst-Asia var betydelig. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har anslått at migrasjonsstrømmene omfattet 10 prosent av verdens befolkning i denne perioden.

I mellomkrigstidens økonomiske nedgangstider og nasjonalistiske periode innførte de fleste land i den vestlige verden strenge innvandringsbestemmelser, noe som førte til reduserte migrasjonsstrømmer. Etter andre verdenskrig ble regelverket lempet i de fleste land, og migrasjonen økte i takt med det økte behovet for arbeidskraft i industrilandene. Etter oljekrisen i 1973 opplevde den industrialiserte verden igjen en situasjon med høy inflasjon og arbeidsledighet. Med nedgangskonjunkturene ble innvandringslovgivningen i de fleste europeiske land strammet kraftig til igjen, og et slikt regime er med relativt små tilpasninger fortsatt gjeldende i dag.

I de fleste industrialiserte lands immigrasjonslovgivning skilles det mellom flyktninger og asylsøkere på den ene siden, og annen innvandring på den annen side. Generelt sett betraktes flyktningespørsmålet som et spørsmål om humanitære verdier, mens annen innvandring for en stor grad ses som et spørsmål om behovet for ulike typer arbeidskraft. Flere land i Vest-Europa har inngått bilaterale avtaler med land i Sentral- og Øst-Europa om import av midlertidig arbeidskraft. Noen land har også etablert egne tiltak for å tiltrekke seg spesielt kvalifisert arbeidskraft, slik som Tysklands «grønne kort». Også de tradisjonelle immigrantlandene som USA, Canada og Australia har blitt mer utvelgende i sin immigrasjonspolitikk, der høyest prioritet gis til utdannet arbeidskraft.

Etableringen av det indre marked innenfor rammen av EU/EØS-området innebærer også fri bevegelse av arbeidskraft. Dette har så langt ikke ført til noen markant økning i migrasjonsstrømmene i denne delen av Europa, til tross for at dette representerer den største liberaliseringen av migrasjonsstrømmene i nyere tid.

Migrasjon internt i Europa har også fått økende betydning. Sammenbruddet av Sovjetunionen og det tidligere Jugoslavia og åpningen av grensene i Sentral- og Øst-Europa førte til økte migrasjonsstrømmer internt i regionen, så vel som økte strømmer mot Vest-Europa.

I forbindelse med EU-utvidelsen østover har et av temaene vært i hvilken grad EU- og EØS-landene kan vente seg økt innvandring fra de nye medlemslandene. Store inntektsforskjeller mellom EU-land og kandidatene vil i utgangspunktet gi incentiver for en øst-vest migrasjon, som mest sannsynlig vil kunne vedvare en stund. Konsekvensene av utvidelsen for arbeidsmarkedet antas å være større på kontinentet enn de vil være for Norge, gitt at bevegelsen av arbeidskraft henger sammen med geografiske, kulturelle og språklige faktorer.

Statistikk over migrasjonsstrømmene i verden er beheftet med mye usikkerhet. En årsak er at mange land mangler eller har mangelfull statistikk. Dernest benyttes ulike metoder for å registrere og klassifisere ulike grupper av migranter, og i tillegg er det til dels store grupper av udokumenterte migranter verden over. Tall fra FN og IOM viser likevel at migrasjonsstrømmene har økt de siste 50 årene. Mest markert er den økte strømmen av mennesker fra de fattige til de rike landene, men de største forflytningene av mennesker skjer mellom utviklingslandene. I Asia kommer det arbeidskraft fra land som Indonesia, Filippinene og Thailand til land som Singapore, Hong Kong, Japan, Taiwan og Sør-Korea. Omfanget av midlertidig arbeidskraft i Golf-statene fra land i Sør- og Sørøst-Asia er også betydelig.

FN påpeker også at det har vært en sterk vekst i omfanget av udokumentert arbeidsmigrasjon som vanskelig lar seg fange opp av offisiell statistikk. Disse arbeidstakerne befinner seg dessuten ofte i en svært sårbar situasjon som lett kan utnyttes av arbeidsgiver. Mange av dem er kvinner.

Et annet utviklingstrekk er den økte bevegelsen av høyt kvalifisert arbeidskraft. De spesielle insentivene og rekrutteringsprogrammene som mange land har iverksatt for å tiltrekke seg ulike typer profesjoner er en viktig drivkraft i dette markedet. For fattige utviklingsland med mangel på slik arbeidskraft i offentlig sektor og deres begrensede evne til å betale konkurransedyktig lønn og tilby tilfredsstillende arbeidsforhold, kan dette representere et alvorlig hinder for å bygge opp viktige institusjoner.

En annen dimensjon er knyttet til struktur­endringene i verdensøkonomien med et økende antall flernasjonale selskaper. Ledere og eksperter forflyttes internt i selskapene og på tvers av landegrenser. Fortsatt er omfanget av høyt kvalifiserte migranter begrenset i forhold til andre grupper, men betydningen er økende.

Bevegelsene av høyt kvalifisert arbeidskraft understreker den tette koblingen mellom globaliseringen av verdensøkonomien og dynamikken i det globale arbeidsmarkedet. Eksistensen av arbeidskraft som er villig til å flytte dit hvor det er behov, gjør det lettere for en bedrift å etablere en virksomhet i et annet land, og bidrar således til å lette næringslivets internasjonalisering. På samme måte bidrar eksistensen av flernasjonale selskaper og et internasjonalt arbeidsmarked til å stimulere utviklingen av den internasjonaliserte arbeidsstyrken. Internasjonaliseringen av utdanningstjenestene bidrar i samme retning til å øke tilbudet av arbeidskraft med språkkunnskaper, innsikt i andre kulturer og med en fleksibel holdning til arbeid utenfor fedrelandet.

Arbeidsinnvandring til Norge

I 2001 var det ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå om lag 141 000 førstegangs innvandrere i arbeidsstyrken i Norge. Det tilsvarer omtrent 6 prosent av samlet innenlandsk arbeidsstyrke. I OECD-sammenheng er dette relativt lavt, men noen land som for eksempel Finland, Japan, Portugal og Irland har en enda lavere andel av innvandrere i arbeidsstyrken. Land som Østerrike, Frankrike, Tyskland og Sverige har en større andel innvandrere enn Norge, og de tradisjonelle immigrantlandene som USA, Australia og Canada ligger vesentlig høyere.

En stor del av innvandrerne som har kommet til Norge, har kommet hit som flyktninger eller asylsøkere, eller de har kommet hit som ledd i familiegjenforening. De har senere blitt integrert i arbeidsmarkedet. Innvandrerne har dermed bidratt til å øke arbeidstilbudet i landet. Personer som kommer til Norge primært for å få arbeid, kommer naturlig nok særlig fra de områdene som er geografisk eller kulturelt nærmest oss, dvs. EØS, Sentral- og Øst-Europa og Nord-Amerika. Den geografiske fordelingen av førstegangs innvandrere i arbeidsstyrken i 2001 var om lag 54 prosent fra Europa (vel 37 prosent var fra EØS-området), vel 31 prosent fra Asia, 7,5 prosent fra Afrika og vel 7 prosent fra Amerika og Oseania.

2.5 En global kunnskaps- og nettverksøkonomi

Verdensøkonomien veves stadig tettere sammen. Til dels dreier det seg om en gradvis utvikling med økende bevegelser av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft på tvers av landegrenser. Denne prosessen er muliggjort av at politiske myndigheter hver for seg og i fellesskap har bygget ned barrierer for økonomisk samkvem på tvers av landegrensene. Teknologiutviklingen har skapt nye muligheter for slikt samkvem, mens aktørene i markedet har utnyttet de mulighetene som er skapt.

I utviklingen det siste tiåret øynes konturene av en ny global økonomisk virkelighet:

  • Fremveksten av nettverksøkonomien. Liberaliseringen av kapitalmarkedet har ført til en voldsom ekspansjon både i kortsiktige og langsiktige transaksjoner. Markedet for kortsiktige transaksjoner er tett integrert over nesten hele verden. Direkte investeringer, oppkjøp, sammenslåinger og allianser har bidratt til å knytte sammen produksjonsnettverkene på tvers av landegrenser.

  • Fremveksten av kunnskapsøkonomien. Teknologiens betydning som drivkraft og kunnskapens betydning som konkurransefortrinn har økt dramatisk. Nye næringer har sett dagens lys, og produksjonsprosesser, organisasjon og konkurranseforhold i tradisjonelle næringer påvirkes fundamentalt. Kunnskap blir den sentrale ressurs, og læring den grunnleggende prosess, for individer, bedrifter og nasjoner.

  • Endring i de geopolitiske rammene. Etterkrigstidens splittelse av verden med to ideologiske motpoler er en tilbakelagt tilstand.

Det er denne globale kunnskaps- og nettverks­økonomien vi har sett vokse frem på 1990-tallet og som stiller individer, bedrifter, nasjoner og verdenssamfunnet overfor nye utfordringer.

Utviklingen i retning av et verdensomspennende marked skaper nye muligheter, samtidig som økt konkurranse og raske endringer stiller større krav til omstillingsevnen og understreker betydningen av kunnskap og innovasjon som de kanskje viktigste konkurransefaktorene. Større mobilitet og større omsetningshastighet i markedet bidrar til at feilaktige bedriftsstrategier og feilslått politikk blir raskt og hardt straffet av markedet.

Boks 2.4 Produksjonskjeder på tvers av landegrenser

I en rapport fra OECD gjengis følgende eksempel på nettverksøkonomien: Produksjonen av en bestemt bil av en større amerikansk bilprodusent baserer seg på bidrag fra ni ulike land, der 7,7 prosent av produksjonskostnadene går til Tyskland for design, 17,5 prosent til Japan for komponenter og avansert teknologi, 30 prosent til Sør-Korea for montering, 4 prosent til Taiwan og Singapore for mindre deler, 2,5 prosent til Storbritannia for markedsføring og 1,5 prosent til Barbados og Irland for databehandling. Dette betyr at bare 37 prosent av kostnadene ved å produsere bilen blir generert i USA.

Figur 2.9 Produksjonskjedene blir stadig mer internasjonale

Figur 2.9 Produksjonskjedene blir stadig mer internasjonale

Kilde: OECD: The Development Dimensions of Trade, 2001

Samtidig er det viktige nyanser i dette bildet:

  • Globaliseringen er fortsatt ikke global. Grovt sett kan verdens nasjoner deles i tre grupper. Den første gruppen er de rike industrialiserte landene som er tett integrert i nettverksøkonomien. Den andre gruppen er en voksende gruppe av utviklingsland som knyttes stadig sterkere til den globale integrasjonsprosessen. Den tredje gruppen omfatter de aller fattigste landene som i liten grad kan sies å være tilknyttet den globale integrasjonsprosessen.

  • Integrasjonen er ikke like sterk i alle sektorer. Markedene for kapital og varer er tettere sammenvevd enn markedene for tjenester og arbeidskraft. Tjenestene øker sin betydning og blir stadig mer internasjonalisert, men internasjonaliseringen bremses likevel av at mange tjenester må produseres nær forbruker og av at det eksisterer flere nasjonale barrierer innenfor tjenestesektoren. Integrasjonen av det globale arbeidsmarkedet øker også, spesielt for høyt kvalifisert arbeidskraft, men er fortsatt selektiv og begrenset av nasjonale reguleringer.

Norges situasjon

Norges situasjon i den globale kunnskaps- og nettverksøkonomien er sammensatt:

  • Norge er en handelsnasjon. Utenrikshandelen er av avgjørende betydning for vår velferd. Norge er tett integrert i det internasjonale varemarkedet. Vi er svært avhengige av rammebetingelser og utviklingstrekk i de internasjonale markedene.

  • Norge er en europeisk økonomi. Europa er og blir vårt viktigste marked, og vi er tett integrert i den europeiske økonomien. Rammebetingelsene for det økonomiske samkvemmet i Europa er følgelig av avgjørende betydning for Norge.

  • Norge er en råvarebasert økonomi med høyt kunnskapsinnhold. Våre inntekter er avhengig av markeder som er utsatte for konjunktursvingninger. Samtidig er kunnskapsinnholdet høyt i store deler av råvareindustrien, herunder ikke minst i petroleumsvirksomheten. Mens kunnskapsinnholdet i produksjonen ofte er svært høyt, er kunnskapsinnholdet i sluttproduktet ofte begrenset. Forbruket av kunnskapsintensive produkter og tjenester er høyt, men vi er fortsatt en relativt liten produsent av kunnskapsbaserte varer og tjenester.

Norge er i mindre grad integrert i de internasjonale markedene for kapital og arbeidskraft. Til tross for at de fleste formelle begrensninger for kapitalbevegelser er fjernet, er det utenlandske eierskapet i norsk næringsliv ikke spesielt høyt. Omfanget av norske investeringer i utlandet er heller ikke spesielt omfattende sammenlignet med andre land. Likeledes har heller ikke innføringen av et fritt arbeidsmarked i EØS-området ført til at omfanget av utenlandsk arbeidskraft i Norge har økt markert.

Velferdsutviklingen i Norge hadde ikke vært mulig uten en stor grad av åpenhet overfor omverdenen. Utenlandsk kapital og teknologi har vært avgjørende for utviklingen av det moderne Norge, fra utbyggingen av den energikrevende industrien til petroleumssektoren. Adgangen til utenlandske markeder for våre varer og tjenester har gitt landet inntekter som har gjort det mulig å importere varer og tjenester som det ikke hadde vært lønnsomt eller mulig å produsere selv.

Rammebetingelsene for internasjonal handel med varer og tjenester berører derfor grunnleggende nasjonale interesser. Små og mellomstore land som Norge ville vært langt svakere stilt uten et multilateralt regelverk. Bare et system der alle er underlagt de samme reglene gir alle den samme mulighet til å dra nytte av det internasjonale økonomiske samkvemmet. Norge har derfor en sterk egeninteresse av å forsvare og å styrke det multilaterale handelssystemet.

Hovedtrekkene ved Norges posisjon i verdensøkonomien illustrerer noen sentrale utfordringer. Våre eksportinntekter kommer for en stor del fra konjunkturutsatte markeder. Både oljeprisen og prisene for produktene fra den kraftkrevende industrien er utsatt for svingninger. Det samme gjelder inntektene fra utenriks sjøfart.

Ettersom de fleste inntektene kommer fra våre nærområder i Europa, blir vi også avhengig av den økonomiske utviklingen i dette området. Lavere vekst internasjonalt, og/eller uro i de internasjonale markedene, gir lavere vekstimpulser også i norsk økonomi. I den senere tid har vi sett at kombinasjonen av svak internasjonal vekst og en sterk kronekurs skaper vanskeligheter for konkurranseutsatte næringer.

Så lenge oljeprisene holder seg på et relativt høyt nivå, vil det imidlertid i noen grad skjerme norsk økonomi fra de negative virkningene av den internasjonale utviklingen. Samtidig er det av sentral betydning at den økonomiske politikken bidrar til å begrense pris- og kostnadsveksten, slik at konkurranseforholdet ikke forverres ytter­ligere.

I en fremtid der inntektene fra råvarene reduseres og kunnskap er den sentrale konkurransefaktor, må kunnskap, utdanning, forskning og innovasjon settes i sentrum for den politiske oppmerksomheten. Det er en forutsetning for at vi skal kunne nå de sentrale målsettingene om arbeid til alle, økt verdiskaping, videreutvikling av det norske velferdssamfunnet, rettferdig fordeling og bærekraftig utvikling. Kunnskap er nøkkelen for å kunne utnytte mulighetene og møte utfordringene den globale nettverks- og kunnskaps­økonomien innebærer.

Globaliseringen innebærer at internasjonalt samarbeid blir av stadig større betydning for å nå sentrale politiske mål, både i forhold til utviklingen i eget samfunn og i forhold til utviklingen i verdenssamfunnet for øvrig. For Norges del skjer mye av globaliseringsprosessene i forhold til EU-området. Tiltak som gjennomføres i EU for å møte styringsutfordringene, vil få betydning for de valg Norge foretar og for effektiviteten av norske tiltak.

Fotnoter

1.

I henhold til internasjonale retningslinjer defineres en direkte investering som en investering over landegrensene der investor har til hensikt å etablere en varig økonomisk forbindelse og utøve effektiv innflytelse på virksomheten i investeringsobjektet. I statistisk materiale avgrenses begrepet normalt til investeringer der den enkelte investor har en innflytelse på 10 prosent eller mer av eierkapitalen.

2.

Tallene kan ikke sammenlignes direkte på grunn av ulike statistiske metoder, og fordi sammenslåinger og oppkjøp kan finansieres på måter som ikke fanges opp i statistikken over direkte investeringer.

3.

BIS anvender omsetningen i april måned som grunnlag for sin statistikk.

4.

Et derivat er en kontrakt som inkluderer rett eller plikt til å kjøpe et verdipapir (for eksempel valuta, obligasjoner, aksjer, gjeldspapirer eller varer) til en avtalt pris på et avtalt tidspunkt.

Til forsiden