1959: 15. etasje som den var

Om- og påbyggingen av Statsministerens kontor på toppen av Høyblokken i Regjeringskvartalet 1988-1990 førte til store endringer i det som til da var den eneste kontoretasjen - 15. etasje. Her er noen glimt 1959-1986.

14. februar 1959, snaut tre måneder etter innflyttingen 26. november 1958, ser Statsministerens møterom i 15. etasje ut som det gjorde fram til juni 1988. døren til hoyre fører ut til korridoren, døren til venstre til biblioteket.

Noen av stolene i empiremøblementet er fra 1810, sofaene er fra tidlig på 1900-tallet og resten av stolene og bordet fra 1958. På veggen 1800-tallsmalerier av førstestatsråder/statsministre, i hjørnet marmorbyste av førstestatsråd Jørgen Vogt. På bokhyllen et alabastur som før 1958 sto i Statsrådsalen på Victoria Terrasse, og før 1896 i Statsrådsalen i Stiftsgården i Rådhusgaten 13. (Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum).

22. mars 1963 leder statsminister Einar Gerhardsen kontaktutvalgsmøte
Statsministerens møterom i 15. etasje. Bildet er tatt mot nord, med vinduene mot
Grubbegaten til høyre. Bystene bak er til  venstre statsminister Georg Sibbern, til  høyre statsminister Frederik Stang.
(Foto: NTBScanpix).

11. september 1963 møter statsminister John Lyng USAs visepresident Lyndon B. Johnson på Statsministerens møterom i 15. etasje. Bak
dem står empirekommoden med speil. I speilet sees en av de gamle bygningene på andre siden av Grubbegaten, der regjeringsbygning R4 kom mange år senere.
(Foto: Rolf Chr.  Ulrichsen/ Aftenposten/ NTBScanpix).

8. september 1970 har statsminister Per Borten (til venstre) besøk av sin greske kollega Andreas Papandreou. Bildet er tatt nordover i korridoren nord i 15. etasje.

Til høyre bak Papandreou er døren åpen til Statsministerens møterom, senere mer kjent som Møterom I. Av de to dørene til venstre for Borten, er den nærmeste en direktedør inn til garderoben på statsministerkontoret. Lenger borte er døren inn til statsministerens forværelse. Mellom de to statsministrene sees fremspringet med dør til baktrappen. Døren på veggen i nord leder inn til sittegruppe og kontorer for statssekretærer og deler av embetsverket. (Foto: NTBScanpix).

9. mai 1986 venter avtroppet statsminister Kåre Willoch på at statsminister Gro Harlem Brundtland skal komme fra første statsrådsmøte på Slottet i hennes andre regjering.

Willoch står på forværelset, med tomme inn- og utbokser. I venstre bildekant er døren inn fra korridoren. Sørover gjennom døren bak ham  sees statsministerkontoret i 15. etasje, ryddet for nøkkelskifte. På veggen bak statsministerens skrivebord henger Henrik Sørensens maleri "Veien til Hakkim" (1947), som i mange år var utlånt til Statsministerens kontor fra Nasjonalgalleriet.  (Foto: Per Fronth Nygaard/NTBScanpix).

12. desember 1986 møter statsminister Gro Harlem Brundtland fredsprisvinner Elie Wiesel på Statsministerens møterom/Møterom I i 15. etasje. Til venstre den jødiske rabbineren Michael Melchior. På vei inn døren i bakgrunnen personlig rådgiver Svein Roald Hansen og byråsjef for internasjonale saker Morten Wetland.

Fotografen står med ryggen til vinduene mot Grubbegaten. Lengst i bakgrunnen, på motsatt side av korridoren, direktedøren inn til garderoben på statsministerkontoret. På veggen to av maleriene fra 1800-tallet, til venstre statsminister Frederik Stang, til høyre førstestatsråd Jørgen Vogt.
(Foto: Bjørn Aslaksen/VG/NTBScanpix).