Slik finner du oss

EU-delegasjonen holder til ved Schuman-rundkjøringen, over gaten fra Europakommisjonens hovedbygning "Berlaymont", midt i EU-kvarteret i Brussel. På denne siden finner du noen transportalternativer.

Viktig informasjon om rushtid

På morgenen (ca. kl. 08-11) og ettermiddagen (ca. kl. 15-19) vil det på ukedager være stor trafikk i Brussel. Dette gjelder særlig i og rundt Schuman-rundkjøringen, der EU-delegasjonen har sine lokaler.

Vi anbefaler derfor å bevege seg til EU-delegasjonen ved hjelp av sykkel eller gange og metro i dette tidsrommet. Ved bruk av buss eller bil bør det beregnes meget god tid, i perioder opp mot en time ekstra.

Fly til Brussel

Brussel har to ordinære flyplasser: Brussel lufthavn i Zaventem og Charleroi lufthavn i Charleroi.

De aller fleste flyvninger vil gå til Zaventem, Charleroi betjenes primært av Ryanair. Sistnevnte lufthavn ligger også i større avstand til Brussel og Norway House.

Mange besøkende grupper velger morgenfly til Brussel for sine opphold her. Basert på delegasjonens erfaringer vil vi anbefale, om mulig, å reise med fly kvelden før besøket skal begynne, for å minimere risikoen for kanselleringer og lignende på kort varsel.

Buss til og fra flyplassen

Brussel bybuss nummer 12 kjører mellom Zaventem flyplass og Brussel sentrum (Troon/Trône). Den går mellom kl. 04.57 og kl. 23.50 på hverdager, typisk med 4-6 avganger i timen.

Merk at billettprisen varierer avhengig av om man reiser til eller fra flyplassen.

Les mer på kollektivselskapet STIB/MIVBs nettsider.

Nærmeste stopp til og fra Norges Hus er Schuman. Stoppet ligger like utenfor inngangen til bygningen.

Taxi til og fra flyplassen

En taxitur mellom Brussel lufthavn i Zaventem og Norges Hus (Rue Archimède 17) koster rundt 35 euro og tar 15-20 minutter. Taxi kan for eksempel bookes via Taxis Verts.

Det er mulig å stoppe utenfor inngangen ved Norges Hus, men det er meget begrensede parkeringsmuligheter.

Tog til og fra flyplassen

Brussel lufthavn ligger 20 minutter fra Brussel sentrum med tog. En enveisbillett på toget mellom Brussel og flyplassen koster rundt ni euro.

Les mer på togselskapet SNCB/NMBS' nettsider.

Nærmeste togstasjon til Norges Hus er Brussel-Schuman. Herfra går det direktetog til og fra flyplassen en gang i timen (IC 2536 som går mellom Dinant og Brussels Airport-Zaventem).

Man kan også ta andre tog mellom Brussel-Schuman og Brussel-Nord, eller metro linje 1 og 5 som går mellom Brussel-Schuman og Brussel-Central, og deretter bytte til et annet tog som går retning flyplassen. Merk at metroen krever egen billett.

Metro i Brussel

Nærmeste metrostasjon er Schuman. Stasjonen betjenes av metrolinjene 1 (fra Weststation/Gare de l'Ouest til Stockel/Stokkel) og 5 (fra Erasme/Erasmus til Hermann-Debroux).

Begge linjene går til blant annet Brussel sentralstasjon. De fleste øvrige metrolinjer kan bytte til linje 1 og 5 på enten Arts-Loi/Kunstwet eller De Brouckère.

Normal takst er rundt to euro for en enkeltbillett. Billetter kan kjøpes fysisk enkeltvis, som periodebillett eller betales direkte kontaktløst ved metroinngangen.

Les mer om metro, trikk og buss i Brussel på kollektivselskapet STIB/MIVBs nettsider.

Med tog til Brussel

Brussel har mange ulike togstasjoner. De tre største ligger alle langs det samme togsporet: Brussel-Zuid/Brusselles-Midi, Brussel-Centraal/Bruxelles-Central, og Brussel-Noord/Bruxelles-Nord.

Av disse er "Zuid/Midi" hovedstasjon for internasjonale tog, og "Centraal/Central" hovedsakelig for innenlandstog. Brussel har blant annet direktetog til og fra London, Paris, Amsterdam og Köln.

Alle tre stasjonene har også metrostasjoner knyttet til seg. Disse kan man bruke for å ta seg videre til Schuman, nærmeste metrostasjon til Norges Hus. Se "Metro i Brussel" over.

Det er også mulig å ta tog videre til nærmeste togstasjon: Brussel-Schuman. Se "Tog til og fra flyplassen" over.

Med bil til Brussel

Hvis du velger å kjøre bil, er det verdt å merke seg at trafikken til og fra Brussel er tung, og veier/avkjøringer er ikke alltid godt merket.

Skilter i retning av Schuman-rundkjøringen (og dermed Norges Hus i Rue Archimède) er merket ”Institutions européennes”.

Det er mulig å stoppe utenfor inngangen ved Norges Hus, men det er meget begrensede parkeringsmuligheter.