Ot.prp. nr. 77 (2003-2004)

Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven, ligningsloven, utlendingsloven og allmenngjøringsloven

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til de enkelte bestemmelsene

8.1 Til ny § 15 a i arbeidsmiljøloven

Bestemmelsen framgår av arbeidsmiljøloven som gir arbeidsgiver hovedansvaret for at lovens krav etterleves. Det vil derfor være arbeidsgiver som har ansvaret for at alle arbeidstakere har ID-kort og for at det finnes mannskapslister på arbeidsplasser som omfattes av forskriftene.

Det følger også av de generelle bestemmelsene i arbeidsmiljøloven at ID-kort og mannskapslister skal framvises på oppfordring fra myndighetene, jf. arbeidsmiljøloven § 82.

Det vil fremgå av forskriften hvilke opplysninger ID-kortene skal inneholde.

8.2 Til endringene i ligningsloven § 6-10 nr. 1

Lovbestemmelsen endres slik at rapporteringsplikten ikke lenger begrenses til å gjelde oppdrag på kontinentalsokkelen eller på plass for bygge- eller monteringsarbeid i riket. Dette gjøres ved at henvisningen til bygge- eller monteringsarbeid fjernes. Bestemmelsen vil da gjelde generelt innen alle bransjer i riket og på kontinentalsokkelen, og i utgangspunktet pålegges samtlige næringsdrivende og offentlige organ som har gitt noen et oppdrag, plikt til å gi ligningsmyndighetene nærmere angitte opplysninger om oppdraget og om oppdragstakere og arbeidstakere i tilknytning til oppdraget.

Dagens rapporteringsplikt for så vidt gjelder oppdrag på plass for bygge- eller monteringsarbeid i riket er begrenset til å gjelde oppdrag til personer bosatt i utlandet eller selskaper hjemmehørende i utlandet, jf. forskrift 30. desember 1983 nr. 1980 om oppdragsgivers og oppdragstakers opplysningsplikt. Begrensningen av rapporteringsplikten til å gjelde personer bosatt i utlandet eller selskaper hjemmehørende i utlandet videreføres i forskrift med hjemmel i ligningsloven § 6-16 jf. § 6-10 for så vidt gjelder oppdrag i riket. For oppdrag på kontinentalsokkelen vil rapporteringsplikten ikke være begrenset til å gjelde oppdrag til personer bosatt i utlandet eller selskaper hjemmehørende i utlandet.

Eventuelle øvrige unntak fra rapporteringsplikten vil også bli fastsatt i forskrift.

Det vises for øvrig til nærmere omtale i punkt 6.3.2.

8.3 Til ny § 11 a i utlendingsloven

Forslaget til lovendring innebærer at Arbeidstilsynet får ansvar for å føre tilsyn med at vilkårene for arbeidstillatelse som gjelder lønns- og arbeidsvilkår og arbeidets omfang, følges i virksomhetene. Dette innebærer i dag etter utlendingsforskriften § 2 at det skal føres tilsyn med at lønns- og arbeidsvilkår ikke er «dårligere enn etter gjeldende tariffavtale, regulativ eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke». Videre skal det føres tilsyn med at arbeidstakeren har fulltidsstilling, noe det som hovedregel vil være krav om. Arbeidstilsynet skal også føre slikt tilsyn når det gjelder vilkårene for oppholdstillatelse til arbeidstakere som er borgere av EØS-land. Arbeidstilsynet kan kreve å få utlevert de opplysninger som anses nødvendige for utøvelsen av tilsynet. Arbeidsgiver har bl.a. plikt til å dokumentere arbeids- og oppholdstillatelser.

Dersom Arbeidstilsynet får mistanke om ulovligheter knyttet til regelverket om arbeids- og oppholdstillatelser, for eksempel mistanke om at arbeidstakere har lønns- og arbeidsvilkår som er dårligere enn etter gjeldende tariffavtale, regulativ eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke, mistanke om mislighold av tillatelsen/arbeidsavtalen i form av falske opplysninger eller lignende, varsler tilsynet utlendingsmyndighetene som vil ha det videre oppfølgingsansvaret.

Petroleumstilsynet har på tilsvarende måte tilsynsansvaret innenfor sitt myndighetsområde.

8.4 Til ny § 8 i allmenngjøringsloven

Bestemmelsen innebærer at Arbeidstilsynet, i virksomheter som er omfattet av en forskrift om allmenngjøring, gis kompetanse til å kontrollere at arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår er i overensstemmelse med det som følger av allmenngjøringsforskriften. Kontrollen kan skje blant annet på bakgrunn av arbeidstakernes skriftlige arbeidsavtaler. Dersom tilsynet får mistanke om brudd på forskriften, kan forholdet anmeldes til politiet. Manglende etterlevelse kan straffes med bøter.

Petroleumstilsynet har på tilsvarende måte tilsynsansvaret innenfor sitt myndighetsområde.

Til forsiden