Kvalitets- og akkrediteringskrav for norske universiteter

Til innholdsfortegnelse

2 Dagens institusjonskategorier

I universitets- og høyskoleloven tillegges høyskoler og universiteter samme formål og de samme oppgavene, jf. §§ 1-1 og 1-3. Dette betyr at samfunnsoppdraget til institusjoner i de to kategoriene er det samme. Også utdanninger som tilbys i de to institusjonskategoriene, er regulert i en felles forskrift.

Vesensforskjellen mellom norske universiteter og høyskoler ligger i selve navnet og hvilke fullmakter de har til selv å etablere studietilbud uten å søke NOKUT om akkreditering for disse. Fullmaktene er nedfelt i loven. Når NOKUT skal behandle søknader om akkreditering som universitet, er det fullmaktene og institusjonenes evne til å bære dem som anses som det overordnete formålet kravene samlet sett skal sikre. Med andre ord skal akkrediteringen bekrefte at forutsetningene for å etablere studietilbud på nye fagområder og på alle nivåer, er til stede. Dette kan sikres blant annet gjennom institusjonens kvalitetssystem, og vurdering av kvalitetssystemet vil derfor være en viktig del av akkrediteringen. En tilleggsgaranti er at NOKUT når som helst kan føre tilsyn med kvaliteten i tilbud som institusjonene har etablert på egen fullmakt.

I Norge har vi innenfor høyere utdanning fire forskjellige institusjonskategorier:

  • Høyskoler uten institusjonsakkreditering kan ikke på egen fullmakt opprette studietilbud, men har etter søknad til NOKUT fått akkreditert ett eller flere enkeltstudietilbud. Private høyskoler uten institusjonsakkreditering er ikke berettiget til statstilskudd.
  • Akkrediterte høyskoler kan på egen fullmakt opprette studietilbud på bachelornivå. Hvis de har fått akkreditering til å tildele doktorgrad innenfor ett eller flere fagområder, har de også rett til å opprette mastergradsstudier på egen fullmakt innenfor disse fagområdene.
  • Vitenskapelige høyskoler kan på egen fullmakt opprette studietilbud på bachelor- og masternivå innenfor fagområdet (ene) hvor de har rett til å tildele doktorgrad.
  • Universiteter kan på egen fullmakt opprette studietilbud på alle nivåer.13

Det er Kongen i statsråd som vedtar hvilken kategori den enkelte institusjon tilhører. For å kunne søke Kunnskapsdepartementet om endret status må institusjonen først ha en institusjonsakkreditering fra NOKUT. I universitets- og høyskoleloven er akkreditering definert som «en faglig bedømming av om en høyere utdanningsinstitusjon eller et studietilbud fyller standarder og kriterier gitt av departementet og NOKUT».

Fotnoter

13.

Det ligger likevel en begrensning i forskriften som fastsetter hvilke grader hver institusjon kan tildele.
Til forsiden