Prop. 102 L (2013–2014)

Endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven (forenkling av regelverket om oppfølging av sykmeldte arbeidstakere)

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget

7.1 Til endringene i folketrygdloven

Til § 8-7 a

I andre ledd tredje punktum henvises det til folketrygdloven § 25-5 a. Denne henvisningen oppheves som følge av at § 25-5 a oppheves. I andre ledd nytt fjerde punktum videreføres det materielle innholdet i unntaksbestemmelsen i folketrygdloven § 25-5 a andre ledd knyttet til sykmelders plikt til å delta i dialogmøter når de blir innkalt. Lovteksten justeres, slik at det blir tydeliggjort at det skal mye til for å ha gyldig forfallsgrunn.

Dagens femte punktum blir nytt sjette punktum, men endres noe. Regelen om at det i innkallingen skal varsles om mulige sanksjoner ved overtredelse av pliktene, faller bort som følge av at bestemmelsene om sanksjoner overfor arbeidsgiver og sykmelder i hhv. folketrygdloven § 25-3 femte ledd og § 25-5 a, oppheves.

I tredje ledd andre punktum endres henvisningen slik at den også omfatter nytt femte punktum i andre ledd.

Til § 25-2

Gjeldende tredje ledd om arbeidsgivers plikt til å gi skriftlig melding til Arbeids- og velferdsetaten når arbeidstaker har vært helt eller delvis borte fra arbeidet i ni uker oppheves.

Gjeldende fjerde og femte ledd blir nytt tredje og fjerde ledd.

Til § 25-3

Gjeldende femte ledd om sanksjoner overfor arbeidsgiver oppheves.

Gjeldende sjette ledd blir nytt femte ledd.

Departementet gjør oppmerksom på at det allerede ligger et forslag i Stortinget om å gjøre endringer i folketrygdloven § 25-3 femte ledd, jf. Prop 48 L (2013–2014) om endringer i folketrygdloven og i skattelovgivningen mv. (tilpasning til a-ordningen). Dette forslaget innebærer at § 25-3 femte ledd skilles ut og plasseres som en ny § 25-3 a, med ikrafttredelse straks. Forutsatt at Stortinget fatter vedtak i samsvar med Innst. 193 L (2013–2014) før proposisjonen her behandles, innebærer departementets forslag at det er den nye bestemmelsen i folketrygdloven § 25-3 a som må oppheves.

Til § 25-5 a

Paragrafen om sanksjoner ved sykmelders brudd på plikt til å delta i dialogmøter oppheves.

7.2 Til endringene i arbeidsmiljøloven

Til § 4-6

Ordlyden i tredje ledd femte punktum om at arbeidsgiver skal «sende» oppfølgingsplan til sykmelder så snart den er utarbeidet, og senest etter fire uker, endres til at arbeidsgiver skal «sørge for at planen formidles» til sykmelder så snart den er utarbeidet og senest etter fire uker. Formålet med endringen er å klargjøre at arbeidsgiver fortsatt er ansvarlig for at sykmelder mottar oppfølgingsplanen, men at arbeidsgiver samtidig har et vidt spillerom med hensyn til hvordan forpliktelsen ivaretas. Loven skal derfor ikke være til hinder for at arbeidsgiver og arbeidstaker for eksempel avtaler at arbeidstaker selv tar med planen til sykmelder. Gjeldende femte punktum som henviser til folketrygdlovens bestemmelse om at planen også skal sendes til Arbeids- og velferdsetaten senest en uke før eventuelle dialogmøter som Arbeids- og velferdsetaten innkaller til, omformuleres for å gjøre den lettere tilgjengelig og flyttes til nytt sjette punktum. Henvisningen til folketrygdloven § 25-2 nytt tredje ledd videreføres. Dialogmøte i regi av Arbeids- og velferdsetaten avholdes normalt etter et halvt års sykmelding, av opplysningshensyn presiseres det derfor at det er oppdatert plan som skal sendes til Arbeids- og velferdsetaten.

Fjerde ledd første punktum endres, slik at det som utgangspunkt ikke lenger må avholdes dialogmøte for de som er delvis sykmeldt. I nytt andre punktum presiseres det at slikt møte likevel skal holdes når arbeidsgiver, arbeidstaker eller sykmelder anser det hensiktsmessig. Bestemmelsen i dagens andre og tredje punktum om hvem som skal delta i møtet endres. For sykmelder endres utgangspunktet, slik at denne bare skal delta dersom både arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstakeren alene, ønsker det. Sykmelder skal da innkalles til dialogmøtet, jf. nytt tredje punktum. Henvisningen til folketrygdloven § 25-5 a faller bort som følge av at denne bestemmelsen oppheves. I fjerde punktum videreføres det materielle innholdet i unntaksbestemmelsen i § 25-5 a andre ledd i folketrygdloven, knyttet til sykmelders plikt til å delta i dialogmøter når de blir innkalt. Lovteksten justeres, slik at det blir tydeliggjort at det skal mye til for å ha gyldig forfallsgrunn. Regelen i andre punktum om at bedriftshelsetjenesten skal delta i alle dialogmøter oppheves. Det inntas i stedet et nytt siste punktum om at Arbeids- og velferdsetaten, bedriftshelsetjenesten og andre relevante aktører kan innkalles når arbeidsgiver eller arbeidstaker ønsker det.

Arbeidsgivers rapporteringsplikt etter folketrygdloven § 25-2 tredje ledd foreslås opphevet. Derved bortfaller også henvisningen til denne bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 4-6 fjerde ledd siste punktum. I nytt femte ledd inntas det i stedet en bestemmelse om at arbeidsgiver skal kunne dokumentere hvordan bestemmelsene om oppfølgingsplan og dialogmøte har vært fulgt opp, herunder hvem som har vært innkalt til og har deltatt i dialogmøte.

Gjeldende femte ledd blir nytt sjette ledd.

Til forsiden