St.prp. nr. 2 (2001-2002)

Store Norske Spitsbergen Kulkompani A/S og Svea Nord-prosjektet

Til innholdsfortegnelse

4 Ekstern konsulentvurdering - økonomi

Nærings- og handelsdepartementet engasjerte i november 2000 konsulentfirmaet Hartmark Consulting AS til å foreta en uavhengig gjennomgang og vurdering av styret i Store Norskes innstilling vedrørende Svea Nord og det grunnlaget som innstillingen var basert på. Konsulentens sluttrapport ble fremlagt i januar 2001. I det følgende er gitt et sammendrag av rapporten.

Drivingen av undersøkelsesstollene i Svea Nord har bekreftet de forhold som var forutsatt i forprosjektfasen. Det er ikke fremkommet uforutsette negative opplysninger. Dette gjelder kullmektighet, kullkvalitet, geologiske og bergmekaniske forhold, vanninntrengning, selvantennelse og metaninnhold.

Selskapet har ervervet kompetanse på nytt og mer effektivt utstyr for stolldrivingen. Det planlagte utstyret for selve strossedriften er også vesentlig oppgradert i forhold til forprosjektplanene, og fremstår nå som mer robust til å beherske varierende tektoniske forhold i kullaget. Erfaringene med veien og transporten av kull fra Svea Nord til Kapp Amsterdam er mer positiv enn forutsatt i forprosjektet. Dette har sammenheng med at det er nedlagt vesentlig større investeringer enn forutsatt.

I forhold til planene som lå til grunn for prøvedriften av Svea Nord er driftskonseptet betydelig endret med en økning i investeringsrammen på 392 mill. kroner. Produksjonskapasiteten i gruva med helkontinuerlig drift vil være 6,5 mill. tonn pr. år. Transportkapasiteten i dagen vil kunne dimensjoneres tilsvarende, mens havnekapasiteten i praksis ikke vil overstige 2,5 mill. tonn pr. år uten ytterligere havneutbygging. Ifølge konsulenten vil det derfor være aktuelt å analysere økonomien innenfor en øvre produksjonsramme på 2,5 mill. tonn.

Med bakgrunn i at det nye driftsopplegget har mulighet for betydelig større årlig produksjon enn det som lå til grunn for de opprinnelige planene, bør et alternativt transportopplegg med belte vurderes på nytt. I tråd med dette har SNSK iverksatt en slik vurdering.

Med det nye driftsopplegget har SNSK lagt vekt på å sikre avsetningen av en vesentlig høyere tonnasje enn tidligere. Det er derfor inngått agentavtale med SSM Coal BV med 10 års løpetid som gir agenten enerett på salg av kull fra SNSK. Avtalt kommisjonssats er 5 pst. av FOB-verdi mot tidligere 2,5 pst. av CIF-verdi. Dette representerer en netto økning på ca. 1,5 pst. Tidligere agentavtale og salgskontoret er avviklet. Den nye agenten er en del av Rheinbraun-konsernet og har operert i kullmarkedet i over 100 år.

Kullmarkedet har blitt vesentlig fastere siden 1999. Etterspørselen etter energikull i Europa er stabil, mens den på verdensbasis er synkende. Tilbudet fra europeisk kullindustri vil synke på grunn av reduserte subsidier til tysk kullindustri og bortfall av gruver i Polen. Det ventes ingen avsetningsproblemer for den ekstra kapasiteten som planlegges i SNSK, både fordi denne er meget marginal i forhold til total etterspørel og fordi kvaliteten egner seg godt til energikull.

Kullprisene er sykliske med 5-6 års sykler. 2000 antas å være toppen av en sykel med prisnoteringer CIF Rotterdam på USD 40-43 pr. tonn basert på 6 000 kcal/kg brennverdi. Gjennomsnittsprisen for perioden 1991-2000 var USD 37. Det må forventes en svakt nedadgående trend som følge av rasjonaliseringer i produksjonskjeden.

Svea-kull har en brennverdi på 7 000 kcal/kg, som gir et teoretisk prispåslag på 16 pst. i forhold til noteringene. Blant annet fordi skipningen skjer i løpet av fire måneder vil det ikke være mulig å ta ut denne prispremien fullt ut. Dette bekreftes av de realiserte priser i forhold til prisnoteringer de siste 12 måneder.

Hartmark Consulting la i sine lønnsomhetsberegninger til grunn at det for SNSK vil være realistisk å operere innenfor en prisbane på USD 32-38 pr. tonn kull cif nordvest europeisk havn. Kursen for USD ble satt til 8,20. Konsulenten anså dette som konservative forutsetninger.

Som i annen gruvedrift er en vesentlig del av SNSKs kostnader faste. Derfor er volumfølsomheten høy. Den høyeste rentabiliteten oppnås ved en produksjon på 2,5 mill. tonn pr. år, som er den realistiske skipningskapasiteten. Dette vil redusere prosjektets levetid til ca. 12 år dersom et reservegrunnlag på 30 mill. tonn kull legges til grunn. Med en gjennomsnitlig CIF-pris på USD 34 vil prosjektets nåverdi ifølge Hartmark bli i størrelsesorden 570 mill. kroner. Internrenten vil utgjøre ca. 25 pst.

Prosjektets levetid kan økes ved å samvariere årlig volum med aktuell markedspris slik at i bunnen av en prissykel produseres bare nok til å generere positiv kontantstrøm mens det på toppen av prissykelen produseres maksimalt. Denne optimaliseringen vil gi en høyere avkastning enn om det opereres med jevn produksjon årlig som gir samme totale avvirkningsperiode.

Med den fleksibiliteten som ligger i prosjektet vil det ifølge konsulenten - med de sannsynlige rammebetingelsene i det fremtidige markedet - være mulig å utvinne kullreservene i Svea Nord med meget tilfredsstillende avkastning. Forutsetningen er imidlertid at SNSK ikke pålegges produksjonstak.

Kopi av sluttrapporten følger som utrykt vedlegg.