Historisk arkiv

Julekalender 2015: 64 forskjellige slag pølser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Over store deler av Norges land er Brødrene Brubakken i Kragerø kjent for pølsene sine; skikkelige håndverkspølser med mye smak og høyt kjøttinnhold.

Butikken til Brødrene Brubakken i Kragerø.
Butikken til Brødrene Brubakken i Kragerø. Foto: Olav Brubakken

– Pølsemakerferdigheten går i arv i familien. Nå er vi tredje og fjerde generasjon som driver pølsemakeriet og kjøttforeningen. Det at vi er en lite bedrift gjør at alle må kunne alt. Vi skal kunne skjære ned dyret og foredle det og produsere. Vi er alle veldig allsidig og avhengig av hverandre, forteller Benedicte Brubakken.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Fra brødkjører til slakter og pølsemaker

Det er nesten hundre år siden småbruker og brødkjører Olav Brubakken forlot brødet til fordel for kjøttet. Det hele startet egentlig da ei ku brakk beinet og måtte nødslaktet. Det ble for mye kjøtt for bonden alene, så Brødkjører-Olav tok med seg noe av kjøttet på brødruten sin. Kjøttet solgte som bare det, og Olav kom etter hvert frem til at det fristet mer å jobbe med kjøttvarer.  

Han inngikk avtaler med flere lokale bønder om videresalg av kjøttet deres. Etterhvert ble etterspørselen så stor at han fikk bygd et lite slakteri hjemme på småbruket, og de to eldste sønnene, Trygve og Ragnar ble med som slaktere. Olav kjøpte dyrene levende på gårdene, og leide dem med seg hjem til gården hvor sønnene slaktet dem.

Etter ti år med slakteri og butikk på gården, var tiden inne for å flytte til større lokaler. Da pølsemakeriet og slakteriet til Slakter Syvertsen på Tangen sto for salg, og det var mulighet for å leie forretningslokale midt i Kragerø, slo de til, og etablerte firmaet Brødrene Brubakken & Co.

Stort utvalg i butikken.
I butikken midt i Storgata i Kragerø er det et stort utvalg av pølsevarianter. Foto: Olav Brubakken

Pølser som smågodt

I butikken midt i Storgata i Kragerø er det fullt trøkk hele sommeren, og feriegjestene forventer to nye pølsevarianter hver sommer. De plukker gjerne pølser som smågodt i disken, og i juli gikk det med 14 tonn pølser.

Julen er også en svært hektisk tid. Da tropper Kragerøboerne opp i butikken for å kjøpe håndverksjulemat.

– Vi lager all slags julemat. Mest ettertraktet er hodesylten. Vår hjemmelagde sylte har vi lagd i fire generasjoner, og nærmere 6000 grisehoder pelles før vi kan ta en velfortjent juleferie, avslutter Benedicte.

Benedicte Brubakken er 4. generasjons pølsemaker.
Benedicte Brubakken er 4. generasjons pølsemaker. Foto: Olav Brubakken