1952: "... den fjerne tid da De og jeg var venner"

24. januar 1952 takket generalløytnant Otto Ruge statsminister Oscar Torp for hilsenen til 70-årsdagen. "... den mindet meg om den fjerne tid da De og jeg var venner og arbeidet så godt og så intimt sammen", skrev Ruge.

Den gamle general tenkte nok her først og fremst på samarbeidet de to hadde fra juli til november 1945, da Torp var forsvarsminister i Einar Gerhardsens samlingsregjering og Ruge var tilbake som Norges forsvarssjef etter sitt femårige krigsfangenskap i Tyskland.

Men de to hadde også hatt kontakt da Torp var forsvarsminister 1935-1936 og Ruge var sjef for generalstaben, og da Torp var finansminister i regjeringen Johan Nygaardsvold under det tyske angrepet på Norge i 1940. Da ble Ruge kjapt utnevnt først til kommanderende general og så til forsvarssjef, fordi landets øverste militære ledelse ikke maktet å håndtere situasjonen. Det gjorde Ruge.

 

 

Otto Ruge (til venstre) som oberst i 1930-årene (foto: Wikipedia), til høyre Oscar Torp (foto: Statsministerens kontor).

Etter at statsministersekretær Jens Chr. Hauge i november 1945 overtok som forsvarsminister i Gerhardsens andre regjering, ble imidlertid han og Ruge såvidt uenige om hvordan Forsvaret nå burde utvikles, at Ruge søkte avskjed allerede 1. januar 1946.

Ruge fikk nå kommandantboligen på Høytorp fort ved Mysen i Østfold som æresbolig, der han bodde til sin død i 1961.

"Jeg ber Dem tro at venskapet fremdeles holder, selv om forholdene og politikken satte en stopper for samarbeidet.

Det er ganske pussig, men av de politikere som har husket på min fødselsdag, er der ingen borgerlige, bortsett fra militære, men mange fra Deres parti. Og det er jo hyggelig for meg som, som De vet, ikke hører til Deres partifeller",

skrev Ruge til den 11 år yngre sarpingen som nå satt i statsministerstolen i Regjeringsbygningen i Akersgaten 42.General Otto Ruges takkekort til statsminister Oscar Torp 24. januar 1952.
(Riksarkivet, foto: Statsministerens kontor).

Kilde:
Riksarkivet/Statsministerens kontor/Statsminister Torp privat