Spesialutsending for forbruker-, oppvekst- og likestillingsspørsmål
Dato: 12.05.2025 | Utenriksdepartementet
Marie Osnes er spesialutsending med ansvar for forbruker-, oppvekst- og likestillingsspørsmål ved EU-delegasjonen. Hennes arbeidsområde omfatter forbrukersaker, likestilling samt barne-, ungdoms- og familiepolitikk.
– Grovt sett handler mine fagområder om hvordan politikk og lover påvirker mennesker. Fellesnevneren i mitt arbeid er at jeg følger med på lover, regler og politikk i EU med mennesket og enkeltindividet i sentrum, men som også påvirker samfunnet, sier hun.
Når det gjelder barn og det digitale, har det de siste årene blitt rettet økt søkelys både i Norge og i EU på deres sårbarhet og behovet for økt beskyttelse særlig i møte med internett, nettspill og sosiale medier. EUs regelverk som «Digital Services Act» og personvernforordningen (GDPR) gir barn et særskilt vern, og EU har også en egen strategi, «Better Internet for Kids» (BIK+), hvor barns trygghet på nett settes i fokus.
– Barn er også forbrukere, og jeg følger tett med på EUs arbeid med den kommende «Digital Fairness Act», som har som mål å sikre rettferdig digitalt forbrukervern, også for barn, forteller Osnes.
Hun er utsendt fra Barne- og familiedepartementet, men dekker også temaer knyttet til likestilling og ikke-diskriminering, som faller inn under Kultur- og likestillingsdepartementets ansvarsområde.
Likestilling handler om å skape like muligheter for alle, uavhengig av sosial identitet, legning, kjønn, etnisitet og religion.
– Nylig har kunstig intelligens (KI) seilt opp som et sentralt tema. KI kan beskrives som "algoritmer på steroider", og dersom algoritmene som driver disse systemene er diskriminerende, vil også resultatene de produserer være det. På engelsk sier man ofte «bias in, bias out». Dette kan forsterke eksisterende skjevheter, sier Osnes.
En annen problemstilling er tilfeller der LHBTI+-personer, muslimer og jøder er målskiver og blir brukt systematisk for å skape splid og bidra til sosial uro. Dette påpeker EU-kommisjonen både i den nye ProtectEU-strategien og Beredskapsunionsstrategien.
– Sosial fragmentering er sentral i det overordnede risikobilde som kan bidra til å redusere tillit i samfunnet og minske vår kollektive oppfattelse av delte verdier. Likestilling i bred forstand må være et tverrgående hensyn i beredskap, sier Osnes
Videre er også forbrukervern en sentral del av porteføljen hennes. Forbrukervern dreier seg blant annet om å sikre at forbrukere ikke utsettes for urimelig handelspraksis. Forbrukerpolitikk handler om å beskytte de økonomiske rettighetene til forbrukere i møte med teknologisk utvikling og bærekraftig omstilling.
– I det grønne skiftet skal forbrukerne kunne stole på at produkter som markedsføres som miljøvennlige faktisk oppfyller bærekraftige miljøkrav. Forbrukerne skal bli beskyttet mot villedende handelspraksis i form av grønnvasking og førtidig produktsvikt, sier Osnes.
Hun sier følgende om hvorfor det er spennende å arbeide i Brussel:
– Jeg synes det er spennende å være i Brussel og følge med på politikkutviklingen. Her får jeg direkte innsikt fra folk i Rådet, Europaparlamentet og EU-kommisjonen, og møter engasjerte personer som ønsker å bidra til positiv politikkutvikling og samfunnsendring. Å forstå EU-systemet, og gjøre det mer tilgjengelig for folk i Norge, er også en viktig del av arbeidet mitt. De jeg snakker med her og mediene jeg følger her, gir et mer mangfoldig bilde enn det man ofte ser hjemme i Norge, hvor fokuset er mer nasjonalt. Her får jeg muligheten til å belyse politikkutviklingen fra flere vinkler og oppnå en mer helhetlig forståelse.
Marie Osnes har en mastergrad i europeisk politikk og styresett fra London School of Economics & Political Science (LSE), i tillegg til en tverrfaglig bachelorgrad i samfunnsvitenskap. Hun har tidligere vært landansvarlig for Hellas, Malta og Slovenia ved EØS-midlenes sekretariat i Brussel, og har jobbet med menneskerettigheter, styresett, sivilsamfunn og likestilling i Norad.