Ot.prp. nr. 71 (2005-2006)

Om lov om endringer i statsborgerloven mv. (endrede styringsforhold mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Kongen i statsråd som klageorgan i saker som berører rikets sikkerhet og utenrikspolitiske hensyn

8.1 Bakgrunn

Paragraf 27 i ny statsborgerlov regulerer saksgangen. Det følger av bestemmelsen at UDIs vedtak om statsborgerskap kan påklages til UNE. Det følger av § 28 at departementet i saker som vedrører hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn kan instruere om lovtolking, skjønnsutøvelse og hva en avgjørelse skal gå ut på. I saker hvor nevnte hensyn gjør seg gjeldende, har departementet instruksjonsmyndighet overfor både UDI og UNE. Dersom UDI fatter et negativt vedtak i en slik sak, går klagen på vanlig måte til UNE, jf. § 27.

8.2 Ordningen etter utlendingsloven

I utlendingsloven er bestemmelsene om instruksjonsmyndighet og klagebehandling samlet i § 38. Etter denne paragrafen skal klage i saker hvor hensynet til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn gjør seg gjeldende, behandles av Kongen i statsråd. Det er imidlertid en forutsetning at departementet har benyttet sin instruksjonsadgang. I motsatt fall er UNE klageinstans som i øvrige klagesaker.

8.3 Begrunnelsen for ordningen etter utlendingsloven

Det er viktigheten av å ha en reell klagebehandling og sakenes utpregede utenriks- eller sikkerhetspolitiske karakter, som taler for å la Kongen i statsråd være klageinstans i saker som vedrører rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn. Dersom departementet kan instruere både førsteinstansen og klageinstansen kan det reises tvil om klagebehandlingen er reell. Ved å la Kongen i statsråd være klageinstans i saker hvor departementet har benyttet sin instruksjonsmyndighet, dvs. saker som vedrører rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn, vil man bedre denne situasjonen. Hensynet til reell klagebehandling tilsier likevel ikke at Kongen i statsråd er klageinstans, dersom departementet ikke har benyttet sin instruksjonsadgang over førsteinstansen. At instruksjonsmyndigheten ikke er benyttet kan indikere at sakene ikke er viktige nok til å bringes inn for Kongen i statsråd.

Sakenes utpregede utenriks- eller sikkerhetspolitiske karakter tilsier også at Kongen i statsråd er mer egnet til å overprøve dem enn UNE. Det understrekes i Ot.prp. nr. 31 (2004-2005) at Kongen i statsråd som klageorgan er like bundet av norske lover og internasjonale forpliktelser som en hver annen klageinstans. Det legges også til grunn at departementet orienteres av PST (Politiets Sikkerhets Tjeneste), UDI og UNE om saker hvor hensyn som nevnt kan gjøre seg gjeldende.

Se Ot.prp. 31 (2004-2005) Om lov om endringer i utlendingsloven m.m. (styringsforhold på utlendingsfeltet) punkt 6.

8.4 Forslag i høringsbrevet

Departementet foreslo at Kongen i statsråd gjøres til klageinstans også på statsborgerfeltet, dersom hensyn til rikets sikkerhet eller utenrikspolitiske hensyn gjør seg gjeldende. Forslaget innebærer at Kongen i statsråd behandler klager på vedtak truffet av UDI hvor slike hensyn gjør seg gjeldende, istedenfor UNE. Departementet foreslo videre at Kongen i statsråd bare skal være klageinstans i de tilfellene hvor departementet har benyttet sin instruksjonsmyndighet.

Begrunnelsen for forslaget er at ordningen gjør toinstansbehandlingen mer reell, enn om UNE, som kan instrueres av departementet i slike saker, skal behandle klagen. Dette gjelder selv om departementet, som har instruert UDI om hva avgjørelsen skal være, vil fungere som sekretariat for Kongen i statsråd. Ordningen er i overensstemmelse med ordningen etter utlendingsloven, og nærheten mellom lovene tilsier at organiseringen av klagebehandlingen blir lik.

8.5 Høringsinstansenes synspunkter

Juss-Buss er den eneste høringsinstansen som har knyttet kommentarer til forslaget. Juss-Buss stiller seg positiv til forslaget som det mener vil styrke rettssikkerheten.

8.6 Departementets vurderinger

Departementet opprettholder forslaget og viser til begrunnelsen under punkt 8.3 ovenfor, som gjelder tilsvarende for saker etter statsborgerloven som berører rikets sikkerhet og utenrikspolitiske hensyn.

Departementets forslag er inntatt i utkastet til § 27 tredje ledd annet punktum.

Til forsiden