St.meld. nr. 35 (2004-2005)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og ­samarbeid i Europa (OSSE) i 2004

Til innholdsfortegnelse

24 OSSEs handlingsplan fra 2004 til fremme av likestilling

“Fred og velferd i verden krever maksimal deltakelse av kvinner på like fot med menn på alle områder.” 1

1

1. Respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, demokrati og rettssikkerhet er selve kjernen i OSSEs utvidede sikkerhetsbegrep. Sikkerhetspakten for Europa, som ble vedtatt på OSSE-toppmøtet i Istanbul, fastslår at “full og lik utøvelse av menneskerettigheter for kvinner er avgjørende for å oppnå et mer fredelig, velstående og demokratisk OSSE-område. Vi forplikter oss til å gjøre likestilling mellom menn og kvinner til en integrert del av vår politikk, både på statsnivå og innen organisasjonen”.

2. Som regional ordning i henhold til kapittel VIII i FN-pakten spiller OSSE en sentral rolle når det gjelder tidlig varsling, konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikter i sin region. I OSSE-området er det blitt stadig tydeligere at det er nær sammenheng mellom sikkerhet, demokrati og velferd. Økonomisk frihet, sosial rettferd og miljøansvar er helt nødvendig for velferden. For at OSSE skal kunne gjennomføre sine oppgaver og nå sine mål, er det særdeles viktig at organisasjonen, i samarbeid med deltakerstatene, investerer i sin menneskelige kapital.

3. En effektiv integrering av et likestillingsperspektiv 2 med sikte på å oppnå likestilling mellom kvinner og menn er viktig for at den menneskelige kapital i OSSEs område skal kunne utnyttes fullt ut. Likestilling bidrar til å fremme full sikkerhet, som er et mål for OSSEs virksomhet innenfor alle av organisasjonens tre dimensjoner. Integrering av et likestillingsperspektiv er ett av flere bidrag for å nå dette målet. Følgelig må likestillingsperspektivet ivaretas i OSSEs aktiviteter, prosjekter og programmer for at organisasjonen skal kunne oppnå likestilling innenfor sine egne operasjoner og også i deltakerstatene. Deltakerstatene, formannskapet, generalsekretæren og lederne for OSSEs institusjoner og sendelag har sammen ansvar for å fremme likestilling mellom kvinner og menn som en integrert del av OSSEs politikk og praksis. Det må i den forbindelse understrekes at dersom likestilling skulle bli en realitet på et område eller et nivå i samfunnet, vil en slik endring være til gagn for både kvinner og menn.

I. Generell kontekst

Status for gjennomføring av handlingsplanen fra 2000

4. OSSEs handlingsplan for likestillingsspørsmål fra 2000 3 tok til orde for økt innsats for likebehandling av kvinner og menn på alle områder innenfor organisasjonen, også når det gjelder rekruttering av personell, og for å innarbeide et likestillingsperspektiv i organisasjonens virksomhet. Handlingsplanen har lykkes i å sette mer fokus på nødvendigheten av å fremme likestilling innenfor OSSE gjennom den virksomheten som utføres i deltakerstatene og i OSSEs sekretariat, institusjoner og feltoperasjoner.

Til tross for dette, er gjennomføringen av handlingsplanen fra 2000 mangelfull, særlig på områder som opplæring, ledelse og rekruttering. Det samme gjelder det praktiske arbeidet med likestilling generelt i OSSE og i de enkelte deltakerstatene.

5. Handlingsplanen for likestillingsspørsmål fra 2000 tok til orde for å styrke kvinners muligheter innenfor OSSE og å fremme et profesjonelt arbeidsmiljø. Formannskapet, deltakerstatene og sekretariatet ble oppfordret til å treffe konkrete tiltak for å oppmuntre kvinner til å søke og å ansette kvinner i stillinger ikke bare i OSSEs institusjoner, men også innenfor feltvirksomheten, og alle del­takerstatene ble oppfordret til å gjøre en reell innsats for å innstille kvinner, særlig til lederstillinger.

Like fullt er kvinnerepresentasjonen i OSSE stadig lav, særlig på høyere og ledelsesnivå, og har de siste årene i realiteten sunket. Det er en vedvarende mangel på representasjon, eller også en underrepresentasjon, av kvinner fra visse land, særlig fra deltakerstater med overgangsøkonomi. Ifølge statistikken er sannsynligheten mindre for at kvinnelige søkere skal tilbys ansettelse i organisasjonen enn mannlige søkere 4 . Halvårsstatistikken og årsmeldingen som generalsekretæren legger fram i forbindelse med gjennomføringen av handlingsplanen fra 2000, er ikke tatt opp til behandling i Det faste råd, og det er heller ikke ført tilstrekkelig kontroll med gjennomføringen av planen.

6. En annen prioritert oppgave fastsatt i handlingsplanen for likestillingsspørsmål fra 2000 var at alle nye sendelagsmedlemmer skulle få opplæring i likestillingsspørsmål, og at OSSEs institusjoner skulle integrere et likestillingsperspektiv i opplæringen av de ansatte. Det er iverksatt opplæringstiltak for å øke bevisstheten om likestillingsspørsmål generelt samt truffet tiltak for å sikre et profesjonelt arbeidsmiljø. Siden 2000 har alle sendelag utnevnt sitt eget ombud, og OSSEs sekretariat har årlig sørget for opplæring av disse ombudene. Dette til tross har opplæring og bevisstgjøring av lederne med hensyn til likestilling og det ansvar som påhviler alt personale som i denne forbindelse hører inn under deres arbeidsoppgaver og saksområder, ikke ført til de forventede resultater. Heller ikke målet om et profesjonelt arbeidsmiljø er nådd.

7. Videre ble det i handlingsplanen fra 2000 fastsatt at det skulle opprettes en helhetlig ramme for prosjekter for integrering av et likestillingsperspektiv, og at data og forskningsmateriale om likestillingsspørsmål skulle analyseres og benyttes ved utformingen av nye programmer.

Dette arbeidet er ikke videreført i nødvendig grad. Likestillingsrådgivere og kontaktpunkter for likestillingsspørsmål er heller ikke i tilstrekkelig grad blitt trukket med i arbeidet med å utforme nye strategier og programmer.

8. Arbeid for likestilling krever at det i OSSEs virksomhet legges konsekvent og systematisk vekt på likestillingsperspektivet på tvers av organisasjonens tre dimensjoner, og at det opprettes egnede mekanismer for kontroll og gjennomgang. Det må utarbeides en ny og bedre handlingsplan med fastsatte mål og klar ansvarsfordeling for å få deltakerstatene til å sette inn større ressurser og innfri sine forpliktelser.

II. Overordnede mål og delmål

Handlingsplanen fra 2004 til fremme av likestilling har som mål å fastsette prioriteringer for OSSEs arbeid for likestilling i organisasjonen og i alle deltakerstatene, og å sikre at det føres kontroll med gjennomføringen av planen.

For å nå disse mål vil planen drøfte hvordan OSSE kan integrere et likestillingsperspektiv i Organisasjonens aktiviteter og strategier, prosjekter og programmer, samt bistå deltakerstatene med å fremme likestilling. Denne bistanden kan eksempelvis ta sikte på å gjennomføre internasjonale forpliktelser på likestillingsområdet og på å utforme nasjonale programmer og nasjonal politikk.

10. Følgende delmål vil bli prioritert:

  1. Innenfor OSSE

    • å utforme egne opplæringsprogrammer for OSSEs personale for å sette fokus på og gi økt bevissthet om likestilling i deres daglige arbeid, å utforme programmer for å styrke arbeidet med å sikre en konsekvent integrering av likestillingsperspektivet i organisasjonens strategier og programmer, og å utarbeide mekanismer for gjennomgang og evaluering,

    • å fremme en ledelseskultur og et arbeidsmiljø preget av profesjonalitet og en bevisst holdning til likestilling,

    • å anvende bedre og nye strategier for rekruttering i OSSE for å sikre like muligheter for alle og å finne fram til og tiltrekke seg godt kvalifiserte kvinner, i samsvar med OSSEs personalreglement, jevnfør PC.DEC/550/Corr.1 av 27. juni 2003, i den hensikt å øke antall kvinnelige ansatte på høyere nivå i organisasjonen,

    • å oppmuntre deltakerstatene til å innstille flere kvinner til stillinger i OSSE, særlig på høyere og ledelsesnivå 5 , for å sikre en kontinuerlig økning i kvinneandelen på alle nivåer i organisasjonen,

    • å sikre en effektiv integrering av likestillingsperspektivet i OSSEs aktiviteter og handlingsprogrammer og i deltakerstatenes aktiviteter og politikk.

  2. Å bistå deltakerstatene med

    • å fastsette hvilke områder OSSEs strukturer skal prioritere for å hjelpe deltakerstatene med å gjennomføre sine respektive forpliktelser,

    • å skissere opp noen metoder som anbefales brukt for å fremme likestilling mellom kvinner og menn i deltakerstatene,

    • å fremheve og fremme kvinners rolle ved konfliktforebygging og gjenoppbygging av freden,

    • å utforme en rammestruktur for å sikre at likestillingsspørsmål, herunder gjennomføringen av denne handlingsplanen, jevnlig tas opp til drøfting og vurdering.

III. Fremme likestilling i OSSE

A) Integrere et likestillingsperspektiv i OSSEs strukturer og arbeidsmiljø samt sikre at likestillingsperspektivet blir ivaretatt ved rekruttering

Opplæring

For å nå de delmål som er skissert i denne handlingsplanen, skal OSSE utvide gjeldende opplæringstilbud og innføre nye opplæringsprogrammer i samsvar med organisasjonens opplæringsstrategi for 2005–2007 6 og OSSEs handlingsplan for bekjempelse av menneskehandel 7 . I denne forbindelse skal det generelle innføringskurset ved sekretariatet, innføringskurset om den menneskelige dimensjon ved Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) samt andre innførings- og orienteringskurs på området omfatte to særskilt tilpassede moduler, alt etter omstendighetene:

  • Den første modulen tar for seg opplæring av alle OSSEs tjenestemenn for å øke bevisstheten om likestillingsspørsmål og integrere et likestillingsperspektiv i deres daglige arbeid. Denne modulen skal være behørig tilpasset hver enkelt personalkategori for å møte deres særlige behov, og skal redegjøre for prinsippet om likestilling mellom kvinner og menn, hvilke virkemidler som er tilgjengelige for å nå dette målet, og hvorfor det er viktig for organisasjonen å integrere et likestillingsperspektiv i sin virksomhet. Modulen skal være handlingsorientert og interaktiv, og skal omfatte informasjon om oppgaver og ansvarsområder som er beskrevet i denne handlingsplanen og i aktuelle OSSE-bestemmelser, særlig bestemmelsene om personalets ansvarsforhold. Alle kategorier av personale skal ha slik opplæring. Opplæringen kan om nødvendig også finne sted i felten, slik at lokalt ansatte får anledning til å delta.

    1. Opplæringsprogrammene, særlig programmene beregnet på politi og grenseobservatører, vil omfatte egne moduler om bekjempelse av menneskehandel og vold i hjemmet.

    2. OSSEs direktører og lederne for organisasjonens institusjoner og sendelag skal utvise lederskap ved å tilrettelegge opplæringen av personalet slik at kvinner og menn kan delta på lik linje. De vil også bli orientert om OSSEs politikk på likestillingsområdet, særlig ved behandling av klagesaker.

  • Den andre modulen tar for seg arbeidet med likestilling i OSSEs programmer og prosjekter og i faglig samarbeidsvirksomhet for å sikre en konsekvent integrering av likestillingsperspektivet. Dette innebærer at eksisterende handlingsprogrammer og tiltak må revideres og nye vedtas spesifikt med sikte på å oppnå likestilling ved at likestillingsperspektivet blir aktivt ivaretatt på planleggings-, rapporterings-, gjennomførings- og evalueringsstadiet.

12. Samtlige opplæringsprogrammer skal ha bestemmelser om gjennomgang og evaluering for med jevne mellomrom å kunne måle effektiviteten av programmene.

13. OSSEs opplæringskoordinator er tillagt oppgaven med å utforme og gjennomføre handlingsplanens personalopplæringsdel, i nært samarbeid med enheter og kontaktpunkter for likestillingsspørsmål i organisasjonen, og med støtte fra nettverket av kontaktpunkter som står ansvarlig for opplæringen.

Ledelse

Generalsekretæren og lederne for OSSEs institusjoner og sendelag skal utvise aktivt og sterkt lederskap ved å bygge opp en varig og bevisst holdning til likestilling i organisasjonen, og skal intensivere innsatsen for å sikre at arbeidsmiljøet og ledelseskulturen preges av profesjonalitet og en bevisst holdning til likestilling. Også alle OSSEs tjenestemenn, særlig ledere med personalansvar, skal bidra til et slikt arbeidsmiljø. Ved tilsetting av folk i lederstillinger skal det legges vekt på å finne fram til personer som har en bevisst holdning til likestilling, og som forstår betydningen av å ha en inkluderende bedriftskultur. OSSEs personaldirektør skal ha ansvaret for å revidere og om nødvendig å styrke OSSEs handlingsprogram mot mobbing og trakassering, også seksuell trakassering. Vedkommende skal spre informasjon og sørge for at de ansatte gjøres oppmerksom på problemet med mobbing og trakassering i arbeidslivet og på hvilke tiltak som kan settes inn for å bekjempe og forebygge problemet, og skal oppmuntre personer som har vært utsatt for mobbing eller trakassering, til å melde fra om dette.

15. Ledelsesevalueringer skal omfatte en evaluering av ledernes holdning til likestilling. I den forbindelse skal OSSEs personalavdeling utarbeide en sjekkliste vedrørende likestilling, med opplysninger om tiltak som kan sammenliknes på tvers av organisasjonens ulike funksjoner og oppgaver.

16. Deltakerstatene og/eller sekretariatet skal ved behov foreta en gjennomgang av OSSEs administrative regler og bestemmelser, retningslinjer og instrukser med sikte på å integrere et likestillingsperspektiv.

17. Lederne for OSSEs institusjoner, sendelagslederne og direktørene i sekretariatet skal avholde personalmøter med jevne mellomrom for å se nærmere på integreringen av og hvor stor vekt det skal legges på likestillingsaspektet i de respektive strukturenes arbeid, og for å oppmuntre de ansatte til å integrere et likestillingsperspektiv i sitt eget arbeid.

18. Sekretariatet og ODIHR skal fortsatt ta del i den aktive utvekslingen av informasjon om administrative handlingsprogrammer som fremmer likestilling, med aktuelle internasjonale, mellomstatlige og regionale organisa­sjoner. Særlig sekretariatet skal styrke ­samarbeidet med OSSEs parlamentarikerforsamling i likestillingsspørsmål. OSSEs sekretariat, institusjoner og sendelag skal sørge for å synliggjøre denne handlings­planen.

Rekruttering

19. Rekrutteringen innad i OSSE skal skje på grunnlag av klare prosedyrer der borgere fra deltakerstatene konkurrerer fritt, for å sikre størst mulig effektivitet, kompetanse og integritet.

20. Ved rekruttering skal OSSEs personalreglement pkt. 3.01 gjennomføres fullt ut, også prinsippet om å rekruttere personale fra alle OSSEs deltakerstater på likeverdige vilkår.

21. Deltakerstatene oppmuntres til å innstille flere kvinner til stillinger i OSSE, særlig på høyere nivå, der kvinner er underrepresentert; å finne fram til flere rekrutteringskilder nasjonalt og å opprette et nettverk av yrkesorganisasjoner som kan hjelpe til med å finne egnede kandidater, hører med til de tiltak som skal iverksettes i denne forbindelse. Flere av deltakerstatenes borgere, særlig kvinner fra land med overgangsøkonomi, må gjøres oppmerksom på ledige stillinger i OSSE og oppmuntres til å søke.

22. Deltakerstatene skal oppmuntres til å utarbeide oversikter over potensielle kvinnelige kandidater, med særlig vekt på fagområder der kvinner er underrepresentert.

23. Formannskapet og sekretariatet vil arbeide aktivt for at kvinnelige søkere innstilles, særlig til stillinger på høyere nivå, i samsvar med OSSEs personalreglement.

24. Sekretariatet skal forsterke formuleringen i den delen av stillingsannonsene der kvinner oppfordres til å søke.

25. Videre skal sekretariatet styrke personalplanleggingen slik at deltakerstatene kan bli underrettet om ledige stillinger på et tidligst mulig tidspunkt og dermed få tid til å finne og fremme forslag på kvalifiserte kvinnelige søkere.

26. Formannskapet og generalsekretæren, lederne for OSSEs institusjoner og sendelag skal arbeide for en kontinuerlig økning i kvinneandelen på alle nivåer i organisasjonen. Kvinneandelen skal, sammen med statistiske opplysninger om kvinnelige søkere som tilbys ansettelse, tas opp til nærmere vurdering i den årlige evalueringsrapporten om likestilling i OSSE som generalsekretæren i henhold til pkt. 47 nedenfor skal legge fram.

27. OSSEs personalavdeling skal jevnlig og med utgangspunkt i likestilling foreta en gjennomgang av ansettelsesprosedyrene og stillingsbeskrivelsene med sikte på å avdekke mulige fordommer og hindringer som rammer kvinnelige søkere, og om nødvendig å endre prosedyrene tilsvarende.

28. Personalavdelingen skal arbeide for at søkere av begge kjønn om mulig innkalles til intervju når lederstillinger skal besettes, og for at det i tråd med dette utarbeides en kjønnsbalansert liste over innstilte søkere. Listen over søkere som skal innkalles til intervju, bør inneholde opplysninger om hvor mange kvinner og menn som opprinnelig søkte på stillingen.

29. Intervjupaneler bør om mulig være kjønnsbalansert.

30. Personalavdelingen ved sekretariatet skal kalle delegasjoner og hovedstedsbaserte opplærings-/rekrutteringseksperter sammen til et årlig samordningsmøte for å utveksle informasjon om søkerprofiler og ferdigheter som etterspørres, og om metoder som anbefales brukt ved opplæring av personale til arbeid i felten. På disse møtene vil det også bli drøftet hva som kan gjøres for å få en bedre kjønnsmessig fordeling ved ansettelser.

31. Sekretariatet skal fortsatt utarbeide årlige statistikker over gjeldende fordeling, etter stillingskategori, av kvinner og menn på de ulike nivåene. Disse statistikkene skal omfatte OSSEs institusjoner og sendelag i tillegg til de enkelte avdelingene og enhetene i sekretariatet, og skal vedlegges generalsekretærens årlige evalueringsrapport om likestilling, som nevnt i pkt. 47 nedenfor.

B) Integrere et likestillingsperspektiv i OSSEs aktiviteter og strategier, programmer og prosjekter

Deltakerstatene og OSSEs sekretariat, institusjoner og sendelag skal påse at likestillingsperspektivet blir integrert i organisasjonens aktiviteter, programmer og prosjekter. Målet er å fremme likestilling i praksis i OSSE-området, noe som er nødvendig for å oppnå full sikkerhet. De skal legge særlig vekt på styrking av kvinners stilling og på kvinners så vel som menns medvirkning i det offentlige, politiske og økonomiske liv innenfor rammen av demokratiske og økonomiske prosesser i deltakerstatene. Arbeidet for likestilling skal også ta sikte på å bekjempe negative stereotypier, endre oppfatninger og fremme holdninger som kan bidra til større likestilling mellom kvinner og menn i alle deltakerstatene.

33. Når det skal utarbeides nye retningslinjer, regler og bestemmelser, skal likestillingsrådgiverne i OSSEs sekretariat, institusjoner og feltoperasjoner trekkes med på et tidlig stadium. I rapportene som jevnlig legges fram for Det faste råd, skal OSSEs sendelag og institusjoner, der det er aktuelt, orientere rådet om fremdriften i arbeidet for likestilling og også om problemer som måtte oppstå underveis.

34. Konfliktforebyggende senter (CPC) og særlig enhet for samordning av prosjekter (PCC) skal bidra til å sikre at det ved utforming av nye prosjekter i OSSEs sendelag og institusjoner og i Sekretariatets enheter eller ved evaluering av eksisterende prosjekter foretas likestillingsanalyser.

35. OSSEs sekretariat og institusjoner skal sørge for at likestillingsperspektivet blir ivaretatt når de utarbeider prosjekter og programmer for deltakerstater som ikke er vertsland for OSSEs sendelag.

36. Arbeidet med å integrere et likestillingsperspektiv i OSSEs aktiviteter og strategier, prosjekter og programmer innenfor den militærpolitiske dimensjon skal også ivareta forpliktelser som er nedfelt i sikkerhetsrådets resolusjon 1325, og som oppfordrer til større deltakelse fra kvinners side, blant annet ved konfliktforebygging og gjenoppbygging etter konflikter.

37. Deltakerstatene skal med bistand fra formannskapet, generalsekretæren og lederne for OSSEs institusjoner påse at likestillingsaspektet blir ivaretatt ved planlegging av OSSE-konferanser og –seminarer på tvers av organisasjonens tre dimensjoner, og at konferansene og seminarene eventuelt tar opp emner med tilknytning til likestilling.

38. OSSE-institusjoner og –sendelag som arbeider med likestillingsspørsmål, bør, for å få reell fremdrift i arbeidet med å integrere et likestillingsperspektiv i OSSEs aktiviteter, prosjekter og programmer, i samarbeid med deltakerstatene utarbeide konkrete mekanismer til oppfølging av arbeidet.

39. Sendelagene skal eventuelt nedsette interne arbeidsgrupper for likestillingsspørsmål, med kontaktpunktet for likestillingsspørsmål som leder, for å utforme strategier for integrering av et likestillingsperspektiv, overvåke gjennomføringen av strategiene og gjøre aktivitetene knyttet til likestilling mer synlige. Det er sendelagsledernes ansvar å sørge for at det finnes kontaktpunkter for likestillingsspørsmål på høyt nok nivå, og for at kontaktpunktene har full tilgang til den øverste ledelsen.

40. Sekretariatets seksjon for presse og informasjon samt OSSEs institusjoner og sendelag skal oppmuntre til kjønnsbalansert rapportering og etter behov gjøre oppmerksom på møter, seminarer, spesialarrangementer, rapporter, beretninger om enkeltsaker og begivenheter knyttet til gjennomføringen av OSSEs forpliktelser på likestillingsområdet.

IV. Fremme likestilling i deltakerstatene

Deltakerstatene har, hver for seg og samlet, hovedansvaret og står ansvarlig overfor egne borgere for å gjennomføre sine forpliktelser med hensyn til like rettigheter og like muligheter for kvinner og menn. De har forpliktet seg til å gjøre likestilling mellom kvinner og menn til en integrert del av politikken, både på statsnivå og innenfor organisasjonen. De skal sørge for at vedkommende fora i OSSE fullt ut benyttes til å gjennomgå gjennomføringen av OSSEs forpliktelser om likestilling mellom kvinner og menn.

42. Deltakerstatene anbefales derfor

  • å påse at organisasjonen utformer handlingsprogrammer som effektivt fremmer likestilling mellom kvinner og menn, og at nye forslag og tiltak ivaretar likestillingsperspektivet,

  • å opprette nye eller styrke eksisterende mekanismer for å sikre likestilling mellom kjønnene, blant annet ved å sørge for at publikum kan henvende seg til en nøytral og uavhengig person eller instans, eksempelvis en ombudsmann eller kommissær for menneskerettigheter, som kan behandle saker om kjønnsbetinget diskriminering mot enkeltindivider,

  • å overholde og gjennomføre fullt ut internasjonale standarder og forpliktelser de har påtatt seg med hensyn til likestilling, ikke-diskriminering og kvinners og jenters rettigheter,

  • dersom de er part, å etterleve bestemmelsene i konvensjonen om å avskaffe alle former for diskriminering mot kvinner (CEDAW) eller, dersom de ennå ikke har ratifisert eller tiltrådt konvensjonen, å vurdere å gjøre dette. Stater som har ratifisert eller tiltrådt konvensjonen med forbehold, skal vurdere å frafalle sine forbehold. Stater som er part i CEDAW, oppfordres også til å vurdere å ratifisere den fakultative protokollen til konvensjonen om å avskaffe alle former for diskriminering mot kvinner,

  • dersom de er part i konvensjonen om å avskaffe alle former for diskriminering mot kvinner (CEDAW), den internasjonale konvensjon om sivile og politiske rettigheter (ICCPR) og/eller den internasjonale konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ICESCR), å rapportere jevnlig og til rett tid til de respektive organene, og å trekke kvinneorganisasjoner med i arbeidet med rapportene,

  • om nødvendig å treffe ytterligere tiltak for å sikre trygge forhold for sine borgere og retten til lik beskyttelse etter loven, særlig ved å styrke virksomhet som har som mål å avskaffe all form for vold mot kvinner, herunder handel med mennesker 8 , og å oppfordre stater som ennå ikke har gjort det, til å ratifisere og gjennomføre FNs konvensjon mot grenseoverskridende organisert kriminalitet og den supplerende protokollen for å forebygge, bekjempe og straffe handel med mennesker, særlig kvinner og barn,

  • å støtte nasjonale og internasjonale tiltak for å få stilt for retten personer som har begått forbrytelser mot kvinner som etter gjeldende folkerettslige regler anses som krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten, og å sørge for at gjeldende nasjonale lover om vold mot kvinner håndheves, og at det om nødvendig blir utarbeidet nye lover,

  • i tråd med anbefalingene i retningslinjene om internasjonal beskyttelse ved forfølgelse på grunn av kjønn, og innenfor rammen av artikkel 1 avsnitt A punkt 2 i konvensjonen av 1951 om flyktningers stilling og/eller konvensjonens protokoll av 1967 om flyktningers stilling, dersom deltakerstaten ennå ikke har gjort det, å innføre prosedyremessig praksis som sikrer tilbørlig behandling av kvinnelige skadelidte i saker om fastsettelse av flyktningestatus, og som videre sikrer at de mange ulike krav som fremsettes i forbindelse med forfølgelse på grunn av kjønn, blir behørig anerkjent,

  • å benytte seg av OSSEs erfaringer til å utforme likestillingspolitikk og likestillingsstrategier på tvers av organisasjonens tre dimensjoner, og i oppfølgingen av denne politikken å ta i bruk blant annet likestillingsanalyser og overvåkingsmekanismer for å vurdere virkningen av politikken og strategiene, slik at det blir mulig å avdekke og rette opp forhold som hindrer full gjennomføring.

V. Bistå OSSEs deltakerstater med å gjennomføre relevante forpliktelser om å fremme likestilling mellom kvinner og menn

Områder av særlig interesse for alle OSSEs deltakerstater

Nedenfor er det fastsatt visse prioriteringer som OSSEs sekretariat, institusjoner og sendelag kan benytte som grunnlag for å utforme planer og programmer, slik at de på anmodning kan bistå deltakerstatene med å gjennomføre relevante forpliktelser. Alle OSSEs strukturer skal gjøre sitt ytterste for å følge disse prioriteringene, i den grad de er forenlige med deres oppgaver. Det henstilles også til stater som ikke er vertsland for sendelag, å fullt ut benytte seg av den ekspertisen som finnes i OSSEs strukturer, som en hjelp i arbeidet for likestilling, ettersom ennå ingen land har oppnådd full likestilling.

44. Prioriteringer

  1. Utarbeide prosjekter i medlemsstater som ikke er vertsland for sendelag

    • I land uten sendelag skal Kontoret for ­demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) definere prosjekter som støtter opp om tiltak til forebygging av vold mot kvinner, til fremme av kvinners deltakelse i det offentlige, politiske og økonomiske liv, og til støtte for likestillingsarbeid på nasjonalt plan.

  2. Sikre et ikke-diskriminerende rettslig og politisk rammeverk

    • ODIHR skal i samarbeid med andre internasjonale organisasjoner og berørte nasjonale organer og institusjoner bistå OSSEs deltakerstater med å etterleve internasjonale instrumenter som fremmer likestilling og kvinners rettigheter, og med å gjennomgå lovverket for å sikre at det foreligger nødvendige rettsgarantier som fremmer likestilling, i samsvar med OSSEs og øvrige forpliktelser.

    • ODIHR skal hjelpe til med å utarbeide og gjennomføre egne programmer og aktiviteter for å fremme kvinners rettigheter, styrke kvinners stilling på alle beslutningsnivåer og fremme likestilling mellom kvinner og menn i hele OSSE-området, særlig gjennom holdningsskapende arbeid til fremme av likestilling.

    • ODIHR skal hjelpe til med å gjennomføre og evaluere nasjonale strategier og handlingsplaner i forbindelse med tiltak til fremme av likestilling og integrering av et likestillingsperspektiv.

    • Videre skal OSSEs sekretariat, institusjoner og feltoperasjoner bistå deltakerstatene med å gjennomføre aktuelle bestemmelser og anbefalinger omhandlet i OSSEs handlingsplan for bekjempelse av menneskehandel og i OSSEs handlingsplan for å bedre situasjonen for roma og sinti i OSSE-området.

  3. Forebygge vold mot kvinner 9

    • OSSEs strukturer skal fortsatt bistå deltakerstatene med å utarbeide programmer og aktiviteter som har som mål å forebygge enhver form for kjønnsbasert vold 10

    • OSSEs strukturer skal bistå deltakerstatene med å utarbeide lovgivning for å forebygge vold mot kvinner, og skal fremme institusjonsbygging, styrke samordningen mellom statlige institusjoner og det sivile samfunn samt sette større fokus på problemet i sin alminnelighet.

    • OSSEs strukturer skal i samarbeid med deltakerstatene se nærmere på likestillingsproblemet som knytter seg til spredning av håndvåpen og lette våpen (SALW). Spredning av SALW fører til mer vold mot kvinner, og eventuelle mottiltak må følgelig ta hensyn også til likestillingsperspektivet.

    • Strategisk enhet for politisaker (SPMU) skal styrke arbeidet med prosjektutvikling for å kunne bistå deltakerstatene med å utforme straffereaksjoner ved seksuell vold og med å innføre, som ledd i politiutdanningen, undervisning i spesielle etterforskningsmetoder, i teknikker til forhør av personer som har vært offer for sedelighetsforbrytelser, deriblant barn, og i veiledningsordninger for bistand til ofrene.

    • Kontoret til koordinatoren for økonomiske og miljømessige aktiviteter (OCEEA) og Enhet for bistand til bekjempelse av menneskehandel (ATAU), som har til oppgave å bekjempe menneskehandelens underliggende årsaker, skal i samarbeid med de berørte institusjonene og strukturene i OSSE bistå deltakerstatene med å løse problemer som kvinners manglende muligheter, arbeidsløsheten blant kvinner samt andre sider ved menneskehandel som er knyttet til kjønn, herunder etterspørselssiden ved seksuell og annen utnytting.

    • Antiterrorenheten (ATU) skal på anmodning treffe tiltak i saker der terrorister bruker kvinner som et middel til å nå sine egne mål og spre ekstreme ideologier.

    • Ettersom negative kjønnsstereotypier bidrar til å opprettholde vold mot kvinner, må OSSE i sine programmer, prosjekter og aktiviteter ta sikte på å styrke kvinners stilling.

  4. Sikre lik mulighet for kvinner til å delta i det politiske og offentlige liv

    • ODIHR skal bistå deltakerstatene med å utarbeide effektive tiltak for å gi kvinner samme muligheter som menn til å delta i demokratiske prosesser, og skal hjelpe til med å utarbeide best mulige metoder for å gjennomføre tiltakene.

    • ODIHR og OSSEs feltoperasjoner skal eventuelt hjelpe til med å bygge opp lokal kapasitet og kompetanse på likestillingsområdet og med å etablere nettverk som knytter sammen lokale ledere og politikere.

    • ODIHR skal fortsatt bistå deltakerstatene med å fremme kvinners deltakelse i politikken. Gjennom sine valgobservatører skal kontoret fortsatt overvåke og rapportere om kvinnedeltakelsen ved valg. I tillegg skal ODIHR om mulig sørge for å få utført og offentliggjort rapporter som særlig tar for seg kvinners stilling i valgprosessen.

    • Høykommissæren for nasjonale minoriteter (HCNM) skal ta opp konkrete spørsmål som knytter seg til minoritetskvinners deltakelse i det offentlige og private liv, og skal i forbindelse med handlingsprogrammer og prosjekter som utarbeides ved høykommissærens kontor, iverksette nødvendige tiltak for å bekjempe den dobbelte diskrimineringen som disse kvinnene utsettes for, i den grad det er forenlig med hans eller hennes konfliktforebyggende mandat.

    • OSSE-representanten for frie medier (RFM) skal være på vakt overfor beskyldninger om alvorlige tilfeller av intoleranse overfor kvinner og om oppfordring til kjønnsdiskriminering i mediene eller fra medienes side i deltakerstatene, i samsvar med kapittel 6 i RFMs mandat.

      Medierepresentanten skal orientere deltakerstatene om slike saker i sine faste rapporter.

  5. Oppmuntre til medvirkning fra kvinner ved konfliktforebygging, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikter

    • OSSEs strukturer skal, i den grad det er forenlig med deres oppgaver, arbeide for at Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 (2000) om kvinners rolle ved blant annet forebygging av og gjenoppbygging etter konflikter, blir gjennomført.

    • OSSEs strukturer skal eventuelt bistå deltakerstatene med å utarbeide programmer og prosjekter med sikte på å gi kvinner samme muligheter som menn til å delta i arbeid til fremme av fred og sikkerhet, også på grasrotnivå og på regionalt plan. Styrking av kvinners stilling innenfor den militærpolitiske dimensjon er nødvendig også for å oppnå full sikkerhet.

  6. Fremme lik mulighet for kvinner på det økonomiske området

    • Kontoret til koordinatoren for økonomiske og miljømessige aktiviteter (OCEEA) skal, som angitt i pkt. 40.6 i Moskva-dokumentet, treffe tiltak for å gi økt bevissthet om kvinners rettigheter på det økonomiske området, og skal eventuelt utarbeide prosjekter for å gjennomføre dette.

    • OCEEA må sørge for at likestillingsperspektivet blir ivaretatt når kontoret gjennomfører sine oppgaver som angitt i dokumentet om en OSSE-strategi for den økonomiske og miljømessige dimensjon, som ble vedtatt av Ministerrådet i Maastricht i 2003, og i dokumentet fra Bonn-konferansen om økonomisk samarbeid i Europa.

    • OCEEA skal på anmodning bistå deltakerstatene med å utforme den økonomiske politikken på grunnlag av prinsippene nedfelt i Bonn-dokumentet og i OSSEs strategi for den økonomiske og miljømessige dimensjon. OSSE bør i den forbindelse videreføre og styrke samarbeidet med FNs økonomiske kommisjon for Europa og andre organisasjoner.

    • OCEEA skal i samarbeid med deltakerstatene og sendelagene undersøke grunnene til at kvinner hindres i å oppfylle sitt potensial på det økonomiske området, og skal utforme prosjekter for å styrke kvinners rolle innenfor økonomisk virksomhet og for å sikre at de ikke utsettes for diskriminering på dette feltet, særlig når det gjelder adgang til og kontroll over økonomiske og finansielle ressurser som lån, eiendomsrett og arverett.

    • OCEEA, eventuelt også sendelagene, bør arbeide for å utvikle kvinners entreprenørskap og andre arbeidsrelaterte ferdigheter ved å gi sin støtte til opplæring, omskolering og egne undervisningstilbud og ved å arbeide for at kvinner og menn skal få utdanning og opplæring i utradisjonelle yrker og fag.

    • OCEEA skal oppmuntre internasjonale giverorganisasjoner og låneinstitusjoner til å støtte prosjekter som tar sikte på å styrke kvinners rolle innenfor økonomisk virksomhet eller på å sikre like muligheter på arbeidsmarkedet. Ved prosjekter på sysselsettingsområdet bør det legges vekt på støtte- og permisjonsordninger for mødre og fedre som et sentralt element for å fremme like muligheter for og ansvarsdeling mellom kvinner og menn.

    • OSSEs strukturer skal bistå deltakerstatene med å sikre at både jenter og gutter, kvinner og menn har like muligheter til utdanning og opplæring.

  7. Opprette nasjonale ordninger for å fremme kvinners stilling

    • Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) skal fortsatt bistå med ekspertise og støtte til oppbygging av demokratiske institusjoner til fremme av likestilling mellom kvinner og menn, for eksempel ombudsmannskontorer på lokalt og sentralt nivå, alt etter behov.

    • ODIHR skal tilrettelegge for dialog og samarbeid mellom sivilsamfunnet, mediene og myndighetene i arbeidet for likestilling.

  8. OSSEs parlamentarikerforsamling oppfordres til

    • fortsatt å ha spørsmålet om like muligheter for kvinner og menn i deltakerstatenes nasjonalforsamlinger samt innenfor OSSE og i OSSEs parlamentarikerforsamling på dagsordenen når likestillingsdiskusjonen er innarbeidet i dagsordenen for Parlamentarikerforsamlingens plenumsmøter,

    • gjennom arbeidet til Parlamentarikerforsamlingens egen representant for likestillingsspørsmål å bygge ut det eksisterende nettverket av kvinnelige parlamentarikere for å fremme kvinners deltakelse i det politiske og offentlige liv, så vel nasjonalt som internasjonalt,

    • med representantens hjelp å sørge for at Parlamentarikerforsamlingen fortsetter å legge fram anbefalinger om likestilling i sine årlige erklæringer,

    • gjennom enheten for likestillingsspørsmål ved Parlamentarikerforsamlingens sekretariat å fortsette å utarbeide rapporter om kvinners stilling i OSSE-området og å arbeide for økt bevissthet om dette spørsmålet ved å gjøre disse dokumentene tilgjengelige for nasjonalforsamlingene i alle deltakerstatene.

VI. Generell oppfølging

Generalsekretæren, sendelagslederne og lederne for OSSEs institusjoner står ansvarlig overfor Det faste råd for å gjennomføre sin del av denne handlingsplanen, i samsvar med sitt respektive ansvar.

46. Generalsekretæren skal innen 1. oktober 2005 utarbeide en plan for gjennomføring av tiltak med sikte på å nå de overordnede målene i denne handlingsplanen. Innen samme dato skal lederne for OSSEs institusjoner utarbeide sine egne gjennomføringsplaner. Disse planene skal omfatte konkrete tiltak til gjennomføring av OSSEs handlingsplan fra 2004 til fremme av likestilling, tiltak i forbindelse med opplæringsprogrammer om integrering av et likestillingsperspektiv i arbeidet på tjenestemannsnivå i OSSE, tiltak for å integrere et likestillingsperspektiv i OSSEs strategier, prosjekter og programmer på tvers av organisasjonens dimensjoner, samt ledelses- og rekrutteringsstrategier med sikte på å oppnå likestilling på alle nivåer i OSSE.

47. Generalsekretæren skal rapportere om fremdriften i arbeidet med likestilling i årsrapporten for 2004. Generalsekretæren skal deretter legge fram en årlig evalueringsrapport om likestilling i OSSE. Denne rapporten skal forelegges Det faste råd i juni hvert år fra og med 2006. Evalueringsrapportene skal omfatte bidrag fra de ulike avdelingene og fra OSSEs institusjoner og sendelag om det som skjer på likestillingsområdet og med integreringen av et likestillingsperspektiv i OSSEs strukturer, herunder opplysninger om planene som er omtalt ovenfor i pkt. 46. De skal inneholde analyser om resultatoppnåelse sett i forhold til handlingsplanens krav.

48. Fra og med juni 2006 skal Det faste råd på grunnlag av generalsekretærens årlige evalueringsrapport om likestilling arrangere et årlig diskusjonsmøte spesielt viet likestillingsspørsmål, der OSSEs arbeid for likestilling tas opp til drøfting, og der organisasjonens handlingsprogrammer og strategier for å integrere et likestillingsperspektiv i virksomheten gjennomgås og om nødvendig ajourføres. Dette møtet bør også føre kontroll med gjennomføringen av denne handlingsplanen.

49. Om nødvendig kan det i samarbeid med vertslandet eventuelt vurderes om det i et gitt sendelags mandat skal innarbeides et likestillingsperspektiv.

50. Neste revisjon av OSSEs handlingsplan fra 2004 til fremme av likestilling skal finne sted når Det faste råd bestemmer.

51. Gjennomføringen av denne handlingsplanen forutsetter at det avsettes tilstrekkelige midler.

Fotnoter

1.

FNs generalforsamlings resolusjon 34/180 av 18. desember 1979 (CEDAW)

2.

“Med integrering av et likestillingsperspektiv menes å vurdere konsekvensene for kvinner og menn av et planlagt tiltak, deriblant lovgivning, politikk og programmer, på alle områder og på alle nivåer. Strategien kan benyttes til å gjøre så vel kvinners som menns problemer og erfaringer til en integrert del av arbeidet med å utforme, gjennomføre, overvåke og evaluere politikk og programmer på alle politiske, økonomiske og samfunnsmessige områder, slik at de er til like stor gagn for kvinner som for menn, og slik at ulikhetene ikke videreføres. Det endelige målet er å oppnå likestilling mellom kjønnene.” Se den offisielle rapporten fra Generalforsamlingens 52. sesjon, nr. 3 (A/52/3/Rev.1), kap. IV, pkt. 4.

3.

Beslutning nr. 353 vedtatt av Det faste råd 1. juni 2000 (PC.DEC/353).

4.

Kjønnsdelt statistikk for OSSEs sekretariat, institusjoner og sendelag, SEC.GAL/208/03 fra 21. november 2003. Når det gjelder stillinger i stillingstabellene, utgjør kvinner 44 prosent av kontorpersonalet, mens andelen kvinner på saksbehandlernivå er 25 prosent og har reelt sett sunket de siste årene. Av søkerne til åremålsstillinger i tidsrommet januar–september 2003 (9 566) var 69 prosent menn og 31 prosent kvinner, men av søkerne som i samme tidsrom ble tilbudt ansettelse (50), var hele 72 prosent menn og bare 28 prosent kvinner. Ved utlysingen av 34 ledige saksbehandlerstillinger utgjorde kvinner 33 prosent av søkermassen, 23 prosent av søkerne som ble innkalt til intervju, og 12 prosent av dem som ble tilbudt ansettelse. Av søkerne som ble innstilt til sekondering i løpet av første halvår i 2003 (2 135), var 30 prosent (641) kvinner og 70 prosent (1 494) menn. Men bare 10 prosent (62) av disse kvinnene ble utplassert ved sendelagene, mot 18 prosent (272) av de innstilte mennene.

5.

Tjenestegrad P-5 og høyere.

6.

SEC.GAL/118/04/Rev.5 av 27. juli 2004.

7.

MC.DEC/2/03, Vedlegg, s. 12, Bevisstgjøring, pkt. 8.4: “OSSEs opplæringskoordinator, Likestillingsrådgiveren og Sikkerhetskoordinatoren skal fortsatt bruke innføringskurset som utgangspunkt for å utarbeide programmer med sikte på å gi personalet opplæring i likestillingsspørsmål, menneskehandel og aktuelle bestemmelser og retningslinjer, i samarbeid med ODIHR, og skal fortsatt arrangere egne seminarer om disse emnene. Lederne for feltoperasjonene skal påse at det blir obligatorisk frammøte for alt personale på slike opplæringskurs.”

8.

Se Det faste råds beslutning nr. 557 av 24. juli 2003 om vedtakelse av OSSEs handlingsplan for bekjempelse av menneskehandel.

9.

Artikkel 2 bokstav b) i FNs erklæring om å avskaffe diskriminering av kvinner lyder: “Vold mot kvinner omfatter, men er ikke begrenset til følgende: […] fysisk, seksuell og psykisk vold som finner sted i samfunnet generelt, herunder voldtekt, seksuelle overgrep, seksuell trakassering og sexpress på arbeidsplassen, i utdanningsinstitusjoner og andre steder, handel med kvinner og tvangsprostitusjon.”

10.

FNs resolusjon om “Ytterligere tiltak og initiativer for å gjennomføre Beijing-erklæringen og Plattform for handling” (A/RES/S-23/3) av 16. november 2000 fastslår i pkt. 59 at “kjønnsbasert vold, som mishandling og annen vold i hjemmet, seksuelle overgrep, sexslaveri og seksuell utnytting, internasjonal handel med kvinner og barn, tvangsprostitusjon og seksuell trakassering… er uforenlig med den menneskelige verdighet og menneskeverdet…”.

Til forsiden