Historisk arkiv

Julekalender 2015: Hele Sørlandets slakteri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Folk på Sørlandet, og etter hvert også i andre deler av Norge, setter stor pris på spesialpølsene fra Jens Eide. Atskillige gullmedaljer i Norsk Mesterskap i kjøttprodukter viser at det er med god grunn.

På slakteriet.
På slakteriet. Foto: Jens Eide

– Det er pølsene vi er mest kjent for, og det var med pølsemakeri det hele startet for snart 70 år siden. I dag produserer vi langt mer enn "bare" pølser, og vi setter vår ære i at produktkvaliteten alltid skal være den ypperste og smaken den aller beste, forteller Jens Eide.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Kombinerer tradisjoner og nye kulinariske impulser

Det er drøyt 30 ansatte i slakteriet. De er utdannet innen sine fagområder og legger sin sjel i å utvikle nye smakfulle og spennende varer. Det er spesielt på pølsefronten at nye smaksvarianter tas frem. Ramsløkpølser, skjærgårdsgrill og chipottlepølser er bare noen eksempler.

– Kjekjøtt er også et område vi satser på, og vi merker en økende etterspørsel. Siden et par år tilbake har vi oppfordret lokale geitebønder til å fôre opp bukkekillingene. Det er tragisk og trist både med tanke på dyrevern og fra et matsikkerhetsperspektiv at mange geitebønder ser seg nødt til å avlive bukkekillingene rett etter kjeing. Vi betaler derfor en pris som gjør det lønnsomt for dem å fôre opp killingene frem til vi slakter dem utpå høsten, sier Jens Eide.

Mye av hemmeligheten til slakteriets suksess ligger i å være fleksible, ha solid fagkunnskap og en lokal forankring. Ved å kjenne sine leverandører og alltid vite hva markedet etterspør, har de blitt en institusjon ikke bare for Lillesand, men hele Sørlandet.

Mye godt.
Mye godt. Foto: Jens Eide

På dyrenes premisser

Jens Eide Slakteri ligger midt i et område med stor husdyrproduksjon. Dermed slipper dyrene lange transporter og de får en mest mulig skånsom behandling. Bøndene i området kjenner til slakteriets rutiner og kvalitetskrav. Å levere dyr til Jens Eide, gir en garanti for at alt går riktig for seg. Alle dyrene blir registrert, slik at bedriftens produkter kan spores tilbake til hvilket gårdsbruk råvarene kommer fra.

– Vi bruker våre egne biler og sjåfører for å være helt sikre på at dyra har det så bra som mulig. For oss handler kortreist mat også om at mest mulig av verdiskapingen skal skje på Sørlandet. Etter at jeg for alvor begynte å interessere meg for våre lokale og kvalitetsbevisste råvareprodusenter, har jeg blitt stadig mer oppmerksom på hvor mye landsdelen vår faktisk har å by på, avslutter Jens Eide. 

Knallgod Sørlands Wiener.
Knallgod Sørlands Wiener. Foto: Jens Eide