Matsvinn

Å forebygge og redusere matsvinn er viktig for en bærekraftig utvikling. På verdensbasis blir omtrent en tredel av maten som produseres, ødelagt eller kastet. Matsvinn bidrar til nesten ti prosent av de globale menneskeskapte utslippene av klimagasser.

Matavfall

Det er sunn fornuft at god mat skal i magen og ikke i søpla

Føremålet med forslaget til lova om førebygging og reduksjon av matsvinn er å betra ressursutnyttinga i verdikjeda for mat ved å hindra at mat går ut or verdikjeda.

Matavfall.

Prop. 130 L (2024–2025) Lov om forebygging og reduksjon av matsvinn (matsvinnloven)

Proposisjon 10.04.2025

Landbruks- og matdepartementet har lagt frem forslag til ny lov om forebygging og reduksjon av matsvinn. Lovforslaget har som formål å fremme bedre ressursutnyttelse av næringsmidler gjennom å forebygge og hindre at næringsmidler går ut av verdikjeden.

Illustrasjon av mat som går rett i søppelkassen.

Bransjeavtale om reduksjon av matsvinn

Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn skal sikre at Norge halverer matsvinnet innen 2030.