Jens Stoltenberg utnevnt som sentralbanksjef

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Jens Stoltenberg er i statsråd i dag utnevnt som sentralbanksjef og leder for Norges Banks hovedstyre for en periode på seks år. Ida Wolden Bache er beskikket som midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars 2022 og til Stoltenberg tiltrer.

– Jeg har vært opptatt av å finne den beste sentralbanksjefen for Norge, og jeg er trygg på at det er Jens Stoltenberg. Kombinasjonen av økonomibakgrunn, samfunnsforståelse og en ledererfaring få i Norge har, gjør han veldig godt egnet som øverste leder i Norges Bank, en institusjon som forvalter viktige samfunnsoppdrag på vegne av oss alle, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jens Stoltenberg er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo i 1987. Siden 2014 har han vært generalsekretær i NATO. Før det hadde han en lang karriere i norsk politikk, blant annet som partileder i Arbeiderpartiet, statsminister, finansminister og nærings- og energiminister.

Det tas sikte på at tiltredelsesdato blir rundt 1. desember, men det vil bli endelig fastsatt ved signering av arbeidskontrakten i løpet av kort tid.

Stoltenberg går av som generalsekretær i NATO ved utgangen av september 2022.

Nåværende sentralbanksjef, Øystein Olsen, har bedt om å få fratre sin stilling 1. mars 2022. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache er i statsråd i dag beskikket som midlertidig sentralbanksjef fra 1. mars 2022 og til Jens Stoltenberg tiltrer.

---

Det blir pressetreff med finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Jens Stoltenberg i Marmorhallen klokken 12.30 i dag. Finansministeren er til stede fysisk, mens Stoltenberg deltar digitalt.

Nett-tv Pressetreff om ny sentralbanksjef

Se sendingen her

Se sendingen her