19 Utkast til lov om stiftelser

Kapittel 1: Alminnelige regler

§ 1-1 (Virkeområde)

(1) Denne lov gjelder for alminnelige og næringsdrivende stiftelser, jfr § 1-4, når ikke annet er fastsatt i eller i medhold av lov.

(2) Reglene i §§ 2-3 annet ledd, 2-6, 2-7 annet ledd, 3-2 første ledd annet punktum, 3-4 annet ledd første punktum, 3-11 annet ledd, 4-2 annet ledd fjerde punktum og 5-3, gjelder bare for næringsdrivende stiftelser, jfr § 1-4 annet ledd.

(3) Reglene i kapittel 6 om omdanning av stiftelser gjelder også i de forhold som § 6-11 nevner.

§ 1-2 (Definisjon)

En stiftelse kjennetegnes ved at en formuesverdi ved testament, gave eller annen rettslig disposisjon selvstendig er stilt til rådighet for et bestemt formål av ideell, humanitær, kulturell, sosial, utdanningsmessig, økonomisk eller annen art. Rettsdannelse som oppfyller vilkårene i første punktum er stiftelse etter denne lov, uavhengig av om den er betegnet legat, institusjon, fond eller annet.

§ 1-3 (Rådighet over formuesverdien)

Når den rettslige disposisjonen om å overføre en formuesverdi til en stiftelse er bindende for avgiveren, har denne ikke lenger rådighet over formuesverdien.

§ 1-4 (Alminnelige og næringsdrivende stiftelser)

(1) En stiftelse kan være alminnelig eller næringsdrivende.

(2) Næringsdrivende stiftelse er en stiftelse som har til formål å drive eller selv driver næringsvirksomhet, eller som på grunn av avtale eller som eier av aksjer eller selskapsandeler har bestemmende innflytelse over næringsvirksomhet utenfor stiftelsen.

(3) En stiftelse regnes alltid for å ha bestemmende innflytelse over næringsvirksomhet utenfor stiftelsen når

  1. stiftelsen eier så mange aksjer eller andeler i et selskap som driver næringsvirksomhet at de representerer flertallet av stemmene i selskapet, eller

  2. stiftelsen har rett til å velge eller avsette et flertall av styremedlemmene i et selskap som driver næringsvirksomhet.

(4) Alminnelig stiftelse er stiftelse som ikke er næringsdrivende.

(5) Stiftelsestilsynet avgjør i tvilstilfelle om en stiftelse er næringsdrivende.

§ 1-5 (Nærstående)

Som noens nærstående menes i denne loven:

  1. Ektefelle og en person som vedkommende bor sammen med i ekteskapslignende forhold;

  2. Slektninger i rett opp- eller nedstigende linje og søsken;

  3. Slektninger i rett opp- eller nedstigende linje og søsken til en person som nevnt i bokstav a;

  4. Ektefelle til, og en person som bor sammen i ekteskapslignende forhold med, noen som er nevnt i bokstav b;

  5. Selskap der vedkommende selv eller noen som er nevnt i bokstav a til d, har slik bestemmende innflytelse som nevnt i § 1-4 tredje ledd.

§ 1-6 (Unntaksbestemmelser)

Loven gjelder ikke for:

  1. Kirker og kirkegårder og verdier for øvrig som soknet eller trossamfunn eier;

  2. Pensjonskasser og pensjonsfond som er under Kredittilsynets tilsyn, jfr kredittilsynsloven 7 desember 1956 nr 1 § 1 første ledd nr 14;

  3. Sparebanker.

§ 1-7 (Stiftelsestilsynet)

(1) Det opprettes et Stiftelsestilsyn som er felles for hele landet. Stiftelsestilsynet ledes av et særskilt styre som oppnevnes av Kongen.

(2) Stiftelsestilsynets oppgaver er å

  1. føre et stiftelsesregister der enhver stiftelse skal være registrert, jfr § 2-4,

  2. føre tilsyn og kontroll med at forvaltningen av stiftelsene skjer i samsvar med stiftelsens vedtekter og denne lov, og

  3. treffe vedtak med hjemmel i denne lov.

(3) Stiftelsen, dens tillitsvalgte og ansatte, samt revisor er pliktige til å gi Stiftelsestilsynet de opplysninger og annen bistand som er påkrevd for å kunne gjennomføre tilsynet i samsvar med denne lov. Reglene om revisors taushetsplikt gjelder ikke i forhold til Stiftelsestilsynet.

(4) Kongen kan gi nærmere regler om Stiftelsestilsynets organisasjon, saksbehandling og om registrering av stiftelser. Det kan kreves gebyr for registrering (nymelding og endringsmelding) av stiftelsen i stiftelsesregisteret. Nærmere regler om når gebyr skal kreves, om gebyrenes størrelse og om innkrevingen av disse, fastsettes av Kongen.

§ 1-8 (Stiftelsesklagenemnden)

(1) Kongen oppnevner en Stiftelsesklagenemnd for å avgjøre klager på vedtak fattet av Stiftelsestilsynet. Saksbehandlingen i nemnden følger forvaltningslovens regler.

(2) Det kan kreves gebyr for behandlingen av klage over Stiftelsestilsynets vedtak. Nærmere regler om når gebyr skal kreves, om gebyrenes størrelse og om innkrevingen, fastsettes av Kongen.

(3) Søksmål om vedtak etter denne lov kan ikke reises før klageadgangen er utnyttet. Frist for søksmål er 6 måneder fra det tidspunkt melding om vedtaket og søksmålsfristen er kommet frem til parten. Det kan gis oppreisning for oversittelse av fristen.

Kapittel 2: Opprettelse og registrering

§ 2-1 (Stiftelsesdokument)

(1) For stiftelser skal det opprettes et stiftelsesdokument som skal inneholde:

  1. Stiftelsens formål;

  2. Hvilke midler som skytes inn som grunnkapital;

  3. Styrets sammensetning;

  4. Stiftelsens vedtekter;

(2) Eventuelle særrettigheter som er gitt oppretterne eller andre i forbindelse med opprettelsen.

(3) Stiftelsesdokumentet skal dateres og underskrives av oppretteren.

(4) For stiftelser som er opprettet ved testament som ikke oppfyller vilkårene i første ledd, påhviler plikten til å opprette stiftelsesdokumentet styret. Det samme gjelder i andre tilfeller hvor det opprettes en stiftelse uten at oppretteren har opprettet et stiftelsesdokument i samsvar med første og annet ledd.

§ 2-2 (Åpningsbalanse)

(1) Oppretteren skal utarbeide og datere en åpningsbalanse som skal vedlegges stiftelsesdokumentet.

(2) Åpningsbalansen skal settes opp i samsvar med regnskapslovens bestemmelser. En registrert eller statsautorisert revisor skal avgi erklæring om at balansen er utarbeidet i samsvar med disse reglene. Åpningsbalansen med revisors erklæring skal tidligst være datert fire uker før opprettelsen av stiftelsesdokumentet.

§ 2-3 (Vedtekter)

(1) En stiftelse skal ha vedtekter som minst skal angi:

  1. Stiftelsens navn;

  2. Kommunen hvor stiftelsen er hjemmehørende;

  3. Stiftelsens formål;

  4. Antallet styremedlemmer og hvordan styret skal dannes og suppleres;

  5. Hvilke andre organer enn styret stiftelsen eventuelt skal ha, hvordan organene dannes og suppleres, og hvilken myndighet og oppgaver disse skal ha;

  6. Grunnkapitalens størrelse.

(2) Vedtektene for en næringsdrivende stiftelse skal også inneholde opplysninger om stiftelsens firma, jfr firmaloven § 2-2 syvende ledd.

(3) Dersom vedtekter med innhold som nevnt i første og annet ledd ikke er fastsatt i den rettslige disposisjon som danner grunnlaget for stiftelsen, skal stiftelsens styre utarbeide vedtekter eller supplere vedtektene, slik at de kommer i samsvar med første og annet ledd.

§ 2-4 (Registrering)

(1) Enhver stiftelse skal registreres i stiftelsesregisteret. Stiftelsens styre skal melde stiftelsen til Stiftelsestilsynet senest seks måneder etter at den er opprettet.

(2) Stiftelsen kan ikke registreres uten at det er opprettet stiftelsesdokument i samsvar med § 2-1, og uten at hele grunnkapitalen er stilt til rådighet for stiftelsen.

§ 2-5 (Registreringsmeldingens innhold)

(1) For enhver stiftelse skal registreringsmeldingen inneholde opplysninger om:

  1. Styremedlemmene og i tilfelle varamedlemmene, hvem som er styrets leder, samt observatører;

  2. Daglig leder, hvis stiftelsen har det;

  3. Datoen for opprettelsen av stiftelsen og oppretters navn;

  4. Revisors navn, forretningsadresse og revisornummer;

  5. Regnskapsfører, jfr lov 18 juni 1993 nr 109 om autorisasjon av regnskapsførere, hvis stiftelsen har det; dennes navn, adresse og registreringsnummer;

  6. Stiftelsens adresse;

  7. Vedtektene.

(2) For styremedlem, varamedlem og observatør, skal meldingen inneholde opplysninger om navn, fødselsnummer og bopel. Er en annen stiftelse styre, jfr § 4-5, skal stiftelsens navn og organisasjonsnummer oppgis.

§ 2-6 (Registreringsmeldingens innhold for næringsdrivende stiftelser)

For næringsdrivende stiftelser skal meldingen, foruten de opplysninger som fremgår av § 2-5, inneholde opplysninger om:

  1. Stiftelsens firma;

  2. Hvem som representerer stiftelsen utad og tegner dens firma;

  3. Hvem som har stiftelsens prokura, dersom prokura er meddelt;

  4. Bostyrer i stiftelsen etter konkursloven §§ 77 og 83, dersom det oppnevnes slik, dennes navn, fødselsnummer og forretningsadresse;

  5. Utsalgssteder som nevnt i lov 6 juni 1980 nr 21 om handelsvirksomhet § 1-4.

§ 2-7 (Registerets innhold)

(1) De opplysninger som skal meldes etter §§ 2-5 og 2-6 skal registreres i stiftelsesregisteret.

(2) For næringsdrivende stiftelse som har plikt til å melde de forhold som fremgår av § 2-6 første ledd bokstavene b og c, kan det ikke registreres annen innskrenkning i signaturretten eller retten til å forplikte stiftelsen pr prokura enn den at fullmakten må nyttes av flere i fellesskap. Signatur eller prokurabestemmelse som angir en tegningsberettiget med henvisning til vilkår som ikke fremgår av registeret, kan ikke registreres.

§ 2-8 (Vedlegg til melding etter §§ 2-5 og 2-6)

Som vedlegg til meldingen etter §§ 2-5 og 2-6 skal følge:

  1. Bekreftet kopi av stiftelsesdokumentet;

  2. Stiftelsens åpningsbalanse;

  3. Erklæring fra revisor og styremedlem om at de det gjelder mottar valget;

  4. Erklæring fra revisor om at hele grunnkapitalen er stilt til stiftelsens rådighet, jfr § 2-4 annet ledd;

  5. Erklæring fra revisor om at de oppførte verdier tilfredsstiller vilkårene i § 3-3 første ledd, hvis andre formuesverdier enn penger skal gå inn i grunnkapitalen.

§ 2-9 (Endringsmelding mv)

Opphører en stiftelse, skal opphøret meldes til registeret og stiftelsen slettes. Melding skal inngis uten ugrunnet opphold. Tilsvarende gjelder dersom det for øvrig skjer endringer i forhold som er registrert, eller det inntrer nye forhold som pliktes meldt etter §§ 2-5 og 2-6. Endring av bopel pliktes ikke meldt.

Kapittel 3: Kapital

§ 3-1 (Bunden og fri kapital)

(1) Stiftelsens kapital består av bunden og fri kapital.

(2) Den bundne kapitalen består av grunnkapital og tilleggskapital, jfr § 3-7, samt eventuell øvrig kapital som etter vedtektene er bunden kapital. Egenkapital ut over bunden kapital er fri kapital.

(3) Ved opprettelsen utgjør grunnkapitalen den delen av den tilførte kapitalen som i stiftelsesdokumentet er betegnet grunnkapital. Grunnkapitalen kan senere forhøyes ved vedtak etter § 3-4 og nedsettes ved vedtak etter § 3-5.

§ 3-2 (Minste grunnkapital)

(1) Alminnelig stiftelse skal ha en grunnkapital på minst 100 000 kroner. Næringsdrivende stiftelse skal ha en grunnkapital på minst 200 000 kroner.

(2) Stiftelsestilsynet kan når særlige grunner tilsier det gjøre unntak fra første ledd første punktum, likevel slik at grunnkapitalen ikke kan være mindre enn 50 000 kroner.

§ 3-3 (Oppgjør av grunnkapitalen i annet enn penger)

(1) Eiendeler som en stiftelse mottar som oppgjør for grunnkapitalen, kan ikke overtas til høyere verdi enn den virkelige verdi på dagen for åpningsbalansen.

(2) Som slikt kapitalinnskudd kan ikke brukes eiendeler som etter regnskapsloven ikke kan føres opp i balansen, og under ingen omstendigheter en plikt til å utføre et arbeid eller en tjeneste for stiftelsen.

(3) Er grunnkapitalen gjort opp i annet enn penger, skal oppretteren redegjøre for de forhold som er av betydning for vurderingen av innskuddet. Redegjørelsen skal inneholde en beskrivelse av de enkelte tilførte aktiva.

§ 3-4 (Forhøyelse av grunnkapitalen)

(1) Styret kan beslutte at grunnkapitalen skal forhøyes ved at:

  1. Annen bunden kapital eller fri kapital overføres til grunnkapitalen;

  2. Verdier stiftelsen blir tilført ved testament, gave eller annen ensidig disposisjon etter opprettelsen legges til grunnkapitalen. Dette gjelder likevel ikke om annet følger av vedtektene, eller den som har tilført verdiene har bestemt eller klart forutsatt at de skal tilhøre stiftelsens frie kapital.

(2) Kapitalforhøyelse etter første ledd registreres i stiftelsesregisteret; for næringsdrivende stiftelser også i Foretaksregisteret. Melding om kapitalforhøyelse må være sendt innen 4 uker etter vedtektsendring om kapitalforhøyelse. § 3-3, jfr § 2-8 bokstavene d og e gjelder tilsvarende.

§ 3-5 (Nedsettelse av grunnkapitalen)

(1) Beslutning om nedsettelse av grunnkapitalen treffes av styret.

(2) Beslutningen skal angi det beløp grunnkapitalen skal nedsettes med, og fastsette om beløpet skal anvendes til:

  1. Dekning av tap som ikke kan dekkes på annen måte;

  2. Overføring til fri kapital.

(3) Grunnkapitalen kan etter annet ledd bokstav b ikke nedsettes til et lavere beløp enn angitt i § 3-2 første ledd.

(4) Beslutning om nedsettelse av grunnkapitalen etter første ledd skal meldes til Stiftelsestilsynet innen to måneder etter at beslutningen er truffet. Er nedsettelsen ikke meldt innen fristen, faller nedsettelsen bort.

(5) Skal hele nedsettelsesbeløpet brukes til dekning av tap etter annet ledd bokstav a, trer kapitalnedsettelsen i kraft når meldingen etter fjerde ledd er registrert. Skal nedsettelsesbeløpet helt eller delvis anvendes i samsvar med annet ledd bokstav b, skal Stiftelsestilsynet så snart beslutningen om kapitalnedsettelsen er registrert varsle stiftelsens kreditorer om at de må melde fra til stiftelsen innen tre måneder fra siste kunngjøring dersom de vil gjøre innsigelse mot at nedsettelsen settes i kraft. Kunngjøringen skal rykkes inn to ganger med minst en ukes mellomrom i Norsk lysningsblad og i en avis som er alminnelig lest på stedet.

(6) Gjør noen kreditor innen fristens utløp innsigelse mot kapitalnedsettelsen, kan den ikke settes i kraft før han har fått betaling. Er fordringen omtvistet eller ikke forfalt, kan det kreves betryggende sikkerhet dersom fordringen ikke fra før er betryggende sikret. Hvorvidt det foreligger en fordring eller om sikkerheten skal anses betryggende, kan kreves avgjort av skifteretten. Skifteretten kan forkaste krav om sikkerhet etter annet punktum når det er klart at det ikke foreligger noen fordring eller at kapitalnedsettelsen ikke vil forringe kreditors mulighet til å få dekket fordringen. Krav om skifterettens avgjørelse må være fremsatt innen to uker etter at kreditor fremsatte kravet om betaling eller sikkerhetsstillelse.

(7) Når fristen etter fjerde ledd er utløpt, kan beslutningen om kapitalnedsettelsen settes i kraft ved at en melding om det blir registrert i stiftelsesregisteret; for næringsdrivende stiftelser også i Foretaksregisteret. Med meldingen skal følge en erklæring underskrevet av styret og revisor om at forholdet til kreditorene ikke er til hinder for ikraftsettelsen. Nedsettelsen av grunnkapitalen faller bort dersom den ikke er anmeldt/satt i kraft innen ett år etter at den er besluttet. Beslutningen om kapitalnedsettelse skal da slettes av stiftelsesregisteret.

§ 3-6 (Nedsettelse av tilleggskapital)

(1) Styret kan beslutte å nedsette tilleggskapitalen.

(2) § 3-5 annet ledd gjelder tilsvarende.

(3) Beslutningen skal godkjennes av Stiftelsestilsynet.

§ 3-7 (Avsetning til tilleggskapital)

Minst en tiendel av stiftelsens årsoverskudd skal tillegges stiftelsens bundne kapital som tilleggskapital, jfr § 3-1 annet ledd første punktum.

§ 3-8 (Sikkerhet og avkastning)

Stiftelsens kapital skal til enhver tid forvaltes slik at sikkerheten ivaretas på en fullt ut forsvarlig måte i forhold til formålet, og at avkastningen blir tilfredsstillende for å ivareta formålet.

§ 3-9 (Utdelinger)

(1) Utdelinger av stiftelsens midler vedtas av styret og skal være i samsvar med stiftelsens formål.

(2) Stiftelsen kan bare foreta utdelinger for så vidt stiftelsens egenkapital etter utdelingen er like stor som den bundne kapital. Det kan ikke foretas utdelinger til oppretteren eller nærstående som nevnt i § 1-5 bokstav a og e. Stiftelsestilsynet kan, når særlige grunner foreligger, gjøre unntak fra annet punktum.

(3) I revisjonsberetningen skal revisor uttale seg om utdelinger fra stiftelsen er i samsvar med loven, formålet og vedtektene for øvrig.

§ 3-10 (Lån og sikkerhet)

Oppretteren, dennes nærstående, stiftelsens tillitsvalgte, daglig leder eller annen ledende ansatt, kan ikke ha lån i stiftelsen. Tilsvarende gjelder sikkerhet for forpliktelser til fordel for disse personene.

§ 3-11 (Tap av stiftelsens kapital)

(1) Hvis to tredjedeler av grunnkapitalen i en stiftelse er tapt, skal styret straks behandle saken og varsle Stiftelsestilsynet. Styret skal deretter innen rimelig tid overfor Stiftelsestilsynet redegjøre for om det er behov for tiltak, og i tilfelle for hva som vil bli iverksatt. Stiftelsestilsynet kan pålegge stiftelsen å gi nærmere underretning om gjennomføringen av tiltakene.

(2) I næringsdrivende stiftelse gjelder første ledd dessuten tilsvarende, hvis egenkapitalen er lavere enn forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten.

Kapittel 4: Organisasjon, forvaltning og representasjon utad

§ 4-1 (Separasjonsplikt)

(1) Eiendelene til en stiftelse skal holdes adskilt fra andre midler.

(2) Dette gjelder ikke for:

  1. Midler som i henhold til vedtektene eller styrets beslutning forvaltes av overformynderi etter vergemålsloven § 91;

  2. Midler som Stiftelsestilsynet har bestemt kan forvaltes sammen med midler fra andre stiftelser (fellesforvaltning).

§ 4-2 (Styret og dets sammensetning)

(1) En stiftelse skal ha et styre med minst tre medlemmer.

(2) Bare fysisk person kan være styremedlem, jfr likevel § 4-5. Ingen kan være styremedlem, når han er umyndig eller det inntrer slik hindring for hans del som nevnt i konkursloven § 142. Minst halvdelen av styrets medlemmer skal være bosatt i riket. For næringsdrivende stiftelser gjelder dette ikke for statsborgere i stater som er part i EØS-avtalen når de er bosatt i slik stat.

(3) Den som har avgitt formuesverdien som inngår som grunnkapital, kan ikke være styrets leder.

(4) Den som har avgitt formuesverdien som inngår som grunnkapital og dennes nærstående, samt personer som har tillitsverv i, eller står i et ansettelses- eller underordningsforhold til denne, kan ikke utgjøre styrets flertall.

(5) Opprettes en stiftelse av en juridisk person, kan person som har slik innflytelse som nevnt i § 1-4 tredje ledd og dennes nærstående, ikke utgjøre styrets flertall.

(6) Lovens regler om styremedlemmer får så langt de passer anvendelse for varamedlemmer og observatører.

(7) Stiftelsestilsynet kan gjøre unntak fra bestemmelsene i tredje, fjerde og femte ledd.

§ 4-3 (Ansattes representasjonsrett i styret)

(1) I stiftelse med flere enn 30 ansatte, kan et flertall av de ansatte kreve at ett styremedlem og en observatør med varamedlemmer velges av og blant de ansatte.

(2) I stiftelse med flere enn 50 ansatte, kan et flertall av de ansatte kreve at inntil en tredel og minst to av styrets medlemmer med varamedlemmer velges av og blant de ansatte.

(3) I stiftelse med flere enn 200 ansatte, skal de ansatte velge ett styremedlem med varamedlem eller to observatører med varamedlemmer i tillegg til den representasjon som følger av annet ledd.

(4) Kongen kan gi forskrift om beregningen av antall ansatte, herunder om bruk av gjennomsnittstall. Kongen kan også gi forskrift om valget, herunder om vilkår for stemmerett og valgbarhet, valgmåten og om avgjørelse av tvister om valget, samt om bortfall av verv som styremedlem. Kongen kan gjøre unntak fra første eller annet ledd.

§ 4-4 (Særskilt om ansattes representasjonsrett i konserner og grupper av foretak)

(1) Når en stiftelse på grunn av avtale eller som eier av aksjer eller selskapsandeler har bestemmende innflytelse over næringsvirkomhet utenfor stiftelsen (konsern), jfr § 1-4 annet ledd, kan Kongen etter søknad fra konsernet, fra fagforeninger som omfatter to tredeler av dets ansatte, eller fra et flertall av de ansatte i konsernet, bestemme at de ansatte i konsernet ved anvendelsen av § 4-3 skal regnes som ansatte i stiftelsen.

(2) Første ledd gjelder tilsvarende når en stiftelse tilhører en gruppe av foretak som er knyttet sammen gjennom felles ledelse.

(3) Kongen kan bestemme at denne paragraf skal gjelde for deler av et konsern eller en gruppe.

§ 4-5 (Styret ved fellesforvaltning)

Er midler fra flere stiftelser lagt under felles forvaltning av en stiftelse (forvaltningsstiftelse), jfr § 4-1 annet ledd bokstav b, kan Stiftelsestilsynet beslutte at den stiftelse som utfører den felles forvaltning skal være stiftelsenes styre.

§ 4-6 (Styremedlems tjenestetid)

(1) Styremedlem tjenestegjør i fire år når ikke annet er fastsatt i stiftelsens vedtekter. Styremedlem blir stående inntil nytt medlem er valgt, selv om tjenestetiden er utløpt.

(2) Når særlige forhold foreligger, har et styremedlem rett til å tre tilbake før tjenestetiden er ute. Om tilbaketreden skal det gis rimelig varsel til styret og den som har valgt medlemmet.

(3) Opphører vervet for et styremedlem før utløpet av tjenestetiden, skal de øvrige styremedlemmer sørge for at det blir valgt nytt styremedlem for resten av hans tjenesetid. Valget skal skje etter de regler som ellers gjelder for valg til styret.

§ 4-7 (Styrets kompetanse og ansvar for stiftelsens forvaltning)

(1) Styret er stiftelsens øverste organ.

(2) Forvaltningen av stiftelsen hører under styret.

(3) Styret plikter å sørge for at formålet ivaretas, herunder at utdelinger foretas i samsvar med vedtektene. Styret plikter å påse at regnskap og formuesforvaltning er gjenstand for betryggende kontroll.

§ 4-8 (Annet organs kompetanse)

(1) I vedtektene kan det bestemmes at stiftelsen skal ha annet organ enn styret.

(2) Slikt organ kan i vedtektene gis myndighet til å:

  1. Velge og, når vilkårene i § 4-18 annet ledd er til stede, avsette styremedlemmer. Dette gjelder likevel ikke styremedlem valgt av de ansatte;

  2. Fastsette styremedlemmenes godtgjørelse;

  3. Føre tilsyn med stiftelsens virksomhet;

  4. Avgi uttalelse om årsoppgjøret;

  5. Beslutte granskning;

  6. Velge stiftelsens revisor;

  7. Beslutte omdanning av stiftelsen etter forslag fra styret;

  8. Avgi uttalelse til styret eller annet organ i stiftelsen.

(3) Annen kompetanse kan ikke legges til organet.

§ 4-9 (Daglig leder)

Hvis ikke annet er fastsatt i vedtektene, kan styret ansette en daglig leder. Daglig leder kan ikke være styremedlem. § 4-2 annet ledd annet punktum gjelder tilsvarende.

§ 4-10 (Daglig leders kompetanse og oppgaver)

(1) Daglig leder skal følge de retningslinjer og pålegg styret gir. Den daglige ledelse omfatter ikke saker som etter stiftelsens forhold er av uvanlig art eller stor betydning.

(2) Daglig leder skal sørge for at stiftelsens regnskap er i samsvar med lov og forskrifter, og at formuesforvaltningen er ordnet på betryggende måte.

§ 4-11 (Styrets leder. Styremøter mv)

(1) Styret skal ha en leder. Er annet ikke bestemt i vedtektene, skal styret velge lederen.

(2) Lederen sørger for at styret holder møte så ofte som det trengs og har ansvar for innkalling. Innkalling skal skje på hensiktsmessig måte og med nødvendig frist. Medlem av styret og daglig leder kan kreve at styret sammenkalles. Hvis styret ikke bestemmer annet for det enkelte tilfellet, har daglig leder rett og plikt til å være til stede og til å uttale seg på styrets møter.

(3) Styremøte ledes av lederen. Er han ikke til stede, og det ikke er valgt noen nestleder, velger styret en møteleder.

(4) Det skal føres protokoll fra styrets møter. Protokollen skal inneholde de vedtak som styret treffer. Tid og sted for møtene skal fremgå av protokollen. Styremedlem eller daglig leder som ikke er enig i styrets beslutning, kan kreve sin oppfatning protokollert. Protokollen skal underskrives av samtlige tilstedeværende styremedlemmer.

§ 4-12 (Vedtaksførhet)

Styret er vedtaksført når mer enn halvdelen av samtlige medlemmer er til stede om ikke vedtektene stiller strengere krav. Styret kan likevel ikke treffe beslutning, medmindre alle medlemmer av styret så vidt mulig er gitt anledning til å delta i sakens behandling. Har et styremedlem forfall og det finnes varamedlem for ham, skal varamedlemmet gis anledning til å møte.

§ 4-13 (Flertallskrav)

(1) Som styrets beslutning gjelder det som flertallet blant de møtende har stemt for, eller ved stemmelikhet det som møtelederen har stemt for.

(2) Ved valg eller ansettelse anses den valgt eller ansatt som får flest stemmer. Styret kan på forhånd bestemme at det skal holdes ny avstemning dersom ingen får flertall av de avgitte stemmer. Står stemmetallet likt ved valg av leder eller møteleder, avgjøres valget ved loddtrekning. I andre tilfeller gjelder det møtelederen har stemt for.

(3) I vedtektene kan det oppstilles strengere stemmeregler enn det som følger av denne paragraf og gis avvikende regler om følgen av stemmelikhet.

§ 4-14 (Inhabilitet)

(1) Styremedlem eller daglig leder må ikke delta i behandlingen eller avgjørelsen av spørsmål som har slik særlig betydning for ham selv eller for hans nærstående, at han må anses for å ha en fremtredende personlig eller økonomisk særinteresse i saken.

(2) Han kan heller ikke delta i saksbehandlingen eller avgjørelsen når han har stilling eller tillitsverv i en privat eller offentlig institusjon, organisasjon eller et foretak som har økonomisk eller annen fremtredende særinteresse i saken, eller når han i slik egenskap tidligere har deltatt i behandlingen av saken. Han er likevel ikke avskåret på grunn av offentlig stilling eller verv i saker som i det vesentlige gjelder bruken av midler som stiftelsen har fått stilt til rådighet fra det offentlige.

§ 4-15 (Representasjon utad)

(1) Styret representerer stiftelsen utad.

(2) Styret kan gi styremedlem eller daglig leder representasjonsrett etter første ledd alene eller i fellesskap. Vedtektene kan begrense styrets myndighet etter første punktum og også direkte gi bestemmelser om slik representasjonsrett. Tildelt representasjonsrett kan når som helst kalles tilbake.

(3) Daglig leder kan alltid representere stiftelsen utad i anliggender som ligger innenfor hans myndighet etter § 4-10.

§ 4-16 (Overskridelse av representasjonsrett)

Har noen som etter § 4-15 representerer stiftelsen utad ved disposisjon på vegne av stiftelsen overskredet sin myndighet, er disposisjonen ikke bindende for stiftelsen, dersom stiftelsen godtgjør at medkontrahenten innså eller burde innse at myndigheten ble overskredet og det derfor ville stride mot redelighet å gjøre disposisjonen gjeldende.

§ 4-17 (Godtgjørelse)

(1) Godtgjørelse til styremedlem, annen tillitsvalgt, daglig leder eller annen ledende ansatt i en stiftelse skal stå i rimelig forhold til det arbeid og ansvar som følger med vervet eller stillingen. Stiftelsestilsynet kan sette ned godtgjørelse som er urimelig høy. Er godtgjørelsen fastsatt i medhold av bestemmelse i stiftelsesdokumentet i forbindelse med opprettelsen, kan Stiftelsestilsynet bare sette ned godtgjørelsen hvis denne er kommet i strid med hensikten med den disposisjon som dannet grunnlaget for stiftelsen.

(2) Godtgjørelse som ikke kan mottas av noen som er nevnt i første ledd, kan heller ikke mottas av deres nærstående.

(3) Godtgjørelse som er avtalt eller fastsatt i strid med første eller annet ledd er ugyldig. Er godtgjørelsen ytet, skal den tilbakeføres stiftelsen.

§ 4-18 (Stiftelsestilsynets myndighet til oppnevning og avsetting av styremedlem)

(1) Stiftelsestilsynet kan oppnevne styremedlem for en stiftelse når den er uten kompetent styre etter loven eller vedtektene.

(2) Stiftelsestilsynet kan avsette styremedlem som vesentlig tilsidesetter sine plikter ved utøvelse av vervet, som klart viser seg uegnet, eller som ikke fyller lovens krav til å være styremedlem, jfr § 4-2. I tilfelle skal Stiftelsestilsynet slette vedkommende fra stiftelsesregisteret.

Kapittel 5: Revisjons- og regnskapsplikt.

§ 5-1 (Regnskapsplikt mv)

(1) Enhver stiftelse har regnskapsplikt etter lov 13 mai 1977 nr 35 om regnskapsplikt mv (regnskapsloven).

(2) Stiftelser som de tre siste regnskapsår gjennomsnittlig har hatt mer enn 50 ansatte, skal utarbeide årsberetning etter reglene i regnskapsloven § 21A.

(3) Årsoppgjør og revisjonsberetning skal sendes Stiftelsestilsynet innen én måned etter fristen i regnskapsloven § 16 første ledd.

(4) Kongen kan i forskrift gi særlige regler om årsoppgjøret og innsendingsplikten for alminnelige stiftelser der forvaltningskapitalen ikke overstiger 500 000 kroner.

§ 5-2 (Revisjonsplikt mv)

(1) Enhver stiftelse har revisjonsplikt etter lov 14 mars 1964 nr 2 om revisjon og revisorer (revisorloven).

(2) Kongen kan gi særlige regler om revisjonsplikten i alminnelige stiftelser der forvaltningskapitalen ikke overstiger 500 000 kroner.

(3) I revisjonsberetningen skal revisor uttale seg om stiftelsen er forvaltet i samsvar med lov, stiftelsens formål og vedtektene for øvrig.

(4) Kopi av revisors merknader i revisjonsprotokollen sendes fortløpende til Stiftelsestilsynet

(5) Hvis ikke vedtektene bestemmer noe annet, velges revisor av den eller de personer eller organer som etter vedtektene velger eller oppnevner styrets medlemmer.

(6) Stiftelsestilsynet kan kreve at revisor gjør nærmere rede for bestemte angitte forhold i stiftelsen.

(7) Dersom revisor ikke gjennomfører sine plikter etter loven, kan Stiftelsestilsynet frata revisor oppdraget og oppnevne ny revisor dersom den som ellers har oppnevningsmyndighet unnlater å gjøre det. Tilsvarende gjelder dersom den som har oppnevningsmyndighet ellers unnlater å oppnevne revisor, eller den som er valgt ikke fyller vilkårene for å være revisor. Stiftelsestilsynets oppnevning gjelder for tiden inntil annen revisor er valgt på foreskreven måte.

(8) Dersom en eller flere kommuner eller fylkeskommuner har betydelig styringsfunksjon i forhold til en stiftelse, ved rett til å velge eller oppnevne styret eller et flertall i styret eller på annen måte, kan kommune- og fylkesrevisjonen velges som stiftelsens revisor. Det samme gjelder hvor stiftelsens virksomhet i vesentlig grad er basert på tilskudd eller bevilgning fra kommune eller fylkeskommune som nevnt. For øvrig gjelder reglene i denne paragraf.

(9) Dersom staten eller et statsorgan er gitt betydelig styringsfunksjon i en stiftelse, kan Riksrevisjonen velges til revisor. Det samme gjelder hvor stiftelsens virksomhet i vesentlig grad er basert på statlig tilskudd eller bevilgning.

§ 5-3 (Særregler om regnskaps- og revisjonsplikt i holdingstiftelser)

(1) For stiftelser som nevnt i § 1-4 annet ledd og som har bestemmende innflytelse over næringsvirksomhet utenfor stiftelsen (holdingstiftelse) gjelder særskilt:

  1. Utdeling på aksjer og andeler i selskaper stiftelsen har bestemmende innflytelse over, og renter til og fra slike selskap, skal inntas i en særskilt oppgave, dersom slike utdelinger ikke er vist ved spesifikasjoner i resultatregnskapet. Aksjer og andeler i slike selskaper skal på samme måte inntas i særskilt oppgave dersom aksjene mv ikke er vist ved spesifikasjoner i balansen.

  2. Revisor skal gjennomføre undersøkelser i selskaper stiftelsen har bestemmende innflytelse over i samme utstrekning som det er nødvendig ved konsernoppgjør etter regnskapsloven § 21B. Revisor har samme rett til å foreta slike undersøkelser i stiftelsen selv.

  3. I tillegg til stiftelsens årsoppgjør skal det utarbeides konsernoppgjør for stiftelsen og selskaper og andre formuesmasser som stiftelsen har bestemmende innflytelse over. Konsernoppgjør etter første punktum utarbeides etter reglene for konsernoppgjør i regnskapsloven § 21B, hvor stiftelsen regnes som morselskap i forhold til selskapsloven § 1-2. Konsernoppgjøret revideres av stiftelsens revisor som avgir særskilt revisjonsberetning for konsernoppgjøret.

Kapittel 6: Endring og opphevelse av stiftelsesdisposisjonen eller vedtektene (omdanning).

6-1 (Omdanning)

(1) Omdanning er endring eller opphevelse av stiftelsesdisposisjonen eller vedtektene.

(2) Ved omdanning kan blant annet:

  1. Stiftelsen oppheves;

  2. Stiftelsen slås sammen med en eller flere andre stiftelser med i det vesentlige likeartet formål (fusjon);

  3. Stiftelsen deles i flere stiftelser (fisjon);

  4. Båndlagt eiendom som tilhører stiftelsen frigis;

  5. Unntak gjøres fra vedtektene i enkelttilfelle.

(3) Reglene om omdanning i dette kapittelet gjelder ikke for forhøyelse og nedsettelse av grunnkapitalen, jfr §§ 3-4 og 3-5.

(4) Reglene i dette kapittel kan ikke fravikes i stiftelsesgrunnlaget, vedtektene, eller av den som er tillagt omdanningsmyndighet.

§ 6-2 (Vilkår for omdanning)

(1) Omdanning kan foretas når en bestemmelse i vedtektene eller stiftelsesgrunnlaget

  1. ikke lar seg etterleve; herunder regnes også at stiftelsens kapital er utilstrekkelig til å tilgodese dens formål på rimelig måte;

  2. er åpenbart unyttig;

  3. er i strid med hensikten i den disposisjon som danner grunnlaget for stiftelsen, herunder regnes også at oppretterens forutsetninger for bestemmelsen har sviktet; eller

  4. er åpenbart uheldig eller åpenbart ufornuftig.

(2) Dersom bestemmelsen ikke gjelder formålet med stiftelsen, og det ellers må antas at det ved opprettelsen ikke er lagt vesentlig vekt på den, kan omdanning skje når bestemmelsen viser seg å være uheldig eller uhensiktsmessig.

§ 6-3 (Innholdet av omdanningsvedtaket)

(1) Når en omdanning gjelder stiftelsens formål eller en annen bestemmelse som det må antas at det ble lagt vesentlig vekt på ved opprettelsen av stiftelsen, skal omdanningen så langt som mulig tilpasses det opprinnelige formålet.

(2) Innebærer omdanningen at stiftelsen oppheves, skal kapitalen, etter at kreditorenes krav er dekket i samsvar med § 6-8, brukes på en måte som samsvarer med stiftelsens formål eller et beslektet formål.

(3) Finnes det ikke et beslektet formål, kan det bestemmes at kapitalen etter at kreditorens krav er dekket i samsvar med § 6-8 skal gå til et allmennyttig formål.

§ 6-4 (Hvem som kan omdanne)

(1) Kongen kan omdanne stiftelser mv (jfr § 6-11) etter reglene i dette kapittel.

(2) I vedtektene kan andre enn Kongen gis omdanningsmyndighet. Oppretteren kan likevel ikke gis omdanningsmyndighet.

(3) Omdanningsvedtak truffet av andre enn Kongen, jfr annet ledd, er ikke gyldig før det er godkjent etter § 6-7.

§ 6-5 (Saksbehandling ved omdanning)

Før vedtak om omdanning treffes, skal det innhentes uttalelse fra oppretteren om han er i live, og fra stiftelsens styre dersom forslaget er fremmet av oppretteren. Dersom oppretteren er død, skal det om mulig innhentes uttalelse fra slektninger og andre som har stått ham nær, og fra organisasjoner, offentlige myndigheter og andre som omdanningsspørsmålet vedrører.

§ 6-6 (Kongens omdanningsmyndighet)

(1) Kongen kan med det unntak som fremgår av annet ledd bare foreta omdanning etter søknad som er fremsatt av oppretteren eller styret.

(2) Kongen kan av eget tiltak foreta omdanning, hvis det åpenbart foreligger forhold som nevnt i § 6-2 første ledd og oppretteren eller stiftelsens styre ikke selv fremmer forslag om omdanning.

§ 6-7 (Prøvelse av omdanningsvedtak)

(1) Stiftelsestilsynet skal når det har fått melding om omdanningsvedtak, jfr § 6-4 tredje ledd, prøve om vedtaket er i samsvar med denne lov og stiftelsens vedtekter før vedtaket registreres i stiftelsesregistret.

(2) Dersom Stiftelsestilsynet finner at omdanningsvedtaket ikke er i samsvar med denne lov eller vedtektene, skal vedtaket nektes registrert.

§ 6-8 (Saksbehandling ved opphevelse av stiftelsen)

(1) Når det er truffet vedtak om opphevelse av stiftelsen, skal styret oppta fortegnelse over stiftelsens eiendeler og gjøre opp balanse med henblikk på avvikling. Stiftelsestilsynet skal når det er truffet vedtak om opphevelse og vedtaket er prøvd etter § 6-7, kunngjøre opphevelsen og varsle stiftelsens kreditorer om at stiftelsen skal avvikles. Kunngjøringen skal rykkes inn to ganger med minst en ukes mellomrom i Norsk lysningblad og en avis som er alminnelig lest på stedet. Alle kreditorer med kjent adresse skal så vidt mulig ha særskilt varsel.

(2) Dersom opphevelsen har skjedd i medhold av § 6-6 annet ledd, skal Stiftelsestilsynet av eget tiltak rykke inn kunngjøring som nevnt i første ledd.

(3) Stiftelsens eiendeler skal omgjøres i penger så langt det er nødvendig for å dekke gjelden. Styret skal sørge for at stiftelsens forpliktelser blir dekket for så vidt ikke kreditor frafaller sitt krav eller samtykker i å ta en annen som debitor i stedet. Kan en fordringshaver ikke finnes, eller nekter han å motta sitt tilgodehavende, skal beløpet deponeres i Norges Bank i samsvar med reglene i lov 17 februar 1939 nr 2 om deponering i gjeldshøve.

(4) Utdeling kan likevel foretas når det bare gjenstår uvisse eller omtvistede forpliktelser og det avsettes et tilstrekkelig beløp til dekning av dem. Med mindre annet er avtalt, skal beløpet settes inn på felleskonto for stiftelsen og den kreditor det gjelder, slik at uttak ikke kan skje uten begge parters skriftlige samtykke eller endelig dom.

(5) Etter avsluttet utbetaling fremlegges revidert oppgjør for Stiftelsestilsynet som skal godkjenne oppgjøret og registrere at stiftelsen er opphevet.

§ 6-9 (Saksbehandling ved sammenslutning)

(1) Sammenslutning foreligger når to eller flere stiftelser sluttes sammen til en ny stiftelse, eller hvor en eller flere stiftelser overdrar sine eiendeler, rettigheter og forpliktelser som helhet til en annen stiftelse.

(2) Vedtak om sammenslutning skal ha grunnlag i en plan for sammenslutningen som omfatter de berørte stiftelsene. Planen skal utarbeides av styrene i de berørte stiftelsene og vedtas etter reglene om omdanning.

(3) Når planen er vedtatt i samsvar med annet ledd, skal Stiftelsestilsynet kunngjøre vedtaket og varsle stiftelsens kreditorer om at de må melde fra til stiftelsen innen tre måneder fra siste kunngjøring, dersom de vil gjøre innsigelse mot at beslutningen settes i verk. Kunngjøringen skal rykkes inn to ganger med minst en ukes mellomrom i Norsk lysingsblad og en avis som er alminnelig lest på stedet.

(4) Gjør noen kreditor innen fristens utløp innsigelse, kan beslutningen ikke settes i verk før han har fått oppgjør. Er fordringen omtvistet eller ikke forfalt, kan det kreves betryggende sikkerhet, dersom fordringen ikke fra før er betryggende sikret. Hvorvidt det foreligger en fordring eller om sikkerheten skal anses betryggende, kan kreves avgjort av skifteretten.

(5) Skifteretten kan forkaste krav om sikkerhet etter fjerde ledd, når det er klart at det ikke foreligger noen fordring eller at sammenslutningen ikke vil forringe kreditors mulighet til å få dekket fordringen.

(6) Krav om skifterettens avgjørelse må være fremsatt innen to uker etter at kreditor fremsatte kravet om betaling eller sikkerhetsstillelse.

(7) Når fristen er gått ut uten at det er kommet innsigelser fra kreditorene, eller når krav fra kreditorene er behandlet i samsvar med fjerde til sjette ledd, skal Stiftelsestilsynet, etter å ha mottatt en bevitnelse underskrevet av styret og revisor om at forholdet til kreditorene ikke er til hinder for iverksettelsen av sammenslutningen, registrere at sammenslutningen er gjennomført.

§ 6-10 (Saksbehandling ved deling)

(1) Deling foreligger når stiftelsen deles i to eller flere stiftelser.

(2) Saksbehandlingen ved deling følger reglene i § 6-9, jfr likevel tredje og fjerde ledd i paragrafen her.

(3) Hvis det ut fra delingsplanen ikke lar seg gjøre å bestemme hvilken stiftelse som skal hefte for en forpliktelse som var oppstått før virkningen av delingen inntrer, hefter de stiftelsene som har deltatt i delingen solidarisk for forpliktelsen.

(4) Hvis den stiftelsen som skal hefte for en forpliktelse etter delingsplanen ikke oppfyller forpliktelsen, hefter de stiftelsene som har deltatt i delingen solidarisk for forpliktelsen.

6-11 (Omdanning av annet enn stiftelser)

(1) Reglene i dette kapittel om omdanning av stiftelser gjelder tilsvarende for:

  1. Formuesverdier som ved avtale, testament, gavebrev eller annen privatrettslig disposisjon er overført til en bestående stiftelse, eller et annet rettssubjekt (enkeltperson, forening, selskap, offentlig institusjon mv), med bestemmelse om hvordan formuesverdien skal brukes. Dette gjelder likevel ikke rettigheter som omfattes av servituttloven.

  2. Formuesverdier som er samlet inn til et bestemt formål.

  3. Formuesverdier som tilhører en forening, når det følger av foreningsrettslige regler at foreningen ikke har fri rådighet over midlene.

(2) Søknad om omdanning etter første ledd kan settes frem av den som forpliktelsen hviler på eller den som ellers råder over de midler saken gjelder.

Kapittel 7: Erstatnings- og straffansvar. Granskning

§ 7-1 (Erstatningsansvar)

(1) Stiftelsen kan kreve at styremedlem, annen som har verv i stiftelsens organer, daglig leder og ledende ansatt, samt revisor eller gransker, erstatter tap som de forsettlig eller uaktsomt har voldt stiftelsen under utførelsen av sine oppgaver.

(2) Erstatningsansvar etter denne paragrafen kan lempes etter skadeserstatningsloven § 5-2.

§ 7-2 (Beslutning om å fremme krav på stiftelsens vegne)

(1) Styret avgjør om det skal fremmes erstatningskrav på stiftelsens vegne mot dem som er nevnt i § 7-1.

(2) Dersom kravet gjelder ansvar rettet mot en eller flere styremedlemmer, avgjør de øvrige styremedlemmene om krav skal fremmes. Styremedlem kravet er rettet mot, er i tilfellet inhabil, jfr § 4-14.

(3) Dersom kravet er rettet mot samtlige styremedlemmer eller så mange styremedlemmer at styret ikke er vedtaksført, jfr § 4-12, kan kravet fremmes av den person eller det organ som velger styret.

(4) Stiftelsestilsynet kan under enhver omstendighet fremme krav mot styret på stiftelsens vegne.

§ 7-3 (Straff)

(1) Oppretter, styremedlem, annen som har verv i stiftelsens organer, daglig leder, ledende ansatt eller revisor som forsettelig eller uaktsomt overtrer lovens regler eller bestemmelser gitt i medhold av loven, straffes med bøter eller under skjerpende forhold med fengsel i inntil ett år. Medvirkning straffes på samme måte.

(2) Overtredelse av bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov er forseelse. Foreldelsesfristen for adgang til å reise straffesak er fem år.

§ 7-4 (Granskning)

(1) Stiftelsestilsynet kan beslutte granskning av opprettelsen av en stiftelse, forvaltningen av den eller nærmere angitte forhold ved forvaltningen eller regnskapene. Før avgjørelsen treffes, skal Stiftelsestilsynet gi stiftelsen eller i tilfelle den som granskningen ellers vil omfatte, anledning til å uttale seg.

(2) Stiftelsestilsynet kan forestå granskningen selv eller oppnevne en eller flere granskere til å forestå granskningen på vegne av Stiftelsestilsynet. Stiftelsestilsynet, eventuelt gransker, skal gis anledning til å foreta de undersøkelser i stiftelsen, og skal gis de opplysninger og annen bistand, som er påkrevd for å utføre granskningen. Stiftelsens ledelse skal sørge for at Stiftelsestilsynet, eventuelt granskeren, får den bistand fra stiftelsen det bes om. Særskilt oppnevnt gransker har taushetsplikt etter forvaltningsloven §§ 13 flg.

(3) Det skal avgis skriftlig beretning om granskningen. Beretningen sendes stiftelsen og andre som er berørt av granskningen.

(4) Stiftelsestilsynet kan pålegge stiftelsen helt eller delvis å dekke det offentliges utgifter ved granskningen.

Kapittel 8: Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser. Opphevelse av eldre bestemmelser og endringer i andre lover

§ 8-1 Ikrafttredelse

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

§ 8-2 Overgangsregler

(1) For stiftelser som er opprettet før lovens ikrafttredelse gjelder loven med følgende unntak og særregler:

  1. Stiftelse med en grunnkapital på mindre enn 100 000 kroner, skal innen fem år fra lovens ikrafttredelse ha hevet grunnkapitalen til minst dette beløp, jfr § 3-2 første ledd første punktum, med mindre Stiftelsestilsynet etter søknad gjør unntak etter § 3-2 annet ledd. For slike stiftelser gjelder ikke begrensningen på 50 000 kroner i § 3-2 annet ledd.

  2. Stiftelse som ved lovens ikrafttredelse ikke er registrert hos fylkesmannen etter stiftelsesloven 23 mai 1980 nr 11 § 18, skal senest innen to år etter lovens ikrafttredelse være meldt til Stiftelsestilsynet i samsvar med § 2-4 første ledd første punktum, jfr § 2-5. § 2-8 gjelder tilsvarende så langt den passer.

  3. Stiftelse som ved lovens ikraftredelse er registrert hos fylkesmannen, skal senest innen to år etter lovens ikrafttredelse inngi registreringsmelding som er i samsvar med § 2-5. § 2-8 gjelder tilsvarende så langt den passer.

  4. Vedtekter som ikke er i samsvar med loven, skal senest innen to år etter lovens ikrafttredelse være brakt i overensstemmelse med denne. Ved slike endringer gjelder reglene i kapittel 6, med unntak av § 6-2.

  5. Lån eller sikkerhetsstillelse som er i strid med § 3-10 skal avvikles innen to år etter lovens ikrafttredelse, eller innen denne tid bringes i samsvar med den nevnte regel.

  6. En stiftelse skal være organisert i samsvar med reglene i kapittel 4 innen to år etter lovens ikrafttredelse. Ved slike endringer gjelder reglene i kapittel 6, med unntak av § 6-2.

  7. Reglene i kapittel 6 om omdanning gjelder ikke hvor omdanningsvedtaket er truffet før lovens ikrafttredelse, eller der det er søkt om omdanning før dette tidspunkt.

  8. Kongen kan gi nærmere overgangsregler.

(2) Dersom en stiftelse ikke er brakt i samsvar med lovens regler etter første ledd, kan Stiftelsestilsynet ta i bruk kompetansen etter § 4-18, eller om nødvendig omdanne stiftelsen etter eget tiltak.

§ 8-3 Endringer i andre lover

Fra den tid loven trer ikraft, gjøres følgende endringer i andre lover:

  1. Lov 23 mai 1980 nr 11 om stiftelser m m oppheves.

  2. I lov 21 juni 1985 nr 78 om registrering av foretak gjøres følgende endringer:

    § 2-1 første ledd nummer 3 skal lyde:

    Næringsdrivende stiftelser, jfr stiftelsesloven § 1-4 annet ledd.

    § 3-6 første ledd skal lyde:

    For næringsdrivende stiftelser, foreninger og andre innretninger skal registeret inneholde opplysninger om:

    1. Innretningens firma

    2. Forretningskommune og adresse

    3. Innretningens egen adresse dersom denne er en annen enn den som skal opplyses etter nr 2

    4. Styremedlemmene og i tilfelle varamedlemmene og hvem som er styrets leder. Videre skal registeret inneholde opplysninger om observatører, jfr stiftelsesloven § 4-3 første og tredje ledd

    5. Hvem som representerer innretningen utad og tegner dens firma

    6. Daglig leder for næringsvirksomheten dersom innretningen har det

    7. Foretakets vedtekter

    8. Tidspunktet for opprettelsen.

    § 3-6 annet ledd fjernes.

    § 4-4 bokstav e annet punktum skal lyde:

    I tilfelle også erklæring som nevnt i aksjeloven § 2-9 annet ledd, selskapsloven § 3-3 tredje ledd tredje punktum og stiftelsesloven § 2-8 bokstav d og redegjørelse som nevnt i aksjeloven § 2-4a.

  3. I lov 10 juni 1988 nr 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner gjøres følgende endringer:

    § 2-22 første ledd skal lyde:

    For stiftelsen gjelder reglene om næringsdrivende stiftelser i stiftelsesloven (jfr § 1-4 annet ledd) såfremt annet ikke er fastsatt i eller i medhold av loven her.

    § 2-22 tredje ledd skal lyde:

    Vedtektene skal foruten det som er nevnt i stiftelsesloven § 2-3 angi regler om:

    1. sammensetningen av og stemmerett på generalforsamlingen,

    2. oppløsning av stiftelsen,

    3. hvordan formuen skal disponeres ved oppløsning av stiftelsen,

    4. anvendelse av årsoverskudd og dekning av eventuelt underskudd,

    5. når generalforsamling skal holdes.

  4. I lov av 3 juni 1994 nr 15 lov om Enhetsregisteret gjøres følgende endringer:

    § 2 litra b nummer 3 skal lyde:

    Stiftelsesregisteret (stiftelsesloven § 1-7 annet ledd bokstav a)

  5. I lov 25 august 1995 nr 57 om pakkereiser gjøres følgende endringer:

    § 11-2 annet ledd skal lyde:

    Reisegarantifondet organiseres som stiftelse etter stiftelsesloven. Utgiftene til Reisegarantifondets drift dekkes av fondet.

  6. I lov 7 juni 1997 nr 31 lov om Den norske kirke gjøres følgende endringer:

    § 40 annet ledd tredje punktum skal lyde:

    For øvrig gjelder reglene i stiftelsesloven.

Til forsiden