Prop. 121 L (2009-2010)

Lov om infrastruktur for geografisk informasjon (geodataloven)

Til innholdsfortegnelse

2 Nettjenester

Nettjenestene skal være det praktiske grunnlaget for deling av data mellom offentlige myndigheter på nasjonalt og europeisk plan. Direktivet definerer følgende fem tjenestetyper:

  • visningstjenester

  • nedlastingstjenester

  • søketjenester

  • omformingstjenester

  • aktiveringstjenester

Tjenestebegrepet må her forstås som en datamaskinkapasitet gjort tilgjengelig via Internett, slik begrepet benyttes innenfor IKT-området - ikke som ferdig brukergrensesnittjeneste. Mer utførlig informasjon finnes på Kommisjonens internettsider 1 .

Visningstjenester

Visningstjenester er tjenester som gjør det mulig å vise geodata. Visningstjenestene tar i praksis utgangspunkt i ISO-standarden «ISO 19128:2005(E) Geographic information - Web map server interface». Visningstjenester kalles også karttjenester eller WMS-tjenester (Web Map Service).

WMS-tjenester åpner for at en server, på forespørsel kan sende kartutsnitt i form av rasterfiler tilbake til brukeren, enten direkte i webleseren, eller i en brukergrensesnittjeneste. Denne typen tjenester krever noe kompetanse å sette opp og det er programvaren som foretar kallene til kartserveren. WMS-tjenestene kan også gi egenskapsinformasjon om geografiske objekter, tegnforklaring og metadata om tjenesten.

Nedlastingstjenester

Nedlastingstjenestene åpner for at geodatasettene kan lagres lokalt og dekker brukerbehov utover det som kan støttes av visningstjenester på Internett. Nedlastingstjenestene kan tilbys i form av:

  • tjenester som gjør det mulig å laste ned kopier av datasett

  • tjenester som gjør det mulig å få direkte tilgang til datasett

Tjenester for nedlasting av kopier av geodatasett tar i praksis utgangspunkt i en internettlenke (URL - Uniform Resource Locator) som gir umiddelbar tilgang for nedlasting via Internett.

Tjenester for direkte tilgang til datasettene tar i praksis utgangspunkt i ISO-standarden «ISO/DIS 19142 Geographic information - Web Feature Service». Slike tjenester kalles også WFS-tjenester (Web Feature Service). WFS-tjenester åpner for at alle som har tilgang til tjenestene, kan bruke vektordata fra tjenesteleverandøren direkte i sine geografiske informasjonssystemer (GIS) uten å ha lastet ned data på forhånd.

Søketjenester og omformingstjenester

Søketjenester er tjenester som gjør det mulig å søke etter data og tjenester ut fra innholdet i korresponderende dokumentasjon (metadata), og vise innholdet av metadata.

Omformingstjenester er tjenester som gjør det mulig å transformere eller konvertere geodata for å oppnå samvirke mellom data og tjenester (interoperabilitet).

Tjenestene tilbys ved hjelp av webservice-teknologien som bygger på at brukerne gjennom sitt verktøy sender en forespørsel (et kall) til tjenesteleverandørens databaser. Det returneres umiddelbart et maskinlesbart svar tilbake til brukerens system.

Eksempler på bruk av søketjenester kan være søk ved hjelp av gateadresse, eiendomsnummer eller stedsnavn. Eksempler på bruk av omformingstjenester kan være transformasjon av koordinater for et geografisk objekt mellom ulike koordinatsystemer eller konvertering av geodata fra en datamodell til en annen.

Aktiveringstjenester

Direktivet åpner også for å definere tjenester som gjør det mulig å aktivere geodatatjenester. Regler for slike tjenester er så langt ikke fastsatt.

Publikumsløsninger

Nettjenestene som direktivet definerer, er kraftige byggeklosser for kompetente brukere som skal bygge egne kartløsninger. Andre brukere vil foretrekke å få tilgang til nettjenestene via tilrettelagte publikumsløsninger i form av ulike brukergrensesnittjenester. Den vanligste formen for slike brukergrensesnittjenester er nettsider på Internett som inneholder et digitalt kart (innsynsklient). Ved hjelp av ulike verktøy på nettsiden kan brukeren navigere i kartbildet og slik utforske innholdet i det digitale kartet. Publikum har i dag et stort tilbud av slike brukergrensesnittjenester, både via offentlige og kommersielle geoportaler.

Figur 2.1 Eksempel på brukergrensesnittjeneste: Miljøstatus i Norge

Figur 2.1 Eksempel på brukergrensesnittjeneste: Miljøstatus i Norge

Kilde: http://www.miljostatus.no/no/Kart-og-miljodata/kart/

Fotnoter

1.

http: -inspire.jrc.it/home.html

Til forsiden