St.meld. nr. 9 (1998-99)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 1997

Til innholdsfortegnelse

2 Beslutning nr. 8/97 i Den felles konsultative gruppe om visse grunnleggende elementer i forbindelse med tilpasning av CFE avtalen, 23. juli 1997

1. I samsvar med dokumentet vedtatt i Lisboa 1. desember 1996, som fastlegger omfang og retningslinjer for den prosess som er omhandlet i paragraf 19 i Sluttdokumentet fra den første tilsynskonferanse for CFE-avtalen, er deltakerstatene blitt enige om noen av de grunnleggende elementer som skal legges til grunn ved tilpasning av CFE-avtalen. Disse gjengis nedenfor.

Generelle bestemmelser

2. Deltakerstatene har besluttet at den blokk-til-blokk strukturen som den nåværende avtalen bygger på, bør endres. Avtalen vil bli tilpasset slik at det innføres et bestemt system med nasjonale og territorielle tak for avtaleregulerte utstyrsenheter (TLE). Deltakerstatene er enige om at det ikke vil bli noen økning i det samlede antall TLE som tillates i hver enkelt kategori innenfor avtalens anvendelsesområde. Den enkelte deltakerstats samtykke til bestemmelsene i den justerte avtalen vil avhenge av dens prognoser for den aktuelle og den fremtidige situasjonen i Europa.

A. Nasjonale tak

3. For hver av avtalens fem TLE-kategorier vil det bli fastsatt nasjonale tak på et nivå som tar hensyn til deltakerstatenes legitime sikkerhetsmessige interesser og behovet for å sikre at sikkerheten ikke svekkes i noe deltakerland. Samtidig som gruppebaserte begrensninger fjernes, vil fastsettelsen av tak avhenge av de aktuelle sikkerhetsmessige forhold innenfor anvendelsesområdet, herunder hver enkelt deltakerstats relative sikkerhetsmessige situasjon sett atskilt eller i sammenheng med andre parter, for å sikre samme sikkerhet for alle deltakerstater, uten hensyn til om de er medlem av en militærpolitisk allianse, samt å styrke deres sikkerhetspolitiske forbindelser og bygge opp tillit og gjensidig trygghet.

4. Deltakerstatene bekrefter på ny at de ved fastsettelsen av disse takene vil legge seg på en moderat linje, der det bare opprettholdes militær kapasitet som, individuelt eller sammen med andres kapasitet, står i forhold til legitime individuelle eller kollektive sikkerhetsbehov, idet det tas hensyn til deres internasjonale forpliktelser, herunder CFE-avtalen.

5. For de eksisterende 30 deltakerstatene kan de innledende tak tilsvare, men ikke overskride, det oppdaterte maksimale nasjonale styrketak (MNLHs) som det er gitt melding om i samsvar med den eksisterende avtale. På dette grunnlag og i den ånd av moderasjon som deltakerstatene viser i forhandlingsperioden, og gjennom en åpen prosess basert på samarbeid, vil de komme fram til konklusjoner om de reduksjoner de eventuelt er rede til å foreta, med sikte på å få til en betydelig senkning i det samlede antall TLE som tillates innenfor anvendelsesområdet og som er forenlig med hver enkelt deltakerstats legitime forsvarsbehov. All relevant informasjon om TLE innenfor anvendelsesområdet vil bli tatt med i betraktning. De nasjonale tak vil bli:

  • klassifisert som bindende begrensninger i den justerte avtalen for alle TLE innenfor anvendelsesområdet, etter at alle deltakerstatene har gitt sin tilslutning ved konsensus,

  • gjennomgått under avtalens tilsynskonferanse i 2001 og deretter med fem års mellomrom, der det tas hensyn til den relevante utvikling når det gjelder den sikkerhetsmessige situasjonen og sikkerhetsstrukturene. Under denne gjennomgangen skal deltakerstatene ved hjelp av omforente framgangsmåter veie opp mot hverandre kravet til pålitelighet og kontinuitet for de tak som er opprettet, og kravet om fleksibilitet, med henblikk på å avspeile en ny sikkerhetsmessig virkelighet som måtte oppstå samt behovet for å sikre at sikkerheten ikke svekkes i noe land,

  • underkastet regler og prosedyrer som vil bli utformet og som skal gjelde ved revisjon av takene mellom avtalens tilsynskonferanser, for å sikre at det ikke forekommer noen destabiliserende styrkekonsentrasjon. Disse bør bl.a. gi deltakerstatene mulighet til fritt å avgi erklæring og gi melding om lavere nasjonale tak på ethvert tidspunkt mellom avtalens tilsynskonferanser.

6. Ved fastsettelsen av slike tak vil deltakerstatene ta hensyn til alle de TLE-nivåer som er fastsatt for området mellom Atlanterhavet og Ural i den opprinnelige CFE-avtalen, de betydelige reduksjoner som er gjennomført siden den gang, og reduksjoner som deltakerstatene bestemmer å gjennomføre i fremtiden, endringer i situasjonen i Europa og behovet for å sikre at sikkerheten ikke svekkes i noe land.

7. De tar til etterretning de erklæringer som er avgitt av enkelte deltakerstater, og som følger som vedlegg til denne beslutning.

8. Hver deltakerstat vil basere sitt samtykke til bestemmelsene i den justerte avtalen på deltakerstatenes samlede tak, på sine prognoser for den aktuelle og fremtidige sikkerhetsmessige situasjonen i Europa.

9. Deltakerstatene vil iverksette ytterligere arbeid for å avgjøre hvordan avtalens eksisterende bestemmelser om faste anviste lagringsområder (DPSS) bør behandles i forbindelse med tilpasningen av avtalen.

B. Forebygging av destabiliserende styrkekonsentrasjon

10. Deltakerstatene er fast bestemt på å opprettholde og styrke avtalens effektivitet når det gjelder å forhindre destabiliserende konsentrasjon av innenlandske og stasjonerte styrker. De vil søke å øke stabiliteten ved å videreutvikle tiltak for å hindre enhver potensiell truende oppbygging av konvensjonelle styrker i bestemte regioner. En tilpasning av avtalen vil med henblikk på dette omfatte følgende tiltak:

Territorielle tak

11. Den eksisterende soneoppdelingen vil bli erstattet med et system med territorielle tak som dekker både nasjonale og stasjonerte TLE, som således fastsetter det samlede nivå som tillates på permanent basis for det territorium i hver enkelt deltakerstat som omfattes av avtalens anvendelsesområde, eller, dersom det treffes beslutning om det, en del av dette territorium. Dette vil kunne kalles territorielle enheter.

12. Individuelle territorielle tak vil utledes av de aktuelle maksimale nasjonale styrketak (MNLH) som det er gitt melding om, der det tas hensyn til beslutninger fattet i forbindelse med bestemmelsene om faste anviste lagringsområder (DPSS) (paragraf 9) og om stasjonerte styrker. Dette forhindrer ikke at deltakerstatene kan gi melding om lavere territorielle tak.

Bestemte stabiliserende tiltak

13. Tilpasningsprosessen vil omfatte en vurdering av muligheten for å etablere visse stabiliserende tiltak, som kan omfatte modererende eller begrensende tiltak i bestemte regioner og områder som inngår i avtalens anvendelsesområde, herunder Sentral- og Øst-Europa, for å hindre enhver potensiell truende oppbygging av konvensjonelle styrker.

Stasjonerte styrker

14. Når det gjelder de stasjonerte styrker,

  • mener deltakerstatene at de beslutninger som ble fattet under Den første tilsynskonferanse for CFE-avtalen i tilknytning til bestemmelsene i artikkel IV, paragraf 5, må oppfylles,

  • beslutter deltakerstatene å utarbeide ytterligere krav til informasjon og tiltak om åpenhet angående stasjonerte styrker, herunder forhåndsvarsel om endringer i en stasjonert styrkes beholdninger av utstyrsenheter,

  • bekrefter deltakerstatene at stasjonerte styrker må regnes mot den stasjonerte deltakerstatens nasjonale tak,

  • er deltakerstatene enige i at territorielle tak kan være en metode for å begrense de TLE som stasjonerte styrker besitter,

  • tar deltakerstatene til etterretning at Det nordatlantiske råds erklæring av 14. mars 1997 dekker alle fem TLE-kategorier,

  • vil deltakerstatene hilse velkommen flere erklæringer fra deltakerstatene om deres intensjoner om dette spørsmålet,

15. Deltakerstatene vil dessuten i forbindelse med sine anstrengelser for å fremme målsetningen om bedre stabilitet og forutsigbarhet i Europa, vurdere muligheten for å utvikle, dersom det er hensiktsmessig, begrensninger eller underliggende tak for ekstra utplassering av TLE. Dersom det er enighet om at slike underliggende tak er mulige, vil det bli fastsatt tilsvarende format, anvendelsesområde og detaljer. Slike begrensninger må eventuelt være forenlige med statenes naturlige rett til å velge hvordan de selv vil ivareta sin sikkerhet. De vil også kreve at det utarbeides, på en måte som er tilfredsstillende for alle deltakerstater, detaljerte bestemmelser om hvordan territorielle tak og midlertidige overskridelser av disse skal fastsettes.

C. Forholdet mellom tilpasning av avtalen og artikkel V, endret ved Dokumentet vedtatt av partene i Avtalen om konvensjonelle styrker i Europa av 19. november 1990, som utgjør vedlegg A i Sluttdokumentet fra Den første tilsynskonferanse, mai 1996

16. Deltakerstatene er enige om at meningsinnholdet i artikkel V, endret ved Dokumentet vedtatt av partene i Avtalen om konvensjonelle styrker i Europa av 19. november 1990, som utgjør vedlegg A i Sluttdokumentet fra Den første tilsynskonferanse for CFE-avtalen, mai 1996, som nylig er trådt i kraft, vil bli opprettholdt, men innlemmet i den justerte avtalens struktur, slik den vil framstå i detalj i løpet av forhandlingene, og således sikre at hver enkelt stats sikkerhet ikke berøres negativt på noe stadium.

D. Bestemmelser om midlertidig overskridelse av territorielle tak

17. Deltakerstatene har besluttet å ta inn bestemmelser som gir en deltakerstat midlertidig adgang til å motta, etter å ha gitt uttrykkelig samtykke til det, styrker på sitt territorium som vil kunne overskride dens territorielle tak for meldte militære øvelser eller i form av midlertidig utplasseringer, under forutsetning av at disse tiltak er forenlige med målsetningen i en justert avtale.

Det vil bli forhandlet om definisjoner, nærmere enkeltheter, åpenhet, verifikasjons- og samrådsordninger samt hensiktsmessige begrensninger.

18. Bestemmelsene fastlagt i forbindelse med en justert avtale vil gi adgang til midlertidige overskridelser av territorielle tak for fredsbevarende oppdrag på mandat fra FN eller OSSE.

E. Tiltredelse av nye parter

19. Deltakerstatene har besluttet at den justerte avtalen skal være åpen for tiltredelse for stater som måtte be om det. Dette vil eventuelt skje etter vurdering av hvert enkelt tilfelle og kreve samtykke fra samtlige deltakerstater. De vil samarbeide om et utkast til den nødvendige tiltredelsesklausul, der detaljene vil gjenspeile strukturen i den justerte avtalen slik den er fastlagt ovenfor.

F. Mekanismer for samarbeid og konsultasjon

20. Deltakerstatene vil arbeide i nært samarbeid for å etablere:

  • de nødvendige regler og mekanismer som skal gjelde i forbindelse med revideringen av de nasjonale tak, i samsvar med de betraktninger som er fremsatt i paragraf 3 og 4,

  • de nødvendige regler og mekanismer som skal gjelde i forbindelse med revideringen av de territorielle tak, samtidig som det sikres at slik revisjon ikke fører til en destabiliserende styrkekonsentrasjon.

21. Deltakerstatene erkjenner at det grunnlaget de vil ta utgangspunkt i under tilpasningen av avtalen, og som er skissert ovenfor, også krever visse endringer i de avtalefestede verifikasjonsordningene, samtidig som ordningens omfang og enkeltheter bevares, herunder eventuelle tillegg i inspeksjonskvoter og justeringer av kvoter. Tilpasningsprosessen gir også anledning til å bedre avtalens bestemmelser om verifikasjon og utveksling av informasjon. De vil satse på samarbeid for å utforme de nødvendige endringer og for å fastlegge:

  • ytterligere krav til informasjon når det gjelder stasjonerte styrker omtalt i paragraf 14,

  • definisjoner, nærmere enkeltheter, åpenhet, verifikasjons- og konsultasjonsordninger samt begrensninger omtalt i paragraf 17,

  • bestemmelsene omtalt i paragraf 18.

Konklusjon

22. Denne beslutning er ikke til hinder for at andre forslag som er forenlige med det omfang og de retningslinjer som ble vedtatt i Lisboa, blir tatt opp underveis i forhandlingene på dette grunnlag inntil de avsluttes i henhold til den timeplan som satt opp i dokumentet om omfang og retningslinjer.

Til forsiden