St.prp. nr. 49 (2007-2008)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 25/2008 av 14. mars 2008 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering, godkjenning og restriksjoner av kjemikalier (REACH) og etablering av et europeisk kjemikaliebyrå (ECHA), samt direktiv 2006/121/EF om regelverk for kjemikalier

Til innholdsfortegnelse

5 Forholdet til Grunnlovens § 93 – ­spørsmål om myndighetsoverføring

Deltakelsen i ECHA innebærer en viss overføring av myndighet på et saklig avgrenset område til kjemikaliebyrået ECHAs organer. ECHA kan bl.a. fatte visse vedtak som kan ha direkte virkning i Norge. Denne myndighetsoverføringen knytter seg til registrerings- og vurderingssystem for kjemikalier innad i EU/EØS:

  • Sette vilkår for anvendelse av unntaket fra registreringsplikt for forskning og utvikling (artikkel 9 nr. 4).

  • Fatte vedtak om at unntaket for registreringsplikt kan forlenges utover fem år (artikkel 9 nr. 7).

  • Avvise registrering hvis informasjonen fra den registreringspliktige er manglende eller mangelfull (artikkel 20 nr. 2).

  • Tillate at en registreringspliktig viser til data som tidligere er registrert av en annen registreringspliktig, uten dennes samtykke (artikkel 27 nr. 6).

  • Fatte vedtak om hvem i en gruppe med registreringspliktige og nedstømsbrukere som skal foreta dyreundersøkelse på vegne av gruppen, hvis gruppen selv ikke blir enig om dette (artikkel 30 nr. 2).

  • Tillate at nye dyreforsøk foretas hvis eieren av en eksisterende undersøkelse nekter å gi ut funn og data fra undersøkelsen (artikkel 30 nr. 3).

  • Treffe vedtak på bakgrunn av forslag til avgjørelse etter artikkel 40 nr. 3 og artikkel 41 nr. 3, når ingen medlemsstater har fremsatt innsigelser. Innsigelser fra norske myndigheter likestilles med innsigelser fra en medlemsstat.

  • Treffe vedtak på bakgrunn av forslag til avgjørelse etter artikkel 40 nr. 3 og artikkel 41 nr. 3, hvis det i medlemsstatskomiteen oppnås enighet for forslaget. Norge har ikke stemmerett.

Det er foretatt en konstitusjonell vurdering av den myndighetsoverføring som innlemmelse av forordning (EF) nr. 1907/2006 innebærer. Det materielle innholdet i, og omfanget av de avgjørelsene som kjemikaliebyrået kan fatte, anses å være så saklig avgrenset at innlemmelsen i EØS-avtalen ikke krever vedtak i medhold av Grunnloven § 93.