St.prp. nr. 2 (2002-2003)

Om samtykke til tiltredelse av Genèveavtalen av 2. juli 1999 til Haagoverenskomsten av 6. november 1925 om internasjonal registrering av design

Til innholdsfortegnelse

8 Vurdering

Norske designere og bedrifter innen produktutvikling kan ha behov for registrering av design også i utlandet for å hindre kopiering. De relativt høye søknadskostnadene kan være en barriere mot å søke om designrett i utlandet. Genèveavtalen vil kunne gjøre det enklere og billigere å få registrert design. Det blir også enklere å forlenge designretten for nye registreringsperioder. For norske designere og norsk næringsliv synes derfor både praktiske og økonomiske hensyn å tale for at Norge tiltrer traktaten.

Næringslivets nytte av at Norge slutter seg til traktaten, avhenger av hvor mange og hvilke andre stater som slutter seg til traktaten. Genèveavtalen er nå undertegnet av 29 stater, herunder Frankrike, Russland, Storbritannia, Tyskland og USA. Foreløpig har Estland, Island, Moldova, Romania, Slovenia og Ukraina blitt parter til traktaten.

I henhold til avtalen om endring av Konvensjon av 4. januar 1960 om opprettelse av Det europeiske frihandelsforbund (EFTA) er Norge forpliktet til å tiltre avtalen innen 1. januar 2005.

Det er sannsynlig at alle de andre nordiske landene vil slutte seg til avtalen. Island har ratifisert den. Danmark har undertegnet avtalen, men har foreløpig ikke ratifisert. Gjennomføringslovgivning er vedtatt både i Danmark og Island. I Sverige har et lovutvalg foreslått at Sverige slutter seg til Genèveavtalen og lagt frem et utkast til gjennomføringslovgivning (se SOU 2001: 68 Förslag til formskyddslag - Slutbetänkande av Mönsterutredningen (Stockholm august 2001)). Også Finland overveier å tiltre avtalen.

En tidlig tiltredelse fra Norge kan gi en positiv signaleffekt og motivere andre stater - blant andre de øvrige nordiske landene - til å slutte seg til avtalen. Dette kan føre til at den trer i kraft på et tidligere tidspunkt. Norge får ved tiltredelse dessuten stemmerett når bl.a. avgiftene etter avtalen skal fastsettes i forkant av ikrafttredelsen.

De norske erfaringene med de internasjonal registeringssystemen for patent og varemerker er gode. Dette tilsier at Norge bør delta i et liknende samarbeid på designrettens område. Høringsinstansene er også overveiende positive til at Norge tiltrer Genèveavtalen. En norsk tilslutning til Genèveavtalen vil trolig føre til en betydelig økning i antallet utenlandske design som beskyttes i Norge. Ingen høringsinstanser har imidlertid fremhevet dette som en ulempe. Mye design beskyttes allerede mot kopiering av opphavsretten og markedsføringslovgivning.

Forutsatt at statene som er tilknyttet avtalen fra 1934 og 1960, også slutter seg til Genèveavtalen, vil disse eldre avtalene miste sin praktiske betydning. For Norge synes det derfor bare aktuelt å slutte seg til Genèveavtalen.

Til forsiden