St.meld. nr. 35 (2004-2005)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og ­samarbeid i Europa (OSSE) i 2004

Til innholdsfortegnelse

3 Den menneskelige dimensjon

OSSEs arbeid for menneskerettigheter, demokrati og rettsstatens prinsipper er en hjørnestein i organisasjonens helhetlige tilnærming til sikkerhet og stabilitet. Den sterke vektlegging av den menneskelige dimensjonens betydning for sikkerhet gir OSSE et særlig fortrinn i forhold til andre regionale organisasjoner. OSSEs 55 deltakerland har forpliktet seg til å etterleve disse verdiene som er et felles anliggende. OSSE skal både overvåke at deltakerlandene følger opp disse forpliktelsene og, gjennom rådgivning og prosjektsamarbeid, gi praktisk bistand til forbedringer. Samspillet mellom sendelagene og Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR), Høykommissæren for nasjonale minoriteter (HCNM) og Representanten for frie media (RFM), er viktige i denne sammenheng.

ODIHR gjennomførte i 2004 et stort antall prosjekter for å bidra til å grunnfeste fundamentale rettigheter og plikter, støtte demokratiseringsprosessen og styrke rettsstaten som fundament for samfunnsutviklingen. Valgobservasjon og utvikling av valgstandarder er en kjerneoppgave for ODIHR.

ODIHR satset i 2004 ytterligere på opplæring i respekt for menneskerettigheter, på oppbygging av det sivile samfunn og godt styresett og økt innsats hva gjelder arbeidet mot intoleranse, rasisme og alle former for diskriminering. ODIHR er i ferd med å utvikle en sentral database for innsamling av opplysninger om deltakerlandenes lovgivning og tiltak mot rasisme, fremmedhat, diskriminering og antisemittisme. Man har også gitt høy prioritet til arbeidet med roma/sinti-handlingsplanen samt handlingsplanen for bekjempelse av menneskehandel og arbeid med likestillingsprosjekter.

3.1 Menneskehandel og likestilling

Bekjempelse av menneskehandel er en prioritert oppgave i OSSE, og også en sak man fra Regjeringens side legger stor vekt på. OSSE er en av de ledende organisasjonene på dette området etter vedtaket av en handlingsplan for bekjempelse av menneskehandel i 2003 og utnevnelsen i 2004 av en spesialrepresentant for å lede arbeidet mot menneskehandel. Spesialrepresentanten skal koordinere arbeidet både innad i organisasjonen og overfor andre organisasjoner og deltakerlandene. Det er etablert en egen enhet i OSSE-sekretariatet som skal bistå spesialrepresentanten i arbeidet. Både spesialrepresentanten og enheten arbeider nært med politienheten og antiterrorisme-enheten i sekretariatet. Det er nær sammenheng mellom menneskehandel, korrupsjon og hvitvasking av penger. Inntekter fra menneskehandel kanaliseres til handel med narkotika og våpen, muligens også terrorismevirk­somhet.

Norge ledet i 2004 OSSEs arbeidsgruppe for likestilling og bekjempelse av menneskehandel. Fra norsk side har man vært opptatt av at OSSE må styrke sin innsats for barn som utsettes for menneskehandel. Norge tok derfor initiativ til et vedtak under ministerrådet i Sofia om å ta særlig omsyn til beskyttelse av barns rettigheter og til ivaretakelse av deres særlige behov dersom de er utsatt for menneskehandel. Vedtaket understreker at det er barnets interesser som skal legges til grunn for tiltak rettet mot barn som har blitt utsatt for menneskehandel. Vedtaket oppfordrer også deltakerlandene til å styrke sin administrative kapasitet for å ivareta barns behov. Beslutningen forplikter OSSE innen 31. juli 2005 å utarbeide et tillegg til handlingsplanen for bekjempelse av menneskehandel for å bidra til at OSSE styrker sitt arbeid for å hindre at barn blir utsatt for dette.

Det har til nå vært lite fokus på likestilling i OSSE. Fra norsk side tok man derfor initiativ til å utarbeide en handlingsplan for fremme av likestilling både internt i organisasjonen og i arbeidet i felten. Handlingsplanen fokuserer på følgende hovedmål: opplæring, ledelse, rekruttering og anvendelse av likestillingsperspektivet i OSSEs arbeid med prosjekter og programmer i alle tre dimensjoner. Handlingsplanen har referanser til oppfølging av Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 (2000) om kvinners rolle i konfliktforebygging og gjenoppbygging som Regjeringen tillegger stor vekt. Handlingsplanen ble vedtatt på ministerrådet i Sofia.

3.2 Valgobservasjon og valgstandarder

Valgovervåking er en av hovedoppgavene til OSSE og organiseres av Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR). Grunnlaget er lagt i de såkalte Københavnkriteriene fra 1990, som er blitt anerkjent som et internasjonalt grunnlagsdokument for demokratiske valg også utenfor OSSE-området. Dokumentet forplikter OSSEs deltakerland til å avholde valg etter er rekke demokratiske prinsipper slik at valgene blir rettferdige og transparente og sikrer borgernes rett til å stemme.

I 2004 deltok ODIHR med observasjoner og eksperter i 15 valg. Nesten halvparten av valgobservasjonene fant sted i Sørøst-Europa. ODIHR var også til stede ved viktige valg i Sentral-Asia, i Hviterussland og Ukraina. ODIHR sendte også en gruppe observatører til presidentvalget i USA. For første gang deltok også ODIHR ved valg utenfor OSSE-området gjennom bistand til gjennomføringen av presidentvalget i Afghanistan. Norge sendte observatører til åtte av disse valgobservasjonene. OSSEs parlamentarikerforsamling bidrar også aktivt til OSSEs valgobservasjon, ofte i samarbeid med valgobservatører fra Europarådets og NATOs parlamentarikerforsamlinger og Europaparlamentet.

3.3 Toleranse og ikke-diskriminering

I løpet av de siste to år har OSSEs deltakerland satt søkelyset på behovet for dialog og samarbeid for å skape økt toleranse og bekjempe alle former for rasisme i OSSE-området. I 2004 ble det avholdt en konferanse om antisemittisme i Berlin, en konferanse i Paris om hatpropaganda på Internett og en konferanse om toleranse og kampen mot rasisme og fremmedfrykt i Brussel.

Konferansene har alle munnet ut i erklæringer der de ulike former for intoleranse fordømmes og der deltakerlandene blir oppfordret til å iverksette tiltak, både innenfor lovverket og utdanningssektoren, for å forebygge og bekjempe intoleranse og fremme interreligiøs og interkulturell dialog og partnerskap. Deltakerlandene ble også oppfordret til å samle informasjon og statistikk om straffbare handlinger foranlediget av rasisme og intoleranse og rapportere om dette til ODIHR.

USA foreslo også at OSSE-formannskapet skulle utnevne en spesialrepresentant for bekjempelse av antisemittisme. Etter lange drøftelser ble det på ministerrådet i Sofia enighet om å utnevne tre spesialrepresentanter på toleranseområdet, en for bekjempelse av antisemittisme, en mot diskriminering av islam og en spesialrepresentant for andre former for diskriminering og fremmedhat. De tre spesialrepresentantene er blitt utnevnt og har et begrenset mandat ut 2005. De får ikke et eget sekretariat, og deres aktiviteter skal finansieres gjennom frivillige bidrag.

3.4 Møter om den menneskelige dimensjon i 2004

OSSEs årlige hovedmøte om den menneskelige dimensjon finner sted i Warszawa hver høst og ble i 2004 avholdt 4. - 15. oktober. I tillegg arrangeres det hvert år tre tilleggsmøter og ett seminar. Opplegg for hovedmøtet og temaet for seminaret vedtas ved konsensus i Det faste råd, mens formannskapet bestemmer hva som skal drøftes på tilleggsmøtene. I 2004 var tilleggsmøtene viet utdanning og opplæring i menneskerettigheter, valgstandarder og landenes valgforpliktelser samt et møte om internt fordrevne. ODIHR-seminaret hadde demokratiske institusjoner og styresett som hovedtema.

Hovedmøtet i Warszawa (HDIM) hadde i 2004 rundt 1000 deltagere. Det var en markant økning fra året før. Møtet åpner for en unik trepartsdialog mellom regjeringer, frivillige organisasjoner og internasjonale organisasjoner. Under årets møte ble som tidligere en rekke SUS-land kritisert for manglende gjennomføring av menneskerettighetsstandarder, samtidig som USAs bruk av dødsstraff ble fordømt. Britiske og amerikanske myndigheters internering av såkalte krigsfanger ble også kraftig imøtegått. Russiske myndigheter benyttet anledningen til å rette søkelyset mot behandlingen av russiske minoriteter i Estland og Latvia. Generell kritikk ble også rettet mot vestlige land i forhold til statskirkeordninger, strafferettslige bestemmelser om injurier, samt forholdene for ofre for menneskehandel.

Til forsiden