Prop. 102 L (2013–2014)

Endringer i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven (forenkling av regelverket om oppfølging av sykmeldte arbeidstakere)

Til innholdsfortegnelse

4 Opphevelse av arbeidsgivers rapporteringsplikt etter ni ukers sykmelding

4.1 Gjeldende rett

Det fremgår av folketrygdloven § 25-2 tredje ledd at arbeidsgiver har plikt til å rapportere skriftlig til Arbeids- og velferdsetaten senest når arbeidstaker har vært helt eller delvis borte fra arbeidet i ni uker. Arbeidsgiver skal gi melding om hvorvidt reglene om oppfølgingsplan og «dialogmøte 1» er overholdt, herunder opplyse om hvorvidt sykmelder er innkalt til og har deltatt i dialogmøtet. Arbeidsgiver skal på samme tid sende oppfølgingsplanen til Arbeids- og velferdsetaten.

Arbeids- og velferdsetaten har utarbeidet en mal som kan benyttes og som kan sendes inn til etaten, elektronisk eller på papir.

4.2 Departementets høringsforslag

Departementet uttalte i høringen at arbeidsgivers rapporteringsplikt har vist seg å være mindre egnet til å si noe om kvaliteten på oppfølgingsarbeidet på den enkelte arbeidsplass. Rapporteringen har også vist seg å være uforholdsmessig ressurskrevende å håndtere, både for virksomhetene og Arbeids- og velferdsetaten. Departementet foreslo på denne bakgrunn å fjerne dagens rapporteringsplikt.

Selv om virksomhetene blir fritatt fra rutinemessig å rapportere sykefraværsoppfølgingen, mente departementet at de i konkrete tilfeller må kunne pålegges å dokumentere oppfølgingen av sykmeldte. Departementet foreslo på denne bakgrunn å oppheve arbeidsgivers generelle rapporteringsplikt i folketrygdloven § 25-2 tredje ledd, samt å presisere i arbeidsmiljøloven § 4-6 nytt femte ledd at arbeidsgiver skal kunne dokumentere sin oppfølging av sykmeldte arbeidstakere.

4.3 Høringsuttalelsene

Alle arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner som har uttalt seg, samt en rekke andre høringsinstanser, støtter forslaget om å oppheve arbeidsgivers rapporteringsplikt etter ni ukers sykmelding, og at det blir presisert at arbeidsgiver skal kunne dokumentere sin oppfølging av sykemeldte arbeidstakere.

4.4 Departementets vurderinger og forslag

Både SINTEFs evalueringsrapport og Arbeids- og velferdsdirektoratets erfaringer viser at dagens rapporteringskrav er utfordrende. For å bidra til å avhjelpe virksomhetenes utfordringer med innrapportering til Arbeids- og velferdsetaten, er det etablert rutiner for elektronisk innrapportering via Altinn. Mange virksomheter kan også rapportere direkte via sine HR-system. Andelen elektroniske innrapporteringer (oppfølgingsplaner og 9-ukersrapporter) har siden innføringen av de nye reglene i juli 2011 ligget på omkring 20 prosent.

Uavhengig av mulighetene til elektronisk innrapportering, opplever mange virksomheter rapporteringskravet som uforholdsmessig ressurskrevende. Det er også pekt på at Arbeids- og velferdsetaten med et slikt rapporteringssystem får en dobbeltrolle som kontrollør og samarbeidspartner. Det etterlyses et system for oppfølging av sykmeldte som er basert på tillit, og hvor hovedfokuset er samhandlingen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver på den enkelte arbeidsplass. Departementet har også merket seg at SINTEF i sin evalueringsrapport peker på at rapporteringsregimet bør oppheves.

Departementet er enig i disse betraktningene og foreslår at rapporteringsplikten fjernes. Konkret innebærer det at bestemmelsen i folketrygdloven § 25-2 tredje ledd oppheves. Forslaget har bred støtte blant høringsinstansene.

Selv om virksomhetene blir fritatt fra rutinemessig å rapportere sykefraværsoppfølgingen, bør de fortsatt kunne pålegges å dokumentere oppfølgingen av sykmeldte arbeidstakere, dvs. om oppfølgingsplan er utarbeidet, om «dialogmøte 1» er avholdt og hvem som eventuelt har vært innkalt til og har deltatt i møtet. Dette er informasjon som i utgangspunktet skal oppbevares i virksomheten som grunnlag for gode rutiner for oppfølging av arbeidstakerne, og som tilsynsmyndighetene etter omstendighetene vil kunne ha behov for. Departementet foreslår på denne bakgrunn at det blir presisert i arbeidsmiljøloven § 4-6 nytt femte ledd at arbeidsgiver skal kunne dokumentere hvordan bestemmelsene om oppfølgingsplan og dialogmøte har vært fulgt opp. Heller ikke dette forslaget har møtt motstand i høringsrunden.

Til forsiden