Historisk arkiv

Julekalender 2015: Morellene som kan nytes hele året

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

300 meter over havet, på Høgetveit gård i Evje, dyrker Wenche og Sjur Høgetveit Nordens mest høytliggende moreller. – Morellene er så søte og gode at morellsirupen vår bare trenger littegrann sukker, forteller Sjur.

Moreller og bringebær under høye plasttunneler på Høgetveit gård.
Moreller og bringebær under høye plasttunneler på Høgetveit gård. Foto: Høgetveit gård

Nettopp morellsirupen er det knyttet store forventninger til. Wenche og Sjur har prøvekokt og smakt, prøvekokt og smakt. Justert på sukkermengden og prøvd ulike tilsetninger. Det ferdige resultatet som består av råsaft av moreller tilsatt sukker og vaniljestang, kokt inn til passelig tykkelse, er utviklet i samarbeid med kokk Britt Elisabeth Olsen via Kompetansenettverket for lokalmat.

– Morellene dyrker vi på gården, i den travle innhøstingsperioden i juli-august fryser vi ned en del dem, og under høsten og vinteren produserer vi morellsirupen, sier Wenche. Hun legger til at de lenge har hatt lyst til å lage smakfulle produkter basert på egne bær.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Moreller, plommer og bringebær

Det er snart 20 år siden Wenche og Sjur plantet de første morelltrærne. Da plantet de 100 trær, nå har de cirka 1000. Bringebærbusker og plommetrær har også kommet i jorda på Høgetveit.

– Vi dyrker moreller og bringebær under høye plasttunneler, eller værvern, som vi gjerne kaller det. For det er mot frost og regn tunnelene beskytter. Regner det ekstra mye, verner vi plommene også, sier Sjur.

Moreller.
Moreller. Foto: Høgetveit gård

Morellene holder seg mye bedre, langt færre sprekker eller råtner og det trengs ikke så mye sprøyting heller. Like fullt er morelldyrking krevende. Det gjelder å følge med, og å gjøre ting til rett tid, for å få gode avlinger. – Vi dyrker flere ulike morellsorter, og mange av kundene har sin personlige favoritt. Blant sortene vi dyrker; Lapins, Van, Ulster, Techlovan, Karina, Kordia, Regina og Sweetheart, liker vi best Lapins og Techlovan.

Farmors plommesaft og bringebær som smaker sommer

Det meste som produseres på Høgetveit selges ferskt. Gårdens nye fryselager gjør det mulig å nyte smaken av moreller, bringebær og plommer hele året. Den nyutviklede morellsirupen er allerede ettertraktet, bringebærsaften smaker av sommer og plommesaften som er basert på farmors velbrukte oppskrift bringer frem gode minner om herlige sensommerdager.

– Vi har startet med videreforedlingen er for å utnytte en større del av avlinga. Det er en super måte å bruke de morellene, bringebærene og plommene som er små eller har noen skjønnhetsfeil, avslutter Wenche. 

300 meter over havet ligger Høgetveit gård i Evje.
300 meter over havet ligger Høgetveit gård i Evje. Foto: Høgetveit gård