St.meld. nr. 37 (2006-2007)

Om beboere i statlige asylmottak som kan utgjøre en risiko

Til innholdsfortegnelse

4 Videre arbeid

Den konkrete saken som ble tatt opp i Stortinget av representanten Jensen, er et av flere tilsvarende tilfeller de senere årene der asylsøkere eller personer uten lovlig opphold i Norge løslates fra fengsel, eller skrives ut fra psykiatrisk institusjon, uten annet tilbud enn botilbudet i et statlig asylmottak. Regjeringen tar denne situasjonen på alvor, og berørte myndigheter vil sammen gjennomgå og vurdere flere tiltak. Blant annet vil det bli etablert faste rutiner for samordning og koordinering mellom berørte myndigheter. Samordningen vil foregå på et overordnet plan og skal ikke fokusere på de konkrete enkeltsakene. Så tidlig som mulig vil det bli laget individuelle planer og opprettet ressursnettverk rundt beboere i mottak som det er knyttet bekymring til. Dette under forutsetning av at vilkårene for rett til individuell plan etter sosialtjenesteloven og/eller helselovgivningen er oppfylt. For å sikre best mulig informasjonsflyt mellom etatene, vil reglene for taushetsplikt bli gitt en enhetlig tolkning og praktisering. De ulike instansenes ansvar for en kvalitetssikret og forsvarlig tolking vil bli understreket. Alle asylsøkere gjennomgår i dag en førstegangs helseundersøkelse. Det vil bli vurdert å utvide denne undersøkelsen til også å gjelde en kartlegging av psykisk helse.

Rutinene for samarbeid mellom UDI og politiet ved registrering og intervju av asylsøkere vil bli gjennomgått, for å sikre en raskere og mer effektiv avklaring av identitet og nasjonalitet.

Justis- og utlendingsmyndighetene går løpende igjennom rutinene for samarbeid, med sikte på en mer effektiv behandling av utvisningssakene til straffedømte utlendinger. I tillegg gjennomgås rutinene i forbindelse med løslatelse av personer som er besluttet utvist.

Det er allerede satt i gang flere tiltak for å effektivisere returarbeidet, og Norge har det siste året gjennomført returer til flere land enn våre naboland. Dette arbeidet vil fortsette, med sikte på effektivisere returarbeidet ytterligere. Samlet sett vil de tiltakene som her er nevnt kunne bidra til en reduksjon i tiden det tar fra endelig avslagsvedtak/utvisningsvedtak foreligger, til personen er returnert.

Til forsiden