St.prp. nr. 49 (2007-2008)

Om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 25/2008 av 14. mars 2008 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering, godkjenning og restriksjoner av kjemikalier (REACH) og etablering av et europeisk kjemikaliebyrå (ECHA), samt direktiv 2006/121/EF om regelverk for kjemikalier

Til innholdsfortegnelse

3 Nærmere om Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA)

Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) under REACH vil være EUs sentrale kjemikaliemyndighet. Alle registreringer av kjemiske stoffer skal sendes ECHA, og ECHA skal ha oversikt over informasjon om stoffer over en viss mengde eller av en viss farlighet i bruk på EØS-markedet. Kjemikaliebyrået trådte i funksjon 1. juni 2007 og har sete i Helsinki. Det forventes at ECHA har ca. 220 ansatte ved utgangen av 2008.

All registreringsinformasjon, de såkalte «dossier», kan vurderes av ECHA. Kjemikaliebyrået vurderer om kravene til registrering er oppfylt, samt forslag til videre testing av stoffer. I tillegg vil byrået i samarbeid med myndighetene i EØS-statene, vurdere utvalgte stoffer for å vurdere risiko for helse og miljø (stoffvurdering).

Det er opprettet flere rådgivende komiteer hvor det vil bli oppnevnt eksperter fra medlemsstatene (bl.a. for risikovurdering, samfunnsøkonomiske analyser og for medlemsstatenes stoffvurderinger mv.).

3.1 Organiseringen av ECHA

ECHA er organisert med et styre og et sekretariat. Videre har kjemikaliebyrået en administrerende direktør, en medlemsstatskomité og et forum for informasjonsutveksling om håndhevelse og et klageutvalg.

Styret godkjenner budsjettet, arbeidsprogrammet og årsrapporten. Styret skal bestå av en representant fra hver medlemsstat og maksimum seks representanter utnevnt av Kommisjonen. Hver medlemsstat skal nominere et medlem til styret. De nominerte medlemmene skal deretter oppnevnes av Rådet.

Administrerende direktør har ansvar for den daglige ledelsen og administrasjon av kjemikaliebyrået, herunder det finansielle. Administrerende direktør rapporterer til styret.

Sekretariatet skal bistå komiteene og forumet, og dessuten ha det administrative ansvaret for bl.a. registrering, vurdering og opprettelse av kjemikaliedatabasen.

Medlemsstatskomiteen skal løse eventuelle uenigheter om utkast til beslutninger foreslått av kjemikaliebyrået eller medlemsstatene. Denne komiteen skal også foreslå identifisering av stoffer som bør anses som stoffer med spesielt farlige egenskaper.

Komiteen for risikovurdering er ansvarlig for utarbeidelse av uttalelser om vurdering, søknader om godkjenning (autorisasjon), forslag om begrensninger og klassifisering og merking.

Komiteen for sosioøkonomisk analyse er ansvarlig for å utarbeide uttalelser om søknader om godkjenning (autorisasjon), forslag til begrensninger og spørsmål i forbindelse med sosioøkonomiske konsekvenser av eventuelle forslag om lovgivning.

Forumet for informasjonsutveksling om håndhevelse samordner et nettverk bestående av myndighetene i medlemsstatene som er ansvarlig for håndhevelse.

Klageutvalget treffer beslutninger om eventuelle innsigelser mot avgjørelser truffet av kjemikaliebyrået.