St.prp. nr. 49 (2007-2008)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 25/2008 av 14. mars 2008 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering, godkjenning og restriksjoner av kjemikalier (REACH) og etablering av et europeisk kjemikaliebyrå (ECHA), samt direktiv 2006/121/EF om regelverk for kjemikalier

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om REACH-forordningen

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering, godkjenning og restriksjoner av kjemikalier (REACH) og etablering av et europeisk kjemikaliebyrå (ECHA), ble vedtatt 18. desember 2006 og trådte i kraft 1. juni 2007.

Hovedformålet med forordningen er å oppnå bedre beskyttelse av helse og miljø ved å få bedre kontroll med produksjon, import, bruk og utslipp av kjemiske stoffer. Dette skal oppnås ved en systematisk registrering av kjemikalier som er på markedet, der det stilles krav til opplysninger om kjemikaliers helse- og miljøeffekter. Bruken av de farligste kjemikaliene skal underlegges strenge krav om godkjenning. Industrien får hovedansvar for å vurdere sine kjemikalier, foreslå og sette i verk sikkerhetstiltak ved bruk og sørge for informasjon gjennom alle leddene i forsyningskjeden (produsenter, importører, distributører og nedstrømsbrukere).

Pliktsubjektene i REACH er først og fremst produsenter, importører og de som senere tar i bruk stoffene (nedstrømsbrukere). De fleste virksomhetene i Norge som vil få plikter etter REACH, vil være å anse som nedstrømsbrukere.

Det store antall stoffer som allerede er på markedet skal fases gradvis inn i REACH i en periode på 3,5 til 11 år, avhengig av hvilke mengder stoffene er markedsført i. Bestemmelsene i REACH gir overgangsordninger som også norske bedrifter kan benytte, forutsatt at forordningen innlemmes i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk regelverk. I perioden 1. juni 2008 til 1. desember 2008 må alle eksisterende stoffer preregistreres til kjemikaliebyrået for å kunne utnytte overgangsordningene.

REACH-forordningen består av fem hovedelementer:

a) Registrering 

REACH medfører krav til næringslivet om registrering av alle stoffer som produseres eller importeres i mengder over 1 tonn pr år pr produsent eller importør. Kravene til dokumentasjon er avhengig av i hvor stor mengde de produseres og importeres. Det er også større krav til informasjon for de stoffene som anses for å være farligst og gi størst grunn til bekymring.

b) Vurdering

Det er to former for vurdering:

Dossier-vurdering: Dette er en undersøkelse som utføres av ECHA om registreringen oppfyller kravene i REACH. For å unngå unødvendige dyretester skal industriens forslag til videre testing av stoffer vurderes av kjemikaliebyrået. Prioritet skal gis til stoffer som har, eller hvor det mistenkes PBT/vPvB-egenskaper (persistente, bioakkumulerbare, giftige), CMR-egenskaper (kreft, mutagene, reproduksjonsskadelige) eller allergifremkallende egenskaper.

Stoffvurdering: Kjemikaliebyrået skal i samarbeid med nasjonale myndigheter utvikle kriterier for å prioritere stoffer som skal gjennomgå videre vurdering. Disse stoffene skal publiseres på en liste der det også fremgår hvilke nasjonale myndigheter som får ansvaret for å vurdere de prioriterte stoffene. Vurderingen vil kunne resultere i forslag om regulering om resultatene tilsier det.

c) Godkjenning

De farligste kjemikaliene (PBT/vPvB-stoffer, CMR-stoffer eller med tilsvarende alvorlige egenskaper) underlegges en godkjenningsordning (autorisasjon). For disse typer farlige kjemikalier gjelder krav om godkjenning uansett mengdegrense. Godkjenning foregår i to trinn. For det første avgjøres det hvilke stoffer som skal inkluderes i godkjenningsprosedyren. Når stoffet er inkludert i systemet og er ført opp på vedlegg XIV i REACH, starter andre trinn. De som ønsker å bruke eller markedsføre et slikt stoff, må søke om godkjenning for hvert bruksområde innen en gitt tidsfrist. En slik søknad skal bl.a. inneholde en analyse av mulige alternativer. For miljøgifter og CMR-stoffer uten sikre terskelverdier skal det som hovedregel ikke gis godkjenning om det finnes tekniske og økonomisk mulige alternativer. Hvis det ikke er alternativer kan godkjenning gis med gitte betingelser, hvis det kan dokumenteres at risikoen ved bruk av stoffet er under tilstrekkelig kontroll. Det må da leveres en substitusjonsplan og informasjon om relevante forsknings- og utviklingsalternativer.

d) Restriksjoner

Dagens system med forbud og bruksbegrensninger knyttet til enkeltstoffer vil fortsatt være en vanlig reguleringsmåte for å beskytte helse og miljø mot uakseptabel risiko fra enkeltstoffer. Det kan ikke gis godkjenninger som er i strid med restriksjonene. Alle reguleringer gjennom dagens begrensningsdirektiv (direktiv 76/769/EØF med senere endringer) tas inn i restriksjonsdelen (vedlegg XVII) fra 1. juni 2009.

e) Nytt europeisk kjemikaliebyrå - European Chemical Agency (ECHA)

Det er opprettet et nytt kjemikaliebyrå under REACH. I kjemikaliebyrået er det opprettet et styre og flere rådgivende komiteer hvor det vil bli oppnevnt eksperter fra medlemsstatene.

REACH erstatter mye av det nåværende EU/EØS-regelverket på kjemikalieområdet. REACH opphever skillet mellom såkalt eksisterende stoffer og nye stoffer, hhv forordning (EØF) nr. 793/93 og direktiv 93/76/EØF som oppheves 1. juni og 1. august 2008. Direktiv 91/155/EØF om HMS-datablad oppheves ved ikrafttredelse av REACH (inkluderes i REACH del IV). Begrensningsdirektivet 76/769/EØF oppheves 1. juni 2009, dette går inn som vedlegg XVII i REACH. REACH berører ikke arbeidsmiljødirektivet 89/391/EØF, heller ikke IPPC-direktivet (96/61/EF) eller rammedirektivet for vann (2006/60/EF). Det følger av artikkel 15 i REACH at stoffer som er tillatt etter plantevernmiddeldirektivet (91/414/EØF) eller biociddirektivet (98/8/EF) anses å være registrert i henhold til REACH, såfremt stoffene ikke også benyttes til andre formål enn i plantevernmidler eller biocider.