Meld. St. 21 (2022–2023)

Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2022, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid

Til innholdsfortegnelse

6 Kontroll av kunnskapsoverføring

Regjeringen har besluttet at kontrollen med overføring av kunnskap som kan benyttes i masseødeleggelsesvåpen (MØV), deres leveringsmidler og konvensjonelle våpen, skal styrkes. I mars 2022 sendt Utenriksdepartementet ut forslag til endringer i eksportkontrollforskriften på alminnelig høring. Kontrollen med kunnskapsoverføring er ikke ny og følger av dagens regelverk. Målet med de foreslåtte endringene er å tydeliggjøre og skjerpe kontrollen.

Måten vi deler kunnskap på har endret seg. Tiden der vi bare sendte varer fysisk over grensene er forbi. Nå handler det om teknologi som sendes og deles muntlig, digitalt, i form av tegninger eller i skrift. Et utviklingstrekk er at flere land vi ikke har sikkerhetssamarbeid med søker kunnskap relevant for egne militære systemer og kapasiteter fra norske teknologimiljøer. Utviklingen er omtalt av både PST og Etterretningstjenesten i deres årlige trusselvurderinger. Nærstående land opplever den samme utfordringen. Internasjonalt og i multilaterale fora drøfter man hvordan bedre kan målrette og styrke kontrollen på dette området.

Det er nå en økende bevissthet i universitets- og høyere utdanningssektoren om at utenlandske aktører på en fordekt måte forsøker å anskaffe sensitiv kunnskap fra norske teknologimiljøer til militær bruk, i strid med våre sikkerhets- og forsvarspolitiske interesser. Flere universiteter har tatt aktive grep og etablert forsterkede kontrollsystemer, samt rutiner for å sikre etterlevelse. Det å ha kontroll på norsk strategisk teknologi, kunnskap og forskning er en viktig del av vår forsvars- og sikkerhetspolitikk. I dette ligger det en erkjennelse av at sikkerhetspolitiske hensyn vil kunne veie tyngre enn akademisk frihet i enkelte saker.

Figur 6.1 Utenriksminister Anniken Huitfeldt i møte med forskningsmiljøet på NTNU i januar 2023.

Figur 6.1 Utenriksminister Anniken Huitfeldt i møte med forskningsmiljøet på NTNU i januar 2023.

Foto: Tuva Bogsnes, UD

I tiden etter at høringen ble avsluttet, har Utenriksdepartementet hatt tett dialog med flere aktører som berøres av kontrollen for å sikre at endringer i regelverket innrettes på best mulig måte. Det er viktig å sikre oss et godt system for sektoren når endringene trer i kraft, og som ivaretar behovet for tempo i saksbehandlingen.

Til forsiden