Spesialutsending for utdanning
Dato: 02.06.2025 | Utenriksdepartementet
Mads Gravås er utsendt fra Kunnskapsdepartementet, og spesialutsending for utdanning ved Norges delegasjon til EU. Her dekker han hele utdanningsfeltet fra barnehage til høyere utdanning.
– Utdanning er grunnlaget for personlig utvikling. Det gir jobbmuligheter og grunnlag for et aktivt og ansvarlig medborgerskap. Målet er å fjerne barrierer for læring og forbedre tilgangen til kvalitetsutdanning for alle, sier Gravås.
Kompetansepolitikk, yrkeskvalifikasjonsdirektivet og Erasmus+-programmet, hvor forslag til ny programperiode for 2028-2034 snart kommer, er sentrale tema på utdanningsfeltet.
– Norge har deltatt i Erasmus+ i ulike former siden 1992, noe som er lengere enn vi har vært med i EØS-avtalen. Det europeiske utdanningssamarbeidet og Erasmus+ er derfor en integrert del av norsk politikk, og det er vesentlig å ha en strategi for samarbeidet, sier Gravås.
Han forteller videre at utdanning er en medlemstatskompetanse.
– Det betyr at EU skal bidra til utvikling av kvalitet gjennom å oppfordre til samarbeid mellom medlemslandene. Hvis det er nødvendig kan EU bidra med tiltak og politikkutvikling som respekterer medlemslandenes utdanningssystemer, kulturelle- og språklige diversitet. Norge deltar i dette samarbeidet, forteller Gravås.
I tillegg følger Gravås kompetanseunionen «The Union of Skills» tett. Kompetanseunionen skal støtte utviklingen av EUs humankapital og styrke EUs konkurransekraft.
– For å gjøre Europa mer konkurransedyktig må EU ta tak i mangelen på kompetanse i viktige områder som grønn og ren teknologi. Et solid utdannings- og opplæringssystem, forskning og innovasjon er avgjørende for at Europa skal lykkes, forklarer Gravås.
Kompetanseunionen vil de neste årene lansere flere titalls hovedsakelig ikke-lovgivende initiativer for å øke tilbudet av kompetanse og ferdigheter. Europakommisjonen ønsker mindre fragmentering og tettere kobling mellom EU-finansieringskilder og EU-politikk fremover, for å ha en sterk basis for styring av kompetansepolitikken i EU.
– Hvordan det europeiske utdanningsområdet og kompetanseunionen skal styres i fremtiden, er meget viktig for Norge, og arbeidet følges tett både fra Brussel og Oslo, sier Gravås.
På spørsmål om hva som er det mest interessante med jobben svarer Gravås at det i tillegg til det faglige innholdet, er å jobbe for Norges interesser opp mot EU i dagens geopolitiske situasjon.
– I tillegg til at et solid utdannings- og opplæringssystem, er avgjørende for at Europa skal lykkes i fremtiden, har også utdanning og kompetanse et sikkerhetsaspekt i seg. Utdanning gjør oss motstandsdyktige, og desinformasjon er en trussel vi stadig må kjempe mot. Det er denne bredden i arbeidsoppgavene jeg trives med, legger Gravås til.
Gravås er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo. Han har tidligere vært nasjonal ekspert i Europakommisjonen i DG Utdanning og kultur. I tillegg har han vært prosjektleder for Regjeringens Strategi for norsk deltakelse i Erasmus+ og Det europeiske utdanningsområdet (2021-2027). Videre har han vært prosjektleder for Stortingsmelding 7 «En verden av muligheter – Internasjonal studentmobilitet i høyere utdanning» i 2020-21.