St.prp nr. 1 Tillegg nr. 2 (2003-2004)

FOR BUDSJETTERMINEN 2004 Forsøk innenfor samferdselsområdet

Til innholdsfortegnelse

2 Kort om forsøkenes innhold

Som omtalt i St.prp. nr. 1 (2003-2004) har Kommunal- og regionaldepartementet i samråd med Samferdselsdepartementet godkjent søknader fra fylkeskommunene i Telemark, Buskerud og Vestfold (TBV) samt Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane (Vestlandsrådet) om forsøk med oppgavedifferensiering knyttet til bl.a. samferdsel. Dette innebærer bl.a. at TBV og Vestlandsrådet får ansvaret for å prioritere midler til investeringer på øvrig riksvegnett innenfor kap. 1320 post 30 Riksveginvesteringer. I tillegg foreslår Samferdselsdepartementet at forutsatte midler til øvrig riksvegnett og fylkesveger innenfor kap. 1320 post 31 Tilskudd til Rassikring, skal inngå i forsøkene. For Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane overføres også ansvaret for prioritering av midler innenfor kap. 1320 post 33 Kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift. TBV gis anledning til å prioritere gitte midler mellom veg og kollektivtransport, forutsatt at fylkeskommunene opprettholder sin andel av midler til transportformål i forsøket.

Samferdselsdepartementet har godkjent søknader fra Kristiansandsregionen (kommunene Kristiansand, Søgne, Songdalen, Vennesla, Birkenes og Lillesand samt Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommune), Nord-Jæren (kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg samt Rogaland fylkeskommune), Bergen og Trondheim om forsøk med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i disse byområdene. De to modellene som skal prøves ut, er nærmere beskrevet i St.prp. nr. 1 (2003-2004), side 21-22. Forsøkene innebærer bl.a. at byområdene får myndighet til å prioritere på tvers av dagens forvaltningsnivåer innenfor de ansvarsområder som inngår i godkjente søknader. Fra statens side inngår midler til investeringer på øvrig riksvegnett innenfor kap. 1320 post 30 Riksveginvesteringer. Forsøket på Nord-Jæren forutsetter ingen budsjettmessige endringer i forsøksperioden i forhold til dagens ordninger. For Nord-Jæren og Bergen forutsettes dessuten forsøkene tilpasset Vestlandsrådets forsøk med oppgavedifferensiering.

Ansvaret for prioritering av midler til investeringer på stamvegnettet inngår ikke i forsøkene. All aktivitet på stamvegnettet, også det som budsjetteres innenfor fylkesfordelt ramme fram til 2006 (planlegging, grunnerverv og mindre investeringstiltak), holdes derfor utenfor forsøkene. Midler til gjennomføring av fastsatt program for sikkerhetsmessig opprusting av eksisterende tunneler og til utvikling av de nasjonale turistvegene er også unntatt. Midler som inngår i vedtatte bompengeprosjekter/-pakker og som er forutsatt benyttet til større definerte prosjekter, inngår heller ikke i forsøkene. Det samme gjelder investeringsprosjekter som Stortinget har knyttet bevilgningsvedtak til eller prosjekter der oppstart i perioden 2002-2005 er omtalt for Stortinget i forbindelse med behandlingen av Nasjonal transportplan 2002-2011, jf. St.meld. nr. 46 (1999-2000) og St.prp. nr. 1 (2001-2002). For 2004 inngår heller ikke midler til å dekke et merforbruk innenfor kap. 1320 post 30 i 2003 i forbindelse med betaling av fakturaer for produksjonsvirksomheten i november/desember 2002, jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2002-2003).

Forskrift til forurensningsloven om grenseverdier for lokal luftforurensning og støy skal følges opp i forsøkene. Det samme gjelder inngåtte refusjonsforpliktelser. Ved inngåelse av bindende forskotteringsavtaler med konsekvenser etter forsøksperioden, skal gjeldende retningslinjer legges til grunn. Dette innebærer bl.a. at samlet refusjonsbeløp i utbetalingsåret ikke skal overskride 20 pst. (25 pst. inkludert bundne refusjoner) av bevilgningen til øvrige riksveger det året forskotteringsavtalen underskrives. Videre skal igangsatte prosjekter sikres rasjonell anleggsdrift og sluttføring innenfor rammen for forsøkene. Samferdselsdepartementet legger for øvrig til grunn at høyt prioriterte nasjonale mål skal følges opp og ivaretas i forsøkene, særlig mål knyttet til trafikksikkerhet.

Forsøksområdene tillegges ansvaret for å prioritere midler til planlegging av tiltak på øvrig riksvegnett. Nødvendig planlegging knyttet til prosjekter som er omtalt i bl.a. Nasjonal transportplan og andre stortingsdokumenter skal gjennomføres i tråd med framdrift og opplegg for øvrig skissert i disse dokumentene. Det vil ikke bli overført stillinger eller personell fra Statens vegvesen til forsøksområdene. Det forutsettes imidlertid at forsøksområdene kan bestille planleggingstjenester i Statens vegvesen, slik at den profesjonelle plankompetansen i etaten blir utnyttet effektivt.

Forsøkene innebærer ikke overføring av vegmyndighet til forsøksområdene med eventuelt unntak av byforsøket i Trondheim. I Trondheim er det lagt opp til at det fylkeskommunale vegnettet nedklassifiseres til kommunale veger. Dette er ennå ikke endelig avklart. Statens vegvesen skal fortsatt være byggherre for prosjekter som prioriteres gjennomført både på riks- og fylkesvegene, bl.a. for å sikre en utførelse som bidrar til at framtidig drift og vedlikehold av anleggene blir mest mulig effektiv.

Forsøkene iverksettes som nevnt fra 1.1.2004 og skal ha en varighet på fire år, med mulighet for forlengelse, jf. forsøksloven § 3 tredje ledd. For byforsøkene er det kun mulighet for et års forlengelse. Fylkeskommunene ga sine uttalelser til Statens vegvesens forslag til riksvegbudsjett for 2004 våren 2003. Selv om forsøksområdene skulle ønske å omprioritere i forhold til dette, kan bl.a. plansituasjonen føre til at dette blir vanskelig i praksis. Frihetsgradene for forsøkene vil derfor slik Samferdselsdepartementet ser det være større fra 2005. Samferdselsdepartementet legger til grunn at både forsøksområdene og Statens vegvesen bidrar aktivt til å komme i dialog om utarbeidelse av de årlige budsjetter og handlingsprogram for perioden 2006-2015 på et tidlig tidspunkt. Denne dialogen må tilpasses Statens vegvesens prosesser for utarbeidelse av dokumentene.

Handlingsprogrammet for perioden 2006-2015 skal utarbeides og vedtas kort tid etter Stortingets behandling av stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan for denne perioden. Forsøksperioden vil i utgangspunktet bare omfatte de to første årene av planperioden. Dette må det tas hensyn til ved utarbeidelsen av handlingsprogrammet.

Forsøkene er knyttet til prioriteringsansvar for midler som inngår i forsøkene. Det vil derfor ikke bli foretatt en fysisk overføring av midlene fra staten til forsøksområdene. Midler som inngår i forsøkene vil bli bevilget over Samferdselsdepartementets budsjett, kapittel 1320, post 60 Forsøk. Samferdselsdepartementet understreker at hensikten med forsøkene (med unntak av Vestlandsrådets forsøk) er mulighet for å prioritere midler på tvers av forvaltningsnivåer innenfor transportsektoren. Statens vegvesen er forpliktet til å stille midler til disposisjon i tråd med det lokale myndigheter beslutter i forsøkene innenfor de rammer departementet har satt for forsøkene. Midlene stilles til disposisjon i takt med likviditetsbehov/tiltakets framdrift. Statens vegvesen vil således disponere midlene i tråd med vedtatte prioriteringer og allerede inngåtte forpliktelser.